<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A betéti kamatok olvadásával szép reálhozamot hozhatnak a klasszikus életbiztosítások. A régi szerződések lecserélésénél nem árt az óvatosság: komoly kamatelőnyt bukhat, aki most lép ki az évekkel korábban megkötött kontraktusokból.

A rekord alacsony jegybanki alapkamat rányomja a bélyegét a megtakarításokra is: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az éven túli lekötött betétek átlagkamata idén júliusban 1,8 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 3,12 százalékkal. Ha fentiekhez az egyéb költségeket is hozzávesszük (kamatadó, tranzakciós illeték) jól látható, hogy miért keresnek egyre lázasabban a magyarok új, jövedelmező befektetési lehetőségeket.

Törvény biztosította reálhozam

A fentiek jegyében akár új megoldás lehet a hagyományos életbiztosítások piaca. Kevesen tudják, hogy az ilyen „vegyes” életbiztosításokba fizetett pénzek után a biztosító a 14/2005. (III. 30.) PM rendelet értelmében köteles az életbiztosítási díj kiszámításakor egy olyan hozammal számolni, amelyet mindenképpen el fog érni, a garantált szolgáltatás mértékét e garantált hozam figyelembevételével állapítja meg. Ez az úgynevezett technikai kamatláb. (Fontos tudni, hogy ezt a hozamot csak az élet- és betegségbiztosítási díj- és díjtartalék, illetve a balesetbiztosítási és felelősségbiztosítási járadéktartalék megállapításakor kalkulálják, a költségek elvonása után.)

Az elmúlt években a biztosítók által az új szerződésekhez kínált technikai kamatláb jelentősen csökkent, ám a jelen pillanatban úgy fest, hogy a társaságok zöme még nem tudta lekövetni a sorozatos jegybanki kamatcsökkenéseket, s emiatt ma „reálhozamot” nyújt a technikai kamatláb. A lapunknak válaszoló biztosítók közül csak az Aegon 2 százalékos szintje van az MNB 2,1 százalékos alapkamata alatt, az ING, a Groupama és a CIG 2,5 százalékos technikai (garantált) hozamot biztosít a jelenleg velük új szerződést kötőknek. A K&H-nál ugyan nem technikai kamatnak, hanem garantált hozamnak nevezik a tételt, de ennek mértéke jelenleg 2,9 százalék, s hasonló értékről számoltak be az Union Biztosítónál is.

Eddig még volt többlethozam

Fontos tudni azt is, hogy a biztosítók rendre meg tudják verni a technikai kamatot, azaz az ügyfelek befizetésein a garantált összegnél magasabb hozam keletkezik. Körkérdésünk nyomán látható, hogy az évesített hozamok tekintetében eddig a biztosítók rendre 3-4 százalékkal tudták „megverni” a technikai kamatot, sőt a korábbi években ennél is magasabb értékek elérésére volt példa.

Van ahol 100 százalék a visszaírás

A többlethozam kapcsán szintén törvény szabályozza, hogy annak legalább 80 százalékát mindenképp oda kell adni az ügyfelek számára. Jellemzően ez a visszatérítési mérték igaz a K&H Biztosító termékei esetében, s a korábbi szerződéseknél ugyanezt a szintet alkalmazza a Groupama is. Ugyanakkor, hogy itt is verseny van, azt mindennél jobban jelzi, hogy Garamvölgyi Zoltán, a társaság élet- és bankbiztosítási ügyvezető igazgatója szerint a legtöbb terméküknél ma már a többlethozam 90 százalékát írják jóvá az ügyfeles tartalékokon. Az Unionnál a többlethozam 80-85 százaléka kerül visszaírásra az ügyfélnek, míg az ING és a CIG Pannónia ügyfelei a többlethozam 90 százalékát kapják vissza. Ennél is tovább megy az Aegon, amely a költségek elvonása után a befektetési haszonból már nem kér, a többlethozam 100 százalékát visszaírja az ügyfél számlájára.

Bennragadt magas hozamok

Fontos hangsúlyozni, hogy a jelenleg érvényes technikai kamatok zömében az újonnan kötött konstrukciókra igazak, a régebben kötött szerződések között szép számmal találhatóak magasabb technikai kamattal bíró szerződések is. Itt köszön vissza a K&H megoldásának előnye: miután garantált hozamot kínálnak, így annak mértékét évente változtatni tudják. A CIG Pannóniánál pedig a biztosító indulástól ezt a technikai kamatszintet lőtte be, így náluk sincs magasabb szintekbe ragadt szerződés.

Nem így például az Aegonnál, ahol a tavaly év végi állapot szerint, a technikai kamatot tartalmazó portfoliójuk 61 százaléka tartalmaz a jelenlegi 2 százaléknál magasabb technikai kamatot, 4 százalék feletti technikai kamattal szerződéseik 51 százaléka rendelkezik. Az ING Biztosítónál a június végi adatok szerint a 4 százalékos, illetve annál magasabb technikai kamattal bíró állomány az összes hagyományos biztosítási szerződés 15 százalékát tette ki. A Groupamánál a szerződések 14 százaléka fut 4-5 százalékos technikai kamattal jelenleg. Az Unionnál a klasszikus életbiztosítások esetében átlagosan 4,1 százalék a jelenlegi technikai kamat, ami azt mutatja, hogy a portfólióban 60 százalék felett van a legalább 4 százalékos technikai kamattal rendelkező szerződések aránya.

Óvatosan bánjunk az ajánlatokkal

Az ilyen „magas” technikai kamattal rendelkező szerződéssel bíró ügyfeleknek különös figyelemmel kell lenniük az elkövetkező hónapokban: miután rövid távon aligha változik a megtakarítási környezet, a biztosítóknak is egyre komolyabb kihívás lesz a technikai kamatnak megfelelő hozamszint elérése. Meglehet, néhányuk a korábbi szerződés átdolgozásával, lecserélésével keresi meg majd „bennragadt” ügyfeleit. Fontos ugyanakkor látni, hogy átszerződés esetén – még akkor is, ha van olyan akció, amely ilyen esetben a kezdeti költségek felszámolásától eltekint - az ügyfél bukja a kényelmes reálhozamot, hiszen az új szerződés már a jóval alacsonyabb technikai kamattal kalkulálódik. Ilyen esetekben meglehet ildomos a régi szerződés megtartása mellett új konstrukciót választani – persze a költségszerkezetben lehetnek ma már olyan megoldások, amely a technikai kamat veszteségnél „többet adnak vissza” a csökkentett díjak miatt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG