1p
Teljesen lecserélik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kereskedelmi rendszerét - de nem csak egyszerű korszerűsítésről van szó. A tőzsde jövője múlik ezen
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kereskedési rendszerének tervezett cseréjét versenyképességi szempontok indokolják, a cél az, hogy a hazai részvények kereskedését hosszú távon a hazai piacon lehessen tartani - nyilatkozta Mohai György, a tőzsde vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a folyamatot a tőzsde úgy akarja véghez vinni, hogy az egy piaci konszenzuson alapuló döntés lehessen. Ennek érdekében a tőzsde vezetése további egyeztetéseket folytat a piaci szereplőkkel. A döntés megszületése után a csere technikai lebonyolítása körülbelül egy évet vesz majd igénybe.

A Budapesti Értéktőzsde igazgatósága bővített csütörtöki ülésén első olvasatban tárgyalt a kérdésről és a piaci szereplőkkel folytatott megbeszélések eredményeiről a következő igazgatósági ülésen egyeztetnek majd.

A pihenő után újra felfelé veheti az irányt a BUX

Nézze meg, hogyan állnak részvényei!
A tőzsde vezérigazgatója kifejtette, hogy a BÉT jelenlegi kereskedési rendszere (MMTS) 12 éves, amely kiválóan kiszolgálta és kiszolgálja most is a piacot, de terheltsége közelít kapacitásának határához. Ez a rendszer a számítástechnikai megoldását illetően egyedülálló, és ez már eddig is korlátot jelentett a csatlakozni kívánó új tagok megjelenése szempontjából. A csatlakozás ugyanis komoly számítástechnikai fejlesztést igényel az új belépő tag részéről.

Mohai György véleménye szerint egy ilyen kereskedési rendszerrel hosszú távon nem lehet versenyképesnek maradni a jelenlegi felgyorsult fejlődésben, ami a tőkepiacokon is tapasztalható. A kiút csak egy nagyobb rendszerhez való csatlakozás lehet, amit nálunk nagyobb tőzsdék is felismertek, például Milánó vagy akár a Euronext.

Az utóbbi időben számos új kereskedési platform jött létre, és amennyiben külföldi brókercégek vagy bankok a magyar értékpapírokat nem tudják megfelelően kényelmes és költséghatékony módon megvásárolni a BÉT-en keresztül, akkor esetleg ezen értékpapírok kereskedését részben átvihetik más kereskedési platformokra. Ezzel viszont nemcsak a Budapesti Értéktőzsde, de az egész tőkepiaci közvetítő rendszer forgalmat veszítene, hiszen ezekben a tranzakciókban nem a magyarországi kereskedő cégek vennének részt - fejtette ki a vezérigazgató.

Hozzátette, hogy jelenleg a magyar részvények forgalmának mintegy 80 százaléka zajlik a BÉT-en keresztül, és a tőzsde azt szeretné, hogy ez az arány megmaradjon, vagy javuljon a későbbiekben.
"Most arról van szó, hogy meg tudjuk-e tartani a hazai részvények kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén, vagy előbb-utóbb valamilyen mértékben elveszítjük azt. Ez indokolja a kereskedési rendszer tervezett lecserélését" - mondta Mohai György.

Mennyit tudsz az Európai Unióról? Mérd fel tudásod és nyerj!
Hozzátette: másrészről a BÉT a Wiener Börse AG tulajdonszerzésével a CEE Stock Exchange Group (Közép- és Kelet-Európai Tőzsdeszövetség) tagjává vált - amely a BÉT-en kívül a bécsi, a prágai és a ljubljanai tőzsdékből áll - , ebben a szövetségben a Xetra rendszert fogják alkalmazni, tehát ez az a rendszer, amiben hosszú távon a BÉT is gondolkodhat.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a tőzsde már augusztus végén megkezdte a konzultációt a piaci szereplőkkel a kereskedési rendszer tervezett cseréjével kapcsolatban. Megerősítette azt a sajtóinformációt is, hogy a piac szereplők reprezentánsai nemrég levélben fordultak az igazgatóság elnökéhez, és a levélben a Xetrával kapcsolatban sok, szakmailag indokolt kérdést tettek fel.

"Minden helyben megválaszolható kérdésre mi magunk, a többiekre pedig a tulajdonosok teljesen nyitottan készek válaszolni, mi magunk kezdeményezzük azokat a találkozókat, amelyeken a teljes körű információcsere végbemehet" - fejtette ki.

A cserével kapcsolatos esetleges ellenérvekről Mohai György úgy vélekedett: a tőkepiacnak sok szereplője van, természetes, hogy vannak olyanok akiknek az azonnali csere lenne az érdeke, mások inkább a későbbi bevezetést szeretnék látni. Megjegyezte, hogy a tőzsde 20 éves történetében ez az egyik legnagyobb jelentőségű lépés.

Hozzátette: ugyanakkor a tőzsde úgy látja, hogy a kereskedési rendszer lecserélésének és a nemzetközi áramlatokba való bekapcsolódásnak a szükségességét közép és hosszú távon senki nem vitatja.

BÉT: lecserélik a kereskedelmi rendszert
Még lehet pályázni a lengyel tőzsdére
Egyre több OTP-részvénytől szabadul Csányi Sándor
Tovább tart nyitva a tőzsde

MTI, Privátbankár

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG