1p
Nem akadályozza meg az Európai Unió tagországait Brüsszel abban, ha úgynevezett Robin Hood-adót vezetnek be, vagy csökkentik bizonyos termékek jövedéki adóját.
Nem akadályozza meg az Európai Unió tagországait Brüsszel abban, ha az energiacégek megnövekedett profitjára kiszabott, sajtónyelven úgynevezett Robin Hood-adót vezetnek be, vagy csökkentik bizonyos termékek jövedéki adóját, hogy mérsékeljék a növekvő olajárak okozta hatásokat - jelentette be José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke péntek hajnalban, a tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóján tartott sajtótájékoztatón.

A vezetők megbízták a brüsszeli bizottságot azzal, hogy vizsgálja meg az áremelkedés elleni fellépésre javasolt intézkedéseket.

Korábbi közlések szerint mindazonáltal továbbra is többségi álláspont, hogy az adóeszközök nem alkalmasak az üzemanyagárak befolyásolására. Több tagállam - köztük Németország, Dánia és Svédország - állítólag kereken elutasította az adócsökkentés lehetőségét.

Barroso kijelentette, hogy az uniónak érdemi segítséget kell nyújtania azoknak a rétegeknek, amelyek leginkább megszenvedik a magas energia- és élelmiszerárakat.

A bizottság megvizsgálja a tagállami terveket, amelyeknek rövid távúnak és a rászorultakat a lehető legjobban megcélzónak kell lenniük ahhoz, hogy elfogadhatók legyenek - hangoztatta a bizottsági elnök.

Nicolas Sarkozy, az EU-t júliustól decemberig elnöklő Franciaország köztársasági elnöke sajtótájékoztatóján bejelentette: arra kérték a bizottságot, hogy októberben, az őszi csúcstalálkozón számoljon be vizsgálódásainak eredményeiről. A francia államfő szerint Brüsszel minden felvetett lehetőséget megvizsgál, beleértve az áfa csökkentésére vonatkozó elképzelést is.

Utóbbival kapcsolatban eddig mind a bizottság, mind a tagországok egyértelműen elutasítóak voltak, utalva egy ellenkező tartalmú, 2005-ös kötelezettségvállalásra. Helyszíni közlések szerint ezt az álláspontot képviselte a tagországok többsége csütörtök este is.

A vezetők kitartottak amellett is, hogy a problémára hosszú távú megoldást kell keresni, mint az energiatakarékosság és -hatékonyság vagy a kutatásfejlesztés és innováció.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a témáról előző nap nyilatkozva azt mondta, az esetleges adóügyi megfontolásokat Magyarországon a következő hónapokban érdemes felvetni, "amikor az adórendszer megújításáról gondolkodunk". Úgy vélte emellett, hogy ha a fejlett világ fogyasztói a jelentős részben a fejlődő világhoz tartozó energiatermelőkkel közvetlen egyeztetéseket folytatnak, van remény arra, hogy az energiaárak hosszú távon fenntartható és mindenki számára elfogadható szintjében sikerülhet egyezségre jutni.

Barroso pénteken azt is bejelentette, hogy Brüsszel több támogatási intézkedést hoz az egyik leginkább érintett ágazatban, a halászatban dolgozóknak a magas üzemanyagár okozta nehézségek orvoslására.


A többség rázza a fejét

Az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján az eddigi megnyilatkozások szerint továbbra is többségi álláspont, hogy a fiskális eszközök nem alkalmasak az üzemanyagárak befolyásolására - mondták a helyszínen uniós diplomaták.

"Tartják magukat az erről szóló 2005-ös manchesteri nyilatkozathoz" - fogalmazott az egyik forrás, aki szerint sem az áfa, sem a jövedéki adó mérséklésének gondolata nem kapott eddig érdemi támogatást. Konkrét új javaslat sem született még a gondok megoldására, egyedül Nicolas Sarkozy francia államfő minap ismertetett indítványa fogalmazódott meg eddig, ami az áfa csökkentését irányozná elő az olaj világpiaci árának túlságosan nagy emelkedése esetére.

Uniós forrás szerint Janez Jansa szlovén miniszterelnök az állam-, illetve kormányfők munkatanácskozásán arról beszélt: az élelmiszer- és az energiaárak megugrása nem csupán annak tudható be, hogy megbomlott a kereslet és a kínálat egyensúlya, hanem az okok között van a dollár gyengülése, valamint az is, hogy részben így kell megfizetni a nemzetközi pénzpiaci válság árát. Gordon Brown brit kormányfő szintén a probléma összetett jellegét hangsúlyozta.

Ugyanezen forrás elmondta, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kiemelte: a tagállamok kezében vannak eszközök a lakosságot sújtó nehézségek enyhítésére, így hozhatnak bizonyos ártámogatási intézkedéseket. Felvetette élelmiszeralap létrehozásának gondolatát az elmaradott országok legelesettebbjeinek rövid távú megsegítésére. Az üzemanyagot illetően Barroso szerint fontos lenne az olajkészletek megfelelő kezelése, az átláthatóság megteremtése ezen a téren. Barroso párbeszédet szorgalmazott az olajtermelők és -felhasználók között.

Gyurcsány is Robin Hooddal kokettál
Luxusprofit helyett Robin Hood-törvény az olaszoknál
Brüsszel: semmit nem érnénk az adócsökkentéssel
Brüsszeltől kértünk segítséget - válasz szerdán (hanganyag)
Brüsszeltől kérünk engedélyt az adócsökkentésre

MTI

Címkék: Adó

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG