<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Bár még mindig nyögik a nyugdíjpénztári rendszer átalakítását, az OTP Alapkezelő idén is megőrizte piaci részesedését. Az abszolút hozamú alapok iránt nagy az érdeklődés, az OTP Supra idén is talált 2-3 jó sztorit a növekedéshez. Szalma Csaba lassítana a kamatvágás tempóján, várja a magyar devizakötvényt, és nem sok jóra számít E-Star-részvényesként.

A hazai értékpapíralap-piac (a teljes befektetésialap-piac az ingatlanalapok nélkül számítva) idén átlépheti a 3 ezer milliárd forintos álomhatárt. Az OTP jelenleg 757 milliárd forintot kezel befektetési alapokban, ami nagyjából megegyezik az év eleji szinttel. A szintentartást a társaság vezetői sikernek értékelik, tekintve hogy a piaci környezet idén sem volt könnyű: a nyugdíjpénztári rendszer átszervezésének 2012-re áthúzódó hatása például 115 milliárd forinttal csökkentette a kezelt vagyon összegét, elsősorban a részvényalapoknál.

Az intézményi ügyleteknél bekövetkezett csökkenését stratégiaváltással próbálta ellensúlyozni az alapkezelő. A piaci részesedés év végére emelkedett vissza az év eleji szintre, a lakossági szegmensben pedig sikerült is növelni az OTP Alapkezelő részesedését – mondta a társaság csütörtöki sajtótájékoztatóján Gáti László marketing- és értékesítési igazgató.

Hamecz István

Hamecz István elnök-vezérigazgató  a termékstratégiáról elmondta: a pénzpiaci alapok és a kötvényalapok stabil bázist jelentenek, a tőke- és hozamvédett alapokból pedig rendszeresen bocsátottak ki, idén összesen 6 alkalommal. Az abszolút hozamú alapok iránt jelentős érdeklődést tapasztaltak az ügyfelek részéről, az év során több mint 40 milliárd forint került ilyen alapokba. Korábban alapvetően a privátbanki ügyfelek körében volt népszerű a termék, idén viszont a prémium ügyfélkör mellett a szélesebb lakossági szegmens számára is indítottak alapot. A prémium szegmensnek az OTP Prémium Származtatott Alapok Alapját kínálják, az „alap” lakossági szegmens az OTP Szinergia Alapok révén tőke- és hozamvédelemmel fektethet abszolút hozamú alapba.

Az alapkezelő a privátbanki tevékenységét nem csak az OTP Bank ügyfeleinek nyújtja: a termékajánlat a legfontosabb hazai bankoknál, befektetési szolgáltatóknál elérhető, összesen 8 társasággal kötöttek megállapodást – mondta el Hamecz István.

Az a bizonyos 2-3 jó sztori

Szalma Csaba

Szalma Csaba befektetési igazgató, az OTP Supra alap (a társaság évek óta legsikeresebb termékének) portfóliókezelője elmondta: az abszolút hozamú befektetési alapoknál a sikerhez, a jó teljesítményhez évente 3-4 jó sztori kell. Az év elejétől számítva az alap hozama megközelíti a 30 százalékot; ehhez két nagyobb sztori kellett -  a közép-európai deviza szalmaállampapírokon és forint-pozíciókon nyertek sokat. A kisebb sztorik közül az UniCredit részvényeket említette a szakember.

Az év során a Supra alapban magyar, lengyel, cseh, román, horvát, lett és litván szuverén államkötvények, OTP, MFB, FHB (jelzálog), Mol, Eximbank vállalati kötvények, HUSTHO (Richter) és Magnolia (Mol) átváltható kötvények fordultak meg.

A devizapiacon az alap méretéhez képest viszonylag nagy pozícióval nyertek az Orbán-Barroso találkozót követő forinterősödés későbbi korrekcióján (10 százalék körül). Év végén a forint erősödésével áll nyerésben az alap. A devizapiaci nyereségek emellett rendszerint ellensúlyozták a kötvénypiaci veszteségeket is – mondta Szalma Csaba. Ezen kívül a magyar devizakötvények árfolyamát is lefedezték a devizapiacon, így a forint erősödése nem vitte el az euróban szerzett nyereséget. A Supra alapban 27 milliárd forint van jelenleg, míg az év elején még jóval 10 milliárd forint alatt járt az egyenleg, azaz év közben masszívan áramlott a tőke az alapba.

Jöhet a magyar devizakötvény

 

Kérdésre válaszolva a befektetési igazgató elmondta: a Monetáris Tanács tagjai elszántnak látszanak abban, hogy a jövő év folyamán elérjük a 4,5 – 5 százalék körüli kamatszintet. Ez már vélhetőleg nem lesz elég vonzó kamatszint a befektetők számára, ami a kamat visszaemelésére kényszerítheti a jegybankot. A túl gyors kamatcsökkentési  ciklus komolyabb forintgyengüléshez vezethet, Szalma Csaba szerint érdemes lenne lassítani a tempón.

A piac örömmel venne egy magyar devizakötvény-kibocsátást, Szalma Csaba szerint a jövő év elején, 5 százalék körüli kamattal, dollárban esedékes lehet egy ilyen akció, különösen ha a meglévő devizaadósság lejárati szerkezetét is figyelembe vesszük.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva Szalma Csaba elmondta: az E-Star-sztoriban mind részvény, mind kötvény-fronton érintett az OTP Alapkezelő, de kitettségük meglehetősen kicsi, az árfolyamot folyamatosan aktualizálták a könyvekben. Most várják hogy a csődegyezség meginduljon, és mindenki kiterítse kártyáit. A részvényesek számára mindazonáltal nem sok érték maradt a cégben, ha még a kötvényeseket sem tudják kifizetni.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9916 9824 10005 +1,18% 0 0 2 518 654 804 HUF 2023-03-29 17:13:56
MOL 2554 2550 2588 +0,47% 0 0 947 852 854 HUF 2023-03-29 17:05:43
MTELEKOM 396 389 396 +0,76% 0 0 31 390 215 HUF 2023-03-29 17:05:02
RICHTER 7460 7435 7510 -0,27% 0 0 1 979 017 895 HUF 2023-03-29 17:05:09
OPUS 118 118 120 -0,84% 0 0 11 060 593 HUF 2023-03-29 17:07:31
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Befektetési alapok Változás a Diófa Alapkezelő élén
Privátbankár.hu | 2023. február 23. 09:12
A Diófa Alapkezelő Zrt. Mikesy Álmost nevezi ki elnök-vezérigazgatónak. A tőkepiaci és befektetési szakember korábban a Diófa Alapkezelő általános vezérigazgató-helyetteseként és igazgatósági tagjaként vett részt a társaság irányításában.
Befektetési alapok Kötvényalapba fektetett? Így járt
Eidenpenz József | 2023. február 20. 05:32
Bár a magyarországi kötvényalapok jelentős veszteségeket szenvedtek el tavaly, úgy látszik, már kifelé mennek a gödörből. Az utóbbi három és hat hónap a legtöbbjük számára pozitív eredményt hozott, a legfrissebb hozamok pedig már egyenesen vonzóak. Devizában vagy forintban érdemes megtakarítani?
Befektetési alapok Jól ismert szereplők szálltak be a Glosterbe
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 16:47
A hazai befektetői világ jól ismert szereplői vásárolták be magukat a Glosterbe.
Befektetési alapok Gazdagodnak a gazdagok: tavaly 18,3 százalékkal nőtt a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 17:23
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,7 százalékkal 243 milliárd forinttal 9290 milliárd forintra nőtt decemberben az egy hónappal korábbihoz képest, az egész tavalyi évet tekintve 18,3 százalékos a növekedés.
Befektetési alapok Felvirrad végre a kötvényalapok, nyugdíjpénztárak napja?
Eidenpenz József | 2022. december 9. 05:17
Az utóbbi három hónapban nagyon szép hozamot értek el a magyarországi kötvényalapok, sokan bőven két számjegyűt. Egyelőre ez sem tudja feledtetni a korábban elszenvedett veszteségeket, de látszik, hogy aki most, alacsonyabb árakon száll be, az sokkal jobb esélyekkel indul, mint aki korábban.
Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Befektetési alapok Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befektetési alapok Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befektetési alapok Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befektetési alapok „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG