<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bár az infláció már tíz százalék feletti, olyan része is van, amely nem vagy alig mérhető: a rejtett minőségrontás és az adagok csökkentése. Mutatunk példát amorf lángosra, csökött csirkefalatra, és észrevettük, hogy a toast-kenyerünk egyre jobban lötyög a kenyérpirítóban.

A magas infláció egyik hátulütője, hogy sok kereskedő, aki nem tud vagy nem akar árat emelni, de a költségei elszálltak, úgy dönthet, hogy inkább a kiadásokat fogja vissza. Ezt pedig általában nem veri nagydobra, amikor is minőséget ront, adagokat csökkent, kispórol hozzávalókat, lerontja a kapcsolódó szolgáltatásokat.

Klasszikus példa erre, amikor a fél literes tejföl először 4, majd 3,5 decis lesz, de ugyanannyiért adják. A hasonló trükköket hívják rejtett vagy árnyékinflációnak. Ennek jelei a figyelmes fogyasztók számára már láthatóak. Ilyen például a mellékelt lángos, amelyek árával gyakran tele van a sajtó. Bár akad még ezer forint alatti is belőle, főleg vidéken, de a Balatonnál vagy Budapesten az árak villámgyorsan kúsztak felfelé az utóbbi pár évben.

Ha úgy érzed, alighanem úgy is van

A lángosok méretére valószínűleg nincs szabvány, de ha úgy érzed, kicsi, vagy könnyű, vagy ha nem tölt meg egy egyszerű lapostányért, akkor alighanem tényleg kicsi. (Persze, tudjuk, sokat számít a vastagság, az íz, a feltét mennyisége és minősége, de még az étolaj illata is.)

1. Amorf lángos egy olcsóbb budapesti strandon.1. Amorf lángos egy olcsóbb budapesti strandon.

Az első képen az olcsó budapesti strandon kapott szabálytalan alakú lángost az egyik irányban csak 20, a másik tengelyen 23 centiméter átmérőjűnek mértük, miközben otthon a kisebbik lapostányérunk is 23, a nagyobbik pedig 25 centiméteres. De kicsinek is érződött, és nem sokáig laktatott, a fokhagymával is spóroltak. Bár legalább alapvetően finom volt (1700 forintért).

A kiskereskedő és a multi is spórol

A második képen viszont már egy nagy nemzetközi gyorsétteremlánc csirkemell-terméke látható, amelyet rendszeresen fogyasztunk. Így nyugodtan ki merjük jelenteni, hogy a csökött, feleakkora darabok egyre gyakrabban tűnnek fel az utóbbi hónapokban a kosárban, miközben az árát is mintegy tíz százalékkal emelték. (Darabra árulják.)

2. Csirkemell-darabok panírban. Egy részük feltűnően méreten aluli.2. Csirkemell-darabok panírban. Egy részük feltűnően méreten aluli.

A kapcsolódó szolgáltatások lerontása is a költségcsökkentés módja, az említett strand öltözői például nagyon csúnyán, kopottan, leharcoltan néztek ki. A büszke multinál meg nemhogy légkondi nem volt 36 fokos külső hőmérséklet mellett, de még egy döcögő ventillátor sem. Másutt esetleg a szállodai szobát takarítják ritkábban, vagy pincérekből van kevés, és jóval tovább tart a kiszolgálás. Az áruházban meg csak kínkeservesen találsz eladót, pedig épp azért mentél, mert ott kérdezhetsz.

Árulkodik a kenyérpirító

A szupermarketben vett olcsóbb toast-kenyeret lassan lábujjhegyen kell a kenyérpirítóhoz vinni, mert bármikor széteshet, ráadásul egyre inkább lötyög a készülékben. A “steak” feltűnően vékony lett az étteremben. Megint másutt a panírban kell keresgélni az elrejtett kis darab húst.

A való életből, 2022 május-júniusából vett példákat még valószínűleg sokáig lehetne sorolni. De legalább az alakunkra könnyebb vigyázni, ahogy a harmadik fotó sejteti. :)

3. Vigyázok az alakomra. Csak lángost és sört fogyasztok. (A fotó egy budapesti strandon készült.)3. Vigyázok az alakomra. Csak lángost és sört fogyasztok. (A fotó egy budapesti strandon készült.)

Korábbi lángos-ügyi értekezéseinket lásd a kapcsolódó cikkekben:

 

 

Címkék: Agrár

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nincs megállás, megint nőttek a termelői árak a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:55
Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
Agrár Csak döcögött az iparunk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:18
Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt. Az előző havinál 0,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Agrár Bekeményít az MNB az agrárbiztosítókkal szemben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:52
A növénytermesztőknek egyre súlyosabb károkat okozó csapadékhiány és hőhullámok nyomán az MNB kiemelten tekinti át a továbbiakban, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak.
Agrár A bankok is segíteni akarnak a bajba került agrárcégeknek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:36
Közleményt adott ki a Magyar Bankszövetség.
Agrár Kiakadtak a gazdák: nem igaz a mezőgazdasági gépek hatósági ársapkája
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 11:26
Amikor Gulyás Gergely miniszter július végén bejelentette az üzemanyagok ma is érvényes árszabályozását, azt mondta, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra tartják fenn. Csakhogy kiderült: ez mégsem érvényes a mezőgazdasági gépekre. 
Agrár Több mentőövet is dobtak az agrárgazdáknak - mutatjuk a részleteket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:28
Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
Agrár Újabb gabonaszállítmányok indultak el Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 16:39
Ezúttal három, kukoricát szállító hajó.
Agrár Megint egy orosz érdekeket szolgáló álhír ömlik ránk a kormánysajtó segítségével
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 12:53
Nem, nem árusítja ki az ukrán termőföldet Zelenszkij, hiába írta meg ezt a Magyar Nemzet vagy a hirado.hu egy két hónappal ezelőtti cikkre hivatkozva.
Agrár Az aszály miatt az apróbb vetőmagokat is kénytelen volt engedélyezni a minisztérium
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 09:55
A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításban is nagy károkat okoztak - túl sok mag hullott át a rostán, ezért változtatni kell a követelményeken.
Agrár Újabb csapás a gabonafronton
Privátbankár.hu | 2022. július 31. 17:21
Összedőlt a bejrúti kikötő a 2020 nyarán történt robbanásban megsérült gabonatározóinak egy része vasárnap.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG