1p
A vállalatok háromnegyede szerint a legfontosabb adókockázatot a transzferár jelenti - számolt be róla a Deloitte. A revizrok egy része mégis tapasztalannak tűnt ebben a speciális témában.
A vállalatok háromnegyede szerint a legfontosabb adókockázatot a transzferár jelenti a Deloitte mintegy 90 társaság bevonásával végzett felmérése szerint. A Deloitte MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a válaszadók több mint fele már saját bőrén is tapasztalta az adóhatóság új, formai és tartalmi kritériumokat egyaránt vizsgáló transzferár-ellenőrzési gyakorlatát.

Az érintett vállalkozások túlnyomó többsége szerint a náluk járt revizorok - néhány kivételtől eltekintve - egyelőre inkább tapasztalatlannak tűntek ebben a speciális témában. Veszprémi István, a Deloitte adótanácsadási üzletágának partnere arra hívta fel a figyelmet: az adóhatóság már megkezdte a szakmai továbbképzéseket, az ellenőrök több nemzetközi tréningen is részt vettek a közelmúltban, és nemrég egy átfogó transzferár-szaktudással rendelkező revizori csoport is megalakult az adóhatóságon belül.

Az APEH ma már rendelkezik az úgynevezett AMADEUS adatbázissal, amely a transzferár-elemzések során használt jövedelmezőség-vizsgálatok egyik leggyakoribb adatforrása, és amelyet a hatóság az ilyen jellegű ellenőrzések során minden esetben alkalmaz is - figyelmeztet a Deloitte.

Az adóhatóság a felmérésben részt vevő vállalkozások 24 százalékánál tett valamiféle észrevételt a transzferárakat érintően (első fokon), 15 százalékuknál pedig valamilyen formai hiányosságot tárt fel, ami majdnem minden esetben mulasztási bírság kiszabásával zárult.

A közlemény szerint az adóhatóság szakértői is megerősítették: az elmúlt években az ellenőrzések inkább a formai kritériumokra összpontosítottak, amelyek kapcsán egyébként több esetben, több százmillió forintos nagyságrendű mulasztási bírságot is megállapított jogerősen a hatóság.

Veszprémi István kiemelte: a Deloitte tapasztalatai szerint az adózók egy része számára még mindig nem teljesen világosak a transzferár-dokumentációval kapcsolatos követelmények, illetve az sem, hogy milyen kérdésekkel kell majd egyáltalán szembenézniük egy esetleges vizsgálat esetén, amikor saját dokumentációjukat kell megvédeniük.

A Deloitte szakembere szerint bár a transzferárak kérdésköre már a dokumentációs kötelezettség 2003-as bevezetésekor "rivaldafénybe" került, a megkérdezett vállalatok csupán 4 százaléka állította magabiztosan, hogy minden nyitott adóévre - és minden kapcsolt tranzakcióra vonatkozóan - tartalmilag és formailag is megfelelő dokumentációval rendelkezik.

A társaságok 10 százaléka a mai napig nem állított össze semmiféle dokumentációt. Néhányan a külföldi kapcsolt vállalkozások által elkészített nyilvántartásoktól várják a felmentést egy esetleges transzferár-ellenőrzés esetén - derül ki a Deloitte anyagából.

A megkérdezettek 26 százalékának van tudomása a felmérés szerint arról, hogy a társasága által külföldi kapcsolt vállalkozásával bonyolított tranzakciót az érintett külföldi adóhatóság már vizsgálta, és több esetben ennek hatására a hazai cégnek is változtatnia kellett elszámolási gyakorlatán.
 
Az adóhatóság szakértői a Deloitte-nak megerősítették: érkezett már külföldi adóhatóságtól megkeresés hasonló ügyekben az APEH-hez, de tényleges egyeztetési eljárásra eddig nem került sor.

A transzferárak fokozott vizsgálata nemzetközi tendencia, és a nemzeti adóhatóságok egyre "agresszívabban" védik az adóalapot, így a Deloitte várakozásai szerint a következő években érezhetően növekedni fog azon esetek száma, amikor külföldi adóhatóság megállapításainak magyar hatásaival kell majd foglalkozni.
 
Az adózás okozza a legtöbb fejtörést a kkv-knak
Milliárdos hátralékkal menekülnek az APEH elől
Menesztették az APEH egyik igazgatóját
A tulajdonos miatt is bukható az eva
Veszteséghalmozók: a többség fizet, nem magyaráz
Kiütheti a céget az eva alól az új tulajdonos
Mikor élhetünk a 10 százalékos adókulccsal?

MTI

Címkék: Adó

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG