TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az elmúlt 8 év azt mutatja, hogy a kelet-európai háztartások óvatos duhajok, ha megtakarításokról van szó. A magyarok teszik félre a második legtöbbet, de a szlovénoktól messze le vagyunk maradva.

A Generali PPF vagyonkezelő által nemrég elkészített kutatás szerint az elmúlt nyolc év adatai alapján a kelet-közép-európai háztartások  befektetési képessége növekvő pályán mozog. A tanulmány, amely  2012 második negyedévéig elemzi az adatokat, azt mutatja, hogy a térség lakossági befektetések szempontjából legerősebb országa Szlovénia, az "ezüstérmes" ugyan Magyarország, de az átlagos megtakarítás tekintetében nagy a szakadék a két ország között.


Óvatosak a kelet-európai háztartások

A felmérés azt is megmutatta, hogy az egész Európai Unióhoz  képest a lakosság befektetési magatartása sokkal konzervatívabb a kelet-közép-európai országokban, emellett a régióban a pénzügyi eszközök legnagyobb részét betét vagy készpénz formájában tartják az emberek. A legkonzervatívabb országok ebből a szempontból Szlovákia, Szlovénia és Csehország, ahol ez a két eszköz a tartalékok több mint felét teszi ki, utánuk következik Lengyelország (45%) és Magyarország (39%), míg az EU-s átlag 36%.

Befalap-ország vagyunk!

A háztartási befektetések összértéke minden országban csökkent a hanyatló tőzsdék, a helyi valutaárfolyamok csökkenése és a nehéz gazdasági környezet miatt. Mindazonáltal az elmúlt hónapokban javult a tőzsdék teljesítménye és a regionális fizetőeszközök is felértékelődtek, ennek köszönhetően pedig a nehéz gazdasági körülmények ellenére is várható a nyílt végű befektetési alapok jelentős erősödése.

Nyugat-Európával összehasonlítva a kelet-közép-európai régióban az ilyen alapok aktivitása alacsony, de az összes vizsgált ország növekedést mutat 2004 óta. Az egy főre jutó befektetési alapokban elhelyezett vagyon Magyarországon növekedett a leginkább 2004 óta (+230%), a második helyen Lengyelország áll (+160%), majd Szlovénia (+100%), Csehország (+65%), és végül Szlovákia (+25%) következnek.

Michal Valentik, a GPH befektetési stratégája elmondta, az elmúlt 8 évben megfigyelhető jelentős növekedésen túl további emelkedést várunk a régióban az elkövetkezendő 5 évben a háztartási befektetéseket illetően. A GDP minden egyes eurónyi emelkedése elvileg 11 eurocenttel növeli a befektetési alapokban elhelyezett pénzmennyiséget a térség országaiban.

Ezek a befektetések valószínűleg inkább hagyományos típusúak lesznek, és csak szerény, átlagosan 5%-os növekedésre számítunk azokban az országokban, ahol még nem vezették be az európai közös valutát - mondja Valentik.

A régió háztartásainak befektetési portfólióját az EU befektetőkéhez hasonlóan lehet jellemezni, bár vannak eltérések is; a nyílt végű befektetési alapok használata a háztartások csak kis részére jellemző, ezek az összes pénzügyi eszköznek csak 5%-át teszik ki. Magyarországon ez az arány kicsit magasabb, 8%, míg az EU átlag 7%. A portfólió diverzifikáltságát tekintve a legnagyobb eltérések a régió azon országaiban figyelhetők meg, ahol erős nyugdíjrendszer működött.

Nyugdíjreformok a régióban

Michal Valentik a nyugdíjrendszerekkel kapcsolatban hozzátette: “Szlovákia és Lengyelország állt az utolsó helyen a befektetések szintjét tekintve, miközben mindkét ország olyan nyugdíjrendszert teremtett, amelyek részben helyettesíthetik a nyílt végű befektetési alapokat. Másfelől Csehország jelenleg is nyugdíjrendszerének reformján dolgozik, mely jelentősen befolyásolhatja a nyílt végű befektetési alapok működését, ahogy azt Szlovákiában és Lengyelországban is megfigyelhettük. Azok a cseh állampolgárok, akik részt vesznek a rendszer második pillérében, a jövedelmük 2%-át fogják az alapba fizetni, ami elveheti a kedvüket attól, hogy befektetési alapokba fektessék pénzüket, ráadásul további megtakarítási képességüket is csökkenti - így a szakértő.

Az EU-ban a portfóliók több mint 30%-a nyugdíjalapokban, és életbiztosítási termékekben van. A kelet-közép-Európaiátlag ehhez képest 17% (Lengyelország 27%, Szlovákia 21%, Csehország 14%, Szlovénia 12%, Magyarország 11%)

Mivel a térség gazdasága kezd talpra llni és a GDP is megkérdőjelezhetetlenül növekszik – különösen Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban – a szakértők az elkövetkezendő öt évben további növekedést várnak a nyílt végű befektetési alapok piacán.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
hírlevél