TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Rég nem látott jelenség ütötte fel a fejét a lakossági megtakarítások területén októberben, a befektetési alapokba, állampapírokba és bankbetétekbe egyszerre érkeztek friss pénzek, nem egymás rovására bővültek. Méghozzá nem is kevés, 165 milliárd forint. Novemberben is elhelyeztek 78,5 milliárdot az alapokban, a megdrágult devizákat azonban inkább átváltották.

Az októberi értéknél alacsonyabb, de a szeptemberi vagy a nyári hónapok adatainál magasabb összeget, 67,5 milliárd forintot helyeztek el befektetési alapokban novemberben a befektetők.  (Októberben 108, szeptemberben 38, augusztusban 63 milliárd forint érkezett.) Emellett 21,4 milliárd forintnyi hozamuk keletkezett a befektetési jegyek árfolyam-változásán is.

Spekulálnak, devizázgatnak

Mintha novemberben el is adta volna a lakosság az októberben olcsón vásárolt deviza egy részét: míg ugyanis az előző hónapban feltűnően nagy összeget, 44 milliárd forintot fektettek dollárban és euróban jegyzett alapokba, addig novemberben 13 milliárd forintot vontak ki onnét. Miközben ennyi tőke távozott a két fő devizában jegyzett befektetési jegyekből, forintban 78,5 milliárdot helyeztek el.

 

A jelenség logikus, mivel októberben 292 forint körül is volt az euró, ami több hónapos mélypont volt, november utolsó napján viszont ismét elérte a 300 forintot. Ismét jelentkezik az, amit már többször megfigyeltünk, hogy erős forintnál devizát vesznek, gyengébb forintnál eladnak a polgárok. (Jótékonyan hozzájárulva ezzel a forint stabilitásához.)

Azóta egyébként még jobban felment az euró, így másfél hónap alatt mintegy három százalékot lehetett nyerni rajta, ha középárfolyamon vagy ahhoz közel tudott valaki adni-venni. Jelenleg ez majdnem egy egész éves kamatnak felel meg,a csábítás tehát az alacsony kamatok miatt egyre nagyobb.

Arccal a magasabb kockázat felé

Sok szakember mondogatja, hogy a legkisebb kockázatú pénzpiaci, likviditási alapok hozama sem lesz jó mostanában az alacsony kamatszint miatt, és előbb-utóbb hanyagolni fogják ezeket a befektetők, elfordulnak tőlük. Valószínűleg ez már részben be is következett, mert ugyan az egyéb pénzpiaci alapok kategóriájában még elhelyeztek 14,5 milliárd forintot, a likviditási alapokból eközben kiment 11,3 milliárd novemberben.

A valamivel nagyobb kockázatú rövid kötvényalapokba 21,9 milliárd forint érkezett, de a csúcsot az abszolút hozamú alapok érték el 22,8 milliárddal, amelyek már egy magasabb kockázati szintet képviselnek. A másik uralkodó vélemény szerint a kamatcsökkentés lassanként rászoríthatja az ügyfeleket a magasabb kockázatvállalásra.

Bankszámlákon is devizáznak

Erre utal az is, hogy úgynevezett kiegyensúlyozott vegyes alapokba – amelyekben 35 és 65 százalék közötti lehet a részvények és más kockázatos eszközök aránya – szintén sok pénz, 17,7 milliárd érkezett. De még az utóbbi években erősen háttérbe szorult ingatlanalapokba is befolyt 7,8 milliárd forint. A tőkevédett alapokból kilencmilliárdot vettek ki, fő oka lehet, hogy a piacvezető K&H-nál volt egy nagyobb alap-megszűnési hullám.

Az alapok majdnem naprakész adataival szemben a betétekről és az állampapírokról néhány hetes késéssel érkeznek hírek, így ott az októberi számok a legfrissebbek. Ezek szerint a lakossági betétekből ezúttal nem ment ki több pénz, mint a többi hónapban, hanem el is helyeztek 27 milliárdot. De úgy, hogy forintban 14 milliárd ment ki, devizában 40,8 milliárd ment be, tehát ott is a deviza volt a slágertermék, mint az alapoknál.

 

Mindenhová dőlt a lé

Ami az állampapírokat illeti, a kifejezetten a lakosságnak szánt forintos sorozatokba októberben 30 milliárd érkezett, ami viszont kevesebb, mint a korábbi hónapokban megszokott összegek. Nagyon érdekes viszont, hogy összességében a három eszközbe – alapok, lakossági betétek, lakossági állampapírok – 165 milliárd forintot helyeztek el októberben, ennyi az év egyik hónapjában sem folyt be korábban. Sőt, a nyáron még csökkentek is az így összesített megtakarítások.

(Az alapokban levő tőkének egyébként csak egy része lakossági pénz, bár valószínűleg a nagyobbik része. Valamint részvények, ingatlanok, üzletrészek is vannak a kínálatban, így a három adat összesítése nem teszi ki pontosan a lakossági megtakarításokat.)

Nyilvános alapok vagyona (2013. november)
Pénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 22,8 446,7 10,1
Árupiaci 0,3 11,9 0,3
Dinamikus vegyes 0,1 2,1 0,0
Egyéb értékpapír 1,2 13,4 0,3
Egyéb pénzpiaci 14,5 458,8 10,4
Hosszú kötvény 1,6 153,5 3,5
Kiegyensúlyozott vegyes 17,7 232,7 5,3
Közvetett ingatlan -0,4 31,9 0,7
Közvetlen ingatlan 7,8 406,0 9,2
Likviditási -11,3 1 133,2 25,7
Óvatos vegyes 2,7 81,2 1,8
Részvény -2,2 241,9 5,5
Rövid kötvény 21,9 604,8 13,7
Szabad futamidejű kötv. -0,3 64,8 1,5
Származtatott -0,1 1,7 0,0
Tőkevédett -9,0 519,3 11,8
Összesen: 67,5 4 403,9 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): 16,0 2 716,0 61,7
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 21,0 704,4 16,0
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
hírlevél