<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az erősödő dollár, a süllyedő nyersanyagárak, a gyenge növekedés és az európai, japán jegybanki támogatás megakadályozza az érzékelhető kamatemelkedést. Az alacsony és a negatív kamatok pedig alapvetően változtatták meg a világot a fejlett világ befektetőinek számára és ez az igencsak bizarr környezet nem feltétlenül kedvezőtlen a részvényeknek – mondja Szabó László, a Platina Pí kezelője.

Az előző év 20 százalékos hozama után a 2014-es év nem csúcseredményekkel írta be magát a Platina Pí Alap életébe – írja kezelője, Szabó László, aki maga is sok pénzt tart az alapban, az Alapblogon. Az „A” sorozat 2,5 százalékos, a „B” sorozat 1,7 százalékos hozamot ért el tavaly. Ezzel ugyan 260-340 bázispontos pozitív reálhozamot biztosított, de fő célját, a rövid lejáratú állampapírok hozamának 500 bázispontos túlszárnyalását nem sikerült teljesítenie.

Furcsa irányba ment a kötvényhozam

Szabó a szokásosnál is nagyobb bizonytalansággal vágott neki a tavalyi esztendőnek, úgy látta, a piacok az átlagosnál jóval lazábban kötődnek a fundamentumokhoz, ugyanakkor szorosabban követik a világ nagy befolyású jegybankjainak döntéseit. Például Spanyolország hiába növelte GDP-arányos államadósságát a GDP 100 százaléka fölé 2015-re, az Európai Központi Bank lépéseinek köszönhetően tíz éves állampapírjainak hozama tavaly az éve eleji négy százalék feletti szintről 1,5 százalék alá esett.

Szabó számára nagyon meglepő dolgok történtek az elmúlt 12 hónap során. A kőolaj ára néhány hónap alatt megfeleződött, az eurózóna jegybanki betéti kamata negatív tartományban van, a német tíz éves kötvény hozama 0,5 százalék alatt, öt éves futamidőn belül pedig minden német állampapírral negatív hozammal kereskednek. A magyar rövid lejáratú államkötvények hozama az utolsó negyedévben már az 1,25-1,5 százalékos sávba süllyedt

A nullás kamat mindent felborít

Amikor pedig a kamat eltűnik, a nulla felé konvergál vagy negatívvá válik, az egyrészt őrült keresletet indukál minden iránt, ami várhatóan pozitív hozamot biztosít. Másrészt felborítja a megszokott tőkepiaci értékelési modelleket, hiszen ezekben a kockázatmentes kamatláb fontos szerepet kap.

Szabó az ingoványosnak tűnő területen tudatosan lecsökkentette a vállalt kockázat mértékét, így az alap napi ármozgásainak szórása az elmúlt öt év átlagához képest a harmadára esett vissza (1,6 százalékra), kötvényalapéra emlékeztet. Figyelembe véve a pozitív és negatív hozadékú döntések arányát, ez a lépés utólag jó döntésnek bizonyult – írja.

Élénkítésnek is felfogható az alacsony olajár

Ritkán történik meg, hogy a világ ilyen erőteljesen kettészakad. Az USA legfontosabb részvénypiaci indikátora, az S&P 500 index 12 százalékos hozamot produkált, míg az MSCI USA nélküli indexe hat százalékkal esett. Az amerikai gazdaság állapota folyamatosan javul. A tíz éves USA államkötvény 2014. év végi hozamára átlagosan 3,5 százalékot jósoltak, végül óriási meglepetést – és a shortra játszók tömegeinek még nagyobb árfolyamveszteséget – okozva 2,2 százalékos hozamszinten zárta az évet.

Az erős dollár és az összességében gyengülő globális növekedés lefelé irányuló hatást fejt ki az S&P 500 vállalatainak nyereségére, hiszen az összprofit közel 50 százaléka külföldön képződik – folytatja az alapkezelő. Ezzel szemben a határozatlan Európa stagnál, bár a periféria egyes országaiban elindult az alkalmazkodás. Az alacsony kamatszint Európában borítékolható, a nyersanyagimportőr régióban (ahová Magyarország is tartozik – a szerk.) az olajárak felezése pedig markáns fiskális élénkítésnek is felfogható.

Unortodox irányba megy az EKB

Az Európai Központi Banknak unortodox monetáris lazítást kell bevetnie a fenyegető defláció ellen. Meg is fogja tenni, így az európai vállalatok kilátásai a befejeződött költségvetési megszorítások, az éledező hitelezés, a gyenge euró és a monetáris lazítás által támogatva kedvezőbbek, mint amennyire a sajtóból ez érzékelhető.

Kína kétségbeesetten próbálja megakadályozni az erőteljes lassulást gazdaságában, ehhez azonban határozottan lazító gazdaságpolitikára lesz szükség. Nyilvánvalóan ebben bízva emelkedett dinamikusan rekordszintre a kínai tőzsde. A kínai gazdaság szárnyalásának leállása Szabó szerint elkerülhetetlen, bár az állam el tudja odázni egy darabig. Lehet találgatni, vajon 2015-ben megérkezik-e, ha igen, az is „k” – kínai, kolosszális – méretű lesz.

Aki játékpénzzel fizet, annak mindegy az ár

Japánnak nincs más választása, mint a pénznyomtatás folytatása, nem csoda, hogy az állami nyugdíjalap menekül a jeneszközöktől. Lényegében megduplázzák a határon túli eszközök arányát, miután rájöttek, hogy a nyomtatott pénzzel lehet fizetni a világ tőzsdéin. „Aki játékpénzzel fizet, annak másodlagos fontosságú, hogy a nyereség hányszorosát fizeti ki egy vállalat részvényeiért” – írja az alapkezelő.

A nyersanyagár- zuhanás miatt a nyersanyagexportőr fejlődő országok gyengék, különösen sérülékenyek azok, ahol mindez jelentős dollár-eladósodottsággal jár együtt. Az 50 dolláros hordónkénti árzuhanás éves szinten több mint 1500 milliárd dolláros jövedelem-átcsoportosítást jelent.

Felénk egész jó a helyzet

Közép-Európa helyzete pozitív, reálgazdasága sokkal jobban integrálódik az európai gazdaságba, mint ahogyan kapcsolódik a fejlődő világhoz. Ráadásul a hitelkiáramlás jóval mérsékeltebb volt, sőt például Magyarországon szinte egyedülálló módon deleveraging, azaz az adósságok leépülése valósult meg.

Ha marad az alacsony olajár, a fogyasztóknál maradó többlet nagy részét elköltik, ami az amerikai, európai és japán vállalatok nyereségét (EPS) összességében növeli. A nagy olajexportőrök olajalapjaiból kieső jövedelem pedig a tőkepiacokon elkölthető pénz csökkenése miatt ceteris paribus globális P/E hányados csökkentő tényező.

Bizarr módon kedveznek a részvényeknek

Az erősödő dollár, a süllyedő nyersanyagárak, a gyenge növekedés és a jegybanki támogatás (eurózóna, Japán) megakadályozza az érzékelhető kamatemelkedést. Az alacsony és a negatív kamatok pedig alapvetően változtatták meg a világot a fejlett világ befektetőinek számára és ez az igencsak bizarr környezet nem feltétlenül kedvezőtlen a részvények számára.

A „német kisbefektető dilemmája” Szabó László szerint az, hogy korábban a kötvénykamatokon biztosan keresett, a részvényeken sajnos csak talán. Ma, a negatív kamatok világában a kötvényeken biztosan veszít, részvényeken szerencsére csak talán.

(A teljes cikk itt olvasható.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19250 18900 19250 +2,26% 0 0 4 829 270 365 Ft 2021-10-26 17:05:05
MOL 2746 2720 2764 -0,07% 0 0 1 488 934 774 Ft 2021-10-26 17:12:48
MTELEKOM 428 428 433 -0,35% 0 0 104 485 150 Ft 2021-10-26 17:05:20
RICHTER 8610 8590 8800 -1,32% 0 0 2 164 291 160 Ft 2021-10-26 17:05:29
OPUS 238 238 242 -0,42% 0 0 41 919 325 Ft 2021-10-26 17:05:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos