1p
Évközi és év végi váltók - eddig is külön szabályok vonatkoztak rájuk, és mindezt most megkavarja egy kicsit az, hogy a biztosítók most már év közben többször is hirdethetnek díjtarifát. Ettől függetlenül valószínűleg megmarad az év végi kampányidőszak, az autósok háromnegyede most is ilyenkor vált. A díjak kapcsán idén már érdemes szemezgetni a kiegészítő biztosításokból, aki ügyes, az idősebb autójára egy cascóval felérő védelmet is köthet alacsonyabb áron. Egy biztos, és erre a válság csak még inkább felhívja a figyelmet: hosszú távon nagyon nem kifizetődő a biztosításon spórolni.
A cikk támogatója a PÁTRIA Takarékszövetkezet


Hogyan kössünk cascót az idősebb autókra?

Mind a kötelező, mind pedig a casco biztosításoknál nagy az árverseny a magyar piacon. A kampányidőszak kiváló alkalom arra, hogy a kgfb-vel együtt kedvezményesen kössünk cascót is - a fiatalabb autók tulajdonosai sokszor panaszkodnak a magas casco díjakra, nekik érdemes most körbenézniük a biztosítók ajánlatai között.

A magyar autópark átlagéletkora 12 év, vagyis az üzembentartók nagy része leginkább azzal a problémával szembesül, hogy a biztosítók nem vagy csak nagyon drágán ajánlanak cascót. Számukra megoldást jelenthet, hogy az árverseny mellett a biztosítók az idei kampányban láthatóan a kiegészítő biztosításokra is nagy hangsúlyt helyeztek, egy-egy társaságnál ezt ügyesen kombinálva pedig casco szintű védelmet is kaphatunk, ráadásul jóval jutányosabb áron.



Ne féljünk kérdezni!

Hiába az elhúzódó válság, a biztosításon nem éri meg spórolni, épp ebben az időszakban értékelődnek fel vagyontárgyaink és azok védelme. Éppen ezért ajánljuk a kedvezményes cascókat valamint a kiegészítő biztosításokat . Nézzük meg, hogy mit kapunk a pénzünkért egy-egy biztosítónál, és ne féljünk kérdezni. Ha olyan ajánlattal találkozunk, ahol nem derül ki, mennyit kell fizetnünk, forduljunk nyugodtan a felügyeleti szervekhez. A biztosítások piacán is igaz, ami máshol: kifizetődő, ha tudatos vásárlók vagyunk. Szakembertől is kérhetünk tanácsot, hogy segítsen eligazodni a különböző ajánlatok között (pl.: alkuszok), de hasznos tanácsokhoz ingyen is hozzájuthatunk (pl.: bankunkban vagy a takarékszövetkezeteknél).

Az idei évben is volt sok fontos változás a piacon, érdemes ezeket is számba venni. Ha ugyanis a kgfb-nk valamilyen okból megszűnik, az új szerződés megkötéséig fedezetlenségi díjat kell fizetnünk, ami igencsak megterhelő a pénztárcának.


VÁLTOZOTT A SZABÁLYOZÁS: ERRE KELL FIGYELNIE


Mikor válthatok egyáltalán kötelezőt?

Indul a kötelezőkampány, bizonyos szempontból ez lesz az utolsó év végi "kampány" - abból a szempontból legalább is, hogy idén lapozgathatjuk végig utoljára a napilapokban megjelenő közel 100 oldalas tarifatáblázatokat. Ezentúl majd a PSZÁF és a biztosítók szövetségének honlapján nézhetünk utána a díjszinteknek. A legnagyobb változás idén, hogy január elsejétől a biztosítók év közben is tarifát hirdethetnek, de ne rohanjunk előre ennyire.

A kgfb esetében a szerződő felek bármelyike a biztosítási időszak utolsó napjára (vagyis a biztosítási évfordulóra), azt legalább 30 nappal megelőzően a biztosítási szerződést írásban, indoklás nélkül felmondhatja. A felmondás akkor hatályos, ha az a másik félhez - azaz a biztosítóhoz - határidőben megérkezik. Ez a folyamat zajlik le, amikor például év végén a kampányban biztosítót váltunk.

Mint már utaltunk rá, biztosítóváltással kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy a fent ismertetett határidők, szabályok egy részénél el kell különíteni a január elsejei, illetve az év közbeni évfordulós szerződéseket. Az év végi szokásos kampányban csak azok az üzembentartók (üzembentartó hiányában tulajdonosok) élhetnek a január elsejei hatályú biztosítóváltás lehetőségével, akik gépjárművüket 2010. január 1. előtt vásárolták, vagy a legutóbbi üzembentartó váltásra 2010. január 1. előtti hatállyal került sor. Ha egy 2010. január 1-jét követően vásárolt gépjármű üzembentartója a meglévő kgfb-szerződését tévedésből december 31-i hatállyal mégis felmondja, és helyette január elsejei hatállyal új szerződést köt, akkor számítania kell arra a számára kedvezőtlen jogkövetkezményre, hogy a szabálytalanul újonnan kötött kgfb-szerződése nem tekinthető érvényesnek.

Az év közbeni évfordulós szerződések esetében a következő példa szemlélteti a biztosítóváltást: a 2012. augusztus 31-én kötött szerződés esetén - ahol a biztosító kockázatviselése is ekkor kezdődik - 2013. augusztus 30-ra lehet a szerződést felmondani, és a felmondásnak 2013. július 31-ig kell a biztosítóhoz beérkeznie. A 2012. október 30-án meghirdetett díjtarifa az év közbeni évfordulós szerződések díjelőírását 2013. január 1-jétől nem módosítja, azokra továbbra is a 2011. október 30-án meghirdetett díjtarifa fog vonatkozni a biztosítás 2013. augusztus 31. napjára vonatkozó évfordulójáig, vagy a szerződés biztosítási évforduló előtti esetleges megszűnéséig vagy a felek közös megegyezésével történő megszüntetéséig.

A díjhirdetés január 1. után

A 2013. január 1-jétől hatályos szabályozás értelmében a biztosítók számára megnyílik a lehetőség arra, hogy bármikor díjtarifát hirdessenek. A biztosító által meghirdetett díjtarifa a meghirdetés napjától számított 60. napot követően lép hatályba, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés pedig csak az aktuálisan hatályos díjtarifa szerint köthető meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez nem jelenti azt, hogy a biztosító a korábban megkötött szerződéseket a biztosítási időszakon belül a 2013. január 1-jét követő időszakban meghirdetett díjakkal módosíthatja. Így a 2010. január 1-je előtt kötött – jelenleg az állomány mintegy háromnegyedét kitevő - naptári évfordulós szerződés esetén a 2013. évi biztosítási időszakra a 2012. október 30-ig meghirdetett díjtarifát kell alkalmazni. A 2010. január 1-jét követően megkötött nem naptári évfordulós szerződések esetén a szerződéskötés időpontjában hatályos díjtarifák alkalmazandók. A megkötött szerződések egy évre érvényesek, ez nem változik. Piaci szereplők szerint bár a biztosítók többször is hirdethetnek díjat, ettől még valószínűleg megmarad "nem hivatalosan" az év végi váltási hajrá, akárcsak eddig.

Hogy fizetünk adót?



A népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény rendelkezéseiben foglaltak szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás után baleseti adót kell fizetni. Az adót a szerződést kötő személy vagy szervezet fizeti meg. A baleseti adófizetési kötelezettség a biztosítási időszak első napján keletkezik, és utolsó napján szűnik meg. Az adó alapja az éves kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díj, kulcsa 30%. Az adót a biztosítók szedik be. Miért is fontos ez?

Példával szemléltetve, ha az ügyfél éves díjfizetés vállalása mellett, az éves 12.000 forint összegű, január 1-jei esedékességű biztosítási díjat és a 3.600 forint összegű baleseti adót (azaz együttesen 15.600 forintot) esedékességkor nem fizeti meg, a biztosító az esedékességtől számított 30 napon belül fizetési felszólítást küld ki az ügyfél részére. Az ügyfél azonban az esedékes 15.600 forint helyett csak 10.000 forintot fizet be a biztosító számlájára. Ebben az esetben a biztosító – az éves díjfizetési gyakoriságra figyelemmel – először a 3.600 forint összegű baleseti adót könyveli le, és ezt követően a fennmaradó 6.400 forintot veszi biztosítási díjként figyelembe. Az ügyfél által meg nem fizetett, hiányzó 5.600 forint összegű díjról nem köteles igazolható módon külön díjfelszólítót küldeni. A díjhátralék következtében a szerződés nem az egész biztosítási időszakra, hanem csak a 6.400 forint biztosítási díjjal fedezett időtartamra, azaz július 13-ig marad fenn. Ha az ügyfél által befizetett összeg olyan kevés, hogy a baleseti adón túl a biztosítási díjként figyelembe vehető összeg csak kevesebb, mint 60 napot fedez, akkor a szerződés az esedékességtől számított 60. napon megszűnik. Így a fenti esetben, ha az ügyfél csak 4.600 forint biztosítási díjat fizet be (ami az éves díjfizetési gyakoriságra figyelemmel fizetendő 3.600 forintos baleseti adó levonását követően 1.000 forint biztosítási díj megfizetését jelenti), úgy a szerződés március 2-án, szökőév esetén március 1-jén megszűnik.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG