1p
A hitelválság elérte a térség gazdaságainak határát is, növekedésük valószínűleg már az idén jóval a hosszú távú trend alá lassul.
A hitelválság elérte a térség gazdaságainak határát is, növekedésük valószínűleg már az idén jóval a hosszú távú trend alá lassul.

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint "nem tűnik úgy", hogy a kelet-európai bankrendszer általános, belső eredetű stressz alá került volna, és jóllehet a térségben Magyarországon a legmagasabb a betétállomány arányában mért kinnlevőségi ráta, ez sem túlzottan magas.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzése szerint a likviditáspiaci világválság által a térségi bankrendszerre gyakorolt fő potenciális hatások közvetettek: az euróövezeti gazdasági lassulásból, illetve a külföldi tulajdonos bankok esetleges problémáiból eredhetnek. A GS londoni elemzői is elismerik azonban, hogy a bankrészvények iránti piaci hangulat "jelenleg nem jó".

Zéró lesz a növekedésünk jövőre?

A közép-európai gazdaságok bankrendszerei mindazonáltal "viszonylag egyszerű termékekre" koncentrálnak, amelyek ezekben az országokban még mindig jól jövedelmeznek. A helyi bankok nincsenek nagy mértékben rászorulva az anyavállalatok és/vagy a nagybani piac finanszírozására, mivel a betétek értékéhez mért kihelyezési állomány továbbra is alacsony.

Ön szerint ebben a válságos időszakban meddig süllyedhet a budapesti tőzsde indexe? Szavazzon!

Ez a ráta a térségen belül Magyarországon a legmagasabb, de itt is csak 125 százalék; a többi térségbeli országban - Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban - a mutató jellemzően 100 százalék alatt van. Ez nem zárja ki, hogy egy-egy bank finanszírozási nehézségekbe ütközik, az azonban valószínűtlen, hogy a piaci szereplők többsége ilyesmit tapasztaljon, áll a Goldman Sachs térségi felmérésében.

Emellett a közép-európai bankrendszerek puszta mérete is jóval kisebb - még GDP-arányos összehasonlításban is - valamely "tipikus fejlett országénál", sőt még pénzügyileg fejlettebb más feltörekvő gazdaságokénál, például Dél-Afrikáénál.

A pénzügyi szférán kívüli magánszektor GDP-arányos adósságállománya mindössze 40-50 százalék Közép-Európában, ami korlátozza bármely potenciális megingás hatásait, áll az elemzésben.

A Goldman Sachs szerint a térségi bankszektor viszonylag kis mérete azt is jelenti, hogy ha állami kisegítő fellépésére lenne szükség, valószínűleg akkor sem kerülne túlzott nyomás alá az adott ország szuverén hitelképessége.

Csányi: Az OTP mindent kibír

A GS londoni elemzői szerint a "tartós piaci aggodalmak egyike" a magyar háztartások devizaalapú eladósodottsága. Ez hozzávetőleg a GDP-érték 20 százalékát teszi ki, ami azonban a ház szerint azt jelenti, hogy csak "óriási, többször tíz százaléknyi" árfolyam-elmozdulás esetén merülhetne fel rendszerszintű (törlesztési) aggály a háztartásokkal kapcsolatban.

Tekintve a javuló magyar folyómérleget, és azt, hogy a hiányt fedezi a működőtőke-beáramlás, a Goldman Sach szakértői ilyen mértékű árfolyam-megingást valószínűtlennek tartanak, áll az elemzésben. A GS szerint a közép-európai bankrendszer legnagyobb bizonytalansági tényezőjét az anyabankok jelentik.

Nem bírja a dömpinget az aranypiac

A jelenlegi helyzetben felmerül a kérdés, hogy ezeknek a tulajdonosoknak a közép-európai érdekeltségekkel kapcsolatos üzleti gyakorlata nem változik-e meg, esetleg úgy, hogy kockázatkerülőbbé válnak, és az euróövezetbe telepítik vissza tőkéjüket, vagy ódzkodnak attól, hogy likviditást nyújtsanak a helyi leánybankoknak.

A GS szerint ez a kockázat nyilvánvalóan fennáll, de a ház hangsúlyozza: a közép-európai érdekeltségek általában nem nagyok, legalábbis az anyavállalatokhoz mérve, és a tőke hazatelepítése nem befolyásolná jelentősen a hazai vállalati mérleget.


Kit érdekel most az infláció!

Jelentősen rontották a kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott idei és főleg jövő évi növekedési prognózisaikat londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint az elmúlt egy hónap globális fejleményei teljesen átterelték a figyelmet az inflációról a növekedési kockázatokra.

A Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlege által befektetőknek kiadott heti feltörekvő piaci helyzetértékelések legújabb összeállítása szerint a ház Magyarországon a 2008-ra eddig érvényben tartott 2,1 százalékos GDP-növekedési előrejelzését 1,8 százalékra, 2009-re szóló prognózisát 2,5 százalékról 1,4 százalékra veszi vissza.

Friss tőzsdei árfolyamok a Privátbankáron

A cég londoni elemzői emellett a 2009 végére adott MNB-kamatelőrejelzésüket is egy teljes százalékponttal, 7,50 százalékról 6,50 százalékra csökkentették.

A Merrill Lynch elemzése szerint a ház "fontolóra vette", hogy előrehozza a kamatcsökkentés kezdetének időpontjára adott prognózisát, ám a forintgyengülés - és a továbbra is magas infláció - miatt úgy döntött, hogy érvényben tartja mostani jóslatát, vagyis azt, hogy 2008 végéig nem változik a jelenleg 8,50 százalékos kamatszint, és 2009 első negyedében várható az első enyhítés.

A forint legutóbbi gyengülése nyomán más nagy londoni házak elemzői még borúlátóbbak a magyarországi kamatcsökkentési kezdet időpontját illetően.

Legfrissebb devizaárfolyamok a Privátbankáron

Christian Keller, a Barclays Capital londoni befektetési bankcsoport közép-európai közgazdásza azt mondta, hogy - jóllehet nem tartaná kedvező megoldásnak, ha az MNB kamatemeléssel reagálna a forintárfolyam-fejleményekre - az idei pénzügypolitikai enyhítés most "nyilvánvalóan lekerült a napirendről ... sőt talán 2009 első negyede is lekerült a napirendről".
 
A globális pénzügyi válság miatti kelet-európai megtorpanás, sőt egy esetleges térségi hitelválság kialakulása más nagy londoni házak előrejelzéseiben is szerepel.

A BNP Paribas e héten kiadott forgatókönyv-összeállítása szerint "meglehetősen magas", 25 százalék az esélye annak, hogy a hat közép- és kelet-európai EU-gazdaságban - Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Romániában és Bulgáriában - a fejlett ipari térségéhez hasonló hitelpiaci válság bontakozik ki. Az átlagon belül e válság kockázata 10 és 40 százalék között van az egyes országokban.

A Moody´s Economy, a Moody´s Investors Service hitelminősítő gazdaságelemző szolgálata pénteki elemzésében azt írta: eddig arra számított, hogy a globális feltörekvő térség "tartani tudja magát". Most azonban, hogy a hitelválság elérte e térség gazdaságainak határát is, növekedésük valószínűleg már az idén jóval a hosszú távú trend alá lassul. Ezt a lassulást különösen Amerika fogja megszenvedni, mert az amerikai gazdaság teljesítménye függ a feltörekvő térség keresletétől, és az export maradt az Egyesült Államok "utolsó érdemi növekedési forrása".

A feltörekvő térség lassabb gazdasági növekedése általánosságban azt jelenti, hogy most már valószínű a világgazdasági recesszió, "ha még nem kezdődött el", áll a Moody´s Economy elemzésében.

Járai: Most azonnal pénz kell a gazdaságba!
Visszafelé is elsülhetne most egy kamatemelés
Devizapiac: nem mi buktuk a legnagyobbat
Simor: ilyen helyzetben az ember nem ígérhet semmit
Borulhat az adókoncepció
Ne vegye tutira, hogy nálunk nem lesz hitelválság!

Minden, amit a válságról tudni akar a Privátbankáron
Hitelválság 2008

MTI

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Vegas.hu A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG