1p
Ausztriába megyünk vásárolni, Svájcba visszük megtakarításainkat és Romániába járunk dolgozni - állítják az adószakértők
Ausztriába megyünk vásárolni, Svájcba visszük megtakarításainkat és Romániába járunk dolgozni - állítják az adószakértők, akik szerint az is komoly figyelmeztetés, hogy szlovák számvitelt tanulnak a magyar könyvelők, szlovák autóval járnak a magyar vállalkozók, hetente több tucat vállalkozás települ át Szlovákiába.

Elérhető az egykulcsos adó 2009-re?

Ezermilliárd forinttal csökkentené az Oriens pénzügyi tanácsadó cég által kidolgozott átfogó javaslat a foglalkoztatás költségeit,
ehhez a forrást az állami kiadások mérséklésével, bizonyos adó- és járulékfizetési szigorításokkal biztosítanák. Az ezer milliárd forint tehercsökkentésből 705 milliárd forint a munkáltatók által a foglakoztatás során fizetett járulék csökkentése lenne, 275 milliárd forint szja-csökkenés a bruttó bérek nettó értékét növelné, illetve 20 milliárd forinttal csökkenne a munkavállalók által fizetett járulék. A finanszírozásból 700 milliárd forint jutna az állami kiadások csökkentésére, 300 milliárd forint pedig az adó- és járulékszigorításra.
   
Javasolják egyebek között a minimálbér és a bérminimum eltörlését, a minimális járulék alkalmazását, illetve az alacsony jövedelműek szja-mentessége, illetve az eva és az ekho megszüntetését. A javaslat háromkulcsos szja-t alkalmazna, 170 ezer forintos jövedelemig 9 százalékot, 270 ezer forintig 18 százalékot, 270 ezer forint felett pedig 36 százalékot kellene fizetni.    Nem javasolják az egykulcsos szja alkalmazását.
   
A szerzők szerint a javasolt változásokkal beindítható a gazdaság motorja.
A javaslat szerint a nettó jövedelmek a legalacsonyabb jövedelműeknél 10 százalékkal csökkennének, a 270 ezer forintos bruttó keresetnél viszont 25 százalékkal emelkednének, és még a 700 ezer forintos bruttó bérnél is 10 százalék volna a nettó kereset javulása. Összességében a javaslat szerint mintegy 3 millió adófizetőnél 20 százalékkal emelkedne a nettó jövedelem.

Orbán: Tíz év, egymillió új munkahely
   
A tanulmány szerzői szerint 100 forintnyi bér kifizetése az átlagbérnél jelenleg 120-140 forintos adó- és járulékfizetési kötelezettséggel jár együtt. Javaslatuk szerint ez a plusz adó- és járulékfizetési kötelezettség az átlagkeresetnél - 100 forintnyi keresethez viszonyítva - 70 forintra csökkenne.
   
Az állami kiadások csökkentésénél egyrészt az állami alkalmazottak bérének fixen tartását javasolják két évre. Ez szerintük nem jelentene nettó jövedelemcsökkenést, mert az átlagkeresetűeknél a nettó bér eleve 20 százalékkal emelkedne.
   
Komoly figyelmeztetésnek kell tekinteni, hogy szlovák számvitelt tanulnak a magyar könyvelők, szlovák autóval járnak a magyar vállalkozók, s hetente több tucat vállalkozás települ át Szlovákiába, ahogy azt is, hogy a magyarok Ausztriába mennek vásárolni, Svájcba viszik megtakarításaikat és Romániába járnak dolgozni - hívták fel a figyelmet a magyar adórendszer további tarthatatlanságára a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének vezetői, Herich György elnök és Kolta Ádám alelnök.

A MOKLASZ elnöke hangsúlyozta: a már több mint húszéves magyar adórendszer valaha úttörő szerepet játszott, mára azonban az ország versenyképességének, fejlődésének gátjává vált. Tanulnunk kellene a környező országok tapasztalataiból - mutatott rá.
A javaslat csökkentené a vállalkozásoknak nyújtott állami támogatásokat, adókedvezményeket is az EU 15-ök szintjére, amely kevesebb mint a fele a magyarországinak. A nyugdíjak emelésénél a svájci indexálás helyett az inflációkövetést tartják indokoltnak. Szerintük a nyugdíjasok mint szavazók ugyan fontosak lehetnek a politikának, de ez nem indokolja kivételes gazdasági bánásmódjukat.

Számok nélkül beszélnek az adócsökkentésről
   
A javaslat a családtámogatásokat is változtatná, így például a családi pótlékot munkavállalási feltételekhez kötné, illetve ahhoz, hogy a gyermekeket járassák iskolába. Bizonyos jövedelemhatárokat is alkalmaznának a családi pótléknál. Szigorítanák a munkanélkülieknek, inaktívaknak fizetett juttatásokat, javítanák a munkaerőpiaci programok hatékonyságát.
   
Elfogadhatatlannak tartják a szerzők, hogy igen sokan a valóságosnál alacsonyabb jövedelmet vallanak be, és ez után olyan egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékot fizetnek, amely távolról sem fedezi az általuk igénybe vett szolgáltatásokat. Ezért szükségesnek tartják, hogy mindenki fizessen egy minimális egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékot.

Egy billentyűs távolságra az APEH-től
Járulékkedvezmények: a többség a Pluszra szavaz
Szja: két utalás után jobban figyel az APEH
PC: Adókerülés, korrupció, romaellenesség
Kivégzik a haláladót?

MTI

Címkék: Adó

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG