<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egészen 2009 márciusa óta, vagyis közel 6 éve tart a részvénypiaci hossz a főbb tőzsdéken. Így a megfelelő befektetési alap kiválasztásánál joggal merül fel a kérdés, hogy érdemes-e még részvényalapba fektetni?

Egy részvénypiaci emelkedő ciklus hossza meghatározhatatlan. Voltak a múltban rövid, 1-2 éves emelkedő trendek, és volt egy szokatlanul hosszú, ami 1982-től 2000-ig, vagyis 18 éven át tartott (jóllehet közben volt egy-egy igen heves krach: 1987-ben és 1998-ban). A jelenlegi hossznak viszont van egy különlegessége: legfőbb mozgatóereje a minden korábbinál olcsóbb pénz.

A jegybankok tették ezt velünk

Amerikában is, Japánban is és az eurózónában is immár hat éve nulla közeliek a kamatok, amire még nem volt precedens. Ráadásul közben még extra pénzek is a piacra kerültek, a jegybankok rendkívüli eszközvásárlási programjai által.

Így érthető, hogy a tőzsdék szakadatlanul felfelé menetelnek. A monetáris lazításnak ugyan nem a tőzsdék felfújása a célja, hanem a vállalkozások élénkítése, de a valóságban a „könnyű” pénzek jó része ilyenkor mindig az értékpapírpiacokon köt ki. A jelenlegi hossz várható élettartama ezért legalább erről az oldalról becsülhető: ha véget ér a monetáris lazaság, a piacokat éltető pénz elapad, nem lesz, ami feljebb hajtja az árakat. Kérdés, meddig tart még a pénzözön?

Nulla kamatok, végtelen részvényárak?

Amerikában már véget ért az eszközvásárlási program, Japánban nemrég vágtak bele, az EKB pedig bizonytalan, hogy belekezdjen-e, de jó eséllyel a németek ellenállása miatt ez meghiúsul. Amerikában egy-másfél év múlva már kamatemelés is valószínű. Ezek alapján a bika piac még kitarthat 1-2 évig, de ennél sokkal hosszabbat nehéz elképzelni az említett okok miatt.

Ráadásul, a jelenlegi hosszan tartó, szokatlanul laza monetáris politikának lehet egy veszélyes következménye: ha a világgazdaságban adódik egy újabb válsághelyzet, akkor nem lesz monetáris eszköz ennek a kezelésére. A piacok túlzottan hozzászoktak a 0 kamathoz, ennek ismételt alkalmazása nyilván nem fejthet ki akkora hatást, mint amikor először alkalmazták immár 6 éve. Így viszont egy jövőbeli gazdasági vihart a tőzsdék is erősen megszenvedhetnek, vagyis akár egy durva összeomlás is bekövetkezhet.

 

 

Mindezek alapján, ha valaki most gondolkozik a befektetésen, már inkább az abszolút hozamú alapok (hedge fundok) ajánlhatók. Ezek bármilyen eszközbe fektethetnek, bármely instrumentum esésére is játszhatnak, deviza-, és árupiaci ügyleteket is köthetnek. Így nincsenek kitéve a részvénypiacok irányának: pontosabban nem csak akkor érhetnek el hozamot, ha a részvénypiac emelkedik.

Nem garancia a múlt, de mond valamit

Természetesen kockázatuk is nagyobb a szabadabb befektetési lehetőségeik miatt, de ez az alapválasztással valamelyest mérsékelhető. Érdemes megnézni, mióta működik, és hogyan muzsikál egy-egy alap. Igaz ugyan, hogy egy alap múltbeli teljesítménye nem garancia a jövőbeni teljesítményre, de egy ismertebb, több éve jól működő alapnál nagyobb a valószínűsége a pozitív jövőbeni teljesítménynek.

Az abszolút hozamú alapok között is eltérő kockázatúak és hozamúak találhatók.  Az OTP Supra például az utóbbi években igen jó hozamot produkált, de maguk az alapkezelők figyelmeztettek arra, hogy kockázatos ügyleteket folytatnak, ezért egyáltalán nem biztos, hogy a sikerszéria ugyanúgy folytatódik. (Azóta csökkentették az alap kockázatvállalását – a szerk.)

Ellenben például a Concorde VM alap nem ér el olyan magas hozamokat, viszont erre a jövőben is stabilabban lehet számítani, tekintettel arra, hogy noha abszolút hozamú alap, deklaráltan óvatosabb befektetési politikát folytat, és célja a kockázatmentesnek tekinthető hozamoknál (rövid lejáratú állampapírok) magasabb hozam elérése.

Bármelyik alapot is választjuk, mérjük fel az egyes alapok befektetési stratégiáját, költségeit, kockázatát és természetesen saját kockázattűrő képességünket is, és ezek alapján hozzuk meg a döntést.

A cikk támogatója a Concorde Alapkezelő

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16650 16335 16650 +2,08% 0 0 4 443 541 715 Ft 2021-08-02 17:05:13
MOL 2404 2388 2412 -0,25% 0 0 616 365 466 Ft 2021-08-02 17:06:55
MTELEKOM 425 424 428 -0,58% 0 0 16 652 351 Ft 2021-08-02 17:05:22
RICHTER 8345 8200 8345 +0,54% 0 0 1 435 649 735 Ft 2021-08-02 17:06:42
OPUS 236 236 240 -0,84% 0 0 8 012 494 Ft 2021-08-02 16:59:42
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Befalap Nem árt portfóliónk egy részét mindig devizában tartani
Eidenpenz József | 2021. április 28. 17:09
Bár az idén nagy növekedés várható, a kötvényhozamok pedig emelkedtek, nem biztos, hogy ez tartós lesz. A növekedés pedig kedvez a vállalati kötvényeknek, a kötvénypiacot nem szabad leírni. A forint gyengülése már évtizedes trend, kockázatviselő képességünktől és az időtávtól függően pénzünk egy részét nem árt devizában tartani. Interjú a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsereivel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos