Hirdetés
Hirdetés

Platina Pí: 7 év alatt évi 17 százalék volt a hozam

2013. július 11., 19:30

Hét éven keresztül átlagosan 17 százalékot ért el a Platina Pí befektetőinek, ami jó teljesítménynek számít. Hedge fund-szerű, globális megközelítésű alap, elsősorban kockázatkedvelő befektetőknek ajánlják, legalább két évre.

A Concorde Alapkezelő által kezelt Platina Pí első sorozata (A) 2006-ban indult el egy szűk befektetői kör számára, majd 2011 februárjától új sorozatot hoztak létre (B) és kibővítették, a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tették az alapot. Szabó László portfólió-menedzser, egyben az alapkezelő egyik tulajdonosa és elnöke szerint nincsenek megkötések a befektetési politikában, ezért az alap teljesítményét az határozza meg, mennyire világosan látja kezelője a tőkepiaci folyamatokat.

Hirdetés

Az alap hivatalosan abszolút hozamú befektetési politikát folytat, vagyis minden körülmények között pozitív hozam elérésére törekszik, miközben sokféle befektetési terület, befektetési eszköz között szabadon válogathat, hasonlóan a híres nyugati hedge fundokhoz. Nemcsak long, tehát vételi pozíciókat vehet fel, hanem shortolhat is, a piaci áresésekről is profitálhat. Kezelője a fundamentális, tehát az alapvető gazdasági elemzéseken alapuló megközelítést hangsúlyozza.

Az alap 2006-os indulása óta, mintegy hét év alatt évi 17 százalékos hozamot ért el. Eközben egyes időszakokban, főleg a tőkepiaci válság idején a – kockázatot jelző – volatilitása sem volt alacsony, ezért magasabb kockázattűrő képességű befektetőknek ajánlják, minimum két évre. Az alapkezelővel a Privátbankár korábban részletes interjút készített, amelyben az alapon kívül a fundamentális megközelítésről, a magyar tőzsde problémáiról és befektetési sztorikról is olvasni lehet - az interjú itt olvasható el.

(x)

Az alap fontosabb adatai

Platina Pí A Platina Pí B
Az alap neve: Platina Pí Származtatott Befektetési Alap „A” sorozat Platina Pí Származtatott Befektetési Alap „B” sorozat
Alapkezelő társaság: Concorde Alapkezelő Befektetési Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság Concorde Alapkezelő Befektetési Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Alapkezelő honlapja: www.privatvagyonkezeles.hu www.privatvagyonkezeles.hu
Portfólió-menedzser: Szabó László Szabó László
Indulás időpontja: 2006.08.18 2011.02.16
Devizanem: HUF HUF
Befektetési politika szerinti kategória: abszolút hozamú abszolút hozamú
Földrajzi/devizális kitettség, stratégia: globális makroszemléletű, fundamentális megközelítéssel globális makroszemléletű, fundamentális megközelítéssel
Fő forgalmazási hely: Concorde Értékpapír Zrt. Concorde Értékpapír Zrt.
További forgalmazási helyek: - Equilor, Erste, Raiffeisen
Vételi jutalék a fő forgalmazási helyen: 1% 1%
Visszaváltási jutalék a fő forgalmazási helyen: 5% 5%
Kockázati szint: magas magas
Ajánlott időtáv: 3 év 3 év
Elszámolás napja (T+?): T+3 T+3
Jegyzési időszak (csak induló alapnál): - -
Az alapkezelő pár mondatos bemutatása: A Concorde Alapkezelő a legnagyobb független (nem banki, biztosítói hátterű) vagyon- és alapkezelési szolgáltatásokat nyújtó társaság Magyarországon, amely az abszolút hozamra törekvő befektetési alapok piacán piacvezető pozícióval rendelkezik (a számításhoz felhasznált adatok forrása a Bamosz). Abszolút hozamú stratégiát folytató alapjai hosszabb távon is öt-tíz százalékpont közötti felülteljesítést értek el a kockázatmentes hozam felett indulásuk óta. Az alapkezelőben a multi-manager szemlélet érvényesül, ahol az egyes portfóliókezelők a saját befektetési stílusuknak, filozófiájuknak megfelelő, szigorú kockázatkezelést alkalmazó mandátummal rendelkeznek. A társaság kezelt vagyonának indulás óta történő folyamatos és stabil növekedése eredményeként, 2013. március végén a társaság kezelt vagyona elérte a 250 milliárd forintot. A Concorde Alapkezelő a legnagyobb független (nem banki, biztosítói hátterű) vagyon- és alapkezelési szolgáltatásokat nyújtó társaság Magyarországon, amely az abszolút hozamra törekvő befektetési alapok piacán piacvezető pozícióval rendelkezik (a számításhoz felhasznált adatok forrása a Bamosz). Abszolút hozamú stratégiát folytató alapjai hosszabb távon is öt-tíz százalékpont közötti felülteljesítést értek el a kockázatmentes hozam felett indulásuk óta. Az alapkezelőben a multi-manager szemlélet érvényesül, ahol az egyes portfóliókezelők a saját befektetési stílusuknak, filozófiájuknak megfelelő, szigorú kockázatkezelést alkalmazó mandátummal rendelkeznek. A társaság kezelt vagyonának indulás óta történő folyamatos és stabil növekedése eredményeként, 2013. március végén a társaság kezelt vagyona elérte a 250 milliárd forintot.
Nettó eszközérték: Nettó eszközérték >>
Nettó eszközérték >>
Árfolyam: Árfolyam >>
Árfolyam >>
Hozamok: Hozamok >>
Hozamok >>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Tavaly nagyon rossz éve volt a tőkepiacoknak, túladottnak számítanak, de a Hold Alapkezelő pesszimista. Lehet, hogy most egy-két hónapig lesz egy medvepiaci felpattanás, de a következő évtizedben alacsony maradhat a részvénypiacokon elérhető hozam. A magyar eszközök árazása kivételesen a nyugat-európaival egyezik meg, ezért fokozatosan csökkentették azok arányát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 19
  november 20
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 50 mrdFt
  november 21
  PM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2018. október végi helyzetéről
  Thyssenkrupp - 2018 Q4
  Jelzáloghitel igénylések - november
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index (végleges) - november
  november 22
  KSH: Keresetek - január–szeptember
  Fogyasztói árindex (év/év) - október
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - november
  november 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés) - szeptember
  Moody's hitelminősítői felülvizsgálat
  GDP (év/év, munkanaphatással igazított) - 2018 Q4
  Feldolgózipari BMI (előzetes) - november
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - november
  Feldolgózipari BMI (előzetes) - november
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - november
  Szolgáltatóipari BMI - november
  Feldolgozóipari BMI - november
  BMI - november

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?