BUX
34 415.83
-0.80%
-276.00
OTP
10 140.00
-2.41%
-250.00
MOL
1 709.00
-0.47%
-8.00
RICHTER
6 825.00
+0.74%
+50.00
MTELEKOM
371.00
+0.82%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 3. 17:33

Miközben egyre több jel mutat arra, hogy a Facebook egyfajta kriptodevizát fejleszt, az egyik nagyobb kriptodeviza fejlesztőgárdája Facebook-szerű közösségimédia-oldalt indít. Közeledik egymáshoz a két világ? A Facebook kriptója azonban állítólag nagyon távol lesz majd a bitcointól és egyéb, labilis árfolyamú társaitól.

Steem-emlékérem magyar karakterek mellett (fotó: Eidenpenz József)

A mai hírek szerint az USA-ban a Facebook az illetékes hatósággal folytat párbeszédet a tervezett, GlobalCoin munkanevű kriptodevizájáról, annak szabályos működéséről. Az, hogy ilyesmivel készül, már tavaly kiszivárgott, de mi is várható tőle tulajdonképpen?

A Forbes.com és más források szerint a Facebook kriptodevizája – nem is lesz igazán kriptodeviza. Nem fog sokban hasonlítani a bitcoinhoz. Egyrészt nem lesz decentralizált, mint a bitcon, nem egy kormányoktól vagy vállalatoktól független közösség fogja létrehozni és menedzselni. (Inkább az XRP – Ripple – rokona lehet majd.)

Centralizált lesz, valamint “stablecoin”, “stabil érme”, amelynek az értékét karbantartják valamilyen módon. A pletykák szerint ehhez bankokat is bevonnának majd. Ez a felhasználók számára előnyökkel is jár, mert kiküszöbölheti a nagy árfolyamingadozásokat, de tovább távolítja a klasszikus értelemben vett kriptodevizáktól. Inkább a Paypal elektronikus fizetési rendszerhez hasonlónak írják le.

Kamuprofilok helyett

Miközben a Facebook a kriptodevizák felé terjeszkedne, a kriptodevizák fejlesztői is szeretnének a Facebook piacára betörni. A hétvégi bejelentés szerint az EOS – jelenleg a hatodik legnagyobb kapitalizációjú, közel hétmilliárd dollár összértékű kriptodeviza – közösségimédia-oldalt hoz létre. A Voice (Hang) névre keresztelt oldalon szövegeket, képeket, videókat is lehet majd posztolni.

Nem minden világos még a kísérleti üzemű rendszer működéséből, de annyi kiderült, hogy a Voice.com-on szeretnék kiszűrni a robotokat és a kamu-profilokat. Valós személyeket szeretnének tehát bevonzani, ami eléggé szokatlan a sokszor névtelenséget kínáló kriptodevizák felhasználóinak.

Reklámok? Kriptooldalon?

További tabutörés lehet sokak szemében, hogy a Voice reklámbevételeket is bevonzana. Hogy mennyire hasonlóan a Facebook vagy a Google tevékenységéhez, nem világos, de az ígéretek szerint ebből a felhasználóknak is jut majd. A felhasználók az EOS-blokklánchoz kapcsolódó, de önálló kriptodevizát, a Voice Tokent használhatják.

Úgy tűnik tehát, hogy nemcsak a “normál” közösségi média közelít a kriptodeviza-világhoz, hanem fordított folyamat is zajlik.

Számlát a számlátlanoknak

A kiszivárgott hírek szerint a Facebook GlobalCoin-ját dollárért és sok más devizáért meg lehet majd venni. Az egyik probléma, amire egy ilyen kriptodeviza megoldást adhat, az az, hogy a Földön százmillióknak, talán milliárdoknak nincsen bankszámlája, de van mobiltelefonja.

A pénzküldésre persze ma már számos megoldás van a Western Union-típusú szolgáltatóktól a korábbi kriptodevizákig (bitcoin, ethereum). A legegyszerűbb mégis az lenne, ha az amúgy is a Facebook-on lógó emberek ott tudnák ezt kezdeményezni, néhány kattintással.

Fizetnek a lájkolásért?

Egy másik probléma, hogy sokan úgy érzik, a nagy konszernek, mint a Facebook vagy a Twitter, Google, átverik, meglopják őket. A felhasználó készíti a tartalmakat, megosztja a fotóit, videóit, cikkeit, a nagy cégek meg eladják az adataikat, vagy a célzott reklámfelületet, és jól meggazdagszanak rajta.

Ezért aztán a médiát megcélzó kriptodeviza-vállalkozások egy része azt ígéri, hogy a felhasználókat az általuk előállított tartalomért cserébe némi bevételhez juttatja. (Ami számos kérdést felvet az adózástól a szerzői jogokig.) Ennek nagyjából két fő forrása lehet: az újonnan létrehozott kriptodevizák (egyfajta pénzteremtés, infláció), vagy pedig reklámbevételek.

Steem 2.0?

Csakhogy mindezt mások már végigzongorázták. A 2016 tavaszán indult Steem kriptodeviza, a Steemit blogoldallal, a D.tube  videómegosztóval és számos más működő alkalmazással alapvetően inflációból fizet a tartalmakért, aminek elosztása a felhasználók szavazatain alapszik. De egyes oldalaikon már a hirdetések is megjelentek.

Most sokan azt mondják, hogy a Voice esetében mindössze a Steem-rendszer egy javított verziójáról van szó. Az EOS egyik guruja, Dan Larimer egyébként is a Steem-től igazolt át. Sőt maga is azt mondta, hogy egy “Steem 2.0” (a Steem továbbfejlesztett verziója) lesz a Voice.

A jövő közösségi médiája

De a Steem kriptodeviza nem igazán sikertörténet, kapitalizációja mindössze 126 millió dollár, ezzel csak a 63. helyen van a kriptodevizák sorában. Árfolyama magasnak semmiképp sem mondható.

Vajon a tőkeerős Facebook-nak, vagy a kevésbé tőkeerős kriptodeviza-fejlesztő csoportoknak, startup vállalkozásoknak sikerül a jövő közösségi médiáját megalkotnia? Az idő eldönti, de láthatóan bőven vannak, akik erre a dicsőségre pályáznak.

Megosztani lájkjainkat az örökkévalóságnak?

Ami Las Vegasban történik, az Las Vegasban is marad – tartja a mondás, de filmek sora szól arról, hogy ez nem igazán felel meg a valóságnak. Ami pedig egyszer az internetre kerül, nehéz onnét eltüntetni, néha egyenesen reménytelen.

Ki akarja, hogy minden szociális rezdülése, megosztás, hozzászólás, lájkolás, fotó, tréfa a blokkláncba legyen írva, állítólag örökre? Ma egy cserélhető merevlemezen többszörösen elfér mindaz az adat, amit a kilencvenes években gyűjtögettünk floppy-lemezen (hajlékonylemezen), majd az évtized végén CD-n. Miért ne maradhatna meg tényleg örökké, mindjárt sok száz vagy ezer példányban mindaz, amit a neten elkövetünk?

Ez ellen sokan már most is úgy védekeznek, hogy álnéven mozognak, vagy a lehető legkevesebb információt megosztva csendben figyelnek a háttérben. Az igazán lényeges dolgokat meg titkosított, személyes chat-en beszélik meg. (E. J.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Részvény / Deviza / Áru Rossz gyorsjelentések jöttek, de legalább ittunk elég sört
Eidenpenz József | 2020. július 30. 11:19
Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?
Részvény / Deviza / Áru Eladnák a TikTok-ot, újabb nagy ugrás az elektromosautó-iparban?
Eidenpenz József | 2020. július 29. 18:51
Európában összességében stagnáltak a tőzsdék, ehhez képest a hazai BUX fél százalékos emelkedése szép teljesítmény. A forint is pluszba kapaszkodott, és ismét életjeleket mutat az olaj. Miközben a piacok a Fed ülésére várnak, az internetes óriások vezetői arról kell nyilatkozzanak, nem váltak-e túl hatalmassá. Eközben kiszivárgott, hogy eladnák a támadások kereszttüzében álló TikTok-alkalmazást. Musk újabb tweetje kelt feltűnést.
Részvény / Deviza / Áru James Bond autó nélkül maradhat, a DB húzza vissza az OTP-t
Eidenpenz József | 2020. július 29. 12:20
Európa ma sem igazán találja az irányt, az egyik tőzsdén emelkedés, a másikon süllyedés van. A BUX-index enyhe mínuszban, rossz hírt kapott a Mol, mégis az OTP esik jobban. Adják az európai bankokat a gyorsjelentések nyomán. Meddig mehet még az arany? A forint minimális gyengülést mutat.
hírlevél