<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.

Optimizmus látható a piacokon az Eurizon Asset Management Hungary (volt CIB Alapkezelő) szerint, az év eleji várakozásaiknak megfelelően az MSCI World index 4,5, az MSCI EM feltörekvő piaci index pedig közel két százalékot emelkedett idén – mondták el a cég online sajtóreggelijén. Az amerikai költségvetési lazítás szinte valamennyi amerikai háztartáshoz eljutott, és a pénz egy része a tőkepiacokon kötött ki. A vállalatok is rendre az elemzői várakozásoknál jobb egy részvényre jutó eredményről (EPS) számoltak be.

A kezdeti zökkenők után Európa is javul. Bár az európai részvényeket az év eleji nehézségek, az újabb lezárások miatt kezdetben kerülték a befektetők, de a javuló átoltottsági helyzet az EuroStoxx 600 index értékét is 7,7 százalékkal növelte. A nehezen javuló járványmutatók ellenére a reálgazdasági várakozások egyre optimistábbak. A feltörekvő részvénypiacok viszont lemaradók voltak az első negyedévben.

Velünk marad az inflációs veszély

Az inflációs várakozások, a kötvényhozamok emelkedése jelentette az első negyedévben a legnagyobb kockázatot, és ez a cég várakozásai szerint egész évben fókuszban maradhat. Az infláció nagysága erősen meghatározza a monetáris politika irányát. A Fed üzenete egyelőre egyértelmű: az infláció megugrása a nyári hónapokban átmeneti lesz, amit az „euforikus vásárlásokkal”, a bázishatással indokol. Valamint azzal, hogy a munkaerőpiac még nem érte el a válság előtti szintjét, vagyis nem beszélhetünk túlfűtöttségről.

A hangulati mutatók javulása. Zöld a fejlett országok, piros a feltörekvők, kék a világ indexe. (Eurizon).A hangulati mutatók javulása. Zöld a fejlett országok, piros a feltörekvők, kék a világ indexe. (Eurizon).

Az Eurizon Asset Management Hungary várakozása megegyezik a Fed várakozásával, szerintük is marad a támogató monetáris politika. Így továbbra is “részvénypozitív” és “kötvénynegatív” az elemzői várakozás. A ciklikus szektorok felülteljesítése várható, így az európai és az eddig inkább lemaradó fejlődő térség részvénypiaca is felzárkózhat az USA részvénypiaci teljesítményéhez.

A fejlődő térségnek az év eleji dollárerősödés nem kedvezett, most viszont inkább kisebb dollárgyengülés várható, de további erősödés biztosan nem. 

Részvényeket venni márpedig muszáj

Egyre óvatosabbnak kell lenni az új és új történelmi csúcsok miatt, de nem látunk más megoldást, kockázatot kell vállalni a részvénypiacokon a hozam érdekében – mondta el Hajdu Egon befektetési igazgató. Elsősorban a ciklikus szektorokat érdemes választani, földrajzilag pedig egyelőre a fejlett piacokat. A fejlődő térséget ugyanis a magasabb dollárkötvény-hozamok és a járványhelyzet jelenleg még jóval inkább sújtják.

Komm Tibor és Hajdu Egon, Eurizon Asset Management HungaryKomm Tibor és Hajdu Egon, Eurizon Asset Management Hungary

A hazai piaccal kapcsolatban Hajdu Egon azt mondta, véleménye szerint a magyar részvénypiacban van potenciál. Bár elvileg a feltörekvő térséghez tartozunk, de a dollárkötvény-hozamok kérdése és a járvány pont nem olyan hátrányos tényezők számunkra, mint másoknál. A magas átoltottság miatt a jövőkép legalábbis kedvező itthon.

Lesz itt még nagy nyitás

Az USA-nál 2-3 hónappal később ugyan, de kora nyárra Európában is nyitás lesz – mondta a szakember. Ez komoly gazdasági növekedést okozhat. A magyar részvénypiaccal kapcsolatban így mindenképpen optimisták. A négy hazai blue chip pedig jól reprezentálja a hazai gazdaságot.

Devizában befektetni ugyanakkor mindig egy reális alternatíva. Inkább az a kérdés, mennyit tartunk devizában és mennyit forintban, eltalálni a nekünk megfelelő arányt – hangzott el. Az euró/forintot alapvetően a 360-365-ös, jelenleg is érvényes sávba várják a közeljövőben.

Huszonnégy év, 109 alap

A CIB Befektetési Alapkezelő Kft., az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. elődje 1997. április elsején alakult – mondta el Komm Tibor elnök-vezérigazgató a névváltás alkamából. Az első CIB-alap 1997. június 5-én 1,2 milliárd forintos vagyonnal indult, a CIB Kincsem Kötvény Alap, majd 1998 májusában a CIB Részvény Alap startolt (mai neve CIB Közép-európai Részvény Részalap). Több mint két évtized alatt 109 alapot indított az alapkezelő, azóta több mint a fele lejárt vagy megszűnt. De a “két nagy öreg” a mai napig fontos eleme a termékpalettának.

480 milliárd forintot kezelnek

Mérföldkő volt 2004 a hazai alapkezelés történetében, amikor az alapokban kezelt összvagyon átlépte az 1000 milliárd forintot. A CIB Alapkezelő ekkor 2,5 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. A következő évben négy százalék fölé ugrott a piaci részesedés. December végén 480 milliárd forintot tett ki a cég által 42 befektetési alapban kezelt vagyon - mondta el Komm Tibor.

Ez év április elejétől a társaság Eurizon Asset Management Hungary-ként működik tovább, 100 százalékban az Eurizon Asset Management Slovakia správ. spol., a.s. tulajdonában van. Az Eurizon az Intesa Sanpaolo Group – melynek a CIB Bank Zrt. szintén része - vagyonkezelési divíziója, 25 országban forgalmaz alapokat.

Az Eurizon Asset Management Hungary által kezelt vagyon 2021 első negyedévében 2,1 százalékkal tovább növekedett. Ezzel őrzi negyedik helyét a hazai piacon.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10465 10070 10470 +5,66% 0 0 5 711 955 690 Ft 2022-05-23 17:14:44
MOL 2842 2738 2848 +5,26% 0 0 2 944 979 606 Ft 2022-05-23 17:07:34
MTELEKOM 411 403 412 +0,49% 0 0 93 347 605 Ft 2022-05-23 17:14:41
RICHTER 7665 7400 7700 +2,34% 0 0 1 756 652 080 Ft 2022-05-23 17:05:57
OPUS 189 186 191 +0,53% 0 0 10 136 113 Ft 2022-05-23 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Turbulens időkben felértékelődik a diverzifikáció szerepe
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:13
A háborúról, gazdasági nehézségekről és tőkepiaci turbulenciákról szóló hírek nem jelentik azt, hogy ne lenne érdemes befektetni. A Raiffeisen Alapkezelő az aktív portfólió-kezelésben hisz, és abban, hogy ilyenkor ingatlanbefektetésekkel, kisebb mennyiségű árupiaci termékkel is érdemes színesíteni a portfóliót. Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő vezető értékesítés támogatójával.
Befalap Mit kezdjünk pár millió forinttal és melyik kontinensen?
Eidenpenz József | 2022. május 19. 05:14
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az indexek is lefelé tartanak. Lehetséges-e ilyen körülmények között jó befektetéseket találni? Európában vagy Amerikában érdemes ezeket keresni? Mit kezdjünk néhány millió forint megtakarítással? Interjú Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Az ESG nem múló divat, és jó hozamot lehet vele elérni
Eidenpenz József | 2022. május 11. 05:17
Egy kisbefektető, aki szívén viseli a bolygó és a társadalom sorsát, hogyan tud hatékonyan ESG portfóliót összeállítani? Miként segíti az új irány, amely jóval több múló divatnál, a vagyonkezelést, befektetést? Interjú Vízkeleti Sándorral, az Év ESG Alapkezelője vezérigazgatójával.
Befalap Csökkent márciusban a befektetési alapok vagyona
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 13:31
A befektetési alapokban kezelt vagyon 0,7 százalékkal, 55 milliárd forinttal 7510 milliárd forintra csökkent márciusban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).
Befalap BÉT-zárás: napközben romlott el a nemzetközi hangulat
Privátbankár.hu | 2022. április 7. 18:30
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,71 pontos, 0,46 százalékos emelkedéssel, 41 807,97 ponton zárt csütörtökön.
Befalap Hasított Mészáros Lőrincék jelzálogbankja
Privátbankár.hu | 2022. április 7. 18:16
Terv feletti eredménnyel zárta a Takarék Jelzálogbank a 2021-es évet, miután egy év alatt 40,7%-os növekedéssel 2,7 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el 2021-ben.
Befalap Kimagasló pénzügyi évet zárt az MKB Csoport
Privátbankár.hu | 2022. március 24. 13:08
Közel 20 százalékkal nőtt a Magyar Bankholding tagbankjának mérlegfőösszege.
Befalap Szavazzon, ki kezeli legjobban a pénzt – élménymotorozást nyerhet!
Privátbankár.hu | 2022. március 17. 09:38
Több mint 7500 milliárd forintot kezelnek - de ki köztük a legjobb? Az Év Alapkezelőjéről és az Év Portfóliómenedzseréről most az ön szavazata is dönthet, ráadásul még egy Harley-Davidson élménymotorozást is megnyerhet néhány kattintással.
Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
hírlevél
Ingatlantájoló