1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Míg a 2009-es év végén a piacokat még egyfajta megkönnyebbülés jellemezte, addig 2010-ben – elsősorban az állami és a banki kötvények piacain – a bizonytalanság dominált (x)
Míg a 2009-es év végén a piacokat még egyfajta megkönnyebbülés jellemezte, addig 2010-ben – elsősorban az állami és a banki kötvények piacain – a bizonytalanság dominált. A szerző (az FxPro elemzője) pályafutása során többnyire állami költségvetésekkel és kamatokkal foglalkozott, és mindezidáig ilyen mélyreható változást még nem tapasztalt. Akik úgy gondolják, hogy a 2010-es év volt az állami csődkockázatok éve, azok számára a következő 12 hónap még meglepetésekkel szolgálhat. Az elemzés első részében az eurózónát, majd a nem eurós ügyeket vizsgáljuk, utána pedig a devizapiacokra vonatkozó kihatásokat analizáljuk.

Először is felmerül a kérdés, hogy a periférikus államok (pl. Portugália, Írország, stb.) bonitásával kapcsolatban felgyülemlett nyomás hogyan enyhíthető. Képzeljünk el egy aszimmetrikus háromszöget, melynek csúcsaiban helyezkednek el a főbb gazdasági szereplők. Az egyik csúcsban az Európai Központi Bank áll, mely lényegében életmentő likviditást biztosít számos csődközeli euróövezeti bank számára. Aztán ott vannak az – elsősorban német – adófizetők, akik igazságtalan teherelosztásra panaszkodnak. A harmadik csúcsban pedig a kötvénytulajdonosokat találjuk, főként a banki-, és az állami szektorokból (akiknek többsége eddig egy törlesztőrészletről se kellett, hogy lemondjon). Ami az EKB-t illeti, a bank már egy ideje átlépte saját komfortzónáját, az adófizetők képviselői pedig egyre hangosabban tiltakoznak, és együttesen azt követelik, hogy a kötvénytulajdonosok is vállaljanak részt a teherviselésben. Ennek az instabil háromszögnek vissza kell nyernie az egyensúlyi állapotát, mégpedig a kötvénytulajdonosok hozzájárulásával, de ez a jelen helyzetből ítélve (a 2013-as permanens megoldási javaslatokat leszámítva) eléggé távolinak tűnik.

Mivel a jelenlegi válság mögött nem minden esetben államháztartási hanyagság áll (kivéve Görögországban, de nem úgy Írországban és Portugáliában), így egy határozott fiskális reform jelentené a megoldást, mely újra stabil alapokra helyezné az eurót. 2010 májusában – amikor az EU vezető politikusai a pénzügyi felügyelet fokozása és a Stabilitási és Növekedési Paktum reformja mellett foglaltak állást – még úgy tűnt, hogy határozottan haladunk e cél felé. Azonban mostanra elveszett ez a lendület. 2010. májusiában már hangsúlyoztuk, hogy ha az eurót a jelenlegi formájában fenn akarjuk tartani, akkor egyfajta költségvetési unióban kell gondolkodnunk. Igaz, hogy ez nemzeti szinten, politikailag nehezen fogyasztható, de az alternatívaként szolgáló szabályozások és struktúrák (elsősorban a Stabilitási és Növekedési Paktum) egész egyszerűen elégtelennek bizonyultak és a reformjavaslatok (automatikus büntetések és szankciók hiányában) sem érik el a kívánt hatást. Ahogy a német reakció is mutatta, bármilyen jellegű, akár egy részleges költségvetési közösség felvetése is (mint pl. közös kötvények) egyelőre tabutéma marad.

2011-ben nem csak Európában lesz szükség a költségvetési politika megreformálására. 2010 utolsó napjaiban az USA egy figyelemreméltó fiskális kísérletbe kezdett; adócsökkentés mellett döntött, de annak finanszírozásáról nemigen gondoskodott. Ráadásul ez további kötvénykibocsátással is jár. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavalyi számítása szerint az államadósság stabilizálásához az USA-nak egy 4%-os "elsődleges egyenleg többletet" (állami kiadások mínusz kamatfizetések a GDP százalékában) kell produkálnia. Viszont az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) becslése alapján ez az elsődleges mérleg 2010-ben -8%-ot fog mutatni (a GDP százalékában). A CBO (Congressional Budget Office) frissebb adatai sem szolgálnak pozitívabb kilátással. Ahhoz hogy az Államok adóssága 2015-ig fenntartható pályára kerüljön, évenként a GDP 2-2,25%-át kitevő szigorításra lenne szükség, a következő öt éven keresztül. Az USA kormánya ezzel szemben 2011-re egy 1,3%-os enyhítés mellett döntött. A Moody´s joggal vetette fel az USA tripla A besorolásának a közeljövőben történő felülvizsgálatát.

Ami az Egyesült Államokat illeti, a kérdés az, hogy meddig lehet még húzni, halasztani ezt a passzív hozzáállást. Azaz mennyire lehet még kitolni a szükséges költségvetési konszolidációs intézkedéseket? Ugyanez vonatkozik a problémás eurózóna tagokra is, igaz ezeknél számos egyéb probléma is súlyosbítja a helyzetet.

A devizák alakulása és a költségvetési politika közötti korreláció jelenleg minden, csak éppen nem lineáris. A lazább költségvetési politika alapesetben a deviza erősödésével járna (nem utolsósorban azért, mert a magasabb kamatok kiegyensúlyozzák a monetáris politikát). Viszont, ha a befektetők borúlátóak a költségvetés fenntarthatósága, szélsőséges esetben pedig a fizetőképesség miatt, akkor ennek az ellenkezője érvényesül, részben azért mert attól tartanak, hogy a kormányok az infláció segítségével akarnak kitörni az adósságválságból. Vonatkozó elemzésünk is mutatja, hogy az infláció általában azoknál az országoknál a legalacsonyabb, ahol az adósság/GDP arány 75% körül mozog, míg a magasabb szintű adósság magasabb inflációs rátával korrelál.

Görögországból azt a tanulságot vonhattuk le, hogy a piacok pillanatok alatt meg tudják vonni a bizalmat. A 12-18 havi prognózis alapján a fő alsóági kockázat (downside risk) abból áll, hogy az USA befektetők a nemteljesítési kockázatot (gyakorlatilag az inflációs kockázatot) gyorsabban „árazzák”, mint hogy az USA megoldásokat tudna találni a kilábalásra. Ezek a szükséges megoldások a következő elnökválasztás felvezető szakaszában még nehezebben fognak megszületni, különösképpen a Fehér Ház és a Kongresszus közötti jelenlegi hatalmi megosztottság miatt. Hogy mikor jön el az az idő, amikor az USA már nem tud olyan könnyedén támaszkodni az idegen befektetők nagyvonalúságára, azt egyelőre nem tudhatjuk. Ha nem 2011-ben, akkor nagy valószínűséggel a rákövetkező évben. Jelen cikk szerzője 2011 első felében a dollár növekedésére spekulálna (főleg a gazdasági növekedés és a kamatkülönbözetek fényében), igaz az előbbi nem jelentéktelen kockázatot mindig szem előtt kell tartani.

Simon Smith, vezető közgazdász
simon.smith@fxpro.com
020 7776 9725


Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorisítható illetve terjeszthető.
Kockázati figyelmeztetés:: A Forex és a CFD tőkeáttétes termékek, melyek nagy kockázattal járnak és nem alkalmasak minden befektető számára. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07)

Cím:
Karyatidon 1, Ypsonas 4180, Cyprus
Freephones UK: +44.800.046.3050 | Intl: +357.25.969.222 Fax: +357.25.969233 | E-mail: info@fxpro.com









 

 

 

 

 

 

 

 

 

(x)

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG