<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.

Privátbankár: Az Equilor Alapkezelő két alapja díjat nyert a Privátbankár Klasszis 2020 versenyben. Az Equilor Közép-Európai és az Equilor Noé Nemzetközi részvényalapok mire specializálódtak?

Pillár Zsolt, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója: Közép-európai részvényalapunk a CETOP indexnél jobb teljesítmény elérésére törekszik. Magyar blue chipek mellett lengyel, cseh, osztrák és román részvények találhatóak benne. Szektorok szerint is jól diverzifikált az alap, a pénzügyi ágazat mintegy 40, az olaj– és gázipar 18, az IT-szektor 16 százalékban képviselteti magát. A gyógyszergyárak, a Richter és a Krka kilenc százalékot tesznek ki.

Különleges benne, hogy a benchmark közel száz százalékban a CETOP index. Így készpénz jellegű eszközök alig vannak az alapban. Célunk, hogy pozitív részvénypiaci trendben maximalizáljuk a kockázati kitettséget. Negatív környezetben van arra lehetőség, hogy a benchmarktól eltérve a részvényeket alulsúlyozzuk.

Privátbankár: Milyen volt az alap hozama?

Pillár Zsolt: Három év alatt, 2017-2019-ben átlagosan éves 12,2 százalékos hozamot ért el. A benchmark hozama ez idő alatt tíz százalék volt.

Pillár ZsoltPillár Zsolt

Privátbankár: Úgy tudom, tavaly a lengyel tőzsde húzta le a régiót.

Pillár Zsolt: Az országsúlyokat aktívan változtatjuk. Valóban volt egy időszak, amikor a lengyel piac lényegesen alulteljesített. De volt olyan is, amikor román papírokat nem vásároltunk, pedig a benchmarkban már benne voltak. Ennek a piacnak a likviditása ugyanis nagyon alacsony volt. De 2018-tól a román papírokat is vásárolni kezdtük.

Privátbankár: A nemzetközi részvényalap mely piacokon aktív?

Pillár Zsolt: Nagy mértékű diverzifikációt biztosító benchmarkot követünk, az MSCI World Indexet. Ebben az országok és szektorok széles skálája megtalálható. A legnagyobb súlya az amerikai piacnak van, mintegy 63 százalék. Nyugat-Európa 21, Ázsia és Ausztrália 11 százalék. Befektetéseink között egyedi részvények, ETF-ek és indexek, szektorokat leképező derivatív termékek találhatóak. Általában 80 és 90 százalék között van a közvetlen és közvetett részvénypozíciók együttes aránya.

Privátbankár: Hogyan élte meg az alap a mostani válságot?

Pillár Zsolt: Elégedettek vagyunk az alap eddig nyújtott teljesítményével. Az ilyen típusú részvényalapoknak nem célja, és a befektetők felé sem korrekt, ha az alap trendjében nem követi a részvénypiac mozgásait. Azt várják a befektetők, hogy az alap részesedjen a részvénypiac emelkedésből. Válság időszakokban két alapvető célunk van, egyrészről, hogy tompítsuk a piacok eséséből eredő leértékelődést, másrészről, hogy aktív átsúlyozásokkal növeljük a benchmarkhoz képest elérhető felülteljesítést. Ezen célokat június közepéig hatékonyan valósította meg az alap, a piaci esés 95 százalékát ledolgozta, felülteljesítése pedig 1,32 százalékos volt.

Privátbankár: Mennyi a minimális részvényarány, amit az alapnak tartania kell?

Pillár Zsolt: A kezelési szabályzat lehetőséget biztosít arra, hogy akár 100 százalékban is kizárjuk a kockázatos eszközöket az alapból. De az utóbbi években alacsony részvény kitettséget a tapasztalatok szerint nem volt szerencsés felvállalni. 2020-ban átlagosan 5% ponttal csökkentettük az alap kockázati kitettségét a benchmarkhoz képest.

Privátbankár: Most hogy néz ki, meddig tarthat ez a válság?

Pillár Zsolt: A 2020-as év a gazdaságtörténetbe új világválságként fog bevonulni. De ennek a krízisnek a mély GDP-visszaesést eredményező szakasza a várakozásaink szerint valamivel rövidebb ideig fog tartani, mint amit 2008-ban tapasztaltunk.

Privátbankár: Kik a befektetői az alapoknak és hogyan viselik ezeket a nehéz időket?

Pillár Zsolt: A részvényalapok az összes alapfajtán belül Magyarországon viszonylag kicsik. Míg az ingatlanalapok, az abszolút hozamú alapok és a kötvényalapok befektetői között a lakossági szektor van túlsúlyban, addig a részvényalapokban többségben az intézményi befektetők vannak. Náluk van meg az a hosszabb távú elköteleződés, ami a részvénybefektetéshez jobban illeszkedik. A lakossági befektetők részvényt inkább spekulatív jelleggel vesznek, egyedi részvénybefektetéseket hajtanak végre.

Így abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a befektetőink tűréshatára magasabb. Ezért nem áramlott ki jelentős mennyiségű tőke. Befektetőink nagy tapasztalattal rendelkeznek, látták a 2000-es évek elején lezajlott és a 2008-2009-es válságot is. Az a tapasztalat, hogy a világ tőkepiaci ezekből a válságokból előbb-utóbb talpra állnak.

Privátbankár Előbb vagy utóbb? Meddig fog tartani ez a válság?

Pillár Zsolt: Minden alapkezelő próbálja ezt felmérni, a jövőt beárazni a jelenben. De pontos választ erre a kérdésre senki sem tud. Túl vagyunk az első nagy sokkon és egy intenzív emelkedő szakaszon. A folyamatok tényleges gazdasági hatásait a számokban még csak részben látja a piac. Még nagyon az elején vagyunk annak, hogy akár középtávra érvényes, tényszerű állításokat fogalmazzunk meg a gazdasági kilátásokról. Így a visszapattanás a piacon alapvetően a jegybanki beavatkozások és a gazdaságélénkítő programok bejelentése miatt következett be.

Privátbankár: Miben más az a válság, mint az előzőek?

Pillár Zsolt: Teljesen más a kiindulási pontja, mint 2008-ban. Ezért a lefolyása is rengeteg bizonytalanságot hordoz. Jelenleg a világ gazdasági vezetőinek és elemzőházainak többsége a 2020. évi mély recessziót követően, 2021-re jelentős GDP növekedést vár, vagyis egyértelműen V alakú kilábalást. Ez az elmélet véleményem szerint csak akkor valósulhat meg, ha a termelékenység növekedése mellett, rapid módon visszaáll a lakossági és intézményi fogyasztás is a Covid előtti szintekre. Ennek a valószínűsége alacsony. Így az is elképzelhető, hogy egyes részvénypiacokról, szektorokról kiderül, extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinteken.

Pillár ZsoltPillár Zsolt

Még ha a következő hónapokban a várthoz képest még pozitívabb forgatókönyvet mutat a válságból való kilábalás, akkor is egy nehéz felépülési folyamat fog zajlani a tőkepiacokon. Különböző szektorokban ez nagyon eltérő módon valósulhat meg. Sok szektorban pedig egyáltalán nem lesz gyors.

Privátbankár: Magyarország vajon jó esélyekkel indul? Felülteljesítő lesz a közeljövőben?

Pillár Zsolt: Az az egyensúlyi helyzet, ami Magyarországon mostanra kialakult, ad okot némi optimizmusra 2008-hoz képest. Nyitott gazdaság vagyunk, a nemzetközi trendeknek és egyes ágazatoknak kiszolgáltatva, mint például az autóipar. Így a gazdaság nem fog tudni lényegi felülteljesítést elérni másokhoz képest. A jelenlegi válság előtt a nagyberuházások, az építőipar, a szolgáltató szektor bővülése is alaposan hozzájárult a növekedéshez. Erre most még a rendkívüli helyzet elmúlta után sem lehet egy darabig számítani. A napi megélhetés is problémát jelenthet majd a lakosság egy része számára. Ők csak fokozatosan fognak visszatérni a fogyasztáshoz. Még akiknek a helyzete ezt megengedné, azok is csak lassan fognak visszatérni a költekezéshez. Ez nem fogja segíteni a GDP növekedését. Az egyik kiutat a hitelezés élénkítése és az állami nagyberuházások jelenthetik.

Privátbankár: Jelentős a veszélye annak, hogy ez egy hosszú és mély válság lesz?

Pillár Zsolt: Én inkább egy elhúzódó, de nem mély válságra számítok. Az nem reális szcenárió, hogy szeptemberre minden visszaáll a régi kerékvágásba. Még ha elkészítik az oltást és beoltják a lakosság egy részét, akkor is lassú folyamat lehet a talpra állás.

Privátbankár: A részvénypiacok ezt tükrözik?

Pillár Zsolt: Nem. A tőkepiacokon eufória látszik. Míg 2008-2009-ben 70 százalékkal esett a CETOP index, most csak 40 százalékkal. De ebből is már több mint 30 százalékot korrigált, a Nasdaq új csúcson van, az S&P index pedig közelít a csúcs felé. A fejlődő országok egy része valamint Európa a lemaradók között található.

Privátbankár: Mekkora az inflációs veszély? Érdemes reáleszközöket venni, mint ingatlan vagy nemesfém?

Pillár Zsolt: Ilyen időszakokban ez is lehet egy alternatíva. De nem mindegy, mit. Például 2008-ban a reáleszközök egy része is nagyot esett. Rövid válság esetén néhány hónap bérletidíj-kiesés csak csekély leértékelődést okoz az ingatlanok, irodaházak árában. De ha a válság sokáig tart és több lesz a nemfizető bérlő és növekszik az elvárt hozam, akkor ez az ingatlan-portfóliókat komolyabban leértékelheti.

De igazán pénzt keresni és jó hozamot elérni a befektetők részére leginkább ezekben az időszakokban lehet, így az alapkezelők szerepe felértékelődik. Most alakulnak, alakultak ki olyan árszintek, amelyek jó kiválasztással a jövőben akár kétszámjegyű hozamokat is biztosíthatnak.

Privátbankár: Mit tegyen ilyen helyzetben egy kisbefektető, aki ezekhez a dolgokhoz kevésbé ért?

Pillár Zsolt: Első körben azt kellene eldöntenie a kisbefektetőnek, hogy a megtakarításainak hány százalékát szeretné kockáztatni. A hazai befektetési alapoknak elég egyértelmű kockázati profiljai vannak. Ha részvényalapokban gondolkozik valaki, és nem nagyon merész, akkor legalább három különböző befektetési pontot érdemes meghatároznia pénze elköltéséhez. Nem érdemes egyből a teljes, erre szánt megtakarítást elkölteni, egy részével érdemes még várni. Emellett hasznos megosztani különböző típusú befektetések között is a pénzt, mint ingatlanalapok, kötvényalapok és részvényalapok.

Aki pedig extremitásokat keres vagy nagy hozamelvárásai vannak, annak most az olajszektor ajánlható. A következő egy-két hónapban itt nagyon jó, hosszú távú beszállási pontok lehetnek.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18920 18885 19095 -0,66% 18915 18940 234 233 510 Ft 2021-10-19 09:34:21
MOL 2714 2708 2740 -0,22% 2710 2714 118 036 738 Ft 2021-10-19 09:35:02
MTELEKOM 425 424 425 +0,12% 425 425 11 486 476 Ft 2021-10-19 09:26:44
RICHTER 8570 8550 8570 +0,53% 8565 8585 34 497 075 Ft 2021-10-19 09:31:07
OPUS 243 243 243 0,00% 243 245 900 950 Ft 2021-10-19 09:03:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos