1p
Magyarország a közeljövőben új, tízéves lejáratú eurokötvénnyel akar megjelenni a nemzetközi tőkepiacon, a kibocsátás a piaci körülményektől függ.
Magyarország a közeljövőben új, tízéves lejáratú eurokötvénnyel akar megjelenni a nemzetközi tőkepiacon, a kibocsátás a piaci körülményektől függ, írta a Reuters hírügynökség szerdán, az egyik szervezőt idézve.

Az előzetes ársáv 1,00-1,05 százalékpontos hozamra szól az irányadó átlagos eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött, az árazás a héten később várható, mondták a szervezők.

Lakásvásárlás akár 0% önerővel, június 30-áig jelentősen csökkentett
egyszeri költséggekkel!
Az Államadósság Kezelő Központ a hírt megerősítve az MTI-vel közölte, hogy szerdán adott megbízást a BNP Paribas, a Citigroup és az ING pénzintézeteknek egy euróban jegyzett, tízéves kötvény kibocsátásának megszervezésére a Magyar Köztársaság részére. A közlemény szerint az ÁKK Zrt. a befolyó összeget általános finanszírozási célokra használja fel.
Magyarország utoljára tavaly január 23-án adott ki eurokötvényt, egymilliárd euró értékben, tízéves lejáratra. Az induló hozamfelára 0,21 százalékpont volt az irányadó átlagos eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött, a rögzített kamatozású, tízéves lejáratú - 2017. júliusban lejáró - eurókötvény kibocsátási szelvénye, azaz kamata 4,375 százalék, kibocsátási és másodforgalmazói ára egyaránt 99,384 százalék volt.

Magyarország hitelbesorolása tavaly januárban a Standard & Poor´snál "BBB plusz", a Moody´snál "A2" és az európai Fitch Ratingsnél "BBB plusz" volt, és azóta sem változott.

A hasonló futamú magyar eurokötvények jelenlegi hozamfelára 0,55-0,56 százalékpont a vonatkozó átlagos eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött, a lengyeleké 0,45-0,46 százalékpont - jelentette Londonból a Deutsche Banknál. Devizakötvényt Magyarország utoljára idén április 15-én adott ki, két sorozatban, összesen 350 millió svájci frank összegben.

Az egyik, a 150 millió frank összegű, ötéves futamidejű papír évi 3,5 százalékos rögzített kamatot, a másik, a 200 millió frank összegű, nyolcéves futamidejű kötvény évi 4 százalékos rögzített kamatot fizet. Az ötéves papír kibocsátási ára 100,197 százalék volt, a nyolcévesé 100,461 százalék. A kamat a rövidebb lejáratú papírnál 0,50 százalékkal, a hosszabb lejáratúnál 0,75 százalékkal haladja meg a svájci frank londoni bankközi kamatát (LIBOR) a hasonló futamidőre.

Az idén 1,5 milliárd eurónyi devizakötvény kibocsátását tervezi az ÁKK. Szarvas Ferenc vezérigazgató januárban úgy nyilatkozott, hogy az első ütemben egymilliárd euró összegű kötvénykibocsátásra készül az ÁKK, de ha jelentős túljegyzés van, akkor az összeg nagyobb is lehet.

Az ÁKK előzőleg tavaly október 18-án bocsátott ki devizakötvényt, 25 milliárd jen (mintegy 150 millió euró) értékben. A tízéves lejáratú, névértéken kibocsátott értékpapír kuponja 2,11 százalék volt, vagyis a jen LIBOR fölött 0,27 százalékpont.  Ez utóbbi előtt volt a tavaly januári eurokötvény-kibocsátás.

Csehország kedden 2 milliárd eurós eurokötvényt adott ki tízéves lejáratra, 0,25 százalékpontos induló hozamfelárral az irányadó átlagos eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött. A cseh kibocsátás évi 5 százalékos szelvénnyel, 99,738 százalékos kibocsátási és másodforgalmazói áron, a Deutsche Bank és a Barclays Bank szervezésében történt. A szervezők közel egymilliárd eurós túljegyzést jeleztek. Az előzetes, tájékoztató ármegállapításban 0,25-0,30 százalékpont volt a hozamfelársáv.

Csehország hitelbesorolása a Standard & Poor´snál "A", a Moody´snál "A1" és az európai Fitch Ratingsnél "A plusz".

Románia, a korábbi tervvel ellentétben, az idén már nem adja ki tervezett eurokötvényét, idézte a román pénzügyminisztert, Varujan Vosganiant a Ziarul Financiar című román gazdasági lap szerdán.

A pénzügyminiszter már május elején is panaszolta a szerinte gyenge piaci körülményeket. Eredetileg legalább 500 millió eurós eurokötvényt tervezett kiadni az idén a román kormány tízéves lejáratra. Románia utoljára 2003-ban bocsátott ki eurokötvényt.

BBB plusz hazánknak

A szuverén hosszú futamú magyar adóskockázati besorolást adta meg szerdán a készülő, 2018-as lejáratú magyar eurokötvénynek a Standard & Poor´s.
A világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni bejelentése szerint a magyar állam által kiadni tervezett kötvény besorolása "BBB plusz", összhangban a március óta negatív kilátással nyilvántartott szuverén magyar devizaadósság besorolásával.
 


Makrostressz: Magyarország összetörne landoláskor
Tőkevédett befektetések az OTP Garanciától
Csak a szánk nagy - a pénztárcánk üres
Infláció: elég a kamatemelés?
Ragadnak a forintra a spekulánsok
A CIB 100, a Raiffeisen 60 milliárdos kötvényprogramot indít
 

MTI

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG