<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A Netrisk adatai szerint komoly, 8 százalékos volt a casco átlagdíj-emelkedés, ám a Mabisz statisztikái ezt még nem igazolják vissza. Az viszont tény, hogy valami elindult.

A Netrisk.hu adatai szerint az idei év első nyolc hónapjában átlagosan 73 700 forintért kötöttek teljes körű cascót az autósok, ami 7,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában mért szint. Az emelkedés oka részben az, hogy újra megindult az új autók értékesítése – augusztus végéig 22,2 százalékkal, 44 ezerre nőtt az értékesített új autók száma a 2013-as 36 ezerhez képest. Márpedig az új gépjárművekre a tulajdonos szívesebben ad ki pénzt – a Netrisk adatai szerint a megkötött szerződéseken belül a tavalyi 16-ról 22 százalékra nőtt az új autókra kötött casco-biztosítások részaránya. Az új autók átlagos éves casco-díja egy év alatt 4 százalékkal, 90 300 forintra emelkedett. Miután a portfólióban nő a magasabb díjon futó új autók részaránya, ezért az átlagdíj is emelkedik a Netrisk szerint.

Piacszinten még nem ilyen szép a kép

A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai ugyanakkor ennél szerényebb bővülésről adnak számot: június végéig a biztosítók 32,94 milliárd forintos casco-díjbevételt realizáltak, ami 0,7 százalékos bővülést mutat – bár kétségtelen, hogy az egy évvel korábbi 12 százalékos díjzuhanáshoz képest ez kedvezőbb adat. Ugyanakkor 2008-ban még közel 51 milliárdos bevételt hozott ez a szegmens a biztosítóknak. A szerződésszám is némileg cáfolja a Netrisk adatait, hiszen az egy évvel ezelőttinél 7425-tel, 0,9 százalékkal több szerződést tartottak nyilván a biztosítók, amivel ismét a bűvös 800 ezer fölé (804 255) emelkedett a kontraktusok száma. (Az utolsó „békeévben, 2008-ban 878 ezer casco-szerződés volt).

A Netrisk adatai szerint az összes casco 40 százalékát idén is az új tulajdonoshoz került használt autóra kötik. Ezek esetében – vélhetően a nem ismert bázis okán – a legmagasabb, 7 százalékos a díjbővülés – 81 100 forint az átlagdíj. (Itt is közrejátszhat, hogy a kocsi az új gazdának új.) A „simán” évfordulóra váltó ügyfelek átlagdíja 600 forinttal, 55 400 forintra emelkedett egy évvel ezelőtthöz képest

Spóróljunk ésszel!

Az újra emelkedő díjszint új technikákat is felszínre hoz – az emberek szeretnek spórolni. Ma már a kgfb-hez hasonlóan a casco-ajánlatokat is díjösszehasonlító oldalakon nézik meg, ahol a kedvezmények is jól láthatóak és – ha tudnak – élnek a komoly kgfb-casco együttkötési kedvezményekkel, hiszen ilyenkor akár a casco díj negyedét is meg tudják spórolni.

Sokan választják az önrész megszokott mértékének növelését is. Idén már csak a szerződők kevesebb mint fele (49 százalék) választotta a 10 százalék/50 ezer forintos önrészt, melynek egy év alatt nyolc százalékponttal csökkent ezek aránya. A 100 ezer forintos önrész aránya ugynakkor idén 32 helyett már 37 százalékra nőtt, de immár 11 százaléknyi a 200 ezer forintos önrészt választók aránya is. Ez Sebestyén László, a Netrisk vezérigazgatója szerint komoly kockázatokat hordoz, hiszen pár ezer forintos díjcsökkenés fejében az ügyfél a kisebb károkat magától kénytelen megjavíttatni, ráadásul a komolyabb károk esetén is keményen megterheli a pénztárcát a magas önrész.

Öreg kocsira is - de tessék észnél lenni!

Ugyanígy veszélyesek a csökkentett kockázattal bíró termékek, ahol a biztosító csak bizonyos kockázatokat vállal be. Ez főleg akkor okozhat gondot, ha az ügyfél abban a hiszemben él, hogy teljes cascot fizet, ám a káresetnél derül ki, hogy csak erősen limitált kárösszegig vállalja az adott kár rendezését a biztosító. Mindez akkor persze érthető, ha idősebb kocsira kötik a szerződést, hiszen ezek esetében már nem feltétel a szalonszépség visszaállítása. A hazai autópark átlagéletkora immár túllépte a 13 évet. A biztosítók az idősebb autókra készített termékeknél például maximált rezsióradíjat számolnak fel, illetve utángyártott alkatrészek beépítését engedélyezik. Az olcsóbb díj révén ugyanakkor nő az "öreg" kocsik biztosítottsága: a Netrisknél kötött full casco 43 százalékát 6-9 éves, további 13 százalékát legalább 10 éves autókra kötik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos