1p
Hiányosságok mutatkoznak a nemzetközi adóügyi információcserével kapcsolatos magyar jogi szabályozásban, javasolt a céges információk hozzáférhetőségének javítása
Hiányosságok mutatkoznak a nemzetközi adóügyi információcserével kapcsolatos magyar jogi szabályozásban, ezért javasolt a céges és társasági információk hozzáférhetőségének javítása - állapította meg a Globális Fórum az Adóügyi Átláthatóságért és Információcseréért nevű szervezet szerdán nyilvánosságra hozott jelentése.

A dokumentum szerint Magyarország kiterjedt adóügyi információcsere-hálózattal rendelkezik, amely az uniós szabályozásra és 68, a kettős adóztatás kiküszöböléséről megkötött egyezményre támaszkodik. A hazai jogrendszer korlátai miatt ugyanakkor az ország talán nem tud teljes mértékben eleget tenni az egyezményekben vállalt kötelezettségeinek. A jelentés ugyanakkor rámutatott: Magyarország lépéseket tesz annak érdekében, hogy a vonatkozó egyezményeit összhangba hozza a OECD adóügyi egyezmény-modelljével és hogy újabb szerződéseket kössön a kettős adóztatás kiküszöböléséről és az adóügyi információcseréről.
   
Az adóhatóság a kft-k, társulások és alapítványok esetében hozzáfér a tulajdonlásra vonatkozó adatokhoz, ám ez nem teljes mértékben biztosított a részvénytársaságok, a külföldi vagyonkezelők, cégek és társulások esetében. Ezen felül nincsenek meg azok a végrehajtási rendelkezések, amelyek biztosítanák, hogy a cégek eleget tegyenek a részvénykönyv-vezetési kötelezettségeiknek. Az illetékes hatóság a külföldi vagyonkezelők kivételével az összes cégnél hozzáfér a könyvelési adatokhoz.
   
A bankokról  és más pénzügyi intézményekről a Globális Fórum megállapította, hogy azok működése megfelel a számviteli törvénynek  és a magyar polgári törvénykönyvnek a pénzmosás elleni és a terrorizmus finanszírozása elleni harcra vonatkozó rendelkezéseiből a banki információk elérhetőségére vonatkozó szabványoknak.
   
A jelentés megállapította, hogy az adóhatóság széles, kötelező érvényű hatáskörrel rendelkezik ahhoz, hogy az ellenőrzési eljárás folyamán beszerezze a tulajdonlásra, a személyazonosságra és a számvitelre vonatkozó adatokat. Ugyanezek a hatáskörök ugyanakkor nem egyértelműen biztosítottak, ha nem adófizető magánszemélyekről vagy hatóságokról van szó. A jogi képviselők rendelkezésére álló adatok teljes mértékben védettek és az adóhatóság számára nem hozzáférhetők. Az "üzleti titokra" és a "biztonsági titkokra" vonatkozó titoktartási szabályok fontos ügyekben szintén korlátozhatják az információhoz való hozzáférést.
   
A dokumentum rámutat, hogy a magyar jogi és szabályozási rendszerből hiányzik néhány olyan elem, amely biztosítaná az adóügyi információcsere hatékonyságát. A jelentés több olyan  bizonytalanságot és kétértelműséget is megemlít a magyar törvényekben, amelyek elsősorban az eltérő típusú jogi szabályozások értelmezéséből vagy egymásra hatásából erednek. 
   
A most kibocsátott ország-jelentés az első fázisban tart, vagyis egyelőre csak a magyar jogi és szabályozási keret minőségét vette górcső alá az információcsere szempontjából. A 2014-re várható második fázisban a Globális Fórum azt fogja megvizsgálni, hogy hogyan alkalmazza a gyakorlatban Magyarország ezt a keretet. A Globális Fórum az Adóügyi Átláthatóságért és Információcseréért nevű szervezet működése az OECD és más országok együttműködésén alapul. A fórum munkájában 97 tagállam vesz részt.

MTI

Címkék: Adó

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG