Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.

Privátbankár: Az Equilor Alapkezelő két alapja díjat nyert a Privátbankár Klasszis 2020 versenyben. Az Equilor Közép-Európai és az Equilor Noé Nemzetközi részvényalapok mire specializálódtak?

Pillár Zsolt, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója: Közép-európai részvényalapunk a CETOP indexnél jobb teljesítmény elérésére törekszik. Magyar blue chipek mellett lengyel, cseh, osztrák és román részvények találhatóak benne. Szektorok szerint is jól diverzifikált az alap, a pénzügyi ágazat mintegy 40, az olaj– és gázipar 18, az IT-szektor 16 százalékban képviselteti magát. A gyógyszergyárak, a Richter és a Krka kilenc százalékot tesznek ki.

Különleges benne, hogy a benchmark közel száz százalékban a CETOP index. Így készpénz jellegű eszközök alig vannak az alapban. Célunk, hogy pozitív részvénypiaci trendben maximalizáljuk a kockázati kitettséget. Negatív környezetben van arra lehetőség, hogy a benchmarktól eltérve a részvényeket alulsúlyozzuk.

Privátbankár: Milyen volt az alap hozama?

Pillár Zsolt: Három év alatt, 2017-2019-ben átlagosan éves 12,2 százalékos hozamot ért el. A benchmark hozama ez idő alatt tíz százalék volt.

Pillár ZsoltPillár Zsolt

Privátbankár: Úgy tudom, tavaly a lengyel tőzsde húzta le a régiót.

Pillár Zsolt: Az országsúlyokat aktívan változtatjuk. Valóban volt egy időszak, amikor a lengyel piac lényegesen alulteljesített. De volt olyan is, amikor román papírokat nem vásároltunk, pedig a benchmarkban már benne voltak. Ennek a piacnak a likviditása ugyanis nagyon alacsony volt. De 2018-tól a román papírokat is vásárolni kezdtük.

Privátbankár: A nemzetközi részvényalap mely piacokon aktív?

Pillár Zsolt: Nagy mértékű diverzifikációt biztosító benchmarkot követünk, az MSCI World Indexet. Ebben az országok és szektorok széles skálája megtalálható. A legnagyobb súlya az amerikai piacnak van, mintegy 63 százalék. Nyugat-Európa 21, Ázsia és Ausztrália 11 százalék. Befektetéseink között egyedi részvények, ETF-ek és indexek, szektorokat leképező derivatív termékek találhatóak. Általában 80 és 90 százalék között van a közvetlen és közvetett részvénypozíciók együttes aránya.

Privátbankár: Hogyan élte meg az alap a mostani válságot?

Pillár Zsolt: Elégedettek vagyunk az alap eddig nyújtott teljesítményével. Az ilyen típusú részvényalapoknak nem célja, és a befektetők felé sem korrekt, ha az alap trendjében nem követi a részvénypiac mozgásait. Azt várják a befektetők, hogy az alap részesedjen a részvénypiac emelkedésből. Válság időszakokban két alapvető célunk van, egyrészről, hogy tompítsuk a piacok eséséből eredő leértékelődést, másrészről, hogy aktív átsúlyozásokkal növeljük a benchmarkhoz képest elérhető felülteljesítést. Ezen célokat június közepéig hatékonyan valósította meg az alap, a piaci esés 95 százalékát ledolgozta, felülteljesítése pedig 1,32 százalékos volt.

Privátbankár: Mennyi a minimális részvényarány, amit az alapnak tartania kell?

Pillár Zsolt: A kezelési szabályzat lehetőséget biztosít arra, hogy akár 100 százalékban is kizárjuk a kockázatos eszközöket az alapból. De az utóbbi években alacsony részvény kitettséget a tapasztalatok szerint nem volt szerencsés felvállalni. 2020-ban átlagosan 5% ponttal csökkentettük az alap kockázati kitettségét a benchmarkhoz képest.

Privátbankár: Most hogy néz ki, meddig tarthat ez a válság?

Pillár Zsolt: A 2020-as év a gazdaságtörténetbe új világválságként fog bevonulni. De ennek a krízisnek a mély GDP-visszaesést eredményező szakasza a várakozásaink szerint valamivel rövidebb ideig fog tartani, mint amit 2008-ban tapasztaltunk.

Privátbankár: Kik a befektetői az alapoknak és hogyan viselik ezeket a nehéz időket?

Pillár Zsolt: A részvényalapok az összes alapfajtán belül Magyarországon viszonylag kicsik. Míg az ingatlanalapok, az abszolút hozamú alapok és a kötvényalapok befektetői között a lakossági szektor van túlsúlyban, addig a részvényalapokban többségben az intézményi befektetők vannak. Náluk van meg az a hosszabb távú elköteleződés, ami a részvénybefektetéshez jobban illeszkedik. A lakossági befektetők részvényt inkább spekulatív jelleggel vesznek, egyedi részvénybefektetéseket hajtanak végre.

Így abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a befektetőink tűréshatára magasabb. Ezért nem áramlott ki jelentős mennyiségű tőke. Befektetőink nagy tapasztalattal rendelkeznek, látták a 2000-es évek elején lezajlott és a 2008-2009-es válságot is. Az a tapasztalat, hogy a világ tőkepiaci ezekből a válságokból előbb-utóbb talpra állnak.

Privátbankár Előbb vagy utóbb? Meddig fog tartani ez a válság?

Pillár Zsolt: Minden alapkezelő próbálja ezt felmérni, a jövőt beárazni a jelenben. De pontos választ erre a kérdésre senki sem tud. Túl vagyunk az első nagy sokkon és egy intenzív emelkedő szakaszon. A folyamatok tényleges gazdasági hatásait a számokban még csak részben látja a piac. Még nagyon az elején vagyunk annak, hogy akár középtávra érvényes, tényszerű állításokat fogalmazzunk meg a gazdasági kilátásokról. Így a visszapattanás a piacon alapvetően a jegybanki beavatkozások és a gazdaságélénkítő programok bejelentése miatt következett be.

Privátbankár: Miben más az a válság, mint az előzőek?

Pillár Zsolt: Teljesen más a kiindulási pontja, mint 2008-ban. Ezért a lefolyása is rengeteg bizonytalanságot hordoz. Jelenleg a világ gazdasági vezetőinek és elemzőházainak többsége a 2020. évi mély recessziót követően, 2021-re jelentős GDP növekedést vár, vagyis egyértelműen V alakú kilábalást. Ez az elmélet véleményem szerint csak akkor valósulhat meg, ha a termelékenység növekedése mellett, rapid módon visszaáll a lakossági és intézményi fogyasztás is a Covid előtti szintekre. Ennek a valószínűsége alacsony. Így az is elképzelhető, hogy egyes részvénypiacokról, szektorokról kiderül, extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinteken.

Pillár ZsoltPillár Zsolt

Még ha a következő hónapokban a várthoz képest még pozitívabb forgatókönyvet mutat a válságból való kilábalás, akkor is egy nehéz felépülési folyamat fog zajlani a tőkepiacokon. Különböző szektorokban ez nagyon eltérő módon valósulhat meg. Sok szektorban pedig egyáltalán nem lesz gyors.

Privátbankár: Magyarország vajon jó esélyekkel indul? Felülteljesítő lesz a közeljövőben?

Pillár Zsolt: Az az egyensúlyi helyzet, ami Magyarországon mostanra kialakult, ad okot némi optimizmusra 2008-hoz képest. Nyitott gazdaság vagyunk, a nemzetközi trendeknek és egyes ágazatoknak kiszolgáltatva, mint például az autóipar. Így a gazdaság nem fog tudni lényegi felülteljesítést elérni másokhoz képest. A jelenlegi válság előtt a nagyberuházások, az építőipar, a szolgáltató szektor bővülése is alaposan hozzájárult a növekedéshez. Erre most még a rendkívüli helyzet elmúlta után sem lehet egy darabig számítani. A napi megélhetés is problémát jelenthet majd a lakosság egy része számára. Ők csak fokozatosan fognak visszatérni a fogyasztáshoz. Még akiknek a helyzete ezt megengedné, azok is csak lassan fognak visszatérni a költekezéshez. Ez nem fogja segíteni a GDP növekedését. Az egyik kiutat a hitelezés élénkítése és az állami nagyberuházások jelenthetik.

Privátbankár: Jelentős a veszélye annak, hogy ez egy hosszú és mély válság lesz?

Pillár Zsolt: Én inkább egy elhúzódó, de nem mély válságra számítok. Az nem reális szcenárió, hogy szeptemberre minden visszaáll a régi kerékvágásba. Még ha elkészítik az oltást és beoltják a lakosság egy részét, akkor is lassú folyamat lehet a talpra állás.

Privátbankár: A részvénypiacok ezt tükrözik?

Pillár Zsolt: Nem. A tőkepiacokon eufória látszik. Míg 2008-2009-ben 70 százalékkal esett a CETOP index, most csak 40 százalékkal. De ebből is már több mint 30 százalékot korrigált, a Nasdaq új csúcson van, az S&P index pedig közelít a csúcs felé. A fejlődő országok egy része valamint Európa a lemaradók között található.

Privátbankár: Mekkora az inflációs veszély? Érdemes reáleszközöket venni, mint ingatlan vagy nemesfém?

Pillár Zsolt: Ilyen időszakokban ez is lehet egy alternatíva. De nem mindegy, mit. Például 2008-ban a reáleszközök egy része is nagyot esett. Rövid válság esetén néhány hónap bérletidíj-kiesés csak csekély leértékelődést okoz az ingatlanok, irodaházak árában. De ha a válság sokáig tart és több lesz a nemfizető bérlő és növekszik az elvárt hozam, akkor ez az ingatlan-portfóliókat komolyabban leértékelheti.

De igazán pénzt keresni és jó hozamot elérni a befektetők részére leginkább ezekben az időszakokban lehet, így az alapkezelők szerepe felértékelődik. Most alakulnak, alakultak ki olyan árszintek, amelyek jó kiválasztással a jövőben akár kétszámjegyű hozamokat is biztosíthatnak.

Privátbankár: Mit tegyen ilyen helyzetben egy kisbefektető, aki ezekhez a dolgokhoz kevésbé ért?

Pillár Zsolt: Első körben azt kellene eldöntenie a kisbefektetőnek, hogy a megtakarításainak hány százalékát szeretné kockáztatni. A hazai befektetési alapoknak elég egyértelmű kockázati profiljai vannak. Ha részvényalapokban gondolkozik valaki, és nem nagyon merész, akkor legalább három különböző befektetési pontot érdemes meghatároznia pénze elköltéséhez. Nem érdemes egyből a teljes, erre szánt megtakarítást elkölteni, egy részével érdemes még várni. Emellett hasznos megosztani különböző típusú befektetések között is a pénzt, mint ingatlanalapok, kötvényalapok és részvényalapok.

Aki pedig extremitásokat keres vagy nagy hozamelvárásai vannak, annak most az olajszektor ajánlható. A következő egy-két hónapban itt nagyon jó, hosszú távú beszállási pontok lehetnek.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13300 13280 13535 -1,95% 0 0 4 902 547 045 Ft 2021-04-09 17:06:33
MOL 2146 2136 2166 -0,19% 0 0 1 315 572 756 Ft 2021-04-09 17:14:34
MTELEKOM 413 410 413 0,00% 0 0 51 078 634 Ft 2021-04-09 17:05:28
RICHTER 8870 8855 8970 -0,67% 0 0 1 644 184 405 Ft 2021-04-09 17:08:41
OPUS 262 261 265 -0,95% 0 0 17 437 225 Ft 2021-04-09 17:05:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Klasszis: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:52
A befektetési alapok vagyona tovább nő, majdnem 7000 milliárd forint. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője az Aegon, az Év Portfóliómenedzsere Cser Tamás, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Munkácsi Dávid és Szűcs Zoltán lett.
Befalap Új vezetés a Diófa Alapkezelőnél
Privátbankár.hu | 2021. április 1. 19:38
Megújult menedzsmenttel folytatódik a Diófa Alapkezelő piaci építkezése. Az alapkezelő a hazai piac domináns szereplőjévé kíván válni a következő években.
Befalap Bitcoin-befektetés lustáknak – a jövő a kriptodeviza-alapoké?
Eidenpenz József | 2021. február 24. 05:36
Meddig mehetnek még a kriptodeviza-árfolyamok? Az egyszerű vételen túl hogyan lehet a kriptodevizákból pénzt csinálni? Mekkora hozamot ért el az első Magyarországról kezelt kriptodeviza-alap? Lufi, csalás, humbug, vagy világmegváltó újítás ez az egész szektor? Interjú Szabó Dávid alapkezelővel.
Befalap Szerényen kezdték az évet a befektetési alapok
MTI | 2021. február 15. 17:53
A befektetési alapokban kezelt vagyon januárban 0,5 százalékkal, 34 milliárd forinttal nőtt; a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6930 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, ami az utóbbi hónapok lendületes emelkedése után lassuló növekedés.
Befalap Sikerült a bravúr, egyik ingatlanalapunk sem veszített tavaly
Eidenpenz József | 2021. január 19. 14:34
A hirtelen kitört gazdasági válság, a lezárások, korlátozások ellenére is pozitív hozammal zártak a lakosságnak szánt hazai ingatlanalapok. A mezőny vegyes, vannak az állampapírok hozama alatt és felett teljesítő sorozatok egyaránt, de az egyes alapok összetétele és befektetési politikája is rendkívül különböző. Erre az évre mindenki gazdasági fellendülést vár, ami pozitívan hathat a szektorra, de kockázatok is bőven akadnak.
Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
hírlevél
depositphotos