<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.

Optimizmus látható a piacokon az Eurizon Asset Management Hungary (volt CIB Alapkezelő) szerint, az év eleji várakozásaiknak megfelelően az MSCI World index 4,5, az MSCI EM feltörekvő piaci index pedig közel két százalékot emelkedett idén – mondták el a cég online sajtóreggelijén. Az amerikai költségvetési lazítás szinte valamennyi amerikai háztartáshoz eljutott, és a pénz egy része a tőkepiacokon kötött ki. A vállalatok is rendre az elemzői várakozásoknál jobb egy részvényre jutó eredményről (EPS) számoltak be.

A kezdeti zökkenők után Európa is javul. Bár az európai részvényeket az év eleji nehézségek, az újabb lezárások miatt kezdetben kerülték a befektetők, de a javuló átoltottsági helyzet az EuroStoxx 600 index értékét is 7,7 százalékkal növelte. A nehezen javuló járványmutatók ellenére a reálgazdasági várakozások egyre optimistábbak. A feltörekvő részvénypiacok viszont lemaradók voltak az első negyedévben.

Velünk marad az inflációs veszély

Az inflációs várakozások, a kötvényhozamok emelkedése jelentette az első negyedévben a legnagyobb kockázatot, és ez a cég várakozásai szerint egész évben fókuszban maradhat. Az infláció nagysága erősen meghatározza a monetáris politika irányát. A Fed üzenete egyelőre egyértelmű: az infláció megugrása a nyári hónapokban átmeneti lesz, amit az „euforikus vásárlásokkal”, a bázishatással indokol. Valamint azzal, hogy a munkaerőpiac még nem érte el a válság előtti szintjét, vagyis nem beszélhetünk túlfűtöttségről.

A hangulati mutatók javulása. Zöld a fejlett országok, piros a feltörekvők, kék a világ indexe. (Eurizon).A hangulati mutatók javulása. Zöld a fejlett országok, piros a feltörekvők, kék a világ indexe. (Eurizon).

Az Eurizon Asset Management Hungary várakozása megegyezik a Fed várakozásával, szerintük is marad a támogató monetáris politika. Így továbbra is “részvénypozitív” és “kötvénynegatív” az elemzői várakozás. A ciklikus szektorok felülteljesítése várható, így az európai és az eddig inkább lemaradó fejlődő térség részvénypiaca is felzárkózhat az USA részvénypiaci teljesítményéhez.

A fejlődő térségnek az év eleji dollárerősödés nem kedvezett, most viszont inkább kisebb dollárgyengülés várható, de további erősödés biztosan nem. 

Részvényeket venni márpedig muszáj

Egyre óvatosabbnak kell lenni az új és új történelmi csúcsok miatt, de nem látunk más megoldást, kockázatot kell vállalni a részvénypiacokon a hozam érdekében – mondta el Hajdu Egon befektetési igazgató. Elsősorban a ciklikus szektorokat érdemes választani, földrajzilag pedig egyelőre a fejlett piacokat. A fejlődő térséget ugyanis a magasabb dollárkötvény-hozamok és a járványhelyzet jelenleg még jóval inkább sújtják.

Komm Tibor és Hajdu Egon, Eurizon Asset Management HungaryKomm Tibor és Hajdu Egon, Eurizon Asset Management Hungary

A hazai piaccal kapcsolatban Hajdu Egon azt mondta, véleménye szerint a magyar részvénypiacban van potenciál. Bár elvileg a feltörekvő térséghez tartozunk, de a dollárkötvény-hozamok kérdése és a járvány pont nem olyan hátrányos tényezők számunkra, mint másoknál. A magas átoltottság miatt a jövőkép legalábbis kedvező itthon.

Lesz itt még nagy nyitás

Az USA-nál 2-3 hónappal később ugyan, de kora nyárra Európában is nyitás lesz – mondta a szakember. Ez komoly gazdasági növekedést okozhat. A magyar részvénypiaccal kapcsolatban így mindenképpen optimisták. A négy hazai blue chip pedig jól reprezentálja a hazai gazdaságot.

Devizában befektetni ugyanakkor mindig egy reális alternatíva. Inkább az a kérdés, mennyit tartunk devizában és mennyit forintban, eltalálni a nekünk megfelelő arányt – hangzott el. Az euró/forintot alapvetően a 360-365-ös, jelenleg is érvényes sávba várják a közeljövőben.

Huszonnégy év, 109 alap

A CIB Befektetési Alapkezelő Kft., az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. elődje 1997. április elsején alakult – mondta el Komm Tibor elnök-vezérigazgató a névváltás alkamából. Az első CIB-alap 1997. június 5-én 1,2 milliárd forintos vagyonnal indult, a CIB Kincsem Kötvény Alap, majd 1998 májusában a CIB Részvény Alap startolt (mai neve CIB Közép-európai Részvény Részalap). Több mint két évtized alatt 109 alapot indított az alapkezelő, azóta több mint a fele lejárt vagy megszűnt. De a “két nagy öreg” a mai napig fontos eleme a termékpalettának.

480 milliárd forintot kezelnek

Mérföldkő volt 2004 a hazai alapkezelés történetében, amikor az alapokban kezelt összvagyon átlépte az 1000 milliárd forintot. A CIB Alapkezelő ekkor 2,5 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. A következő évben négy százalék fölé ugrott a piaci részesedés. December végén 480 milliárd forintot tett ki a cég által 42 befektetési alapban kezelt vagyon - mondta el Komm Tibor.

Ez év április elejétől a társaság Eurizon Asset Management Hungary-ként működik tovább, 100 százalékban az Eurizon Asset Management Slovakia správ. spol., a.s. tulajdonában van. Az Eurizon az Intesa Sanpaolo Group – melynek a CIB Bank Zrt. szintén része - vagyonkezelési divíziója, 25 országban forgalmaz alapokat.

Az Eurizon Asset Management Hungary által kezelt vagyon 2021 első negyedévében 2,1 százalékkal tovább növekedett. Ezzel őrzi negyedik helyét a hazai piacon.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos