TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.

Privátbankár: Az Equilor Alapkezelő két alapja díjat nyert a Privátbankár Klasszis 2020 versenyben. Az Equilor Közép-Európai és az Equilor Noé Nemzetközi részvényalapok mire specializálódtak?

Pillár Zsolt, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója: Közép-európai részvényalapunk a CETOP indexnél jobb teljesítmény elérésére törekszik. Magyar blue chipek mellett lengyel, cseh, osztrák és román részvények találhatóak benne. Szektorok szerint is jól diverzifikált az alap, a pénzügyi ágazat mintegy 40, az olaj– és gázipar 18, az IT-szektor 16 százalékban képviselteti magát. A gyógyszergyárak, a Richter és a Krka kilenc százalékot tesznek ki.

Különleges benne, hogy a benchmark közel száz százalékban a CETOP index. Így készpénz jellegű eszközök alig vannak az alapban. Célunk, hogy pozitív részvénypiaci trendben maximalizáljuk a kockázati kitettséget. Negatív környezetben van arra lehetőség, hogy a benchmarktól eltérve a részvényeket alulsúlyozzuk.

Privátbankár: Milyen volt az alap hozama?

Pillár Zsolt: Három év alatt, 2017-2019-ben átlagosan éves 12,2 százalékos hozamot ért el. A benchmark hozama ez idő alatt tíz százalék volt.

Pillár Zsolt Pillár Zsolt

Privátbankár: Úgy tudom, tavaly a lengyel tőzsde húzta le a régiót.

Pillár Zsolt: Az országsúlyokat aktívan változtatjuk. Valóban volt egy időszak, amikor a lengyel piac lényegesen alulteljesített. De volt olyan is, amikor román papírokat nem vásároltunk, pedig a benchmarkban már benne voltak. Ennek a piacnak a likviditása ugyanis nagyon alacsony volt. De 2018-tól a román papírokat is vásárolni kezdtük.

Privátbankár: A nemzetközi részvényalap mely piacokon aktív?

Pillár Zsolt: Nagy mértékű diverzifikációt biztosító benchmarkot követünk, az MSCI World Indexet. Ebben az országok és szektorok széles skálája megtalálható. A legnagyobb súlya az amerikai piacnak van, mintegy 63 százalék. Nyugat-Európa 21, Ázsia és Ausztrália 11 százalék. Befektetéseink között egyedi részvények, ETF-ek és indexek, szektorokat leképező derivatív termékek találhatóak. Általában 80 és 90 százalék között van a közvetlen és közvetett részvénypozíciók együttes aránya.

Privátbankár: Hogyan élte meg az alap a mostani válságot?

Pillár Zsolt: Elégedettek vagyunk az alap eddig nyújtott teljesítményével. Az ilyen típusú részvényalapoknak nem célja, és a befektetők felé sem korrekt, ha az alap trendjében nem követi a részvénypiac mozgásait. Azt várják a befektetők, hogy az alap részesedjen a részvénypiac emelkedésből. Válság időszakokban két alapvető célunk van, egyrészről, hogy tompítsuk a piacok eséséből eredő leértékelődést, másrészről, hogy aktív átsúlyozásokkal növeljük a benchmarkhoz képest elérhető felülteljesítést. Ezen célokat június közepéig hatékonyan valósította meg az alap, a piaci esés 95 százalékát ledolgozta, felülteljesítése pedig 1,32 százalékos volt.

Privátbankár: Mennyi a minimális részvényarány, amit az alapnak tartania kell?

Pillár Zsolt: A kezelési szabályzat lehetőséget biztosít arra, hogy akár 100 százalékban is kizárjuk a kockázatos eszközöket az alapból. De az utóbbi években alacsony részvény kitettséget a tapasztalatok szerint nem volt szerencsés felvállalni. 2020-ban átlagosan 5% ponttal csökkentettük az alap kockázati kitettségét a benchmarkhoz képest.

Privátbankár: Most hogy néz ki, meddig tarthat ez a válság?

Pillár Zsolt: A 2020-as év a gazdaságtörténetbe új világválságként fog bevonulni. De ennek a krízisnek a mély GDP-visszaesést eredményező szakasza a várakozásaink szerint valamivel rövidebb ideig fog tartani, mint amit 2008-ban tapasztaltunk.

Privátbankár: Kik a befektetői az alapoknak és hogyan viselik ezeket a nehéz időket?

Pillár Zsolt: A részvényalapok az összes alapfajtán belül Magyarországon viszonylag kicsik. Míg az ingatlanalapok, az abszolút hozamú alapok és a kötvényalapok befektetői között a lakossági szektor van túlsúlyban, addig a részvényalapokban többségben az intézményi befektetők vannak. Náluk van meg az a hosszabb távú elköteleződés, ami a részvénybefektetéshez jobban illeszkedik. A lakossági befektetők részvényt inkább spekulatív jelleggel vesznek, egyedi részvénybefektetéseket hajtanak végre.

Így abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a befektetőink tűréshatára magasabb. Ezért nem áramlott ki jelentős mennyiségű tőke. Befektetőink nagy tapasztalattal rendelkeznek, látták a 2000-es évek elején lezajlott és a 2008-2009-es válságot is. Az a tapasztalat, hogy a világ tőkepiaci ezekből a válságokból előbb-utóbb talpra állnak.

Privátbankár Előbb vagy utóbb? Meddig fog tartani ez a válság?

Pillár Zsolt: Minden alapkezelő próbálja ezt felmérni, a jövőt beárazni a jelenben. De pontos választ erre a kérdésre senki sem tud. Túl vagyunk az első nagy sokkon és egy intenzív emelkedő szakaszon. A folyamatok tényleges gazdasági hatásait a számokban még csak részben látja a piac. Még nagyon az elején vagyunk annak, hogy akár középtávra érvényes, tényszerű állításokat fogalmazzunk meg a gazdasági kilátásokról. Így a visszapattanás a piacon alapvetően a jegybanki beavatkozások és a gazdaságélénkítő programok bejelentése miatt következett be.

Privátbankár: Miben más az a válság, mint az előzőek?

Pillár Zsolt: Teljesen más a kiindulási pontja, mint 2008-ban. Ezért a lefolyása is rengeteg bizonytalanságot hordoz. Jelenleg a világ gazdasági vezetőinek és elemzőházainak többsége a 2020. évi mély recessziót követően, 2021-re jelentős GDP növekedést vár, vagyis egyértelműen V alakú kilábalást. Ez az elmélet véleményem szerint csak akkor valósulhat meg, ha a termelékenység növekedése mellett, rapid módon visszaáll a lakossági és intézményi fogyasztás is a Covid előtti szintekre. Ennek a valószínűsége alacsony. Így az is elképzelhető, hogy egyes részvénypiacokról, szektorokról kiderül, extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinteken.

Pillár Zsolt Pillár Zsolt

Még ha a következő hónapokban a várthoz képest még pozitívabb forgatókönyvet mutat a válságból való kilábalás, akkor is egy nehéz felépülési folyamat fog zajlani a tőkepiacokon. Különböző szektorokban ez nagyon eltérő módon valósulhat meg. Sok szektorban pedig egyáltalán nem lesz gyors.

Privátbankár: Magyarország vajon jó esélyekkel indul? Felülteljesítő lesz a közeljövőben?

Pillár Zsolt: Az az egyensúlyi helyzet, ami Magyarországon mostanra kialakult, ad okot némi optimizmusra 2008-hoz képest. Nyitott gazdaság vagyunk, a nemzetközi trendeknek és egyes ágazatoknak kiszolgáltatva, mint például az autóipar. Így a gazdaság nem fog tudni lényegi felülteljesítést elérni másokhoz képest. A jelenlegi válság előtt a nagyberuházások, az építőipar, a szolgáltató szektor bővülése is alaposan hozzájárult a növekedéshez. Erre most még a rendkívüli helyzet elmúlta után sem lehet egy darabig számítani. A napi megélhetés is problémát jelenthet majd a lakosság egy része számára. Ők csak fokozatosan fognak visszatérni a fogyasztáshoz. Még akiknek a helyzete ezt megengedné, azok is csak lassan fognak visszatérni a költekezéshez. Ez nem fogja segíteni a GDP növekedését. Az egyik kiutat a hitelezés élénkítése és az állami nagyberuházások jelenthetik.

Privátbankár: Jelentős a veszélye annak, hogy ez egy hosszú és mély válság lesz?

Pillár Zsolt: Én inkább egy elhúzódó, de nem mély válságra számítok. Az nem reális szcenárió, hogy szeptemberre minden visszaáll a régi kerékvágásba. Még ha elkészítik az oltást és beoltják a lakosság egy részét, akkor is lassú folyamat lehet a talpra állás.

Privátbankár: A részvénypiacok ezt tükrözik?

Pillár Zsolt: Nem. A tőkepiacokon eufória látszik. Míg 2008-2009-ben 70 százalékkal esett a CETOP index, most csak 40 százalékkal. De ebből is már több mint 30 százalékot korrigált, a Nasdaq új csúcson van, az S&P index pedig közelít a csúcs felé. A fejlődő országok egy része valamint Európa a lemaradók között található.

Privátbankár: Mekkora az inflációs veszély? Érdemes reáleszközöket venni, mint ingatlan vagy nemesfém?

Pillár Zsolt: Ilyen időszakokban ez is lehet egy alternatíva. De nem mindegy, mit. Például 2008-ban a reáleszközök egy része is nagyot esett. Rövid válság esetén néhány hónap bérletidíj-kiesés csak csekély leértékelődést okoz az ingatlanok, irodaházak árában. De ha a válság sokáig tart és több lesz a nemfizető bérlő és növekszik az elvárt hozam, akkor ez az ingatlan-portfóliókat komolyabban leértékelheti.

De igazán pénzt keresni és jó hozamot elérni a befektetők részére leginkább ezekben az időszakokban lehet, így az alapkezelők szerepe felértékelődik. Most alakulnak, alakultak ki olyan árszintek, amelyek jó kiválasztással a jövőben akár kétszámjegyű hozamokat is biztosíthatnak.

Privátbankár: Mit tegyen ilyen helyzetben egy kisbefektető, aki ezekhez a dolgokhoz kevésbé ért?

Pillár Zsolt: Első körben azt kellene eldöntenie a kisbefektetőnek, hogy a megtakarításainak hány százalékát szeretné kockáztatni. A hazai befektetési alapoknak elég egyértelmű kockázati profiljai vannak. Ha részvényalapokban gondolkozik valaki, és nem nagyon merész, akkor legalább három különböző befektetési pontot érdemes meghatároznia pénze elköltéséhez. Nem érdemes egyből a teljes, erre szánt megtakarítást elkölteni, egy részével érdemes még várni. Emellett hasznos megosztani különböző típusú befektetések között is a pénzt, mint ingatlanalapok, kötvényalapok és részvényalapok.

Aki pedig extremitásokat keres vagy nagy hozamelvárásai vannak, annak most az olajszektor ajánlható. A következő egy-két hónapban itt nagyon jó, hosszú távú beszállási pontok lehetnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Friss
hírlevél