<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az egy és két gyermekes szülők közül csak a legszegényebbek nettója emelkedik, mindössze néhány ezer forinttal, a háromgyerekesek viszont több tízezer forinttal többet vihetnek haza a hónap végén a családi adókedvezmény kiterjesztésének köszönhetően. Az elérhető legnagyobb járulékcsökkentés havi 51 ezer forint, amihez a két szülőnek együtt pontosan bruttó 300 ezret kell keresnie.

Január elsejétől a munkavállalói járulék nagyobbik fele csökkenthető a személyi jövedelemadót mérsékelni hivatott családi adókedvezmény fel nem használt részével. A jelenlegi szabályok alapján a bruttó bérből a személyi jövedelemadón kívül 18,5 százaléknyi munkavállalói járulékot kell fizetni az alábbi felosztás szerint: 10 százalék nyugdíjbiztosítási, 7 százalék egészségügyi és 1,5 százalék munkaerő-piaci járulék. A kormány döntése értelmében az előbbi kettő (azaz összesen a bruttó bér 17 százaléka) csökkenthető azok számára, akik nem tudják teljes mértékben kihasználni a személyi jövedelemadón belül a családi adókedvezményt.

A fentiekből is kiderül, hogy a változás azok számára hoz bérnövekedést, akik már 2013-ban sem fizettek személyi jövedelemadót, azaz olyan családokról van szó, amelyeket az elmúlt évek szja-változásai összességében eddig is kedvezően (vagy egyáltalán nem) érintettek.

A sokgyerekesek az igazi nyertesek

A 2011-ben kibővített, az összevont szülői jövedelem alapján érvényesíthető családi adókedvezmény egy, illetve két eltartott esetén havonta és gyermekenként 10 ezer forint megtakarítást jelent, míg a három gyermekesek esetében ez az összeg 33 ezer forint. Mindez azt jelenti, hogy ha egy gyermek mellett a szülők jövedelme összesen nem érte el a 62 500, két gyermek esetén a 125 000, három gyermek esetén pedig a 618 750 forintot, akkor az a család 2013-ig bezárólag nem tudta teljes mértékig igénybe venni a családi adókedvezményt.

A szülők együttes havi járulékcsökkenése a bruttó jövedelem függvényében (ezer forint)

 

Mivel ez a jövedelemhatár az egy, illetve a két gyermeket nevelő szülők esetében meglehetősen alacsony, a járulékcsökkenés nagysága pedig egyenesen arányos a bruttó bérrel, így e két körben csak a nagyon alacsony keresetűek nettó bére emelkedik, és nekik sem jelentős mértékben. Az egy gyermekes párok által realizálható maximális havi járulékcsökkenés 5152 forint, amely azoknak a családoknak jár, ahol a szülők együttes bruttó havi jövedelme 30 303 forint, vagy éves szinten ennek a tizenkétszerese. A két gyermeket nevelők esetében a maximális járulékcsökkenés 10 303 forint, amely 60 606 forint havi bruttó összevont jövedelem esetében növeli a család bevételeit.

Az adózók 6 százalékának csökken a járuléka

Az intézkedés igazi nyertesei a három és többgyermekes szülők. Három eltartott esetében például havi 51 ezer forinttal emelkedik egy család nettó keresete abban az esetben, ha a szülők együttes jövedelme bruttó 300 ezer forint, de még közel 500 ezer forintos kereset esetén is 20 ezer forint pluszjövedelmet jelent a családi adókedvezmény kiterjesztése.

Szakértői becslések, illetve a kormány előrejelzése alapján az intézkedés 50-60 milliárd forint bevételkiesését okoz a költségvetés számára. Az kedvezményezettek tábora viszonylag kicsi: a közel 4,5 millió adóbevallást készítő állampolgár közül mintegy 250 ezer adózó nettó bére emelkedik januártól. Az érintettek közel fele a három vagy több gyermeket nevel és inkább az átlagbér körüli jövedelemmel rendelkezik. A kedvezményezettek másik felét a nagyon alacsony keresetű, egy vagy két gyermeket nevelő családok alkotják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos