3p
Hiába pusztult el rengeteg méh, még így is bőven elég méze lett a termelőknek.

Múlt télen tömeges méhpusztulás tanúi lehettünk, ekkor ugyanis az állomány negyede kipusztult, ami miatt kérdéses volt, hogy idén milyen minőségű és mennyiségű méz terem majd Magyarországon. A termelők mellett a vásárlók is megnyugodhatnak, szinte valamennyi mézből van elég, ráadásul nem horribilis áron. A Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke, Haász Ferenc szerint a méhállomány ugyanakkor a repce és az akác virágzására nem tudta összeszedni magát, így repcemézből nagyon gyenge, akácból gyenge-közepes évet zártak a méhészek, napraforgóból viszont enyhe pozitív eredménnyel zárták az évet.

Édesszájúak vagyunk?Magyarországon az éves átlagfogyasztás fejenként nagyjából 70-80 dekagrammra tehető, ami növekedést jelent a korábbi 40-50-hez képest. A méz 65-70 százalékát továbbra is exportálják, főként Német-, Olasz- és Franciaországba. Jelenleg mintegy 68 ezer méhcsalád szorgoskodik Magyarországon.

Az egyesületi elnök mindemellett kifejtette, a repcetermés fele az elvárható minőséget sem hozta, ami főként azzal magyarázható, hogy a méhészek korán, magas  víztartalom mellett pergették ki a mézet annak érdekében, hogy a repcével csaknem összeérő akácból fajtamézet tudjanak pergetni. Az akácméz viszont a kisebb mennyiség ellenére jó minőségű, a napraforgó pedig a száraz nyár hatására 15-16 százalék körüli víztartalmú lett, amihez tudni kell, hogy 19 százaléknál már első osztályú a méz, tette hozzá.

Mit jelent ez nekünk?

A felvásárlási árak idén a nagybani piacon a vegyes virágmézből - hordós kiszerelésben - kilónként 650, akácméznél 1200-1400, az egyéb fajtamézek esetén 800-1000 forint körül alakulnak. Mi, fogyasztók a kiskereskedelemben a vegyes méz kilójához 1200-1300, az akáchoz 2000, a hárs és egyéb mézekhez 1700-1800 forintért juthatunk hozzá, ami nagyjából megfelel az elmúlt három év átlagárának, nem volt érdemi elmozdulás egyik irányba sem.

Apróságokon múlik, kipusztul-e tíz éven belül az emberiség vagy semAz emberiség folyamatos növekedésével háttérbe szorulnak az érintetlen területek: az erdőket és mezőket betondzsungelek és megművelt földek váltják le. Ezt azonban még önmagában lerázná magáról a bolygó, ha mindeközben nem tűnnének el riasztó tempóban azok az apró kis lények, akik az egész rendszert egyensúlyban tartják. A méhekkel együtt a világ teljes rovarpopulációja is pusztulásra van ítélve – és ha ők mennek, mi sem maradunk sokáig.>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG