1p
Az ING Investment Management előrejelzése szerint a fontosabb makrogazdasági-, piaci- és iparági befektetési területek meglehetősen vegyes képet fognak mutatni
Az ING Investment Management (ING IM) globális vagyonkezelő londoni sajtótájékoztatóján tette közzé a 2010-es évre vonatkozó befektetési előrejelzését, amely szerint a fontosabb makrogazdasági-, piaci- és iparági befektetési területek meglehetősen vegyes képet fognak mutatni. Bízni lehet abban, hogy a jövő év befektetői szemszögből jól alakul - még a magyar piacokkal kapcsolatban is halvány optimizmus van kialakulóban

Az ING IM szerint a kimagasló növekedési ütem és a kedvező globális likviditási körülmények miatt a fejlődő piacok továbbra is túl fogják teljesíteni a fejlett piacokat, az eszközök allokációját illetően pedig a kockázatosabbak túlsúlyát várják az ING IM elemzői. Az ING IM hazai leányvállalata, az ING Befektetési Alapkezelő Zrt. a magyar piacon szintén óvatos optimizmusának adott hangot.

„Úgy gondoljuk, hogy a befektetők várhatóan a magas szintű és fenntartható növekedést biztosító területeket preferálják majd. A globális gazdaságot a kedvező kamatkörnyezet és az átlagban alacsony növekedés fogja jellemezni” – foglalta össze a legfontosabb irányvonalakat Eric Siegloff, az ING IM fő stratégája, eszközallokációért felelős vezetője. Hozzátette, hogy „az alacsony kötvényhozamok hatására a befektetők a nagy kapitalizációjú, jó minőségű és magas osztalékfizetési rátát biztosító részvénystratégiákat keresik majd, emellett a magas minősítésű spread-termékek is népszerűek lesznek”.

A vagyonkezelő szerint a legnagyobb kockázatokat a jegybanki likviditási csomagok visszavonása, az újra elinduló kamatemelések, az olajár volatilitása és a pénzügyi szektor újraszabályozása jelentik, mindezek mellett az egyes kormányok fiskális politikájának sikerei vagy kudarcai ugyancsak jelentős hatással lesznek a kockázatok értékelésében. Az ING IM véleménye az, hogy ezek a feszültségek és kockázatok jelentenek majd nagyobb volatilitást 2010-ben a részvény- és kötvénypiacok számára.

Nemzetközi részvénypiacok

Az ING IM előrejelzése szerint a fejlődő piacokon a profitnövekedés átlag feletti marad mind a sajáttőke-arányos megtérülés (ROE), mind a működési marginok tekintetében. Ez nagymértékben köszönhető a helyi gazdaságok erős makrogazdasági mutatóinak (megtakarítási ráta, GDP arányos államadósság, folyó fizetési mérleg-egyenleg és a privát szektor növekedési üteme). Ezt a kedvező folyamatot – néhány kivétellel – a fejlődő gazdaságok számára a növekvő alapanyagárak is segítik. 2010-ben a nyersanyag exportőrök az áremelkedésekből egyértelműen profitálni fognak, míg az importőrök számára ez inkább növekvő költségeket jelent.

Az ING IM várakozásai szerint a részvénybefektetők főleg a magasabb hozamokat biztosító területeket fogják keresni, így a jó osztalékfizető szektorok jelentősebb súlyt fognak képviselni a portfoliókban. A vállalati eredmények javulása és az átlagos szintet elérő osztalékfizetési ráta miatt (ami jövőre kétszámjegyű lehet) ezek az osztalékbevételek a vállalati kötvény hozamokat meghaladó jövedelmet fognak biztosítani a befektetőknek.

Patrick Moonen, az ING IM szenior részvénystratégája szerint „összességében bizakodni lehet abban, hogy befektetői szemszögből a 2010-es év jól alakul majd, mivel a vállalati eredmények tovább javulnak. Kedvelt célterületünk tehát a fejlődő országok, de fokozottan figyeljük majd az egyes országok sajátos helyzetét, hiszen a fejlődő régión belül vegyes helyzet fog kialakulni. Globális portfoliónkban pedig a magas osztalékfizető papírokat fogjuk túlsúlyozni.”

Nemzetközi kötvénypiacok

Az ING IM a jó minősítésű, fundamentálisan erős kötvényeket preferálja és figyelmezteti a befektetőket arra, hogy a 2010 első negyedévében megváltozó globális likviditási helyzet jelentős ármozgásokat eredményezhet.

Az ING IM befektetési célpontként ajánlja az európai AAA minősítésű ABS papírokat (eszközalapú értékpapírok), hiszen ez az egyike azon kevés szektornak, ahol még valamennyi kockázati prémium jelen van, míg az eszközosztály alapvető fundamentumai folyamatosan javulnak. A kedvező likviditási helyzet is segít itt, amely persze más, a betéti kamatokat meghaladó hozamú eszközökre is igaz. Érdemes a portfolióban túlsúlyozni a befektetési minősítésű vállalati kötvényeket és a fejlődő piaci, helyi devizában kibocsátott kötvényeket.

Magyarországi kilátások

Makrogazdaság

Kire bízzuk a pénzünket? 
A hazai reál GDP a harmadik negyedévben év/év alapon mintegy 7,2%-ot csökkent, így elmaradt az elemzők által várt pozitív meglepetés. Ez az adat ugyanakkor nagyjából megfelel az MNB által a korábbi inflációs jelentésekben felvázolt növekedési pályának, amely a negyedik negyedévtől kezdődően már lassú, de fokozatos javulást jósol hazánk számára.

Az ING IM szakértői szerint ugyanakkor kétséges, hogy a több piaci szereplő által 2010-re várt pozitív meglepetés, az MNB által jósolt 1%-os GDP csökkenés helyett várt enyhe növekedés be tud-e következni. Ennek oka, hogy a GDP adat mellett több más hazai makro mutató, így elsősorban az egyre rosszabb kiskereskedelmi adat és az inflációs adat is igen gyenge hazai belső keresletről tanúskodik. Ez a tényező azonban egyértelműen a jegybank további kamatcsökkentési törekvéseit segítheti. Becslések szerint az idei év végi adósságállomány még ezen erős forintárfolyam mellett is nagyjából 80% körül alakulhat, ami 1995 óta nem látott magas adósságszintet jelent. Noha egyértelmű, hogy ez részben az IMF keretből történt lehívásoknak (is) köszönhető, a magas adósságszint már a 2010-ben megválasztandó kormányzat számára lesz gazdaságpolitikai kihívás, és így szükségszerűen hordoz magában némi politikai kockázatot.

A forint helyzete

Az ING Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója, Pájer Tamás szerint a forint árfolyamára negatívan hat vissza a csökkenő kamatszint. A fizetési mérleg adatok azonban (különösen a kereskedelmi mérleg) támogatólag hatnak, ezért rövidtávon nem számítanak a forint gyengülésére, viszont minden erősödésnél célszerű lehet a forint eladása más devizákkal (EUR, USD) szemben. 260 körüli szinteknél nem várható erősebb árfolyam, 2010-ben pedig a forint gyengülését valószínűsítik a szakértők, jellemzően 280 körüli árfolyammal, a gyengébb időszakokban azonban akár 290 fölötti szintekkel számolnak. Drámai gyengülést azonban nem várnak, így vélhetőleg nem fogunk 300 feletti szinteket viszontlátni.

A magyar kötvénypiac

A magyar kötvénypiacot a közeljövőben (2010 első hónapjai) még várhatóan továbbra is támogatják a nemzetközi és hazai tényezők. Az élénk globális kockázatvállalási kedv, a gyakorlatilag korlátlan ingyenes likviditás, az IMF hitelből származó finanszírozási biztonság, a jelentős 2009-es negatív nettó kibocsátás (kevesebb kibocsátás, mint ami lejárt) mellett az MNB kamatvágásai hatására a magyar kötvények kiemelkedően teljesítettek márciustól.

Ennek is köszönhető, hogy a kötvénypiac teljesítménye a tavalyi évvel ellentétben 2009-ben várhatóan ismét jelentősen felülmúlja az inflációt. Mi több, 2004 óta nem volt hasonlóan jó éve a kötvénypiacnak. Fontos azonban kiemelni, hogy a fenti kiemelkedő teljesítményt a magyar kötvénypiac nem „magától” érte el, hanem az IMF segítségével. Ez mindenképpen óvatosságra intő jel lehet, illetve kérdéses, hogy mi lesz az IMF után.

Az MNB kamatvágásai 5,5% körül megállhatnak, a finanszírozási igény miatt jövőre jelentős kibocsátási növekedésre számíthatunk, ami miatt a kötvényhozamok további csökkenése már korlátozott lehet.

Magyar részvénypiac

A 2009-es évben eddig a BUX index hozama – a nagyon hektikus első negyedév ellenére is – mintegy 75%. Az év hátralévő részében a jelenlegi szintről komoly elmozdulásra nem számítanak az ING IM elemzői. Az elemzők jövőre 20-25%-os vállalati profitnövekedésre számítanak világszerte – ez az eredménybővülés viszont már be van árazva. Ezt támasztja alá, hogy a részvénypiaci indexek P/E alapon immár nem számítanak olcsónak. 

Benczédi Balázs az ING Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója úgy fogalmazott: „Ahhoz, hogy 2010-ben az árfolyamok tovább emelkedjenek, 2011-től fenntartható növekedéssel kapcsolatos bizonyítékokra lesz szükség. A BUX index becsült profitnövekedése 2009-hez képest jövőre mintegy 40%-os lesz, de ez a látványos javulás egyedül a MOL-nak köszönhető. A MOL eredménybővülése várhatóan meghaladja majd a 70%-ot, míg a többi vállalat hozzájárulása a profit-növekedéshez jóval szerényebb. A MOL javulása mögött nagyrészt a devizahitelein idén elszenvedett veszteségeinek megfordulása áll, és a 2010-es várható profit már jelenleg is be van árazva. Mindezek figyelembevételével 2010-ben egy 10-15%-os árfolyam-növekedésre számítunk, jelentős árfolyam-ingadozások mellett.

Magyar aranypiac: van még hova fejlődni 
A magyarok és a pénz: nem volt elég nagy a pofon?
Dugig vannak pénzzel a hedge fundok 
A gazdagok eladósodottságára spekulálnak 
Adómentes befektetés: csak óvatosan az átjárással! 
OTPdirekt Bróker: év végéig nincs havidíj!
Mit ront el a kisbefektető? Már tudjuk, mi az ábra 

Privátbankár

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG