<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A nagybirtokok földalapú támogatásának elvonása akár kisembereket is érinthet, az állami vállalatok és nemzeti parkok ugyanakkor bizonyosan a vesztes oldalon állnak. A Bonafarm egyelőre nem adja fel fejlesztési terveit és dolgozókat sem bocsát el.

A különböző politikai oldalakhoz kötődő gazdasági érdekcsoportok szépen megosztoztak a privatizált, közös nemzeti vagyonelemeken – állítja az első harminc, 2011-ben legnagyobb támogatásban részesült vállalat céghálóit visszabontva Ángyán József. A szakpolitikus megállapította, a támogatási rendszer legnagyobb haszonélvezője hat nagy tőkeérdekeltség volt. Az általuk használt, támogatott földterület meghaladta az 58 ezer hektárt. A közös agrárkasszából 2011-ben közel 14 milliárd forint támogatáshoz jutottak, amelyből a terület alapú támogatások több mint 3,2 milliárd, a fejlesztési források pedig közel 11 milliárd forintot tettek ki.

A hat érdekcsoport

A Bólyi és a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. ma már a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm cégcsoport tagja.

 

A Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt., a Lajta-Hanság Mezőgazdasági Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. alkotja a Nyerges Zsolt és Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mezort cégcsoportot.

 

Az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Zrt. és a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. pedig a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Forrás cégcsoportot.

 

Az Agroprodukt Mezőgazdasági Termelő és Értékesítő Zrt. a Mádl István érdekeltségébe tartozó Agroprodukt cégcsoportot, a Mezőfalvi Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. a Dorogi Árpád és Helmut Gsuk érdekeltségébe tartozó GSD cégcsoportot.

 

A Hód-Mezőgazda Zrt. pedig a Kárpáti László, Harsányi Zsolt és Délity József Ádám érdekeltségébe tartozó KHD-Invest cégcsoportot erősíti..

A 2013-as agrártámogatási adatok azt mutatják, hogy ezek az erőviszonyok továbbra is stabilak, hiszen ugyanaz a hat nagy tőkeérdekeltség vezeti a rangsort. A változás csupán annyi, hogy a Nyerges-Simicska-féle Mezort- csoport megelőzte a Csányi-féle Bonafarm-csoportot, az általuk felvett összegek pedig jelentősen megnövekedtek.

Az agrarszektor.hu számításai szerint 500-600 ezer hektár művelt területet érint az uniós területalapú alaptámogatások (SAPS) száz százalékban való elvonása, és ez a teljes támogatott hazai mezőgazdasági terület 10-12 százaléka. Legalábbis így jön ki a Lázár János által emlegetett 20 milliárd forintos elvonás. Szakpolitikusok a Népszavának hangsúlyozták, ennek legalább a háromszorosa állhat közelebb a valósághoz, mert az 525 úgynevezett nagybirtok nagyjából valamivel több mint 1 millió hektáron gazdálkodik.

Nagybirtok vagy/és kistulajdonosok?

Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkár-helyettese szerint az említett több mint félezer társas vállalkozás területén mintegy 100 ezer kistulajdonos osztozik, akik közül sokan az adott agrárcégnél is dolgoznak. Ez nem csak a szövetkezetekre, de az egyéb társas vállalkozásokra is igaz.

A Bonafarm nem adja fel terveit

Egyelőre nem mérhető fel pontosan, milyen hatással lesz a Bonafarm-csoportra a mezőgazdasági támogatási rendszer átalakítása, és ezen belül a területalapú támogatások várható csökkentése, miután a meghirdetett állattenyésztéshez, a vetőmagtermesztéshez és a mezőgazdasági foglalkoztatáshoz kötődő kompenzációs intézkedések részletei nem ismertek - hangsúlyozta a Csányi Sándor OTP-vezér tulajdonában lévő mezőgazdasági csoport a Népszabadságnak.

A Bonafarm 5700 munkavállalójával kapcsolatban nem terveznek most semmilyen lépést, sőt a kormány döntése miatt a jelenleg folyamatban lévő fejlesztési beruházásoknál sem gondolkoznak azon, hogy eltérnének az előzetesen elfogadott kivitelezési tervektől. Válaszuk szerint azt követően tudnak teljes mérleget vonni, hogy a kompenzációs támogatási eszközök nyilvánosságra kerülnek, és a Bonafarm vezetése ekkor tekintheti át, hogy az intézkedések fényében módosítja-e a hosszabb távú fejlesztési terveket.

A legtöbb résztulajdonos átlagos birtokmérete a 10 hektárt sem éri el. Máhr példaként említi azt a vállalkozást, ahol a 2500 hektár 140 ember tulajdonában van. Vagyis a hektáronként több tízezer forintos elvonás rengeteg olyan kistulajdonost érint, akik agrártársaságokba vitték a földjüket. Ráadásul a legtöbb embert foglalkoztató állattenyésztő gazdaságok kerülnek hátrányos helyzetbe.

Állami cégek is vannak a listán

A Napigazdasag hu-n megjelentetett felsorolásból ráadásul kiderül: a listán szép számmal szerepelnek állami cégek is. A Magyar Nemzet szerdai számában közölt értesülés szerint az 1200 hektár fölötti teljes elvonás esetükben évi 300-400 milliárd forint kiesést okoz.

Feldman Zsolt, az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a fentiek miatt egy sajtótájékoztatón magyarázkodásra is kényszerült, s annyit tudott mondani: a kabinet figyeli a döntések hatásait az állami vállalatok esetében, s a költségvetést olyan formában készíti el, hogy ezt a helyzetet kezelni lehessen. Feldman kiemelte azt is: az 1200 hektár feletti gazdaságok esetében csak az alaptámogatás szűnik meg teljesen, egyéb szubvenciók - így például a zöldítési támogatások - megmaradnak.

Arra a felvetésre, amely szerint nem indulhat-e meg a nagy gazdaságok felszabdalása, a birtokméret 1200 hektár alá „faragása”, hiszen így a szubvencióra jogosult körbe visszakerülnének, Feldman Zsolt annyit jegyzett meg: az elfogadott földforgalmi törvény „nehézzé, lényegében lehetetlenné teszi”, hogy az ilyen farmokat szét lehessen szedni.

A 2013- as agrártámogatási adatok azt mutatják, hogy ezek az erőviszonyok továbbra is stabilak, hiszen ugyanaz a hat nagy tőkeérdekeltség vezeti a rangsort. A változás csupán annyi, hogy a Nyerges-Simicska-féle Mezort- csoport megelőzte a Csányi-féle Bonafarm-csoportot, az általuk felvett összegek pedig jelentősen megnövekedtek.Az agrarszektor.hu számításai szerint 500-600 ezer hektár művelt területet érint az uniós területalapú alaptámogatások (SAPS) száz százalékban való elvonása, és ez a teljes támogatott hazai mezőgazdasági terület 10-12 százaléka. Legalábbis így jön ki a Lázár János emlegette 20 milliárd forintos elvonás. Szakpolitikusok a Népszavának hangsúlyozták, ennek legalább a háromszorosa állhat közelebb a valósághoz, mert az 525 úgynevezett nagybirtok nagyjából valamivel több mint 1 millió hektáron gazdálkodik

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Az ársapka hatása: jövő év végéig többezer kisbolt húzhatja le a rolót – véli Raskó György
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 19:14
Immár 21. alkalommal került sor lapcsoportunk Klasszis Klub-rendezvényére, amelyen 2021 februárjától havonta rendszeresen beszélgetünk a hazai közélet egy-egy neves személyiségével, egy órán keresztül. Ezúttal Raskó György agrárközgazdász, gazdálkodó, az Antall-kormány idején, 1991-94 között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára volt a vendégünk, akinek nemcsak mi, hanem a szép számú nézőközönség is feltehette és fel is tette a kérdéseit.
Agrár Ön is kérdezhet Raskó Györgytől a Klasszis Klub csütörtöki rendezvényén!
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:46
Októberben immár 40 százalék volt az élelmiszerek éves inflációja. Alapvetően ez járult hozzá ahhoz, hogy az általános árszínvonal huszonhat éve nem látott szintre ment fel. Vajon ez már a csúcs, vagy látunk még nagyobb mértékű drágulást? Egyebek mellett erről is kifejti a véleményét Raskó György agrárközgazdász,  gazdálkodó, egykori államtitkár Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában, amelyen ön is felteheti a kérdéseit.
Agrár Még feljebb is mehetnek az élelmiszerárak? Raskó György lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 17:21
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár ENSZ: meghosszabbítják a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 10:14
Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be csütörtökön kiadott közleményében António Guterres ENSZ-főtitkár.
Agrár A nap képe: ásót ragadott az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. november 15. 14:52
Vidéki romantika Lázár János módra.
Agrár Van értelmük az élelmiszerár-sapkáknak? Következő Klasszis Klubunkban Raskó Györggyel beszélgetünk
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 10:37
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár Az ukránok verhetetlenek a tojásinflációban
Mester Nándor | 2022. november 13. 17:28
Más alapvető élelmiszerek is folyamatosan drágulnak.
Agrár Nem kell félni, lesz elég tojás és krumpli!
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 14:54
Ezt állítja Nagy István agrárminiszter.
Agrár Csoda, ha az ársapka miatt hiány lesz a krumpliból?
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 12:24
Az alapján, hogy a hatósági árkorlátozás alá eső termékekből hiányok alakultak ki, ez vár a héten ársapkát kapott krumplira. Ezt még valószínűbbé teszi, hogy annak termelése 10 év alatt a harmadára csökkent.
Agrár Az Auchan üzletet nyitott a hírhedt ukrajnai Bucsában
Mester Nándor | 2022. november 10. 10:20
A szintén elhíresült Irpinyben is van már egy kisebb egysége.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG