3p
Várhatóan egy teljesen új adót vezet be a kormány a luxustermékek megadóztatására. Becslésünk szerint legfeljebb néhány tízmilliárd milliárd forint bevétel várható az új adónemből, amely az általános forgalmi adóból származó bevétel 1-2 százaléka.

Technikailag sem az áfa, sem a jövedéki adó nem alkalmas arra, hogy luxustermékekre kivethető kulcsot építsenek bele. Az Európai Unió ugyanis tiltja az általános kulcs feletti luxuskulcsot. Ezért a kormány várhatóan egy új adóval kívánja „megoldani a gazdagok megadóztatását”, amelynek kulcsa 7-9 százalék lehet. A magyar 27 százalékos áfakulcs egyébként a legmagasabb az Unióban. A kormány várhatóan meghúzza azon termékek körét, amelyre kiveti a külön 7-9 százalékot, így a luxus adó mértéke 34-36 százalékos lehet.

Költségvetési szakértők szerint a lépés elsősorban politikai célokat szolgál, mivel a költségvetés bevétele jelentősen nem nő, viszont el lehet mondani, hogy megadóztattuk a gazdagokat, tehát az adórendszer igazságosabbá vált. Erre Orbán Viktor is célzott, amikor azt mondta, hogy a luxusadóval „válna teljessé az adórendszer igazságossága”.

A probléma ezzel az, hogy a fenti állítás nem igaz, mert nem a luxusadótól lesz még igazságosabb az adórendszer. Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője szerint ha a gazdagok adóztatása a cél, progresszív személyi jövedelemadót is csinálhatna a kormány. "Vagy bevezethetné az ingatlanadót. Vagy olyan adót kellene kivetnie, amely az árral együtt emelkedik” – mondta lapunknak a kutató.

Romhányi szerint a fő kérdés az, hogy a költségvetésből hiányzó pénzt hogyan lehet a lehető legkevesebb gazdasági károkozással beszedni, ám ezt a bankadónál, és az egykulcsos adónál is elmulasztotta a kormány feltenni. A kutató szerint erősen számolni kell azzal, hogy visszaesik a luxustermékek kereslete, mivel nem igaz az sem, hogy a gazdagoknak mindegy, ha 8 százalékkal többet kell fizetniük egy 50 milliós motorcsónakért. „Elég, ha 20 milliomosból 1 nem vesz csónakot emiatt, és máris elporlad az adóbevétel” – mondta.

A fogyasztásra kivetett luxusadó - ahogy arról az Index.hu is beszámolt - egyébként jól illeszkedik a kormány adópolitikájába, az utóbbi években egyértelműen elléptünk a fogyasztás magasabb adóztatása felé, miközben a jövedelmeket terhelő elvonások csökkentek. Ráadásul a fogyasztói adók a szegényebbeket jobban sújtják, mint a gazdagokat. Romhányi szerint a fejlett világban ugyanakkor inkább a vagyonadó, különösen az ingatlanadó terjed jobban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG