5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.

  • Avgyijivjától északkeletre és délnyugatra területet nyernek az oroszok, kihasználva a rossz időt, ami akadályozza az ukrán drónok használatát. Eközben az óriási ember- és eszközveszteség miatt az oroszok kezdenek kifogyni a harci járművekből. A Forbes híre szerint fél éven belül kritikussá válhat a helyzet ebből a szempontból.

Romlik a helyzet. Fotó: MTI/AP
Romlik a helyzet. Fotó: MTI/AP

  • Az év első fele nagyon nehéz lesz az ukrán hadseregnek a lőszerhiány miatt – mondta a Rácz András Kelet-Európa-szakértő, a Német Külpolitikai Intézet munkatársa a Telexnekv múlt héten adott interjújában. Időre van ugyanis szükség, amíg a nyugati és az ukrán hadiipari gyárak elegendő mennyiségű lőszert lesznek képesek szállítani. Európa a fegyverek, például tüzérségi eszközök tömeges gyártására sem volt felkészülve, mert senki nem számított rá, hogy olyan háború lesz a kontinensen, amelyben ezekből sok ezerre lesz szükség – folytatta a szakértő. Ezek gyártását is felfuttatják, ám ehhez is időre van szükség. Ukrajna nyugati támogatása 2024 legelején a gödör alján volt – mondta Rácz András. Ezt időben meghosszabbítva el lehet jutni egy olyan álláspontra, hogy a helyzet nem fog javulni. Szerinte azonban ez egy átmeneti állapot. Az EU és az USA biztosítani fogja Ukrajna megfelelő finanszírozását, és ez a következő hónapokban meg fog látszani a harctéren is. Ha nem történik váratlan fejlemény, például az orosz vezetésben, akkor 2024 nem fog változást hozni a háború felőrlő jellegében – véli a szakértő. A legfontosabb kérdés, hogy a nyugati és az ukrán fegyvergyártás mennyiségi értelemben fel tud-e zárkózni a felpörgetett orosz hadiipar mellé.
  • Rekordot döntött azoknak az oroszoknak az aránya, akik visszacsinálnák az Ukrajna ellen indított háborút, ha tehetnék – derült ki a Russian Field közvélemény-kutató intézet felméréséből. A friss kutatásban megkérdezettek 37 százaléka gondolkodik így. A háború kirobbantásakor készült vizsgálatban még csak 28 százalék volt ez az arány.
  • Az orosz polgári légi közlekedésben duplájára nőtt a balesetek száma 2023-ban az alkatrészhiány miatt, amit a nyugati szankciók okoznak. A repülőgépek egy részét alkatrészdonornak használják a többi üzemeltetéséhez.
  • Szerbiában kilencezer vállalkozást jegyeztettek be orosz állampolgárok 2023-ban, ami idén tovább növekedhet – derült ki az ezzel foglalkozó hivatal (APR) adataiból. A háború kezdete óta összesen 370 ezer orosz érkezett a Magyarországgal szomszédos országba Oroszországból.
  • A török bankok elkezdték felszámolni az orosz vállalatok náluk vezetett bankszámláit – írta a Vedomoszty gazdasági lap az üzleti élet szereplőire hivatkozva. Attól tartanak, hogy amerikai szankciókat kapnak a nyakukba az orosz gazdaság közvetett támogatásáért. Joe Biden, az USA elnöke decemberben írta alá azt rendeletet, amelynek alapján másodlagos, közvetett szankciók fenyegetik az orosz cégeknek szolgáltatásokat nyújtó külföldi bankokat.
  • A hollandiai székhelyű Yandex NV technológiai óriás 475 milliárd rubelért (5,2 milliárd dollár) eladja oroszországi eszközeit egy orosz befektetőkből álló csoportnak – derült ki a cég közleményéből. Ezzel lezárulhat a legnagyobb nyugati befektetés az orosz informatikai iparba. Az ár magában foglalja az orosz kormány kötelező 50 százalékos engedményét is a valós piaci árhoz képest. A vásárlók nem esnek nyugati szankciók hatálya alá. A holland vállalat lemond a Yandex márkanév használatáról.
  • Több millió hordó orosz olajból származó feldolgozott kőolajtermék került az Egyesült Királyságba – állítja a BBC két független jelentésre hivatkozva. Az orosz olajat először harmadik országokba, például Indiába szállítják, ahol finomítják, majd az így keletkező termékek juthatnak vissza Európába. A londoni kormány tagadja, hogy az orosz kőolaj eljuthatott volna a szigetországba.
  • A georgiai (grúziai) hatóságok számos robbanószerkezetet foglaltak le egy minivanban, amelyek az ukrajnai Odesszából az oroszországi Voronyezs városába tartottak Románián, Törökországon és Georgián keresztül. A robbanószerek katonai minőségűek voltak.
  • Az orosz kormány reméli, hogy nem lesz hatással az orosz–örmény kapcsolatokra, hogy Örményország csatlakozott hágai Nemzetközi Törvényszékhez (ICC). Ez azt jelenti, hogy ha Vlagyimir Putyin Jerevánba látogatna, akkor a hatóságoknak le kellene tartóztatniuk, mert az ICC körözi az ukrán gyermekek elhurcolásában viselt felelősségéért.
  • A Mpscpw Times szerint állítólag látták Moszkvában a Fox News kirúgott riporterét Tucker Carlsont, aki Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével is készített interjút egyebek mellett az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos véleményéről. Az orosz fővárosban terjedő pletykák szerint ezúttal Vlagyimir Putyinnal készül hasonló beszélgetésre.

Forrás: BBC, Guardian, Moscow Times, Times Radio

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG