1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Új év, új adónemek. Sokan elgondolkodtak, hogy érdemes lenne könyvelőt váltani, hiszen a katásoknál például csökken az adminisztráció, a kisvállalati adózóknál viszont éppen bonyolódik. De miként találjuk meg a cégünknek legmegfelelőbb könyvelőt?

Tavaly a könyvelőirodák 45 százalékánál csökkent a könyvelt vállalkozások száma, ezzel szemben csak a megkérdezettek 11 százaléka számolt be ügyfélkörbővülésről. Idén a bonyolódó adózás csak még inkább árnyalja a képet. Az adószoftverek átállításának költségeit például a könyvelőknek kell állniuk, de hogy ezt később áthárítják-e az ügyfelekre, az még bizonytalan.

Nos, ha a cégek, vagy vállalkozók a könyvelő változtatáson törik a fejüket és mondjuk kaptak remek tippeket ismerősöktől, akkor azért nem árt ellátogatni a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára, ott ugyanis fenn van a képesített könyvelők listája. Aki esetleg nem találja meg ott az ajánlott szakember nevét, az egy kicsit gyanakodhat. Érdemes tehát mindenképpen ellenőrizni, hogy akivel szerződni akarunk, az rendelkezik-e a megfelelő szakképzettséggel. De ugyanígy érdemes eljárni, ha könyvvizsgálóval, adótanácsadóval, vagy adószakértővel akarunk dolgozni.

Egyedül dolgozik, vagy irodája van

Mindenképpen tudjuk meg, hogy a könyvelő egyedül dolgozik-e, vagy vannak esetleg alkalmazottai, mert a magányos könyvelők gyakorta jelenthet gondot. Ha megbetegszik, vagy elutazik akkor megáll az élet és ott állunk a feldolgozatlan számláinkkal. Előnyösebb ha irodája van és nem lakáson könyvel, illetve vannak munkatársai, tehát többen viszik az üzletet, biztosított a folyamatos működés. Miután a könyvelő számlát ad a tevékenységéről, cégneve alapján kutya kötelességünk ellenőrizni az ő vállalkozását a cégjegyzékben, vagy az egyéni vállalkozók nyilvántartásában. Gyorsan kiderül így, hogy van-e adószáma,  létező adózó-e.

Vadász Iván, az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke szerint az a legnagyobb baj a magyar vállalkozókkal, - szemben a nyugati szemlélettel -, hogy egy kicsit hajlandó költeni a könyvelőre, de aztán elvárja, hogy mindent tudjon. Értsen a könyveléshez, adjon adótanácsokat, meg persze üzleti tanácsokat is, de az sem árt ha kicsit intézi a munkaügyi dolgokat, meg nem baj, ha esetleg belefolyik a cégügyekbe. Tudomásul kell venni, hogy ha a könyvelővel számviteli szolgáltatásra kötöttünk szerződést, akkor egy klasszikus könyvelői szerződést írtunk alá. Vagyis összetett szolgáltatás helyett egy dologra szerződtünk.

Természetesen minden lehetséges, de ha valaki adótanácsokat akar kérni, netán a cég működését javító észrevételeket akar, akkor bizony meg kell keresni hozzá a megfelelő adótanácsadót, esetleg adószakértőt. Manapság az egyre jobban leterhelt könyvelők nem mások, mint adatrögzítők. A kötelező feladatok elvégzése mellett nem nagyon marad idejük, hogy átlássák a náluk könyveltető cég tevékenységét és esetleg az alapján kínáljanak ötleteket - véli Vadász Iván.

Mit kérhetünk a könyvelőnktől?

Elsősorban a számviteli nyilvántartásaink vezetését, időszakos és éves adóbevallásainkat elkészítését, illetve beküldését a NAV-hoz, valamint a mérleg összeállítását kérhetjük könyvelőnktől. Ha több alkalmazottunk van a vállalkozásunkban, akkor nem feltétlenül várhatjuk el, hogy ő végezze a bérszámfejtést, vagy a dolgozók ki- és beléptetésének lejelentését. Ilyen komplex szolgáltatás is lehetséges, de akkor úgy kell szerződnünk, hogy ezeket a feladatokat, a számviteli kötelezettségek mellett, rögzíteni kell a megállapodásban és vélhetően ettől nem lesz olcsóbb a könyvelés. Viszont ilyen téren nyugodtak lehetünk, mert szerződött formában biztosított ezeknek a feladatoknak az ellátása.

A magyar kisvállalkozások, elsősorban a kkv-k, de a nagyobbak is gyűlölik és nem értik meg, hogy a modern kapitalizmus a bürokrácia kiteljesedése is egyben. Előbb utóbb rá kell jönnie mindenkinek, hogy "az én csak termelek, de nem adminisztrálok" játék ma már nem megy. Súlyos gondok vannak a vállalkozói edukációval is, hiszen a vállalkozók döntő többségének gőze sincs a legalapvetőbb fogalmakról, amelyek alapján tiszta képet kaphatna saját cégének állapotáról - hangsúlyozta Vadász Iván.

Magyarországon mintegy 400 ezer egyéni és közel ugyanennyi társas vállalkozás működik, viszont ebből 750 ezer adminisztratív szempontból majdhogy nem analfabéta. Nem érti és nem is igényli az adminisztrációt, tehát soha nem kérik meg a könyvelőjüket, hogy magyarázza el hogyan áll a vállalkozás, mennyi volt a bevétel, mit érdemes vele csinálni. Fontos viszont rendszeres kapcsolatot tartani a könyvelőnkkel, hiszen így mi is védve vagyunk és nem leszünk részesei olyan horror eseteknek, hogy már csak a NAV vizsgálatkor derül ki: aki a könyvelési feladatot elvállalta és felvette mellé a havi díjat, évek óta nem csinált semmit, vagyis a cég könyveletlen volt. Ez pedig azért történhetett meg, mert Magyarországon a bérkönyvelés a megszokott, vagyis a könyvelő nem a vállalat egyik helyiségében tevékenykedik, hanem otthon, vagy az irodájában, tehát nincs szem előtt. Ezért lényeges a kapcsolattartás és érdeklődés.

Nem mindenki felkészült

A könyvelőválasztásnál szempont lehet az is, hogy mennyire felkészült. Gyakran azért nem ad tippeket, mert egyszerűen nem látja át az állandóan és évről-évre változó adószabály rengeteget. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy éppen az alulinformáltság miatt nem mer, nem akar javaslatokat tenni, hiszen elképzelhető, hogy a végén majd rosszul sül el a dolog. Az olcsó könyvelésnek híg a leve, legalábbis Sallai Csilla, a Könyvelőiroda-vezetők Klubjának elnöke szerint. Ha egy könyvelőnek nincs pénze továbbképeznie magát és szakmai folyóiratokra előfizetni, akkor nem tud lépést tartani az állandó változásokkal, ez pedig visszahat a vállalkozásokra is

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG