9p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mit tehet az őstermelő, ha pénzre van szüksége? Hogyan lehet növelni a beruházások számát? Mi okozza a legnagyobb fejtörést az agráriumban? Herczegh András, az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója adott interjút a Privátbankárnak.

Privátbankár: Hol a probléma a finanszírozásban, mi a legnagyobb nehézség?

Herczegh András,

ügyvezető igazgató, AVHGA

Herczegh András: Azt tudni kell, hogy az agrárágazat finanszírozási sajátosságai rendkívül eltérnek a többi ágazattól. Az egyik alapvető különbség, hogy a szezonális forrásigények meghatározóak lehetnek, hiszen a kiadások szinte folyamatosan jelentkeznek, ugyanakkor van, amikor jövedelemtöbblet keletkezik. A bevételek akár a termények eladásából, akár a támogatásból egy időben folynak be. Emellett ott van az időjárásnak való kitettség is, ami az elmúlt években egyre jelentősebb bizonytalansági tényező. Tehát ez határozza meg a forgóeszközhitel igényeket.

A beruházásoknál pedig a pályázati támogatások szerepe a meghatározó, támogatások nélkül ugyanis kevesen fejlesztenek.

Ami még alapvetően a jövedelemhez kapcsolódik, hogy a mezőgazdaság ágazatonként is különbözik. A területalapú támogatások alapvetően a növénytermesztéshez kapcsolódnak, az ő piaci helyzetük is erősebb, ebből fakadóan hitelképesebbek is, nagyobbak a problémák a kevesebb támogatással rendelkező állattartásban és az élelmiszeriparban is. Nem lehet egységesen jellemezni az ágazatot.

Pb: Kik jönnek inkább az alapítványhoz? Őstermelők, vagy a kkv-k?

Herczegh András: Az alapítványi ügyfélkörben körülbelül 80 százalékot tesz ki - 78-81 százalék között ingadozik ez az arány az elmúlt három évben, az ideivel együtt – a mikrovállalkozások. Tehát sok a mikro- és a maradék a kis- és közepes vállalkozás, azon belül is kevesebb a közepes. Az őstermelők és családi gazdálkodók, tehát ezek a speciális, bankok által úgymond nehezebben hitelezhető vállalkozások is nagyon jelentős számban vannak. Én 15-20 százalékra becsülöm azt, hogy a mezőgazdasági hitelekhez milyen mértékben kapcsolódunk volumenben garanciával, ez egy magas szám. Általában a kis- és középvállalati hitelállomány 10-12 százalékban garantált Magyarországon, Európában országonként mások az arányok.

Pb: Nagyságrendileg mekkora forrásra van szüksége egy mezőgazdasági vállalkozásnak?

Herczegh András: A mi állományunkban a mikrovállalkozásoknak 10 millió forintos forrásra van szükségük átlagosan, tavaly csak 8 millió volt ez az összeg. Az egyéni gazdálkodók alacsonyabb összeget igényelnek, de ez nyilván függ az ágazattól is. A kisvállalkozások körében 45-50 millió forint évről évre az átlag, a középvállalkozásoknál pedig 120 millió forint, vagy afölötti. Ez egy-egy alapítványnál garantált hitel átlagát jelenti, a vállalkozások jelentős részének több fennálló hitele van.

Pb: Egy kertészetet üzemeltető gazdálkodó például azt mondta, hogy miközben nagyon sokba kerül egy üvegház kiépítése, aközben nem lehet rájuk biztosítást kötni, így a bankok sem fogadják el fedezetnek. Gondolom mások is vannak hasonló helyzetben.

Herczegh András: A fedezetprobléma általános az egész mezőgazdaságban. A kertészet azok közé a tevékenységek közé tartozik, ahol az infrastruktúra meghatározott célt szolgál, meghatározott gazdálkodást segítenek elő, ezért a forgalomképességük korlátozottabb. Ez igaz a kertészetben, mint ahogyan az állattartó telepek esetében, tehát ezért nagy kérdés, hogy a bankok milyen módon fogadják el a különböző létesítményeket, eszközöket fedezetnek.

Pb: Így azért elég nehéz forráshoz jutni. Itt jön, jöhet képbe az AVHGA.

 

Herczegh András: Az Alapítvány szerepe kettős. Egyrészt jó esetben a vállalkozások irányában pozitív hatással van a jelenlétünk, hiszen azzal, hogy bevonja a garanciát, kedvezőbb hitelez tud jutni. Ráadásul kedvező díjjal kap garanciát, amit egyébként a bankok át is vállalhatnak. Erre is van példa. Tehát nagyobb összegű hitelhez jut, vagy hosszabb futamidővel vehet fel hitelt, kevesebb saját fedezetet kell bevonnia, hiszen a garancia egy tőle független fedezet. Ráadásul vannak olyanok is, akik alapvetően csak kezességgel tudnak hitelhez jutni. Itt van a mi szerepünk. Másrészt a részvételünk csökkenti a bankok hitelezési kockázatát, adott esetben, ha a hitel bukik, akkor az alapítvány helytáll a hitel legfeljebb 80 százalékáért. Azt is hozzá kell tennem, hogy ez nem csak egy-egy ügylet szempontjából pozitív, hanem a bankok tőkemegfelelésének javítása miatt is, hiszen portfóliószinten lehetővé teszi, hogy a pénzügyi intézmények több hitelt helyezhessenek ki. Nyilván azért is van, hogy Európában sok országban - több mint a harmadában az Uniónak - létezik speciálisan agrárgarancia szervezet.

Mi a Növekedési Hitelprogram?

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (NHP) két pillérben összesen 750 milliárd forintot bocsátott a bankok rendelkezésére, akik a nekik allokált összeget maximum 2,5 százalékos kamattal nyújthatták kis- és középvállalatoknak. Az első pillérben új beruházási, új forgóeszköz hitelek vagy EU támogatásokhoz kapcsolódó hiteleket lehetett igényelni és az ezekre a célokra korábban folyósított forinthiteleket lehetett kiváltani. A második pillérben pedig a devizahiteleket lehetett forinthitelre váltani.

Pb: Mi a tapasztalat, milyen hitelre van szükségük a gazdálkodóknak? Forgóeszközhitel, vagy beruházási?

Herczegh András: Tavaly a volumenét tekintve a hozzánk érkező igényeknek csak a 13 és fél százaléka volt a beruházási hitel, ráadásul csökkenő tendenciát mutatott évek óta. Most az idei évben, legalábbis a háromnegyed év alapján már látjuk, hogy ez 25 százalékra emelkedett, tehát megduplázódott éves szinten. És ezen belül a Növekedési Hitelprogrammal, amely egyik része az idei kezességünknek, ott viszont 51 és fél százalék az, amit beruházásokra vettek igénybe. Idén eddig, az állomány növekedésére, a több vállalt garanciára figyelemmel szeptember 30-ig, több mint 3,5-szer annyi beruházási hitelt vettek fel, mint tavaly. Lehet azt mondani, hogy ez elképesztően nagy emelkedés.

Pb: A jegybank hitelprogramjának első pilléréből 27 milliárd forinthoz adott kezességet az alapítvány a 750 milliárdból, ami jónak, de kevésnek tűnik. Ugyanakkor többen is jelezték a Privátbankárnak, hogy a takarékok nem, vagy csak korlátozottan jutottak ehhez a forráshoz, így a gazdálkodók is. Olcsó hitel pedig mindenkinek jól jönne az agráriumban is. Mire elég ez az összeg?

Herczegh András: Ha azt vesszük, hogy a teljes kkv-hitelállomány körülbelül 10%-a garantált, a mezőgazdasági hitelállomány pedig a teljes kkv-hitelállomány 8%-a, akkor a 27 milliárd forint nagyon jelentős. Az pedig tény, hogy éppen a takarékszövetkezeteket preferálták az NHP részeként, úgynevezett kártyaleosztásos módszerrel juttatták az NHP első szakaszában forráshoz a szereplőket. Helyi jelleggel elképzelhetőek olyan takarékszövetkezetek, amelyek kevesebb forráshoz jutottak. Én is tudok olyan gazdálkodóról aki, az első szakaszban nem jutott elegendő hitelhez, lehet hogy azért, mert későn jelentkezett a takaréknál. Azonban az NHP folytatódik október 1-től, ráadásul már nem ilyen szűk határidők között, hanem jövő év december 31-ig, nem 750 milliárd  forintos keretösszeggel, hanem 2 ezer milliárd forintos keretösszeggel. Tehát én azt gondolom, hogy ebben a körben akiket a bankok finanszírozni akarnak azt megteszik 2,5 százalékos hitelköltséggel. Egy gondolatjeles megjegyzés: az első tapasztalatunk az volt, ahogyan másoknak is, hogy az NHP 1 keretében alapvetően inkább a jobb adósminősítésű ügyfelek jutottak hitelhez. Vagyis a bankok a biztosabb adósnak adtak forrást. A szeptemberi igényeknél mi már jelentős elmozdulást láttunk, vagyis rosszabb, harmad és negyedosztályú adósminősítésű ügyfelek is jelentősebb számban voltak a finanszírozottak között. Ebből levonható a következtetés, hogy most az NHP 2-ben, bővülni fog ez a finanszírozási kör, mert nyilván olyan nagyon sok jó adósnak számító kis- és középvállalkozás már nincs. Érdekesség, hogy nálunk az Alapítványnál a növénytermesztés – amiben azért több a jó adósminősítésű ügyfél – aránya nem emelkedett az NHP1-ben. Nálunk már az NHP-n belül pont az állattartó ágazatban és az élelmiszeriparban, ahol ugye a nagyobb problémák vannak, ott látunk egyfajta pozitív elmozdulást.

Pb: Vagyis az irány az már jó?

Herczegh András: Nem azt mondom természetesen, hogy az agrárágazat problémái megoldódtak, és a beruházások minden gond nélkül haladnak, de a mi állományunkban mindenképpen lehet látni, hogy egy lökést kapott a beruházási kedv és a beruházások megvalósítása is. Persze hozzátartozik az is, hogy az uniós költségvetési ciklus végén vagyunk és rengeteg beruházáshoz a pályázati támogatás az elmúlt egy-két évben lettek megítélve, a hitelforrásokért pedig éppen azután mennek a vállalkozók, miután a birtokába kerültek a támogatási határozatoknak egy-egy projekthez kapcsolódóan. A támogatás adott esetben a beruházási költségek körülbelül 30-40-50 százalékát fedezi. Az is igaz, hogy ehhez még különböző forgóeszköz igény kapcsolódik, hiszen azt utána még működtetni is kell, de a lényeg az, a támogatásokhoz a későbbiekben keresik a hitelforrást.

Pb: Mik az arányok az egyes ágazatok között az alapítványi kezességvállalásokban?

Herczegh András: Az alapítvány által garantált elődleges mezőgazdasági termelők közt 2013-ban 2012-höz képest nőtt az állattenyésztési ágazatnak kiadott hitelek aránya. Míg tavaly 28%-ott tettek ki az állattenyésztéssel foglalkozó cégek hitelei, ez a szám idén 39%. Ezzel együtt a növénytermesztés aránya valamelyest csökkent 68%-ról 57%-ra (a fennmaradó 4% a vegyes gazdálkodást folytatókhoz jutott). Például az állattartásban szeptember végéig majdnem megdupláztuk, az élelmiszeriparban pedig ugyaneddig az időpontig majdnem 20 százalékkal haladtuk meg a tavalyi értékeket.

Pb: Mindennek ára van, a kezességnek is. Mire kell készülniük a gazdálkodóknak?

Herczegh András: A garanciának általában 1,8-4 százalék a piaci díja, de az AVHGA-nál az állami támogatás mellett az agrárügyfelek 0,4 százalék, a nem agrárosak pedig 0,5 százalék költségért juthatnak kezességhez. Ez persze csak akkor működik, ha a garantált ügyfél jogi értelemben támogatásra jogosult. Próbálunk nagyon kedvező kondíciókat kialakítani az ügymenetben és megfelelő fedezeti feltételeket biztosítani a vállalkozóknak, másik oldalról együttműködve a kormányzattal próbálunk - de az Európai Unió felé nyilván nem könnyű a feladat - tágítani a mozgástéren, hogy mi, mint garanciaszervezet támogathassunk és olcsón adhassunk garanciát. Ez nem szándékon múlik, hanem sok esetben a jogszabályokon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG