Hirdetés
Hirdetés

Platina Pí: 7 év alatt évi 17 százalék volt a hozam

2013. július 11., 19:30

Hét éven keresztül átlagosan 17 százalékot ért el a Platina Pí befektetőinek, ami jó teljesítménynek számít. Hedge fund-szerű, globális megközelítésű alap, elsősorban kockázatkedvelő befektetőknek ajánlják, legalább két évre.

A Concorde Alapkezelő által kezelt Platina Pí első sorozata (A) 2006-ban indult el egy szűk befektetői kör számára, majd 2011 februárjától új sorozatot hoztak létre (B) és kibővítették, a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tették az alapot. Szabó László portfólió-menedzser, egyben az alapkezelő egyik tulajdonosa és elnöke szerint nincsenek megkötések a befektetési politikában, ezért az alap teljesítményét az határozza meg, mennyire világosan látja kezelője a tőkepiaci folyamatokat.

Hirdetés

Az alap hivatalosan abszolút hozamú befektetési politikát folytat, vagyis minden körülmények között pozitív hozam elérésére törekszik, miközben sokféle befektetési terület, befektetési eszköz között szabadon válogathat, hasonlóan a híres nyugati hedge fundokhoz. Nemcsak long, tehát vételi pozíciókat vehet fel, hanem shortolhat is, a piaci áresésekről is profitálhat. Kezelője a fundamentális, tehát az alapvető gazdasági elemzéseken alapuló megközelítést hangsúlyozza.

Az alap 2006-os indulása óta, mintegy hét év alatt évi 17 százalékos hozamot ért el. Eközben egyes időszakokban, főleg a tőkepiaci válság idején a – kockázatot jelző – volatilitása sem volt alacsony, ezért magasabb kockázattűrő képességű befektetőknek ajánlják, minimum két évre. Az alapkezelővel a Privátbankár korábban részletes interjút készített, amelyben az alapon kívül a fundamentális megközelítésről, a magyar tőzsde problémáiról és befektetési sztorikról is olvasni lehet - az interjú itt olvasható el.

(x)

Az alap fontosabb adatai

Platina Pí A Platina Pí B
Az alap neve: Platina Pí Származtatott Befektetési Alap „A” sorozat Platina Pí Származtatott Befektetési Alap „B” sorozat
Alapkezelő társaság: Concorde Alapkezelő Befektetési Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság Concorde Alapkezelő Befektetési Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Alapkezelő honlapja: www.privatvagyonkezeles.hu www.privatvagyonkezeles.hu
Portfólió-menedzser: Szabó László Szabó László
Indulás időpontja: 2006.08.18 2011.02.16
Devizanem: HUF HUF
Befektetési politika szerinti kategória: abszolút hozamú abszolút hozamú
Földrajzi/devizális kitettség, stratégia: globális makroszemléletű, fundamentális megközelítéssel globális makroszemléletű, fundamentális megközelítéssel
Fő forgalmazási hely: Concorde Értékpapír Zrt. Concorde Értékpapír Zrt.
További forgalmazási helyek: - Equilor, Erste, Raiffeisen
Vételi jutalék a fő forgalmazási helyen: 1% 1%
Visszaváltási jutalék a fő forgalmazási helyen: 5% 5%
Kockázati szint: magas magas
Ajánlott időtáv: 3 év 3 év
Elszámolás napja (T+?): T+3 T+3
Jegyzési időszak (csak induló alapnál): - -
Az alapkezelő pár mondatos bemutatása: A Concorde Alapkezelő a legnagyobb független (nem banki, biztosítói hátterű) vagyon- és alapkezelési szolgáltatásokat nyújtó társaság Magyarországon, amely az abszolút hozamra törekvő befektetési alapok piacán piacvezető pozícióval rendelkezik (a számításhoz felhasznált adatok forrása a Bamosz). Abszolút hozamú stratégiát folytató alapjai hosszabb távon is öt-tíz százalékpont közötti felülteljesítést értek el a kockázatmentes hozam felett indulásuk óta. Az alapkezelőben a multi-manager szemlélet érvényesül, ahol az egyes portfóliókezelők a saját befektetési stílusuknak, filozófiájuknak megfelelő, szigorú kockázatkezelést alkalmazó mandátummal rendelkeznek. A társaság kezelt vagyonának indulás óta történő folyamatos és stabil növekedése eredményeként, 2013. március végén a társaság kezelt vagyona elérte a 250 milliárd forintot. A Concorde Alapkezelő a legnagyobb független (nem banki, biztosítói hátterű) vagyon- és alapkezelési szolgáltatásokat nyújtó társaság Magyarországon, amely az abszolút hozamra törekvő befektetési alapok piacán piacvezető pozícióval rendelkezik (a számításhoz felhasznált adatok forrása a Bamosz). Abszolút hozamú stratégiát folytató alapjai hosszabb távon is öt-tíz százalékpont közötti felülteljesítést értek el a kockázatmentes hozam felett indulásuk óta. Az alapkezelőben a multi-manager szemlélet érvényesül, ahol az egyes portfóliókezelők a saját befektetési stílusuknak, filozófiájuknak megfelelő, szigorú kockázatkezelést alkalmazó mandátummal rendelkeznek. A társaság kezelt vagyonának indulás óta történő folyamatos és stabil növekedése eredményeként, 2013. március végén a társaság kezelt vagyona elérte a 250 milliárd forintot.
Nettó eszközérték: Nettó eszközérték >>
Nettó eszközérték >>
Árfolyam: Árfolyam >>
Árfolyam >>
Hozamok: Hozamok >>
Hozamok >>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Óriásit lehetett bukni, és szóltunk is időben

Óriásit lehetett bukni, és szóltunk is időben

Hosszas oldalazás után meredek zuhanásba váltott a bitcoin árfolyama, és a többi kriptodeviza is gyors ütemben veszít értékéből, némelyik már századrészét sem éri annak, amit legnagyobb mániában elért. A piacon hosszú távon mindig a fundamentumok számítanak, és ez most úgy tűnik, itt is kezd érvényesülni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 10
  GDP
  Fogyasztói árindex
  szeptember 11
  KSH: Fogyasztói árak (augusztus)
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma (július)
  MNB: Inflációs alapmutatók
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Gépipari rendelésállomány
  ZEW index
  ZEW index
  szeptember 12
  KSH: Ipar (július)
  Ipari termelés
  Bézs könyv
  szeptember 13
  MNB: Az MNB statisztikai mérlege (előzetes, augusztus)
  Fogyasztói árindex
  Európai Központi Bank kamatdöntés
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Maginfláció
  Fogyasztói árindex
  szeptember 14
  KSH: Mezőgazdasági termelői árak (július)
  KSH: Építőipar (július)
  MNB: Havi fizetési mérleg (július)
  Kiskereskedelmi forgalom
  Ipari termelés
  Ipari termelés
  Kiskereskedelmi forgalom

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?