3p
Az alkuszok szerint az érintettek 10 százaléka válthat biztosítót az év végi kampányban, ahol a verseny miatt a biztosítók a szükségesnél talán kisebb mértékben növelték a díjaikat.

A jelenlegi adatok szerint nagyjából 200 ezer váltóra, a váltás lehetőségével érintett kör 10 százalékának átszerződésére lehet számítani az év végi kgfb-kampányban, ezen kívül körülbelül 30-40 olyan autós lehet, aki meglévő biztosítójához visszaköti a biztosítását – vélekedett a kampányidőszak felén túl Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarorazági Szövetségének (FBAMSZ) elnöke.

A nagyobbik alkusszövetség elnöke szerint a kampány alatt senki nem jelentkezett extrém alacsony díjakkal, azok a biztosítók, akik most a legtöbb új szerződést viszik, azok sem leverték a díjakat, hanem inkább a piaci szinteknél némileg alacsonyabb, vagy ahhoz jobban simuló díjakat hirdettek meg. A másik vélekedés sem vált valóra – csak óvatos, 8-10 százalékos átlagdíj-emelkedés következett be, azaz a piaci verseny továbbra sem engedi a piacon az átárazást, noha az üzletági korrigált kárhányad már 90 százalék körül mozog, s immár az MNB is azt kommunikálta, hogy immár rendszerkockázatot hordoz egy a díjszint.

Év közben váltanak

Az autósok egész évben fontosak a biztosítóknak – év közben 68 díjmódosítás történt (szemben a 2013-as 46-tal) – ráadásul ezt támasztja alá, hogy az autósok fele már év közben vált. Épp ezért a biztosítók az idei kampányra sokkal kevésbé aktívan készültek, s a hirdetési aktivitás is csökkent – hiszen itt döntően B10-es kategóriában lévő, legalább 5 éve ugyanazt az autót vezető tulajdonosról volt szó.

A legnagyobb változás

A biztosítók viszonylag szabad kezet kaptak arra, hogy kármentességi kedvezményt, illetve károkozói pótdíjat alkalmazzanak. Miután ezzel nem minden társaság él, ezért főleg a kárt okozó ügyfeleknek érdemes olyan társaságot keresni, akik a büntetésnél „megelégedtek” a sima bónusz/malusz táblát alkalmazza, mert ez így kedvezőbb lehet. A biztosítók ugyanakkor a több kárt okozó ügyfelek esetben idén is élnek az évfordulós felmondási jogukkal – ilyenkor az ügyfél másik céghez mehet, de a felmondó biztosító nem köteles befogadni az ajánlatot.

Cselovszki Zsolt, az FBAMSZ gépjármű szekciójának elnöke szerint a közeljövőben egységesíteni kellene, hogy pontosan mit is jelent az e-kommunikáció, miután biztosítónként eltérő, hogy mit takar ez – ez pedig az elmúlt években egyre nagyobb mértékben felelősek a díjnemfizetéssel megszűnt biztosításokért, miután az ügyfél nem tud arról, hogy hiányzik a befizetése. Itt nem arról van szó, hogy az ügyfél nem akar fizetni – hiszen egy tank benzinnél kisebb az éves díj –, hanem valóban figyelmetlenségről, vagy elveszett értesítésről.

A gondot az jelenti, hogy a díjnemfizetés nélkül szűnik meg a biztosítás, a fedezetlenségi díj akár egy hónap alatt is az éves kgfb-díj többszöröse lehet. Ráadásul július 1-től változott a szabályozás bezárva azt a kiskaput, ahol a tulajdonos üzembentartót váltva el tudta kerülni a fedezetlenségi díj megfizetését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG