8p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Óriási különbségek vannak az ezüstérmék eladási árai között, 50-70 százalékosak is lehetnek. Az egyik magyarázat erre a kalandos ÁFA-viszonyokban rejlik, a másik feledékenység vagy a pofátlansági faktor lehet. Aki szeretne, nem árt az idén lépnie, mert jövőre emelik az ÁFÁ-ját - a németeknél.

Egy reklámban gyanús lett, hogy mintha kissé drágán árulnák a híres osztrák Bécsi Filharmonikusok egy unciás befektetési ezüstérmét, amely talán a leggyakoribb ilyen célú érme, szinte mindenütt kapható. Ezért utánanéztünk több ajánlatnak. A nem reprezentatív, de 13 céget felölelő gyors felmérésünk érdekes eredménnyel zárult: ugyanazon ezüstérme bruttó eladási árai között 50-70 százalékos különbség is lehet.

Hatalmas eltérés, csak úgy

Ennek egy része az adózás miatt lehet. Ehhez tudni kell, hogy az EU-s szabályok szerint a befektetési arany ÁFA-mentes (az ékszerarany nem), az ezüstöt viszont ÁFA terheli. Ami nálunk 27 százalék, érmére és tömbre egyaránt, amiről tudjuk, hogy világbajnok nagyságú adókulcs, így eleve nem tűnik jó ötletnek Magyarországon befektetési célzattal ezüstöt vásárolni. Hacsak nem úszható meg valahogy az adó, vagy annak egy része.

Bécsi filharmonikusok befektetési érme





(2013. szeptember 4. , 10:00 óra körül)






Ezüst, 1 uncia Piaci ár felett Arany, 1 uncia Piaci ár felett Link Megjegyzések
Világpiaci ár, USD/uncia 24
1408
Link Forrás: Stooq.com
USD/HUF árfolyam 229
229
Link
Világpiaci ár forintban 5496 0% 322 432 0%








Conclude 8154 48% 348 821 8% Link Ezüst 27 százalék ÁFÁ-val.
Weingertner (Németország)) 7654 39% 353 440 10% Link Ezüstár 20*1 unciás érméből visszaszámolva.
Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. 6999 27% - - Link Valójában nem intézmény, hanem magánvállalat.
Magyar Pénzverő Zrt. 8500 55% 345 000 7% Link Állami vállalat (az MNB tulajdona).
Orea-Investment 7757 41% 342 967 6% Link Ezüst 27 százalék ÁFÁ-val.
Goldvorsorge Soos (Bécs) 7284 33% 332 665 3% Link Euróból átszámolva (301 forint/euró)
Ezüst Silver 9900 80% - - Link
Gold Trade Consulting Kft. (Győr) 8115 48% 343 450 7% Link Ezüst 27 százalék ÁFÁ-val.
Magyar Aranypiac Kft. 8331 52% 346 650 8% Link Ezüst 27 százalék ÁFÁ-val.
Geiger Edelmetalle GmbH (Németország) 6423 17% 335 916 4% Link Ezüst 7 százalék ÁFÁ-val.
Unciás 9790 78% - - Link
Numizmatikashop (Pécs) 10 840 97% 406 000 26% Link Ezüst 27 százalék ÁFÁ-val.
Ezüstpanda 8290 51% - - Link Ezüst 27 százalék ÁFÁ-val.







Minimum 6423
332 665


Maximum 10 840
406 000


Maximum/minimum 69%
22%


Nem minden cég tünteti fel honlapján, hogy milyen ÁFÁ-val is számol. De még ha csak az egész biztosan a hazai 27 százalékos ÁFÁ-t tartalmazó bruttó árakat vetjük össze, akkor a legalacsonyabb 7000 forint körül, a legmagasabb 10 840 forint volt, az említett egy unciás Filharmonikusokra. (Egy uncia mintegy 31 gramm.) Az utóbbi 55 százalékkal magasabb az előbbinél, nagyon-nagyon meg kell tehát nézni, hol vásárolunk.

Játsszunk az ÁFÁ-val

Egy német cég, a Geiger Edelmetalle 21,34 euróért, azaz 6420 forintnak megfelelő összegért árulta ugyanezt szerda délelőtt német nyelvű honlapján, a magyarországi árak alatt nagyjából 20 százalékkal. Ez akár gyanús is lehetne, hiszen Németországban is 19 százalék az általános ÁFA-kulcs, csakhogy ott jelenleg még adókedvezmény van a befektetési ezüstérmékre.

Azokat csak a kedvezményes hét százalékkal adóztatják, a 6420 forintos ár pedig 17 százalékkal van az ezüst nemzetközi tőzsdei árfolyama felett, így a cég még mindig keres az üzleten nagyjából tíz százalékot. A magyarországi szállítás futárszolgálattal azonban 29 euró, így csak nagyobb tétel esetén érné meg. Egy másik német cég, a Weingertner eladási árai magasabbak, viszont magyar nyelvű honlapja ingyenes hazai kiszállítást ígér.

Már nem sokáig tart az alacsony ÁFA

A Németországban az ezüstérmékre jelenleg érvényes hét százalékos kulcs azonban januártól 19 százalékra emelkedik a Wirtschaftswoche júniusi tudósítása szerint. Az ezüsttömbökre eddig is 19 százalék volt érvényben. (Elvileg nem kell áfát fizetni az ezüsttartalmú, jelenleg is forgalomban levő forgalmi érmékre, de ha az ezüsttartalma miatt vásárolják, gyűjtik, akkor már igen.)

Versenyképes és titoktartó sógorok

Ausztriában az esetek túlnyomó többségében 20 százalékos adót kell fizetni az ezüst után, az aranyat természetesen ott sem adóztatják. A bécsi Goldvorsorge Soos magyar nyelven is reklámoz, „rendelje meg befektetési aranyát, aranytömbjeit, aranyérméit, névtelenül és biztonságosan” – írja. „Amennyiben a vásárlás összege nem haladja meg a személyenkénti 15 000 eurót, Ön teljesen névtelenül vásárolhat üzletünkben” – derül ki egy másik dokumentumból.

Valószínűleg náluk is van adókímélő megoldás, mert mint kiderül, Németországban is aktívak: „az ezüstöt személyesen tudja elhozni Müncheni lerakatunkból” – írják. Nem lenne meglepő, ha ez az alacsonyabb német adókulccsal történne. Egyébként az ausztriai adókulccsal is versenyképesebbek a legtöbb magyarországi ajánlatnál.

(forrás: eremkibocsato.hu)

Tároljuk Svájcban?

A hazai Conclude Zrt. pár évvel ezelőtt azzal dicsekedett, hogy megoldotta az ÁFA-mentes ezüstvásárlást. Egy kiskapu szerint ugyanis a vámszabad területen levő ezüstre – még – nem kell megfizetni az adót, ezért azt Svájcban, vámszabad területen őrzik. Ha viszont kiszállítják, akkor az adott ország ÁFA-kulcsával az adót meg kell fizetni utána. Amint azonban a cég honlapján korábban írta, „a betárolt ezüst áfa-mentesen forgalmazható addig, amíg az áru nem lép be az Európai Unió területére... leszállítható Magyarországra, azonban ekkor az ÁFÁ-t meg kell fizetni, amely ezüstérmékre mindössze hét százalék”. Azaz a német adókulcs.

„A tárolási díj ezüst termékek esetén éves 1,2 százalék, míg arany termékek esetén 0,6 százalék a benntárolt értékre vetítve, mely magában foglalja a teljes körű biztosítás díját is... minimum mennyiség 500 darab ezüstérme. Arany esetében 10 millió forint” – folytatják.

Feledékenység, vagy valami más?

Ez az ÁFA halasztására mindenképpen jó, kérdés azonban, mennyire esik jól a biztonságra törekvő, éppen emiatt nemesfémet vásároló befektetőknek, hogy eleve nem is látják az árut. A módszert azóta a Google találatai alapján más cégek is követték. (Taurus Sachwerte AG, Auvesta Edelmetalle AG.)

Pár cég tízezer forint körüli unciánkénti ezüstárával kirívóan drága. Hogy azért-e, mert a nagy tavaszi áresés előtti árakat felejtettek az oldalukon, vagy másért, nem tudjuk. Tavaly év végén 30-35 százalékkal volt magasabban az ezüst nemzetközi tőzsdei ára dollárban, mint most.

Áron Alul? Ugyanmár

Kifejezetten furcsa, sőt gyanús az „Ezüst Silver” elnevezésű oldal, ahol nemcsak a világpiaci ár felett mintegy 80 százalékkal árulják az ezüst Filharmonikusokat, hanem még postaköltséget is kérnek mellé. Ráadásul azt a nyilvánvaló hazugságot sem átallották odaírni, hogy „kereskedelmi áron alul” kínálják az érmét, és az oldalt reklámokkal is telezsúfolták. Sem illetékes céget, sem magánszemélyt nem tüntetnek fel, valószínűleg az adóhivatalnak is lenne ott mit keresgélnie. Messze a legkevésbé bizalomgerjesztő ez az ajánlat volt.

Tömböt inkább Svájcban

A szállítási költségek van, ahol 300, másutt 900 forintot tesznek ki, sőt egy német cég ingyen is szállít Magyarországra. A fizetési feltételekkel, az esetleges nemfizetési kockázatokkal viszont nem foglalkoztunk.

A svájci adókulcs alapján 8 százalékos adót számolnak fel az ezüstérmékre és ezüstrudakra (tömbökre) egyaránt a Geiger Edelmetalle svájci oldalán. Miután a német adókedvezmény csak érmékre vonatkozik, aki tömböt szeretne venni, az itt teheti meg olcsóbban. Érdekesség, hogy a cég platina-, palládium-, sőt réztömböket is árul befektetésként mindkét országban, ezek adózása az ezüstével egyezik meg.

Ezüstöt? Megőrültél?

Gondoljunk bele: ha egy befektetési ezüstérmét megvásárolunk például nyolcezerért, amelynek jelenleg a világpiaci ára 5500 forint unciánként, akkor ha 45 százalékkal drágul meg az ezüst, még mindig csak a pénzünknél vagyunk, nem nyertünk rajta semmit. Ekkora ÁFA-tartalommal gondolni sem érdemes ezüstbefektetésre, de még a németek hét százalékos kedvezményes kulcsa is soknak tűnik ehhez. Az eladónak is kell valamit keresnie, így a tőzsdei ár felett 10-15 százalékkal már olcsónak mondható az ezüst, de ez is 2-4 évnyi kamatveszteséget jelent az állampapírokhoz képest.

 

Az arany ebből a szempontból sokkal jobb, adó sincsen, a piac is kiegyensúlyozottabb, ha szerencsénk van, 3-4 százalékos felárral hozzá tudunk jutni. Jelenleg ez is egy egész évnyi kamat, de még mindig sokkal jobb a helyzet, mint az ezüstnél.

 

Papírarany, papírezüst, papírtörölköző

Örök kérdés, érdemes-e egyáltalán nemesfémet fizikai valójában venni, mert az őrzés, a biztonság mindenképp sokba kerül, akár otthoni, akár banki, budapesti, svájci vagy bécsi széfben tároljuk. A másik megoldás a „papírarany” vagy „papírezüst”, különböző értékpapírok, mint ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok), egyéb befektetési alapok, certifikátok, CFD-k, amelyek már nálunk is kisebb-nagyobb választékban kaphatók.

Ezek hátránya, hogy míg az érmét vagy ezüstrudat nagy baj esetén akár a barlangba vagy az erdőbe is magunkkal vihetjük, az értékpapíroknál futjuk a pénzügyi intézményrendszer kockázatát. Másképp megfogalmazva, ha akkora válság jön, hogy befektetési alapok, brókercégek, bankok mennek csődbe, ne adj' Isten háború lesz, akkor „papírarany” helyett maximum papírtörölközővel törölgethetjük majd homlokunkról a verítéket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG