TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Magyarországnak az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) folyó áron számolva mintegy 1400 milliárd forint európai uniós forrás érkezett a mezőgazdaság és a vidék fejlesztésére az év végével záruló programozási időszakban.
Ahogy arról beszámoltunk, a következő, 2014-2020 közötti időszakban úgy kapunk több pénzt, hogy valójában kevesebbet kapunk, ennek ellenére nem az ágazat szereplői örülnek, mert szerintük lehetett volna sokkal rosszabb is a helyzet. Ugyanakkor az még nem dőlt el, hogy a következő időszakban melyik kalkulációs módszert alkalmazzuk a támogatások kiszámításához. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Privátbankárnak elmondta: még a háttérszámításokat végzik.

V. Németh Zsolt a szaktárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta: ezt a forrást a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében biztosították a gazdálkodóknak, önkormányzatoknak és a civil szervezeteknek.

Gondot okoz a lassú generációváltás

Ismertetése szerint a rendelkezésre álló 1400 milliárd forint 90 százalékát már lekötötték, 66 százalékát már ki is fizették. Így minden remény megvan arra, hogy nem marad felhasználatlan forrás, hiszen a pénzek kifizetésére még ez az év, sőt a 2014-es és a 2015-ös is rendelkezésre áll - hangsúlyozta. (Az eddigi kifizetéseket figyelembe véve, nem számítva az éjszakákat és a hétvégéket, valamint átlagosan 30 nappal számolva, óránként 15 milliárd forintnál is több pénzt használtunk fel. Amennyiben valóban sikerül minden forrást lehívni és elkölteni, akkor az összeg természetesen nőni fog - a szerk.)

Az államtitkár kifejtette: a források legnagyobb része a mezőgazdaság, az erőgazdálkodás és az élelmiszeripar versenyképességének javítását szolgája. Így például az állattartó telepek korszerűsítésére 269 milliárd forintot fordítottak, és 263 milliárd forint jutott az agrár-környezetgazdálkodási program, valamint a kedvezőtlen adottságú területeken folyó gazdálkodás finanszírozására is. Emellett 35 milliárd forinttal támogatták a fiatal gazdálkodókat, mivel Európa-szerte gondot jelent a gazdatársadalom elöregedése.

Vannak még bizonytalanságok

A szűkebben vett vidékfejlesztésre - ami az agráriumon kívüli fejlesztéseket is jelenti, például a vidéken működő mikrovállalkozások, turisztikai projektek támogatását és Leader-programok megvalósítását szolgája - mintegy 210 milliárd forintot fordítottak. A program a vidéket gazdasági, társadalmi és kulturális élettérként, egyben kezeli, így újulhattak meg a falusi művelődési házak, templomok, sőt műemlékek is.

 

V. Németh Zsolt az MTI kérdésére elmondta: most folyik az EU következő hétéves költségvetési időszakának tervezése, ezért még vannak bizonytalanságok, de azt már látszik, hogy alapvetően a jelenlegi prioritások megtarthatóak az unió következő költségvetési időszakában is. Az államtitkár hangsúlyozta: az egyik fontos változás, hogy a vidékfejlesztési programokat szorosan össze kell kapcsolni a többi fejlesztési programmal, stratégiai szemlélettel kezelve ezeket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
hírlevél