4p

Ezt üzente lapunkon keresztül Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője. Aki szerint megfelelő tudás nélkül,  intenzív és hatékony művelési módszerek nélkül a kis gazdaságok versenyképtelenek, és szinte nem termelnek jövedelmet. A komparatív előnyöket megtalálva, minőséggel és magas hozzáadott értékkel azonban versenyképessé tudnak válni, de ehhez érdemes megbarátkozni az integráció gondolatával.

A szántóföldi növénytermesztésben a jelen költségekkel hány hektár a nyereséges gazdálkodás határa, az optimális üzemméret?

Az optimális üzemméret a gazdálkodás céljának megfelelően változhat. Szántóföldi növénytermesztéshez sorolhatjuk akár a zöldségtermesztést is, ott kisebb üzemméret is racionális lehet. Emellett mindig kérdés az intenzifikáció mértéke. Vagyis, hogy mennyire tudatosan, milyen intenzív tápanyag-utánpótlással dolgoznak a gazdák, alkalmazzák-e a precíziós gazdálkodás elemeit. Egy mai szemmel „kicsi”, 200 hektár körüli gazdaság is tud komoly nyereséget termelni, ha megfelelő termőhelyen kellően intenzív gazdálkodást folytat. De a kis gazdaságok esetében azért ki kell emelni: nem érdemes évről évre kivenni a nyereséget, jobb visszaforgatni a gazdaság fejlesztésébe.

Főleg a költségek, a versenyképtelenség, a képzetlen, elöregedő vezetés, a gazdasági és piaci válság, a háború hajtja a birtokkoncentrációt? Mire számíthatnak a gazdák a következő években?

Mindezek egyszerre. Emellett napjainkban a fogyasztás mértéke megköveteli az élelmiszer-gazdaságtól, hogy minél nagyobb legyen az árualap, és minél homogénebb a minőség. Ebben pedig a nagy gazdaságok a leghatékonyabbak. Igaz, a kis gazdaságok is eljuthatnának ide az integráció révén, de ehhez szemléletváltásra lenne szükség a magyar gazdatársadalomban, amihez vélhetően még évek kellenek. Sajnos a kis gazdaságok megfelelő tudás nélkül, megfelelően intenzív és hatékony művelési módszerek híján versenyképtelenek, és szinte nem termelnek jövedelmet. Az olyan nehezebb évek, mint amilyen a 2020-as évek eleje volt – gondoljunk csak a koronavírus-világjárványra, az aszályra vagy az energiaválságra –, arra sarkallhatja azokat, akik eddig csak fontolgatták, hogy eladják a gazdaságukat, hogy meg is tegyék.  

Héjja Csaba azt tanácsolja az agrárgazdáknak, hogy képezzék magukat. Fotó: Facebook
Héjja Csaba azt tanácsolja az agrárgazdáknak, hogy képezzék magukat. Fotó: Facebook

Ukrajna esetleges EU-csatlakozásával a jelen átlagos termelési színvonalon milyen méretű gazdaságok maradhatnak talpon/ fenn?

Pozitív döntés esetén is egy hosszan tartó folyamat lenne Ukrajna EU-csatlakozása. Több ország is vár tagjelölti státuszban, így bőven lenne idő felkészülni rá – feltéve, ha egyáltalán így lesz. Méretben a magyar mezőgazdaság nem tud versenyezni az ukránnal. Ukrajnában egy-egy családi gazdaság nagyobb, mint Magyarországon a vezető gazdaságok, egy család több tíz-, de akár százezer hektárt is megművel. Ráadásul komoly nyugati tőke van az ukrán mezőgazdaságban, a fejlődési színvonal tehát jobban adott. Magyarországnak azokat a komparatív előnyöket kell megtalálnia, amelyekkel a kis gazdaságok révén is versenyképes tud lenni. Ez pedig a minőség és magas hozzáadott érték felé vezető út.

Mit tanácsol a gazdáknak: merre tovább? 

Képezzék magukat. Beszéljenek egymással, hozzák el külföldről és a „szomszédtól” a jó gyakorlatokat. Óva intjük viszont a gazdálkodókat attól, hogy esetleg az árakkal spekuláljanak. Fontos megérteni, hogy világpiaci árak vannak, nincs ráhatásuk ezek alakulására. A gazdálkodóknak véleményünk szerint az a legfontosabb feladatuk, hogy hatékonyan, versenyképesen és fenntarthatóan gazdálkodjanak. A versenyképesség megőrzése és erősítése érdekében pedig a kisebb gazdaságoknak érdemes megbarátkozniuk az integráció gondolatával.

Címkék: Agrár Agrár MBH Bank

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
Agrár Újabb adóterhet kaphatunk a nyakunkba
Szirmai S. Péter | 2024. január 31. 05:43
Az EU-illetékesek már komolyan tárgyalnak arról, hogy az European Green Deal és a fenntarthatósági stratégia következő állomásaként 2025-30 között bevezetik a 15 százalékos húsadót.
Agrár Megérkezett az áruházak polcaira az emberbarát édesség
Buksza blog | 2024. január 25. 15:29
Az édességekben használt kakaó alapanyagát termelő farmerek gyakran alig részesednek az óriási haszonból, amit az ezeket gyártó multik tesznek zsebre. Ők kaptak végre egy jó hírt.
Agrár Még nem lépték át Bukarest határát a mérges román gazdák
Privátbankár.hu | 2024. január 21. 12:58
Továbbra is Bukaresten kívül tüntetnek a mezőgazdasági termelők és fuvarozók, mivel a főpolgármester által engedélyezett, a parlament előtti téren tartandó háromnapos demonstrációt egy politikai párt hirdette meg, amelytől el akarnak határolódni - jelentette be a Bukarest egyik bejáratánál, Afumati térségében demonstrálók választott szószólója, Andrus Danut vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG