1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

3000 forint alatt zárt az OTP, 311 forintot is ért egy euró a bankközi devizapiacon ma délelőtt. A piacok világszerte esnek, az olasz hírek egyre jobban aggasztják a befektetőket. A piacokon ma többen számítottak Magyarország leminősítésére, ez egyelőre elmaradt. (Cikkünk folyamatosan frissül.)

18:30

Továbbra is erős az eladó nyomás a Wall Streeten, és az euró piacán. Még mindig nem érkezett olyan hír, amely az európai válság enyhülésére, vagy a kritikus államok politikai káoszának rendeződésére utalna. A BUX az OTP vezetésével jelentős veszteséget könyvelt el. (Részletes beszámolónk itt.)

16:35

A Budapesti Értéktőzsde zárása előtt fél órával 3000 forint alá is benézett az OTP részvény. Itt azonban erős a vételi kedv, az árfolyam folyamatosan visszapattan.

Ezzel egyidőben az EUR/USD az 1,3560-as szint környékén jár már, a vezető New York-i indexek 2,5 százalék körüli mínuszban vannak.

15:35

Erős eséssel nyitottak a vezető New York-i tőzsdeindexek. A Nasdaq, és az S&P500 több, mint 2 százalékkal, a Dow Jones több, mint 1,5 százalékkal esett a kereskedés első perceiben. A piacokon egyértelműen megfordult a reggeli trend, hatalmasat szakadt az euró árfolyama, az EUR/USD 1,36 alá került.

Ismét csökken a nyersanyagok ára részben a dollár erősödése, részben a romló nemzetközi hangulat miatt. Ebben szerepe van annak is, hogy az elmúlt napokban több havi csúcsra kerültek az arany, és az olaj jegyzése. Az arany 1793 dollár, az amerikai WTI olajat 95,40 dolláron jegyzik.

Az újabb "minipánikot" az újabb olasz kötvényhozam-emelkedés okozta. Az olasz hozamok átlépték a 7 százalékot.

Idehaza egyelőre megállt a forint esése, az eurót kicsivel 210 forint fölött jegyzik. Az OTP részvények akár ma 3000 forint alá kerülhet.

14:40

Az ÁKK által számított állampapír-piaci referenciahozamok határozott, bár nem különlegesen nagy hozamemelkedést jeleznek, a legtöbb futamidőre 5-13 bázisponttal emelkedtek. Az utóbbi pár órában alacsony szinteken stagnáltak a piacok, az európai részvényindexek többsége 2-3 százalékos mínuszban van, az amerikai S&P 500 index határidős árfolyama pedig 31 pontos, 2,5 százalékos esést vetít előre.

Az euró kicsivel 310 forint felett, a svájci frank 252 forint körül áll, egy dollárért 228 forintot kérnek. A BUX két százalékos mínuszban mozog, az OTP vesztesége hat százalékhoz közelít 3040-3050 forintnál, a Mol megúszta 15 800 forint körül 1,3 százalékos eséssel. A Telekom egy százalékos mínuszban, a Richter ugyanekkora pluszban áll.

9:00-11:30

A reggeli piaci optimizmus már a múlté, a Wall Streeten a fontosabb indexek még emelkedtek arra a hírre, hogy Berlusconi lemond, az európai bizonytalanság további emelkedése meghátrálásra kényszerítette a befektetőket. A 10 éves olasz államkötvények újra, 15 éves csúcsközelbe értek - ez jól mutatja az aggodalmakat.

A ma reggeli kockázatkerülés meg is látszott az EUR/USD árfolyamában, 1,3820-ról 1,3780-ig esett az
árfolyam, ami aztán tovább zuhant 1,37 alá is.

A forint rögtön a 310-es szint fölé emelkedett, a bankközi devizapiacon 311,1 forintot is ért egy euró - ez közel kétéves mélypont. A Porfolio.hu információ szerint az olasz hírek mellett olyan piaci híresztelések is gyengítik a hazai fizetőeszközt, melyek szerint a S&P ma leminősítheti Magyarországot, mely így a befektetésre nem ajánlott, "bóvli" kategóriába kerülhet.

Az euró forintárfolyamának mai változása

Ennek ellenére fenntartotta a magyar bankszektorra érvényes eddigi országkockázati besorolását szerdai értékelésében a Standard & Poor's, amely szerint a magyar politikai környezet stabil, ám a bankrendszerrel kapcsolatban az utóbbi időben születtek "váratlan" és egyes esetekben "hátrányos" politikai döntések.

Lejtmenetben a tőzsdék is

Az európai tőzsdeindexek zuhanásban

A régiós tőzsdékkel egyetemben zuhan az enyhe pluszos nyitást (+0,36%) produkáló BÉT is, hamar határozottan esni kezdett és fél tizenegy körül -1,5 százalékos esésnél tartott a BUX. Az OTP 4,3 százalékos mínuszban is járt 3100 forintnál, és valamivel egy százalék feletti gyengülésnél a Mol 15 800 forint körüli árfolyammal. A Richter szerényen emelkedett, a Magyar Telekom kisebb mértékben esett.

Az amerikai és ázsiai piacokon tapasztalt optimizmus kifulladt, a nagy nyugat-európai tőzsdék is mind zuhanni kezdtek, egyes mutatóknál ez a két százalékot is elérte.

Címkék: Deviza / Áru

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG