1p
Elhárult az elmúlt évtizedek legsúlyosabb pénzügyi, illetve banki válságának veszélye Németországban. Nem sokkal vasárnap éjfél előtt a kormány és a kereskedelmi bankok képviselői megállapodtak a súlyos likviditási gondokkal küszködő Hypo Real Estate jelzáloghitel-intézet megmentéséről.
Elhárult az elmúlt évtizedek legsúlyosabb pénzügyi, illetve banki válságának veszélye Németországban. Nem sokkal vasárnap éjfél előtt a kormány és a kereskedelmi bankok képviselői megállapodtak a súlyos likviditási gondokkal küszködő Hypo Real Estate (HRE) jelzáloghitel-intézet megmentéséről.

A többórás válságtanácskozás
eredményeként a kormány képviselői - köztük Angela Merkel kancellár és Peer Steinbrück pénzügyminiszter - továbbá a Deutsche Bundesbank, valamint a magánbankok küldöttei olyan egyezséget kötöttek, amelynek értelmében a HRE számára kilátásba helyezett korábbi 35 milliárd eurós mentőcsomagot 50 milliárdosra növelik, s ebben jelentősen megnő a bankok garanciavállalási részesedése. Értesülések szerint az új mentőcsomagban a kormány garanciavállalása továbbra is 26,5 milliárd eurót tesz ki. A bankok pedig a korábbi több mint 8 milliárd eurós vállaláson túl most újabb 15 milliárd eurót ígértek.

A német kormány és a bankok korábban már megállapodtak egy 35 milliárd eurós segélycsomagban, ezt azonban a bankok szombat este felmondták, miután kitudódott: a német tőzsdeindexben (DAX) is szereplő HRE adósságai az előre becsült 35 milliárdnál jóval nagyobbak lehetnek, az év végéig akár 50 milliárdot, 2009 végéig pedig még a 100 milliárdot is elérheti.

Részesedésük megnövelése fejében a bankok értesülések szerint ragaszkodtak a HRE elnökének, Georg Funkénak, valamint a felügyelő bizottság vezetőjének, Kurt Viermetznek a visszahívásához.

Berlini szakértők korábban úgy vélték: amennyiben nem sikerült volna megállapodni a müncheni bank megmentésében, az drámai következményeket, a bankok általános összeomlását, s Németország háború utáni legsúlyosabb pénzügyi válságát eredményezhette volna. A gazdaság lelassulása, a fogyasztás jelentős visszaesése, valamint munkahelyek megszűnése elkerülhetetlenné vált volna.

A drámai hangulatot, illetve az aggodalmakat jelezte, hogy az esti órákban Angela Merkel kancellár és Peer Steinbrück pénzügyminiszter történelminek számító döntést ismertetett. Eszerint a német állam a korábbi részleges helyett teljes garanciát vállal a banki betétekben elhelyezett magánmegtakarításokra. Merkel és Steinbrück együttes nyilatkozata szerint a kormány "minden egyes euróra" - becslések szerint összesen mintegy 570 milliárd euróra - garanciát vállal. "Minden megtakarításra garanciát vállalunk" - fogalmazott a kancellár, hangoztatva, hogy a betéteseknek nem kell aggódniuk.

A kancellár nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a HRE-t mindenképp meg kell menteni, s meg kell akadályozni a bankok összeomlását. Mind Merkel, mind pénzügyminisztere elengedhetetlennek nevezte ugyanakkor mindazoknak a felelősségre vonását, akik a HRE vezetői közül felelőtlen döntéseikkel előidézték az intézet eladósodását, s még az elmúlt napokban is hibásan mérték fel a bank pénzügyi helyzetét.

Az újabb mentőcsomag elfogadása azt jelenti, hogy Németország átmenetileg fellélegezhet. Egyértelművé vált ugyanakkor, hogy az Egyesült Államokban kezdődött pénzügyi krízis immár "tombol" az Európa vezető gazdasági hatalmának számító országban is, s a bankokkal szemben súlyos bizalmi válság alakulhat ki.

A kormány által a magánszemélyek betéteire vállalt teljes körű garancia ugyanakkor vélekedések szerint megkérdőjelezheti, hogy tartható-e a költségvetés 2011-ig történő szanálására vállalt célkitűzés, továbbá megnehezíti a későbbi esetleges adócsökkentéseket.


Ausztria és Dánia is garanciát vállal

Németország példáját követve Ausztria is garanciát kíván vállalni a bankokban elhelyezett kisbetétekért - mondta Wilhelm Molterer pénzügyminiszter. Molterer közölte: a lépést megvitatják az Európai Unió pénzügyminisztereinek hétfői és keddi tanácskozásán is, és a szerdai kormányülésen konkrét javaslatot nyújt be.

"Osztrák szempontból nézve erre nem lenne szükség, a mi bankjaink jó helyzetben vannak" - mondta Molterer az ORF televíziónak nyilatkozva.

Jelenleg 20 ezer euróig garantáltak a magánbankbetétek Ausztriában. A kereskedelmi, szövetkezeti és takarékbankokban többféle program is érvényben van, amelyek közül több önkéntesen növeli a garantált keretösszeget. A pénzügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a betéti garancia növelésére vonatkozó döntést csak az EU pénzügyminiszteri tanácskozása után hozzák meg.

A dán kormány hétfő hajnalban garanciát vállalt valamennyi bankbetétért a bankokkal kötött megállapodás keretében, amelynek értelmében likviditási alapot is létrehoznak. Eddig a dán bankbetéteket 300 ezer koronás felső határig garantálták.

A kormánygaranciáért cserébe a dán bankok vállalták, hogy likviditási alapot hoznak létre legfeljebb 35 milliárd dán koronás értékben a bajbajutott pénzintézetek megsegítésére.


Tőkeemelésről döntött az Unicredit

Az Unicredit vezetősége vasárnap több intézkedést is jóváhagyott, amelyek célja, hogy tőkemegfelelési mutatóját (Core Tier 1) az év végre 6,7 százalékra emelje. A mutató június végén 5,7 százalék volt. Az intézkedések között szerepel egy 3 milliárd eurós tőkeemelés, valamint hasonló értékben kötvénykibocsátás is.

Öt órás rendkívüli ülésén az igazgatótanács a tőkeemelés mellett arról döntött, hogy mintegy 3 milliárd értékben részvényre átváltható kötvényeket bocsát ki fő részvényesei és más intézményi befektetők számára. Az intézkedések révén így a bank összesen 6,6 milliárd tőkeemelésre számít.

A piaci értékét tekintve második olasz bank, amely kelet-és közép-európai érdekeltségekkel is rendelkezik, közölte: a részvényenkénti profitja alacsonyabb lesz az idei érvre tervezettnél a "romló piaci feltételek és a késlekedő vagyonátruházások miatt". A bank a tőkeemelés előtt részvényenként 39 eurócentes profittal számol, szemben a korábbi 52 eurócenttel.


A BNP Paribas a Fortis megmentője

A BNP Paribas francia nagybank beleegyezett abba, hogy átvegye a pénzügyi nehézségekkel küzdő Fortis bank belgiumi, illetve luxemburgi érdekeltségeinek részvénytöbbségét - jelentette vasárnap késő este a belga tömegtájékoztatás.

Az értesülés szerint a Paribas átveszi a Fortis Bank Belgium részvényeinek 75 százalékát, valamint a Fortis Bank Luxembourg részvényeinek 67 százalékát. Az ügyletet részvénycsere formájában hajtják végre, és a belga, illetve a luxemburgi kormány ennek megfelelően részesedést szerez a Paribas-ban.

Órákkal korábban Yves Leterme belga miniszterelnök azt közölte, hogy kormánya új tulajdonost keres a bajba került belga-holland Fortis bankház számára. A belga kormány vasárnap este rendkívüli tanácskozásra ült össze, és az ülés előtt Leterme úgy nyilatkozott, hogy "még a hétfői piacnyitás előtt" olyan megoldást akarnak találni, amely megnyugtatja a kedélyeket a bank jövőjét illetően.

Péntek este olyan döntés született, hogy a holland állam teljes egészében felvásárolja a Fortis bank hollandiai tevékenységét.

Londonban is keresik a kiutat: az államosításra szavaznak
A mentőcsomag annyit ér, mint halottnak a csók
"Ez a 700 milliárd maga a szocializmus!"
Kezdhetünk félni: drámai jóslat Londonból 
Vége Amerika uralmának
A 700 milliárd segíti a forintpiacot is

MTI

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG