TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Miközben egyre több jel mutat arra, hogy a Facebook egyfajta kriptodevizát fejleszt, az egyik nagyobb kriptodeviza fejlesztőgárdája Facebook-szerű közösségimédia-oldalt indít. Közeledik egymáshoz a két világ? A Facebook kriptója azonban állítólag nagyon távol lesz majd a bitcointól és egyéb, labilis árfolyamú társaitól.
Steem-emlékérem magyar karakterek mellett (fotó: Eidenpenz József)

A mai hírek szerint az USA-ban a Facebook az illetékes hatósággal folytat párbeszédet a tervezett, GlobalCoin munkanevű kriptodevizájáról, annak szabályos működéséről. Az, hogy ilyesmivel készül, már tavaly kiszivárgott, de mi is várható tőle tulajdonképpen?

A Forbes.com és más források szerint a Facebook kriptodevizája – nem is lesz igazán kriptodeviza. Nem fog sokban hasonlítani a bitcoinhoz. Egyrészt nem lesz decentralizált, mint a bitcon, nem egy kormányoktól vagy vállalatoktól független közösség fogja létrehozni és menedzselni. (Inkább az XRP – Ripple – rokona lehet majd.)

Centralizált lesz, valamint “stablecoin”, “stabil érme”, amelynek az értékét karbantartják valamilyen módon. A pletykák szerint ehhez bankokat is bevonnának majd. Ez a felhasználók számára előnyökkel is jár, mert kiküszöbölheti a nagy árfolyamingadozásokat, de tovább távolítja a klasszikus értelemben vett kriptodevizáktól. Inkább a Paypal elektronikus fizetési rendszerhez hasonlónak írják le.

Kamuprofilok helyett

Miközben a Facebook a kriptodevizák felé terjeszkedne, a kriptodevizák fejlesztői is szeretnének a Facebook piacára betörni. A hétvégi bejelentés szerint az EOS – jelenleg a hatodik legnagyobb kapitalizációjú, közel hétmilliárd dollár összértékű kriptodeviza – közösségimédia-oldalt hoz létre. A Voice (Hang) névre keresztelt oldalon szövegeket, képeket, videókat is lehet majd posztolni.

Nem minden világos még a kísérleti üzemű rendszer működéséből, de annyi kiderült, hogy a Voice.com-on szeretnék kiszűrni a robotokat és a kamu-profilokat. Valós személyeket szeretnének tehát bevonzani, ami eléggé szokatlan a sokszor névtelenséget kínáló kriptodevizák felhasználóinak.

Reklámok? Kriptooldalon?

További tabutörés lehet sokak szemében, hogy a Voice reklámbevételeket is bevonzana. Hogy mennyire hasonlóan a Facebook vagy a Google tevékenységéhez, nem világos, de az ígéretek szerint ebből a felhasználóknak is jut majd. A felhasználók az EOS-blokklánchoz kapcsolódó, de önálló kriptodevizát, a Voice Tokent használhatják.

Úgy tűnik tehát, hogy nemcsak a “normál” közösségi média közelít a kriptodeviza-világhoz, hanem fordított folyamat is zajlik.

Számlát a számlátlanoknak

A kiszivárgott hírek szerint a Facebook GlobalCoin-ját dollárért és sok más devizáért meg lehet majd venni. Az egyik probléma, amire egy ilyen kriptodeviza megoldást adhat, az az, hogy a Földön százmillióknak, talán milliárdoknak nincsen bankszámlája, de van mobiltelefonja.

A pénzküldésre persze ma már számos megoldás van a Western Union-típusú szolgáltatóktól a korábbi kriptodevizákig (bitcoin, ethereum). A legegyszerűbb mégis az lenne, ha az amúgy is a Facebook-on lógó emberek ott tudnák ezt kezdeményezni, néhány kattintással.

Fizetnek a lájkolásért?

Egy másik probléma, hogy sokan úgy érzik, a nagy konszernek, mint a Facebook vagy a Twitter, Google, átverik, meglopják őket. A felhasználó készíti a tartalmakat, megosztja a fotóit, videóit, cikkeit, a nagy cégek meg eladják az adataikat, vagy a célzott reklámfelületet, és jól meggazdagszanak rajta.

Ezért aztán a médiát megcélzó kriptodeviza-vállalkozások egy része azt ígéri, hogy a felhasználókat az általuk előállított tartalomért cserébe némi bevételhez juttatja. (Ami számos kérdést felvet az adózástól a szerzői jogokig.) Ennek nagyjából két fő forrása lehet: az újonnan létrehozott kriptodevizák (egyfajta pénzteremtés, infláció), vagy pedig reklámbevételek.

Steem 2.0?

Csakhogy mindezt mások már végigzongorázták. A 2016 tavaszán indult Steem kriptodeviza, a Steemit blogoldallal, a D.tube  videómegosztóval és számos más működő alkalmazással alapvetően inflációból fizet a tartalmakért, aminek elosztása a felhasználók szavazatain alapszik. De egyes oldalaikon már a hirdetések is megjelentek.

Most sokan azt mondják, hogy a Voice esetében mindössze a Steem-rendszer egy javított verziójáról van szó. Az EOS egyik guruja, Dan Larimer egyébként is a Steem-től igazolt át. Sőt maga is azt mondta, hogy egy “Steem 2.0” (a Steem továbbfejlesztett verziója) lesz a Voice.

A jövő közösségi médiája

De a Steem kriptodeviza nem igazán sikertörténet, kapitalizációja mindössze 126 millió dollár, ezzel csak a 63. helyen van a kriptodevizák sorában. Árfolyama magasnak semmiképp sem mondható.

Vajon a tőkeerős Facebook-nak, vagy a kevésbé tőkeerős kriptodeviza-fejlesztő csoportoknak, startup vállalkozásoknak sikerül a jövő közösségi médiáját megalkotnia? Az idő eldönti, de láthatóan bőven vannak, akik erre a dicsőségre pályáznak.

Megosztani lájkjainkat az örökkévalóságnak?

Ami Las Vegasban történik, az Las Vegasban is marad – tartja a mondás, de filmek sora szól arról, hogy ez nem igazán felel meg a valóságnak. Ami pedig egyszer az internetre kerül, nehéz onnét eltüntetni, néha egyenesen reménytelen.

Ki akarja, hogy minden szociális rezdülése, megosztás, hozzászólás, lájkolás, fotó, tréfa a blokkláncba legyen írva, állítólag örökre? Ma egy cserélhető merevlemezen többszörösen elfér mindaz az adat, amit a kilencvenes években gyűjtögettünk floppy-lemezen (hajlékonylemezen), majd az évtized végén CD-n. Miért ne maradhatna meg tényleg örökké, mindjárt sok száz vagy ezer példányban mindaz, amit a neten elkövetünk?

Ez ellen sokan már most is úgy védekeznek, hogy álnéven mozognak, vagy a lehető legkevesebb információt megosztva csendben figyelnek a háttérben. Az igazán lényeges dolgokat meg titkosított, személyes chat-en beszélik meg. (E. J.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
hírlevél