TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egészen 2009 márciusa óta, vagyis közel 6 éve tart a részvénypiaci hossz a főbb tőzsdéken. Így a megfelelő befektetési alap kiválasztásánál joggal merül fel a kérdés, hogy érdemes-e még részvényalapba fektetni?

Egy részvénypiaci emelkedő ciklus hossza meghatározhatatlan. Voltak a múltban rövid, 1-2 éves emelkedő trendek, és volt egy szokatlanul hosszú, ami 1982-től 2000-ig, vagyis 18 éven át tartott (jóllehet közben volt egy-egy igen heves krach: 1987-ben és 1998-ban). A jelenlegi hossznak viszont van egy különlegessége: legfőbb mozgatóereje a minden korábbinál olcsóbb pénz.

A jegybankok tették ezt velünk

Amerikában is, Japánban is és az eurózónában is immár hat éve nulla közeliek a kamatok, amire még nem volt precedens. Ráadásul közben még extra pénzek is a piacra kerültek, a jegybankok rendkívüli eszközvásárlási programjai által.

Így érthető, hogy a tőzsdék szakadatlanul felfelé menetelnek. A monetáris lazításnak ugyan nem a tőzsdék felfújása a célja, hanem a vállalkozások élénkítése, de a valóságban a „könnyű” pénzek jó része ilyenkor mindig az értékpapírpiacokon köt ki. A jelenlegi hossz várható élettartama ezért legalább erről az oldalról becsülhető: ha véget ér a monetáris lazaság, a piacokat éltető pénz elapad, nem lesz, ami feljebb hajtja az árakat. Kérdés, meddig tart még a pénzözön?

Nulla kamatok, végtelen részvényárak?

Amerikában már véget ért az eszközvásárlási program, Japánban nemrég vágtak bele, az EKB pedig bizonytalan, hogy belekezdjen-e, de jó eséllyel a németek ellenállása miatt ez meghiúsul. Amerikában egy-másfél év múlva már kamatemelés is valószínű. Ezek alapján a bika piac még kitarthat 1-2 évig, de ennél sokkal hosszabbat nehéz elképzelni az említett okok miatt.

Ráadásul, a jelenlegi hosszan tartó, szokatlanul laza monetáris politikának lehet egy veszélyes következménye: ha a világgazdaságban adódik egy újabb válsághelyzet, akkor nem lesz monetáris eszköz ennek a kezelésére. A piacok túlzottan hozzászoktak a 0 kamathoz, ennek ismételt alkalmazása nyilván nem fejthet ki akkora hatást, mint amikor először alkalmazták immár 6 éve. Így viszont egy jövőbeli gazdasági vihart a tőzsdék is erősen megszenvedhetnek, vagyis akár egy durva összeomlás is bekövetkezhet.

 

 

Mindezek alapján, ha valaki most gondolkozik a befektetésen, már inkább az abszolút hozamú alapok (hedge fundok) ajánlhatók. Ezek bármilyen eszközbe fektethetnek, bármely instrumentum esésére is játszhatnak, deviza-, és árupiaci ügyleteket is köthetnek. Így nincsenek kitéve a részvénypiacok irányának: pontosabban nem csak akkor érhetnek el hozamot, ha a részvénypiac emelkedik.

Nem garancia a múlt, de mond valamit

Természetesen kockázatuk is nagyobb a szabadabb befektetési lehetőségeik miatt, de ez az alapválasztással valamelyest mérsékelhető. Érdemes megnézni, mióta működik, és hogyan muzsikál egy-egy alap. Igaz ugyan, hogy egy alap múltbeli teljesítménye nem garancia a jövőbeni teljesítményre, de egy ismertebb, több éve jól működő alapnál nagyobb a valószínűsége a pozitív jövőbeni teljesítménynek.

Az abszolút hozamú alapok között is eltérő kockázatúak és hozamúak találhatók.  Az OTP Supra például az utóbbi években igen jó hozamot produkált, de maguk az alapkezelők figyelmeztettek arra, hogy kockázatos ügyleteket folytatnak, ezért egyáltalán nem biztos, hogy a sikerszéria ugyanúgy folytatódik. (Azóta csökkentették az alap kockázatvállalását – a szerk.)

Ellenben például a Concorde VM alap nem ér el olyan magas hozamokat, viszont erre a jövőben is stabilabban lehet számítani, tekintettel arra, hogy noha abszolút hozamú alap, deklaráltan óvatosabb befektetési politikát folytat, és célja a kockázatmentesnek tekinthető hozamoknál (rövid lejáratú állampapírok) magasabb hozam elérése.

Bármelyik alapot is választjuk, mérjük fel az egyes alapok befektetési stratégiáját, költségeit, kockázatát és természetesen saját kockázattűrő képességünket is, és ezek alapján hozzuk meg a döntést.

A cikk támogatója a Concorde Alapkezelő

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél