TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szépen nőtt ismét a befektetési alapok vagyona júniusban, de ami újdonság, hogy mintha végre a részvényeket is kezdenék felfedezni. Hónapról hónapra több pénzt fektettek mostanában részvényalapokba, pedig eddig a részvényutálat volt a jellemző. Lehet, hogy megint rosszkor szállnak be?

Jelentősen, 62 milliárd forinttal nőtt júniusban a Magyarországon kezelt befektetési alapok vagyona – derül ki a Bamosz statisztikái alapján készült számításainkból. Ebből a hazai alapkezelők által itthonról kezelt, de cseh koronában és lengyel zlotyban jegyzett alapokat levonva 57 milliárd forint marad, ami még mindig másfélszerese az előző havinak. Az utóbbi pár évben pedig nagyjából átlagosnak nevezhető havi összeg.

Nagy konkurens az állampapír

Amint arról már többször beszámoltunk, elsősorban az alacsony kamatok miatt alternatívákat kereső befektetők vásárolnak mostanában befektetési jegyeket, havonta jellemzően több tízmilliárd forint értékben. Ugyanezen okból – és az állam által kínált magas kamatok következtében – nő a lakossági állampapírok mennyisége is, júniusban ez 163 milliárd forintot tett ki. Ami bőven rekordösszeg, évek óta nem volt ekkora összegre példa, még a százmilliárd is csak egyszer jött össze egy hónapban.

 

A lakossági bankbetétek júniusi egyenlegét még nem ismerjük, de megérkezett a májusi adat, az kiugró, 154 milliárdos csökkenést mutatott. Összességében tovább folyik a „betétből ki-alapba és állampapírba be” című darab bemutatása.

 

Nem kellett már a deviza

Az alapokon belül a forintos sorozatokat vették, az euróban jegyzett értékpapírokból viszont egymilliárd, a dollárban jegyzettekből közel nyolcmilliárd forintnyi tőke távozott. Ennek ezúttal nem látszik különösebb oka, mivel az euró havi átlagára alig változott, a forint nem volt sem túl erős, sem túl gyenge. Az euró/dollár keresztárfolyam is inkább stagnált 1,36 körül, bár sokat beszéltek róla. (Hosszabb távon megfigyelhető, hogy ha a forintot erősnek érzik, a lakosság devizás befektetési jegyeket vásárol, ha pedig gyengének, jó áron forintra vált.)

 

Az egyes alapfajtákon belül 23,7 milliárdot vontak ki a likviditási alapokból, ami nem csoda, hiszen ezek a bankbetétekkel vannak szoros rokonságban. A rövid kötvényalapok 24,5 milliárdnyi friss tőkéje ért aranyérmet a képzeletbeli dobogón. A kiegyensúlyozott vegyes alapok pedig – amelyek hasonló arányban tartalmaznak részvényt és kötvényt – húszmilliárddal nőttek új befizetéseknek köszönhetően.

 

Múlóban a részvényutálat?

Néhány nagyobb új alap révén 11 milliárd forint friss pénz áramlott a tőkevédett alapokba. Ezúttal csak közel hárommilliárddal gyarapodtak az abszolút hozamú alapok, amelyek az egyik legnépszerűbb terméknek számítanak mostanában, sokszor voltak dobogós helyen az utóbbi 1-2 évben.

A részvényalapok viszont 6,2 milliárd forinttal bővültek, ami nagy hír. Ezeket ugyanis már sok éve, nagyjából 2008 óta kerülendőnek tartották a hazai kisbefektetők, a szakemberek egyenesen részvényutálatról beszéltek a piacon. Éveken keresztül csordogált belőlük kifelé a pénz, miközben a nemzetközi tőzsdék egyre feljebb és feljebb kapaszkodtak – a hazai befektetők lekésték a vonatot.

Szabad-e a csúcson beszállni?

Már májusban is 2,7 milliárd ment részvényekbe, áprilisban pedig 1,6 milliárd, tehát hónapok óta erősödik a trend. Logikus is, hogy az alacsony kamatok miatti alternatívakeresés előbb-utóbb a részvények újrafelfedezésére késztesse a befektetőket, a vegyes alapok térnyerése is hasonló folyamat.

 

Baj csak akkor lesz, ha mire rájuk találnának, a részvényáraknak addigra eszükbe jut, hogy évek óta nem volt egy tisztességes korrekció a tőzsdéken, és lefelé indulnak. Ez ismét megakaszthatja a részvények reneszánszát. Lehet, hogy a hazai kisbefektetők megint pont rosszkor lépnek, mint 2007 körül, amikor főleg unit linked-biztosításokban levő távol-keleti részvényekkel égették meg magukat sokan?

 

Nem részvényutálat, hanem alap-utálat?

Az MNB értékpapír-statisztikája ezt a folyamatot részben tükrözi, részben nem. A lakosság tranzakciói a magyar részvényekben áprilisban 10,0, májusban 14,6 milliárd forintos mínuszt mutattak, vagyis a lakosság eszerint inkább eladott. De ez még nem zárja ki, hogy vásárolt volna mellette külföldi papírokat.

Egy másik MNB-idősor, amely a lakosság összes értékpapír-állományát és tranzakcióit tartalmazza negyedévenként, viszont arra utal, hogy korábban esetleg nem annyira a részvényeket, hanem legfeljebb a részvényalapokat és a hazai részvényeket kerülték. Eszerint ugyanis 2013 utolsó és 2014 első negyedévében 5,2, illetve 11,5 milliárd forintnyi vételt hajtott végre a lakosság. Ebben már a külföldi részvények is benne vannak, ám sajnos valószínűleg a kft.-üzletrészek és más egyéb vállalati részesedések is.

Nyilvános alapok vagyona(2014. június)
Pénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 2,9 647,7 12,7
Árupiaci -0,5 10,9 0,2
Dinamikus vegyes 0,8 5,7 0,1
Egyéb értékpapír 2,8 29,4 0,6
Egyéb pénzpiaci 5,1 511,7 10,1
Hosszú kötvény 5,9 168,9 3,3
Kiegyensúlyozott vegyes 20,0 342,9 6,7
Közvetett ingatlan -0,4 29,1 0,6
Közvetlen ingatlan 0,3 428,0 8,4
Likviditási -23,7 1 076,2 21,2
Óvatos vegyes 3,5 119,7 2,4
Részvény 6,2 259,1 5,1
Rövid kötvény 24,5 840,5 16,5
Szabad futamidejű kötv. 3,8 74,6 1,5
Származtatott 0,0 17,7 0,3
Tőkevédett 11,0 523,2 10,3
Összesen: 62,3 5 085,3 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): 17,0 2 951,7 58,0
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 9,4 941,0 18,5
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
hírlevél