4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A piaci szereplők tátott szájjal nézik a kőolaj árának zuhanását. A nyáron még 100 dollár körüli ár pár hónap alatt 80-ra, majd a múlt hét utolsó két napján hirtelen 60 dollár közelébe szakadt. Ez valóban nem kis mozgás, de ettől még mondhatjuk-e, hogy ezen a szinten alacsony már az ár?

Az olajválságok és hatásaik

Ahhoz, hogy megértsük, miért a mostani hirtelen esés, és hogy ez túlzott-e vagy nem, érdemes megvizsgálni az olajár múltbeli alakulását, és ennek okait. Az olaj piacán 1973-ig viszonylagos béke honolt, az olaj 3 dollár körül mozgott. A kitermelők döntően az arab országok közül kerültek ki, így amikor ők a kínálat visszafogása mellett döntöttek, az ár pillanatok alatt a többszörösére emelkedett. Ez akkor megrázta a világgazdaságot, és magas inflációt váltott ki a fejlett országokban. Ugyanez még egyszer megismétlődött 1980-ban, de ezt követően a fogyasztók reakciója már gyors volt: elsődleges szempont lett az energiatakarékosság.

Az ipari termékek egyre kisebb fajlagos energia felhasználással készültek, jóval kisebb fogyasztású gépjárműveket kezdtek gyártani és növekedett a nukleáris- és vízi erőművek szerepe az áramtermelésben. Az olajtermelő országok sora ugyanakkor bővült bővült: belépett Nagy-Britannia, Norvégia, Venezuela, Nigéria, és a Szovjetunió összeomlása után már Oroszország is a világpiacra borította növekvő kitermelését.

Így kialakult egy egyensúly 20 dollár körül, ami nagyjából 15-20 évig kitartott. Két érdemi kilengés volt csak benne: egy felszúrás 40 dollárig Kuvait iraki megszállásakor 1990-ben, illetve egy zuhanás 8 dollárig 1998-ban, ami ki is váltotta az elhíresült orosz válságot.

Szárnyalás a múlt évtized közepén

Ez az egyensúly végleg 2003-ban borult fel. Az ár áttörte az 1991-es, 40 dolláros tetőt, és 5 év alatt 140 dollár fölé száguldott. A legfőbb ok: Kína óriási növekedést mutatott, a világ ipari termelésének nem kis hányada odatelepült, ami aztán a helyi fogyasztást is beindította. Ez olyan gyors és nagy volumenű energiakeresletet gerjesztett, amit rövid idő alatt csak olaj-, és szénerőművekkel lehetett kielégíteni. Eközben világszerte gyorsan nőtt a személygépjárművek száma és a légiforgalom is nagy ütemben bővült.

A folyamat, ahogy egy ilyen trendnél szokott, végül lufifújássá vált, amit gyorsan kipukkasztott a 2008-as válság. Kevesebb, mint fél év alatt 145-ről 35 dollárig szakadt az ár. Ezt követően visszaemelkedett szép lassan 60-70 környékére, ott egyensúlyinak tűnt, majd a japán atomerőmű-baleset és az ezt követő hisztéria hatására felment a 100-as magasságba.

A WTI olajfajta ára 1986 óta. Az amerikai EIA (Energy Information Administration) utolsó adat november 24-i, azóta már 64 dollárnál is járt az ár.

Jelen és jövő

A 100 dolláros ár aztán kiváltotta a logikus reakciókat. Az olajtermelők vidáman ontották az olajat, hisz mesés összeget kaptak érte. Ráadásul ezen a szinten már érdemes lett kitermelni sok olyan olajforrást, ami alacsonyabb árnál még nem volt rentábilis. Közben Amerikában felfutott a palaolaj-, és palagáz kitermelés, aminek eredményeképpen a korábban legnagyobb energia-importőr USA immár gyakorlatilag önellátó lett. A kínálati oldal tehát igencsak megerősödött a magas ár hatására.

A keresleti oldal is reagálni kezdett a magas árra. Az áramtermelésben gyorsan növekszik a megújuló energiaforrások szerepe, ráadásul a költségük is egyre versenyképesebb: gyorsan esik a napelemek ára. Ez a folyamat folytatódik: egyes országok azt tervezik, hogy áramtermelésükből pár éven belül teljesen száműzik a fosszilis energiát, így az olaj erőművi felhasználása vélhetően világszinten is stagnálni vagy csökkenni fog.

Mindezek alapján látszik, hogy a 100 dolláros ár túlzottan magas volt, túlkínálatot eredményezett. Ehhez képest a most kialakul 60-70 dollár közti egyáltalán nem nevezhető alacsonynak, jóllehet az esés meglehetősen heves volt, amit gyakran követ korrekció. Középtávon azonban nem lenne meglepő, ha ezen a szinten, vagy akár még alacsonyabban stabilizálódna az ár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG