<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Várhatóan egy teljesen új adót vezet be a kormány a luxustermékek megadóztatására. Becslésünk szerint legfeljebb néhány tízmilliárd milliárd forint bevétel várható az új adónemből, amely az általános forgalmi adóból származó bevétel 1-2 százaléka.

Technikailag sem az áfa, sem a jövedéki adó nem alkalmas arra, hogy luxustermékekre kivethető kulcsot építsenek bele. Az Európai Unió ugyanis tiltja az általános kulcs feletti luxuskulcsot. Ezért a kormány várhatóan egy új adóval kívánja „megoldani a gazdagok megadóztatását”, amelynek kulcsa 7-9 százalék lehet. A magyar 27 százalékos áfakulcs egyébként a legmagasabb az Unióban. A kormány várhatóan meghúzza azon termékek körét, amelyre kiveti a külön 7-9 százalékot, így a luxus adó mértéke 34-36 százalékos lehet.

Költségvetési szakértők szerint a lépés elsősorban politikai célokat szolgál, mivel a költségvetés bevétele jelentősen nem nő, viszont el lehet mondani, hogy megadóztattuk a gazdagokat, tehát az adórendszer igazságosabbá vált. Erre Orbán Viktor is célzott, amikor azt mondta, hogy a luxusadóval „válna teljessé az adórendszer igazságossága”.

A probléma ezzel az, hogy a fenti állítás nem igaz, mert nem a luxusadótól lesz még igazságosabb az adórendszer. Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője szerint ha a gazdagok adóztatása a cél, progresszív személyi jövedelemadót is csinálhatna a kormány. "Vagy bevezethetné az ingatlanadót. Vagy olyan adót kellene kivetnie, amely az árral együtt emelkedik” – mondta lapunknak a kutató.

Romhányi szerint a fő kérdés az, hogy a költségvetésből hiányzó pénzt hogyan lehet a lehető legkevesebb gazdasági károkozással beszedni, ám ezt a bankadónál, és az egykulcsos adónál is elmulasztotta a kormány feltenni. A kutató szerint erősen számolni kell azzal, hogy visszaesik a luxustermékek kereslete, mivel nem igaz az sem, hogy a gazdagoknak mindegy, ha 8 százalékkal többet kell fizetniük egy 50 milliós motorcsónakért. „Elég, ha 20 milliomosból 1 nem vesz csónakot emiatt, és máris elporlad az adóbevétel” – mondta.

A fogyasztásra kivetett luxusadó - ahogy arról az Index.hu is beszámolt - egyébként jól illeszkedik a kormány adópolitikájába, az utóbbi években egyértelműen elléptünk a fogyasztás magasabb adóztatása felé, miközben a jövedelmeket terhelő elvonások csökkentek. Ráadásul a fogyasztói adók a szegényebbeket jobban sújtják, mint a gazdagokat. Romhányi szerint a fejlett világban ugyanakkor inkább a vagyonadó, különösen az ingatlanadó terjed jobban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos