1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A következő hónapok befektetéseit a várhatóan továbbra is emelkedő nyersanyag árak és a soron következő jegybanki kamatdöntések fogják meghatározni
A következő hónapok befektetéseit a várhatóan továbbra is emelkedő nyersanyag árak, valamint a soron következő jegybanki kamatdöntések, és az ezt megelőző várakozások fogják leginkább meghatározni, miközben a részvény piacok továbbra is jól teljesítenek - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Egyre inkább tényként kezelhető, hogy az Európai Központi Bank múlt heti kamatemelését a következő hónapokban további emelések követik, hiszen a jelenlegi 1,25 százalékkal szemben év végére 2 százalékos jegybanki alapkamatot várnak az elemzők. Az első kamatemelésre pozitívan reagáló euró árfolyama így – az eurózóna adósságválsága ellenére is – stabil maradhat a következő negyedévben.

A hazai fizetőeszköz tekintetében is pozitívak a K&H várakozásai: az elmúlt hetekben a forint jól láthatóan megnyugodott, hiszen az erős euróval szemben is sikerült közel egy éves rekord alacsony szintet elérnie. A következő hetekben a Széll Kálmán Terv gyakorlati lépéseinek ismertetésére is sor kerülhet, ami pozitívan hathat az ország gazdasági helyzetének egyre javuló megítélésére. A következő hetekben így az árfolyam stabilan a 260-270 EUR/HUF sávban maradhat.

A svájci frank tekintetében a japán földrengést követően érzékelhető volt egy kereslet megugrás, de a befektetői hangulat megnyugvásával a frank árfolyama is visszagyengült. A következő hónapokban már a várható jegybanki kamatemelést fogja beárazni a piac, ami vélhetően erősíteni fogja az alpesi devizát. A svájci frank/forint árfolyamát tekintve azonban nagyobb szerepe lehet az erősödő forintnak, így a következő hetekben újra 200 forint alá mehet a frank árfolyama.

A múlt héten sikerült megállapodnia a Fehér Háznak és a Kongresszusnak, aminek értelmében 38,5 milliárd dollár értékű költségvetési megtakarítást hajtanak végre. Ez azonban csak a kezdet, és a következő hónapokban a költségvetési vita folyatására lehet számítani, ami nem tesz jót sem az amerikai állampapír piacnak, sem a dollár árfolyamának. A Fed következő lépése egyelőre még nem világos, mivel a költségvetési oldal folyamatos megtakarítása mellett kérdéses, hogy a jegybank el tud-e indulni egy szigorúbb monetáris politika irányába.

Nyersanyagok

Annak ellenére, hogy Líbia csupán a 12. legnagyobb olajtermelő ország, a K&H úgy látja, hogy a líbiai helyzet - a katonai akciók eredményességétől függetlenül is - elhúzódó hatással lesz az olajpiacra, így a következő hónapokban az olajár továbbra is forró téma maradhat. Az olajpiac szempontjából a kulcskérdést valójában az jelenti, hogy a tartalék olajkapacitás nagy része koncentráltan, Szaúd-Arábiában helyezkedik el - a politikai zavargásokban érintett összes ország termelése együttesen sem teszi ki a szaúdi készletek nagyságát. Elméletileg ez a szaúdi olajkészlet elegendő a jelenleg kieső olajtermelés pótlására, az olaj iránti fokozódó kereslet azonban ezt egyre nehezebbé teszi. Az alternatív üzemanyagok és az alternatív hajtású járművek ugyan hosszú távon csökkenthetik a fosszilis energiahordozók iránti keresletet, ez azonban nemhogy a következő hónapokban, de még a következő 5 évben sem fog számottevő keresletcsökkenést eredményezni.

Az élelmiszerárak emelkedése az elmúlt negyedévben csúcsokat döntött, amelyben most némi megtorpanás látszik, és a FAO, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének élelmiszer világpiaci árindexe – 8 hónapos emelkedést követően - csökkenni tudott. A folytatást illetően azonban nem túl optimisták a K&H elemzői: mivel az ún. 3F hajtotta kereslet (food, feed, fuel) továbbra is fokozódik, nem várják a jelenleg igen magas világpiaci árak számottevő csökkenését, emellett a kínálati oldalt a szélsőséges időjárási körülmények, de a váratlan politikai tényezők – lsd. Elefántcsontpart - is jelentősen befolyásolhatják.
A nyersanyagok szempontjából mindig speciálisan kezelt arany ára vélhetően elérte csúcspontját. Az elsősorban devizaként kezelt arany világpiaci ára a keresleti és a kínálati oldal szempontjából is árfolyamcsökkenést valószínűsít.

Tőzsde

A K&H portfólió-építési javaslatai:

Részvények felülsúlyozása: az első negyedévhez hasonlóan továbbra is a részvény eszközök felülsúlyozását javasolják, mivel a fejlett gazdaságok jól teljesítenek, és elsősorban az Egyesült Államokban tovább javulhat a foglalkoztatás, ami újabb lökést adhat a növekedésnek.

Nyersanyag és fejlett piaci befektetések: a részvény eszközcsoportokon belül a nyersanyag és a fejlett piaci befektetéseket részesítik előnyben, mivel az amerikai és az európai részvények a növekedési kilátásokhoz képest nem tekinthetőek drágának. Emellett a közel-keleti konfliktus és a japán katasztrófa tovább növeli a nyersanyagárakat. A hazai részvényeket a válságadók hatása miatt egyelőre nem tartják vonzónak.

Hazai kötvények alulsúlyozása: a következő évekre meghirdetett gazdasági- és költségvetési politika kidolgozottságával és végrehajtásával kapcsolatban még vannak kérdőjelek, ezért a közvetkező negyedévre még a hazai állampapírok alulsúlyozását javasolják a K&H elemzői.

Deviza felülsúlyozás: az éves költségvetési kiigazító terv bejelentése megnyugvást hozott a forint árfolyamában, azonban a magyar gazdaság magas külső adóssága továbbra is magas kockázatot jelent, így a deviza eszközök felülsúlyozását javasolják a következő hónapokban.

Az elmúlt hetek rendkívüli eseményei megmutatták, hogy a világgazdaság növekedésébe az előre nem, jelezhető (ún. „fekete hattyú”) események beleszólhatnak ugyan, és ezek hatása átmenetileg nagy horderejű a tőkepiacok szempontjából,
ez azonban nem befolyásolja azt a tényt, hogy a konjunktúra immár megkérdőjelezhetetlen. A nemzetközi tőzsdék elmúlt hetekben tapasztalt kiugró ingadozása után a következő negyedévben a növekedés folytatódására számítanak a szakemberek.

A hazai tőzsde az elmúlt hetekben jól teljesített, köszönhetően annak, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyon átcsoportosítása következtében az államháztartási hiány mértékének várható idei csökkentése pozitívan hatott az ország nemzetközi megítélésére. A következő hónapokban a hazai börze életében éppen a magánnyugdíjpénztári értékpapírok értékesítése lesz a fő téma. A nemzeti fejlesztési miniszter nyilatkozata alapján ezeknek a részvényeknek egy részét várhatóan hosszú távon is megtarthatják, ami pozitívan befolyásolhatja a keresletet és az árfolyamokat is.

Monetáris politika

Az új összetételű Monetáris Tanács túl van az első kamatdöntő ülésén, a neheze azonban csak most következik, hiszen a hazai inflációs kilátások egyre negatívabbak, és a legfrissebb előrejelzések szerint jövőre sem fog teljesülni az MNB 3 százalékos inflációs célja. Kérdés, hogy a növekvő inflációs nyomás vagy a sérülékeny hazai gazdasági növekedést szem előtt tartó gazdaságpolitika lesz-e eredményesebb a következő ülések alkalmával, és maradni tud-e a jelenlegi, 6 százalékos alapkamat. A K&H közleménye szerint a forint jelenlegi árfolyamszintje mellett egyelőre nincs szükség egy újabb kamatemelésre.

Az MNB soron következő kamatdöntéseit támogathatja, hogy az új inflációs jelentésbe beépül a várható alapkamat is. Mivel a várható kamatpályát egyelőre nem numerikusan, hanem szóban publikálják, ez a gyakorlatban nem igazán segíti a piacot, hiszen nem látható, valójában milyen kamatlépések mellett teljesülhet a prognosztizált infláció. Ezzel szemben jól látható, hogy azok a jegybankok (pl. cseh, svéd), amelyek nemcsak a tervezett inflációt, de a várható kamatpályát is előrejelzik, sokkal megbízhatóbb támaszpontot adnak a befektetők részére.

Privátbankár

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG