<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Egy friss reprezentatív felmérés szerint jelentősen visszaesett a béren kívüli juttatások piaca 2012-ben: a kisebb cégeknél csak elvétve adnak ilyesmit a dolgozóknak, a 100 fő felettieknél pedig mind a cafeteriát nyújtó cégek száma, mind pedig a juttatás összege jóval kevesebb, mint 2011-ben. A legnépszerűbb az Erzsébet-utalvány, a második helyen a SZÉP-kártya áll.

Ha adnak, akkor is kevesebbet adnak

Az idén 14 százalékkal csökkent a béren kívüli juttatást adó cégek száma, az érintett vállalatok negyede nem ad cafateriát, magyarán közel kétszer annyi vállalatnál maradnak cafeteria nélkül a dolgozók, mint egy éve – ismertette egy friss, országos, reprezentatív felmérés eredményeit szerdán Tölgyesi András, az OTP Pénztárszolgáltató értékesítési és marketing igazgatója.

A béren kívüli juttatások összege hét százalékkal csökkent tavalyhoz képest: az éves átlagos keretösszeg tavaly 177 714 forint volt, idén már csak átlagosan 166 006 forintot kaptak a dolgozók évente és fejenként.

Forrás: OTP Pénztárszolgáltató

 

A juttatásokkal kapcsolatos EHO-t és adóterheket tavaly még csak 18,5 százalék terhelte rá a dolgozókra, idén már 21,5 százalékuk tolta át a sarcot az alkalmazottakra. Kezd elválni a bruttó és nettó cafeteria fogalma: az éves keretbe egyre több helyen számítják bele a kapcsolódó adóterheket is – mondta Tölgyesi András.

Miért nem adnak?

Tavalyhoz képest 96 százalékkal nőtt azon cégek száma, ahol a dolgozóknak be kell érniük a bérükkel. A béren kívüli juttatást nem adó vállalatok 59 százalékánál egyszerűen nincs keret ilyen juttatásra, 14 százaléknál pedig a vezető döntött úgy, hogy nem bíbelődik a cafeteriával.

 

 

Forrás: OTP Pénztárszolgáltató

 

Ahol nincs rá keret, ott jellemzően a minimálbér-emelést és az elvárt béremelést, illetve a növekvő adó- és járulékterheket említették elsődleges okként.

Mit adnak, ha adnak?

Ahol adnak béren kívüli juttatásokat, ott többnyire az alapján dől el, hogy mi kerül a csomagba, hogy az milyen költségeket ró a munkáltatóra. A dolgozói preferencia csak a cégek 36,4 százalékánál elsődleges szempont az elérhető elemek kiválasztásánál, a cégek 42,7 százaléka elsősorban azt figyeli, mibe fog neki kerülni a juttatás.

A cafeteria-elemek közül az Erzsébet-utalváy a legnépszerűbb, az érintettek 92,1 százaléka kapja ez a juttatást. A SZÉP-kártya valamelyik szolgáltatását a dolgozók 67,1 százaléka veheti igénybe, az önkéntes egészségpénztár 65,8 százalék számára biztosított. Tölgyesi András szerint úgy tűnik, a kutatás eredményei alapján ez a három cafeteria-elem nem versenytársa, hanem inkább kiegészítő terméke egymásnak.

Az OTP SZÉP-kártyát eddig több mint 8 ezer munkáltató választotta, a kártyabirtokosok száma 420 ezer fölött van, és a számok dinamikusan növekednek – mondta Tölgyesi András. E kártyát több mint 8500 helyen fogadják el. Az elfogadóhelyek számán az újfajta elemek népszerűsége nem múlik, ezen a téren nincs probléma: Tölgyesi András a Privátbankár kérdésére elmondta, a korábbi cafeteria-elemeket elfogadó helyek a tapasztalatok szerint sorra átállnak a SZÉP-kártya, az Erzsébet-utalvány elfogadására.

Cafeteriában is letarolná a piacot az OTP

Az OTP nem titkolt célja, hogy a bankszektorhoz hasonlóan a cafeteria-piacon is az első számú tényezővé váljon – jó úton vannak efelé, hiszen az OTP SZÉP-kártya jelenleg 76 százalékos részesedéssel bír a piacon. A kutatással a munkáltatók lehetőségeit, az ügyfelek igényeit próbálták felmérni – a közlés aktualitását adja, hogy számos olyan cég van, ahol csak áprilisban történik meg az éves cafeteria-keret kijelölése, az elemek kiválasztása.

A kutatásban a 100-nál több főt foglalkoztató, a versenyszférában tevékenykedő cégeket kérdezték meg cafeteria-programjukról – ennek oka egyszerű, a kisebb cégeknek ugyanis gyakorlatilag nincs pénzük arra, hogy béren kívüli juttatást nyújtsanak alkalmazottaiknak – mondták el.

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG