1p
Az Aviva szerint makrogazdasági szempontból sem szerencsés a hosszú távú befektetések támogatásának megvonása, hiszen ezek jelentős része magyar államkötvényekben fekszik
Az öngondoskodás jelentőségét az állam a régió valamennyi országában adókedvezményekkel is elismeri, és ezen a tényen a válság miatt előtérbe került költségvetési szempontok sem változtatnak. Magyarországon viszont a hosszú távú befektetések támogatásának megvonását tervezik, ami makrogazdasági megfontolásokból sem szerencsés, hiszen ezek jelentős része éppen magyar államkötvényekben fekszik - olvasható az Aviva Életbiztosító szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint a hosszú távú megtakarítást jelentő életbiztosítások esetében Magyarországon az ügyfelek mintegy ötöde számára lényeges szempont az adókedvezmény. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy emiatt kötnek életbiztosítást, de különösen most, amikor a rövid távú megtakarítások jelentős hozamversenyt támasztanak, fontos szempont a hosszú távú lekötések kamatadó mentessége és adókedvezménye - állapítják meg.

"Az adókedvezmény megvonása egy olyan szegmens számára jelentene rossz üzenetet, akik a fiatalabb generációhoz tartoznak, családjuk van és megértették az öngondoskodás jelentőségét." - hangsúlyozta Zolnay Judit az Aviva Életbiztosító értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese és hozzátette: a teljes piac szempontjából valószínűleg nem jelentene nagy visszaesést az adókedvezmény eltörlése, ám egy nagyon fontos réteget kifejezetten rosszul érintene.
 
Csehországban két kedvezmény él, az egyik a magánszemélyek életbiztosítási befizetéseit támogatja, a másik a vállalatok hozzájárulását a munkavállalók életbiztosításához. Mindkettő abban az esetben vehető igénybe, ha a szerződést halál esetre, vagy elérésre kötik, a biztosítás lejárata több, mint öt év, és a lejáratakor a biztosított eléri a 60 évet.

"Csehországban a befektetések adókedvezményét az Aviva csoport kinti kollégái a biztosítási piac egészét tekintve fontos befolyásoló tényezőnek tartják. Ott a válság ellenére sincs olyan várakozás, hogy megvonnák ezeket a kedvezményeket." – fejtette ki Zolnay Judit. Csehországban a magánszemélyek által fizetett biztosítási díj összege éves szinten 12 ezer koronáig vonható le az SZJA-ból, a munkáltatók hozzájárulásának éves limitje ennek kétszerese, 24 ezer korona, ami magában foglalja az életbiztosításra és a nyugdíjbiztosításra befizetett összegeket is.

"Romániában a 10 éve létező biztosítási adókedvezmény lényeges előnynek számít a banki megtakarításokhoz, tőkepiaci befektetésekhez, vagy befektetési alapokhoz képest, éppen ezért továbbra sem terveznek változtatni rajta." – tette hozzá az Aviva Életbiztosító szakembere. Romániában az összes életbiztosítás hozama adómentes. A nyugdíj és az egészségbiztosítás biztosítási díja levonható az adóból – a magánnyugdíj befizetés esetében akár a munkáltató, akár a munkavállaló fizeti az éves limit 400 euró évente, az egészségbiztosítás esetében pedig 250 euró.

A lengyeleknél a törvény nem csak az egyéni nyugdíjszámlán eszközölt befektetésekből származó jövedelmet mentesíti a 19 százalékos személyi jövedelemadó alól, de a munkáltatói befizetés összege is adóalapot csökkentő tétel. Itt az egyéni nyugdíjszámlára befizetett megtakarítások életbiztosítási termékben, uint linked megtakarításban is megtestesíthetők. Ezen felül a munkavállaló által fizetett biztosítási díj levonható az adóból, ám ha a munkáltató fizeti, akkor hozzájárul az összes jövedelemhez és ezért személyi jövedelemadó köteles.

A munkáltatói befizetéskor az összeg költségként elszámolható és ezért levonható az adó alapból, ha az összeget egy legalább öt éves futamidejű csoportos életbiztosításba fizetik a dolgozó javára. A szabályozáson nem terveznek változtatni a jelen állás szerint itt sem - áll a közleményben.

Válság van: ne haljon bele az adóelőlegekbe!
Országos sztrájkba fulladhat a cafeteria-adó
Menekülnek az emberek a nyugdíjpénztárakból
Megölik a béren kívüli juttatásokat
Kétféle adókedvezmény megmarad, a többit kidobják

Privátbankár

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG