Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az utóbbi hónapokban százmilliárdokat takarított meg a lakosság, ami főleg befektetési alapokba, állampapírokba ment, de még a bankoknak is jutott belőle. A január is jó hónap volt, főleg az abszolút hozamú alapokat, a rövid kötvényalapokat és a vegyes alapokat keresték.

Év végi prémiumok, karácsonyról megmaradt, karácsonykor kapott összegek elhelyezése? Magánvállalkozások osztalék-előlege és más, év végi adófeltöltés után maradó pénzek kifizetése? A jegybank növekedési hitelprogramjában adott olcsó forrás által kiváltott termelőtőke magánszámlákra vándorlása? A beinduló gazdasági növekedés áttételes pozitív hatása? Esetleg mindez együtt?

Az év vége kitűnő, a január pazar

Ilyen sok lehetséges magyarázat van a jelenségre, amit megfigyeltünk: 442 milliárd forint áramlott be a befektetési jegyekbe, lakossági állampapírokba és lakossági bankbetétekbe 2013 utolsó három hónapjában. Ezúttal még a lakossági bankbetétekbe is jutott egy kevés, főleg decemberben volt pozitív az egyenlegük. A betétek tavaly többnyire apadtak, ám az utolsó hónapban azokba is 74 milliárdot helyeztek el.

 

Ráadásul januárban további 138 milliárd forint ment a befektetési alapokba. Bár a másik két eszközfajta első havi egyenlegét még nem ismerjük, a lakossági állampapírok egyenlege hosszú idő óta pozitív szokott lenni. Valószínűleg összességében ez is nagyon jó hónap lesz a befektetési piacon, mert az alapokba 2013 márciusa óta nem jött ennyi pénz egyik hónapban sem.

 

Egymilliárd eurós alapunk is van már

Az alapfajták között szétnézve kiesett a befektetők kegyéből a likviditási alap és a pénzpiaci alap, nem is csoda, mert amint beszámoltunk róla, ezeknek most szinte semmi esélyük a bankbetétek hozamának túlszárnyalására. Most több mint egymilliárd forintot ki is vettek ezekből a kategóriákból.

A legnépszerűbbnek az abszolút hozamú alapok bizonyultak, 46,5 milliárd forint áramlott ide. Nem sokkal maradtak el ettől a rövid kötvényalapok sem, 44,9 milliárd forint friss tőkét szedtek össze. Ennek több mint a fele, 27,3 milliárd forint jutott egyetlen alapra, az OTP Optimára, amely most a legnagyobb alap, egymilliárd euró feletti, 323 milliárdos méretével. (Bő nyolc évvel ezelőtt azonban volt már 500 milliárd forint felett is.)

Felfigyeltek a részvényekre?

Jelentős tőkét vonzottak a különböző, óvatosabb vagy kiegyensúlyozott (közepesen kockázatkedvelő) vegyes alapok is, majdnem 30 milliárd forint ment ide. (Ezek főleg részvények és kötvények valamilyen arányú keverékét tartalmazzák.) Ezúttal a részvényalapokba is több mint ötmilliárd érkezett, pedig ezt a kategóriát régóta hanyagolják a hazai befektetők. Folytatódik az ingatlanalapok lassú feléledése is, most 5,7 milliárd forint friss tőkét vonzottak egy hónap alatt.

Nyilvános alapok vagyona (2013. január)
Pénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 46,5 536,9 11,5
Árupiaci 0,0 11,4 0,2
Dinamikus vegyes 0,2 2,3 0,1
Egyéb értékpapír 3,5 18,3 0,4
Egyéb pénzpiaci 0,6 489,9 10,5
Hosszú kötvény -1,1 149,6 3,2
Kiegyensúlyozott vegyes 20,5 268,0 5,7
Közvetett ingatlan -0,5 31,1 0,7
Közvetlen ingatlan 6,2 423,7 9,1
Likviditási -1,8 1 130,3 24,2
Óvatos vegyes 8,5 94,3 2,0
Részvény 5,0 239,0 5,1
Rövid kötvény 44,9 694,0 14,9
Szabad futamidejű kötv. 0,7 65,1 1,4
Származtatott 0,7 10,6 0,2
Tőkevédett 4,2 506,6 10,8
Összesen: 138,2 4 671,2 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): 47,9 2 820,8 60,4
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 52,4 800,2 17,1
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)


Ilyenkor jó devizát eladni

Ami a devizákat illeti, a hónap során folyamatosan emelkedő, január utolsó napjaiban 308-311 forintra ugró euró megint megtette a hatását. Ahogy azt már többször megfigyeltük, ilyenkor a devizás alapok tőkéje csökken, sokan kihasználják az alkalmat, és jó áron forintra váltják külföldi pénzeiket. Most 10,4 milliárd forint értékű eurót és 9,0 milliárd forintnyi dollárt vettek ki befektetési jegyek visszaváltásán keresztül, feltehetően ennek nagy részét forintra váltották.

 

Azon tíz alap közül, amelyekből a legtöbb pénzt vettek ki januárban, hat darab devizában jegyzett pénzpiaci vagy likviditási alap. Így lehetséges, hogy ez az alapfajta egyszerre volt a lista elején és végén is: forintban érkeztek ebbe a kategóriába pénzek, devizában viszont távoztak.


A húsz legnagyobb tőkebeáramlásAlap Befektetési politika Pénznem Tőkeáramlás
(milliárd forint)
1 OTP Optima Rövid kötvény HUF 27,3
2 CIB Hozamgarantált Betét Likviditási HUF 9,7
3 OTP Prémium Tőkegarantált Pénzpiaci Egyéb pénzpiaci HUF 9,4
4 K&H Állampapír Rövid kötvény HUF 7,9
5 Concorde VM Abszolút hozamú HUF 7,8
6 Platina Pí B Abszolút hozamú HUF 7,3
7 OTP Remix20 II. Tőkevédett HUF 6,3
8 Erste Tőkevédett Kamatoptimum Rövid kötvény HUF 5,8
9 Concorde Columbus Abszolút hozamú HUF 4,8
10 Erste Ingatlan Közvetlen HUF 4,4
11 Concorde Hold Abszolút hozamú HUF 4,2
12 K&H Megtakarítási cél - október Kiegyensúlyozott HUF 4,1
13 Erste Tőkevédett Pénzpiaci Egyéb pénzpiaci HUF 4,0
14 Citadella Származtatott Abszolút hozamú HUF 3,9
15 K&H többször termő 3 származtatott Tőkevédett HUF 3,9
16 Erste Megtakarítási Kiegyensúlyozott HUF 3,5
17 Pioneer Magyar Pénzpiaci A Egyéb pénzpiaci HUF 3,4
18 Budapest Bonitas Plus D Likviditási HUF 3,3
19 K&H Vagyonvédett december Óvatos HUF 3,0
20 Concorde Euro PB3 Kiegyensúlyozott EUR 3,0

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Sikerült a bravúr, egyik ingatlanalapunk sem veszített tavaly
Eidenpenz József | 2021. január 19. 14:34
A hirtelen kitört gazdasági válság, a lezárások, korlátozások ellenére is pozitív hozammal zártak a lakosságnak szánt hazai ingatlanalapok. A mezőny vegyes, vannak az állampapírok hozama alatt és felett teljesítő sorozatok egyaránt, de az egyes alapok összetétele és befektetési politikája is rendkívül különböző. Erre az évre mindenki gazdasági fellendülést vár, ami pozitívan hathat a szektorra, de kockázatok is bőven akadnak.
Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Friss
hírlevél