8p

Miközben Lengyelországban virágzik, itthon nagy bajban van az almatermesztés. Évi ezer hektárral fogy a terület, elöregedtek az ültetvények és a termelők. A klímaváltozás, a versenyképtelen termesztés miatt félő, pár éven belül nettó almaimportőrré válik az ország, miközben rohamosan nő a mindent kibíró bodzaültetvények területe. Bogyót együnk alma helyett?

Vajon az uniós oltalom képes lesz megállítani a szabolcsi almások hanyatlását? Fotó: Depositphotos
Vajon az uniós oltalom képes lesz megállítani a szabolcsi almások hanyatlását? Fotó: Depositphotos

Megkésve bár, de végre EU-s védett termék lett a szabolcsi alma. Az Európai Bizottság szeptemberben ugyanis jóváhagyta a Szabolcsi alma felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába. Innentől Szabolcsi almának csak a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében termesztett és szüretelt almát szabad nevezni.

Rossz az irány

Szívet melengető az elismerés, mert a gyümölcsök közül itthon az almát termelik a legnagyobb területen, és ennek 73 százalékát – csaknem 17 ezer hektáron – Szabolcs-Szatmár-Beregben vármegyében. Kérdés azonban, az uniós oltalom képes lesz-e megállítani a szabolcsi almások hanyatlását. Az elmúlt évtizedekben ugyanis főleg ebben a térségben és egyre gyorsuló ütemben, évi ezer-ezer hektárral fogynak az ültetvények és ezzel együtt a termés mennyisége is.

"Rossz irányba tartunk. Az elmúlt öt esztendőben hatezer hektárral csökkent vármegyénkben az alma termőterülete" – idézte a szon.hu Rácz Imrét, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete elnökségi tagját, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnökét. A szakember erre azon az egyeztetésen figyelmeztette az érintetteket, amelyen egyebek között a szabolcsi termelők és a térség feldolgozó üzemének képviselői tanácskoztak a közelgő almaszezoni feladatokról. Rácz Imre arra hivatkozott, hogy a 2000-2004 között telepített iparialma "célültetvények" mára úgy elöregedtek, olyan kis hozamúak, hogy a tavalyi aszály után, elég alapanyag híján, a feldolgozó-kapacitások fele volt csak kihasználva. "Ha érdemben nem változik valami, elképzelhető, hogy nem terem majd annyi alma, amennyire a feldolgozóknak minimálisan szükségük van" – figyelmeztetett Rácz Imre a zártkörű megbeszélésen a szon.hu beszámolója szerint.

Most, vagy soha! 

Borús képet festett az egyeztetésen az almakilátásokról Apáti Ferenc, a FruitVeB szakmaközi szervezet és terméktanács elnöke is. A hazai termőterületek drasztikusan csökkentek, az előállított alapanyag mennyisége látványosan visszaesett és a feldolgozó kapacitások nagyjából csak az ötven százalékát használják. "Ha ez a tendencia folytatódik, akkor néhány éven belül megszűnhet az iparialma-termelés" – öntött tiszta vizet a pohárba a terméktanács elnöke a tudósítás szerint. Azért is kiszámíthatatlan és tervezhetetlen a feldolgozáshoz az alapanyagbázis, mert az ipari alma nálunk "igénytelen étkezési" besorolást jelent a gazdálkodók, és a feldolgozók számára. Azaz akkor adják le léalmának, ha drágább étkezésinek nem lehet értékesíteni… 

"El kell dönteni, hogy mit tegyünk” – emlékeztette a termelőket és a feldolgozókat a szakember. Egy-egy ültetvény termőre fordulása ugyanis 2-5 év. Amennyiben a feldolgozás eközben leáll, azt nem tudják újraindítani, vagy csak nehezen. Ha sikerül is, az elvesztett piaci pozíciókért újra meg kell harcolniuk a feldolgozóknak.  

“Most kell lépnünk, hogy 4-5 év múlva is lehessen almánk”– figyelmeztetett Apáti Ferenc, aki ennek a feltételeit is felsorolta az egyeztetésen. Eszerint az iparialma-termesztést a jövőben rentábilisan, csak olyan célültetvényeken lenne szabad végezni, ahova csak meghatározott fajtákat telepítenek és legalább 40-50 tonna/hektár a stabil termés. Elengedhetetlen feltétel a FruitVeB elnöke szerint az öntözés, a fagyvédelem, a nagyfokú gépesítés, talajművelés, növényvédelem, metszés és betakarítás.

Már a fele sincs

Ettől azonban – tisztelet a kevés kivételnek – a szabolcsi almások is messze vannak. Az ipari és étkezési célra termelő almásaink zöme már több mint húsz éves és egyre kisebb a hozama. Ráadásul nemcsak az ültetvények öregedtek el, hanem a termelők is. Nem vonzó ugyanis az erős nemzetközi versenyben a nagy befektetéssel járó almatermesztői karrier a fiatal generációknak. Új telepítések hiányában pedig évről évre így több mint ezer-ezer hektárral fogy – az ezredforduló óta megfeleződött – a termőterület (már csak 20,5 ezer hektár).

Szegény almatermelőt eközben az ág is húzza. Miközben az idén szinte minden gyümölcsnek –  még a nyári bőség idején is – meredeken emelkedett az ára, az almáé zuhant. Legalábbis az Agrárközgazdasági Intézet 32. hétről készített Agrárpiaci jelentésében azt olvashatjuk, hogy a vizsgált gyümölcsök közül csak a nyári alma lett olcsóbb, miközben minden más drágult. A nyári alma 265 forint/kilogrammos ára ugyanis 18 százalékkal múlta alul a 2022. 32. hetit, miközben a nyári körte 525 forint/kilogrammos átlagára 35 százalékkal haladta meg. A ringló 425 forint/kilogrammos ára is 21 százalékkal múlta felül  a 2022. évi azonos hetit, a kajszi pedig még nagyobb emelkedéssel: kilogrammonként 1250 forintért (+39 százalék) került a kínálatba.

Klímaválság

Nemcsak a gazdasági válság, az európai uniós bajnok magyar infláció, a leértékelődő vásárlóerő, a klímaváltozás, közvetlenebbül a La-Niña száraz időszak éveiben, 2021-2022-ben az aszály, illetve a fagy is komoly károkat okozott az almásokban. Olyannyira, hogy miközben az országos éves terméspotenciál 600 ezer tonna, az aszályos múlt évben ennek már a felét sem érte el a hozam, alig 280 ezer tonnát takarítottak be. Jó hír tehát, hogy az elmúlt pár év szárazabb dél-európai klímájáért is felelős La-Niña helyett megérkezett a csapadékosabb El-Niño: ez okozta az idén már esősebb nyarat.

Automaták, robotok és támogatás

Nem mulasztható el a precíziós technológiák alkalmazása, az automatizáció, a robotizáció, a digitalizáció integrálása a zöldség-, gyümölcstermesztésben. Erre figyelmeztetett Nagy István agrárminiszter a nyári 8. Zsendülés Kertészeti Konferencián, Szegeden. Ebben az ágazatban együtt vannak a termelők, a feldolgozók, a felvásárlók és a kiskereskedelmi szektor képviselői. A következő időszak legnagyobb feladata, hogy olyan termelői együttműködést teremtsenek, ami meghatározza a piacot. "A geotermikus energia válasz lehet az energiaválságra, az öntözésfejlesztés, a vízmegtartás pedig a klímaválságra" – szögezte le. Kardinális kérdés a növényvédőszer-használat csökkentésére vonatkozó EU-bizottsági javaslat is. Meg kell találni az egészségügyi, a környezet- és klímavédelmi, valamint a versenyképességi és gazdasági szempontok közötti egyensúlyt. A zöldség-gyümölcs esetében az átlagosnál is nagyobb jelentősége van a környezettudatos termesztésnek. Örömteli, hogy a kertészek is éltek az agrár-környezetgazdálkodási és az ökológiai gazdálkodás támogatásával, amely 2025-ig stabil segítséget jelent.

Ezzel együtt a szakma egyértelműen már úgy látja, ha a fejlesztésekkel gyorsan nem lépnek, végveszélybe kerül nemcsak a léalma, hanem az étkezésivel együtt az egész hazai – főleg a szabolcsi – almatermesztés. 

Pedig a hazai gyümölcstermelés különösen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére jellemző. A megye teljes mezőgazdasági területének több mint 10 százalékán találhatók ugyanis ültetvények, és a teljes hazai gyümölcstermő terület 37 százaléka. Már tetten érhető fordulatot mutat azonban, hogy a bogyós fajok közül egyre népszerűbb a bodza, amelyet a telepítéseknek köszönhetően már közel 500 hektárral nagyobb területen, 6,6 ezer hektáron termesztettek tavaly, mint egy évvel korábban – számolt be erről korábban a Világgazdaság. Az összes bodzaültetvény kétharmada ugyan Bács-Kiskun (2,7 ezer hektár) Borsod-Abaúj-Zemplén (közel ezer hektár) van, de már a magyar alma hazájában, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 0,7 ezer hektáron található. Az új telepítések is főként ezekben a megyékben koncentrálódtak. Itt jegyezzük meg, hogy a szinte inváziós növényként terjedő, mindent kibíró bodza termesztésének a költsége a töredéke az almáénak. Géppel szedhető, betegségellenálló, aligha kell permetezni és a műtrágyát is meg lehet spórolni, de a feldolgozóiparben keresett alapanyag. Csak hát nem a fekete bogyót, hanem az almát élvezet enni…

Ipari jövő

Kár temetni a magyar almát, mert a jövőben biztos piacú, keresett portékának ígérkezik. A gyümölcsital-gyártók ugyanis a ma még a legolcsóbb alapanyagnak számító almalé-sűrítményeket használják a termékeikben, így egyre keresettebb, azaz drágább lesz világszerte. Olyannyira, hogy akár étkezési helyett jobban megérheti léalmát termeszteni, ami évtizedes gyakorlat Szabolcsban. Ez viszont károsan hatna az égető ültetvényfelújításokra, a termesztés jövedelmezőségére, ha ne adj’ isten újra esne az ipari alma ára. Ezért is sürgetik a szakemberek, hogy a tervezhetőség, a nyereségesség érdekében végre szét kellene választani az ipari és az étkezési alma termesztését. Ne az adott évjárat, a gyümölcs mérete, minősége döntse el, hogy ebből étkezési, ebből éppen léalma lesz.  Ami pedig az idei évet illeti, az előrejelzések szerint akár félmillió tonna is lehet a termés, de jó, ha 120 ezer tonna lesz az étkezési, a többi léalma.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Már megint a németek, elkészült a sajtlista
Buksza blog | 2023. november 30. 13:52
Talán meglepő, de a németek a legnagyobbak, ha sajttermelésről van szó. A franciák például csak a második helyen vannak. 
Agrár Látni sem akarják a francia termelők az ukrán cukrot az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:21
Korábban a gabona és a tejtermékek behozatalát is bírálta több ország.
Agrár A birkavirtus megnyomorítja egy ország élelmiszer-ellátását
Rácz Gergő | 2023. november 26. 14:14
Az ausztrál birkatartóknak nagy gondjaik vannak. Sok eső esett, lett bőven legelhető fű, az állományok pedig ennek megfelelően megnőttek. A gazdák nem akarják irtani az állományt, ingyen is odaadnák a birkáikat, kereslet viszont az árazás átalakulása miatt még így sincs.
Agrár Bevetik a bioreaktort: laboratóriumból jöhet a kisállatok új kedvence
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:55
Felforgatnák az állateledelek piacát a műhúsból, azaz a laboratóriumokban előállított húsokból készült termékek. A hús előállításához élő állatokból származó sejteket használnak, amelyek egy tartályban növekednek, és tápanyagokkal táplálják közben. A laboratóriumi hús támogatói szerint ez jóval fenntarthatóbb megoldás mint a hagyományos állattenyésztés.
Agrár Soha ilyen drágán nem adtak még el egy üveg whiskyt - de vajon milyen az illata?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 10:44
Közel egymilliárd forintot kóstált a 60 évig érlelt itóka.
Agrár Gabonafrász után jön a tejfrász Ukrajnából? Áh, dehogy!
Mester Nándor | 2023. november 14. 14:55
Nem fürdenek benne, inkább exportálják a tejet és a vajat az ukránok. Folyamatosan növekszik az ukrán kivitel tejből és többféle tejtermékből, de egyelőre nem kell megijednie az uniós országoknak, mert túlnyomórészt a szövetségen kívüli európai piacokra mennek a szállítmányok. A tejszín, a tartós tej és tejföltermelés fele azonban már az unióban landol. 
Agrár „Burgonyavész” alakult ki Európában az árak miatt
Buksza blog | 2023. november 9. 13:20
Az alapvető élelmiszerek közül a burgonya óriási dráguláson ment keresztül az elmúlt időszakban.  
Agrár A vásárlók keblükre ölelik az állatokat a tehenektől a disznókig: mire elég a 90 százalékos magyar eredmény?
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 26. 15:02
A sok cuki állatos videó, a kutya- és macskapszichológiai, illetve állatorvosi tévésorozatok megtették a hatásukat. Az európaiak kiterjesztenék jóléti társadalmukat az állatokra is.
Agrár Rengeteg gabonát exportálhat idén Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. október 24. 13:36
Az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat rontotta ugyan Ukrajna idei gabonatermésére vonatkozó előrejelzését, de a mennyiség így is szerényen meghaladja majd a múlt évit.
Agrár Óva intjük a gazdálkodókat attól, hogy esetleg az árakkal spekuláljanak!
Szirmai S. Péter | 2023. október 23. 14:02
Ezt üzente lapunkon keresztül Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője. Aki szerint megfelelő tudás nélkül,  intenzív és hatékony művelési módszerek nélkül a kis gazdaságok versenyképtelenek, és szinte nem termelnek jövedelmet. A komparatív előnyöket megtalálva, minőséggel és magas hozzáadott értékkel azonban versenyképessé tudnak válni, de ehhez érdemes megbarátkozni az integráció gondolatával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG