<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bár az infláció már tíz százalék feletti, olyan része is van, amely nem vagy alig mérhető: a rejtett minőségrontás és az adagok csökkentése. Mutatunk példát amorf lángosra, csökött csirkefalatra, és észrevettük, hogy a toast-kenyerünk egyre jobban lötyög a kenyérpirítóban.

A magas infláció egyik hátulütője, hogy sok kereskedő, aki nem tud vagy nem akar árat emelni, de a költségei elszálltak, úgy dönthet, hogy inkább a kiadásokat fogja vissza. Ezt pedig általában nem veri nagydobra, amikor is minőséget ront, adagokat csökkent, kispórol hozzávalókat, lerontja a kapcsolódó szolgáltatásokat.

Klasszikus példa erre, amikor a fél literes tejföl először 4, majd 3,5 decis lesz, de ugyanannyiért adják. A hasonló trükköket hívják rejtett vagy árnyékinflációnak. Ennek jelei a figyelmes fogyasztók számára már láthatóak. Ilyen például a mellékelt lángos, amelyek árával gyakran tele van a sajtó. Bár akad még ezer forint alatti is belőle, főleg vidéken, de a Balatonnál vagy Budapesten az árak villámgyorsan kúsztak felfelé az utóbbi pár évben.

Ha úgy érzed, alighanem úgy is van

A lángosok méretére valószínűleg nincs szabvány, de ha úgy érzed, kicsi, vagy könnyű, vagy ha nem tölt meg egy egyszerű lapostányért, akkor alighanem tényleg kicsi. (Persze, tudjuk, sokat számít a vastagság, az íz, a feltét mennyisége és minősége, de még az étolaj illata is.)

1. Amorf lángos egy olcsóbb budapesti strandon.1. Amorf lángos egy olcsóbb budapesti strandon.

Az első képen az olcsó budapesti strandon kapott szabálytalan alakú lángost az egyik irányban csak 20, a másik tengelyen 23 centiméter átmérőjűnek mértük, miközben otthon a kisebbik lapostányérunk is 23, a nagyobbik pedig 25 centiméteres. De kicsinek is érződött, és nem sokáig laktatott, a fokhagymával is spóroltak. Bár legalább alapvetően finom volt (1700 forintért).

A kiskereskedő és a multi is spórol

A második képen viszont már egy nagy nemzetközi gyorsétteremlánc csirkemell-terméke látható, amelyet rendszeresen fogyasztunk. Így nyugodtan ki merjük jelenteni, hogy a csökött, feleakkora darabok egyre gyakrabban tűnnek fel az utóbbi hónapokban a kosárban, miközben az árát is mintegy tíz százalékkal emelték. (Darabra árulják.)

2. Csirkemell-darabok panírban. Egy részük feltűnően méreten aluli.2. Csirkemell-darabok panírban. Egy részük feltűnően méreten aluli.

A kapcsolódó szolgáltatások lerontása is a költségcsökkentés módja, az említett strand öltözői például nagyon csúnyán, kopottan, leharcoltan néztek ki. A büszke multinál meg nemhogy légkondi nem volt 36 fokos külső hőmérséklet mellett, de még egy döcögő ventillátor sem. Másutt esetleg a szállodai szobát takarítják ritkábban, vagy pincérekből van kevés, és jóval tovább tart a kiszolgálás. Az áruházban meg csak kínkeservesen találsz eladót, pedig épp azért mentél, mert ott kérdezhetsz.

Árulkodik a kenyérpirító

A szupermarketben vett olcsóbb toast-kenyeret lassan lábujjhegyen kell a kenyérpirítóhoz vinni, mert bármikor széteshet, ráadásul egyre inkább lötyög a készülékben. A “steak” feltűnően vékony lett az étteremben. Megint másutt a panírban kell keresgélni az elrejtett kis darab húst.

A való életből, 2022 május-júniusából vett példákat még valószínűleg sokáig lehetne sorolni. De legalább az alakunkra könnyebb vigyázni, ahogy a harmadik fotó sejteti. :)

3. Vigyázok az alakomra. Csak lángost és sört fogyasztok. (A fotó egy budapesti strandon készült.)3. Vigyázok az alakomra. Csak lángost és sört fogyasztok. (A fotó egy budapesti strandon készült.)

Korábbi lángos-ügyi értekezéseinket lásd a kapcsolódó cikkekben:

 

 

Címkék: Agrár

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Az ársapka hatása: jövő év végéig többezer kisbolt húzhatja le a rolót – véli Raskó György
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 19:14
Immár 21. alkalommal került sor lapcsoportunk Klasszis Klub-rendezvényére, amelyen 2021 februárjától havonta rendszeresen beszélgetünk a hazai közélet egy-egy neves személyiségével, egy órán keresztül. Ezúttal Raskó György agrárközgazdász, gazdálkodó, az Antall-kormány idején, 1991-94 között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára volt a vendégünk, akinek nemcsak mi, hanem a szép számú nézőközönség is feltehette és fel is tette a kérdéseit.
Agrár Ön is kérdezhet Raskó Györgytől a Klasszis Klub csütörtöki rendezvényén!
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:46
Októberben immár 40 százalék volt az élelmiszerek éves inflációja. Alapvetően ez járult hozzá ahhoz, hogy az általános árszínvonal huszonhat éve nem látott szintre ment fel. Vajon ez már a csúcs, vagy látunk még nagyobb mértékű drágulást? Egyebek mellett erről is kifejti a véleményét Raskó György agrárközgazdász,  gazdálkodó, egykori államtitkár Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában, amelyen ön is felteheti a kérdéseit.
Agrár Még feljebb is mehetnek az élelmiszerárak? Raskó György lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 17:21
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár ENSZ: meghosszabbítják a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 10:14
Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be csütörtökön kiadott közleményében António Guterres ENSZ-főtitkár.
Agrár A nap képe: ásót ragadott az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. november 15. 14:52
Vidéki romantika Lázár János módra.
Agrár Van értelmük az élelmiszerár-sapkáknak? Következő Klasszis Klubunkban Raskó Györggyel beszélgetünk
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 10:37
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár Az ukránok verhetetlenek a tojásinflációban
Mester Nándor | 2022. november 13. 17:28
Más alapvető élelmiszerek is folyamatosan drágulnak.
Agrár Nem kell félni, lesz elég tojás és krumpli!
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 14:54
Ezt állítja Nagy István agrárminiszter.
Agrár Csoda, ha az ársapka miatt hiány lesz a krumpliból?
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 12:24
Az alapján, hogy a hatósági árkorlátozás alá eső termékekből hiányok alakultak ki, ez vár a héten ársapkát kapott krumplira. Ezt még valószínűbbé teszi, hogy annak termelése 10 év alatt a harmadára csökkent.
Agrár Az Auchan üzletet nyitott a hírhedt ukrajnai Bucsában
Mester Nándor | 2022. november 10. 10:20
A szintén elhíresült Irpinyben is van már egy kisebb egysége.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG