Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kissé csökkentették az alapokban levő tőkéjük nagyságát a hazai befektetők, megfigyelhető egy lassú eltolódás a kockázatosabb alapok irányába, nyilván a siralmasan alacsony kamatok miatt. Az eurós alapokból sok pénzt vettek ki, valószínűleg azért, mert a hónap végén megdrágult az euró.
(Fotó: Eidenpenz József)

Csekély mértékű, 8,4 milliárd forintos pénzkivonás volt tapasztalható a hazai befektetési alapokból májusban. Ha pedig a Magyarországról csehek és lengyelek számára koronában és zlotyban kezelt alapokat kivesszük a számításból, akkor 10,7 milliárd forint távozott.

Ez nem számít nagy értéknek, a tőke egy ezrelékét sem közelíti meg, ám kétségtelen, hogy tavaly év vége óta leült kicsit az alapok piaca, ahová 2013-ban és 2014-ben majdnem minden hónapban több tízmilliárd forint érkezett. Idén az első öt hónapban összesen 35,5 milliárd forint friss tőke folyt be, annyi, mint máskor egyetlen átlagos hónapban. (Lásd a grafikonon a kék oszlopokat.)

 

Olcsó eurómat drágán eladnám

Az említett 10,7 milliárd úgy tevődött össze, hogy a forintos alapokba befektettek 4,2 milliárdot, a devizásokból pedig kivettek 14,9 milliárdot. A dolláralapoknál szinte semmi változás nem volt, így ez a kivét mind az euróra jutott.

Nem tudhatjuk biztosan, de több éves megfigyeléseink alapján valószínű, hogy az előző hónapokban 300 forint körül, sőt az alatt pár forinttal bevásárolt euróit május végén sok ügyfél 308-309 forintos árfolyam mellett átváltotta forintra. Esetleg kivette, hogy nyaralásra fordítsa.

Egy évnyi hozam

Az előző hónapokban ugyanis, amikor olcsó volt az euró, tízmilliárdos nagyságrendű összegeket helyeztek el eurós alapokban. (Lásd a második grafikonon a zöld oszlopokat.) Egy 298 forinton megvett, majd 308 forinton eladott eurón 3,3 százalékot lehetett nyerni másfél hónap alatt – ez durván egy évnyi lakossági állampapír-hozamnak felel meg. (Persze aki rosszul csinálta, az veszíthetett is rajta.)

 

 

Ami az egyes alapfajtákat illeti, a pénzpiaci és a kötvényalapokból jelentős összegeket vittek el (25,5, illetve 16,5 milliárd forintot). Eközben jelentős összeg ment a vegyes alapokba (17,3 milliárd), az abszolút hozamúakba (4,9), a részvényalapokba (4,5), a tőkevédett alapokba (2,9) és az ingatlanalapokba (3,2) is.

Nőtt a kockázati étvágy

Megfigyelhető tehát, hogy az alacsony kockázatú alapfajták helyett inkább a közepes vagy magasabb kockázatúakat kedvelték, lassacskán bár, de nő a kockázati étvágy. Nyilván erre az alacsony kamatszint, a betétek és kötvények egyre alacsonyabb hozama valósággal rákényszeríti a befektetőket.

Nyilvános alapok vagyona
Pénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás
(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 4,9 715,8 13,0
Árupiaci -0,8 15,0 0,3
Dinamikus vegyes 1,1 16,5 0,3
Egyéb értékpapír 1,5 50,7 0,9
Egyéb pénzpiaci -9,3 503,4 9,2
Hosszú kötvény -2,1 218,2 4,0
Kiegyensúlyozott vegyes 10,4 478,3 8,7
Közvetett ingatlan -0,3 25,3 0,5
Közvetlen ingatlan 3,6 466,0 8,5
Likviditási -16,2 861,4 15,7
Óvatos vegyes 5,8 267,7 4,9
Részvény 4,5 284,3 5,2
Rövid kötvény -14,7 980,9 17,8
Szabad futamidejű kötv. 0,3 84,1 1,5
Származtatott 0,1 29,2 0,5
Tőkevédett 2,9 503,4 9,2
Összesen: -8,4 5 500,3 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): -37,3 2 849,1 51,8
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 9,8 1 060,8 19,3
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
hírlevél