MAX index
Részvény / Deviza / Áru A magyar részvények lemaradtak az inflációtól, mint a borravaló 
Eidenpenz József | 2023. május 2. 05:49
Hosszú távon a BUX index szépen felülteljesítette úgy az inflációt, mint az állampapír-indexet. Ám az utóbbi két év kifejezetten kedvezőtlen volt, a stagnálása reálértékben csúnya zuhanással egyenértékű. Elvesztette vele az értékének közel harmadát. Az intézményi állampapírok teljesítménye is pocsék volt.
Befektetési alapok Van értelme kötvényalapba fektetni a nagylelkű lakossági kamatok idején? 
Eidenpenz József | 2017. január 27. 12:30
A piacszerűtlenül magas lakossági állampapírok sem tették tavaly értelmetlenné a kötvényalapokat. A legjobb kötvényalapjaink 9-11 százalékos hozamot értek el tavaly, és a mezőny átlagos hozama is meghaladta a lakossági állampapírokra fizetett három százalék körüli csúcskamatot. Elmaradtak ugyan a részvényalapoktól és az abszolút hozamú konstrukcióktól, de a kockázatuk is nyilván jóval alacsonyabb.
Befektetési alapok Most látszik, mennyire nehéz a magas lakossági kötvényhozammal versenyezni 
Eidenpenz József | 2016. január 25. 16:39
Egy átlagos kötvényalap tavaly csak 1,4 százalékos hozamot ért el, a 61 darab forintos sorozatból csak 25 teljesítette túl a lakossági egy éves állampapír hozamát. A külföldre merészkedő alapok között voltak nagyon sikeresek is és olyanok is, amelyek veszítettek a befektetéseiken. Nemcsak a részvénypiacokon volt nehéz tavaly az élet, a kötvényeken is nehéz volt hozamot elérni.
Részvény / Deviza / Áru „Nem igaz, hogy ordított a Quaestor-hozam” 
Eidenpenz József | 2015. április 29. 19:45
Igaz az, hogy a kisbefektetőknek gyanút kellett volna fogniuk a magas Quaestor-hozam miatt, és józan paraszti ésszel kikövetkeztetni, hogy irreális? Nem biztos. A hosszú futamidejű állampapírjaink árfolyamát ábrázoló MAX index az utóbbi három évben mindig többet hozott a Q-kötvényeknél. Volt, hogy két százalékpont hozamfelárat sem kínált a Quaestor a lakossági állampapírokra.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: csak nagyon lassan oldalognak el a külföldiek 
Eidenpenz József | 2014. február 4. 13:48
Hiába csökkent tíz nap alatt 160 milliárd forinttal a külföldiek kezében levő forintos állampapírok állománya, ennek nagy része árfolyamváltozás lehet. Az állomány eladások miatt is csökken, de csak nagyon lassan.
Állampapír / Kötvény 200 milliárddal kevesebb magyar állampapír van a külföldieknél 
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 7. 06:25
Ismét 5000 milliárd forint alá csökkent a külföldiek kezében levő forintos állampapírok állománya, a július 8-i csúcsról több mint 200 milliárd forinttal esett vissza. Ennek csak kis részben lehetett oka az állampapírok árának süllyedése. De ez a szint még mindig magas, jobban állunk, mint 2012 vagy 2013 túlnyomó részében.
Befektetési alapok Hazai kötvényekkel szárnyalnák túl a bankbetéteket 
Privátbankár.hu | 2013. július 22. 18:00
Az alacsony és csökkenő banki kamatok sok befektetőnek okoznak fejtörést. Sokan közülük a befektetési alapoknál keresnek megoldást, azokon belül pedig a kötvényalapok kecsegtetnek sikerrel. Az egy évnél hosszabb állampapírok hozama jelenleg magasabb a banki kamatoknál.
Állampapír / Kötvény Kezdősarok: Aki BUX-ot mond, mondjon MAX-ot is? - egy kis indexológia 
Eidenpenz József | 2012. augusztus 14. 13:15
Egy tőzsdeindex vagy más értékpapír-piaci árfolyamindex fő feladata általában az, hogy egy adott értékpapírpiac hangulatáról fessen képet. Ha emelkedik, az javuló hangulatot, ha esik, az rossz hangulatot, pesszimista várakozásokat jelöl. Így működik például a BUX index is, ha az egy százalékkal esik, akkor a benne levő részvények értéke is átlagosan egy százalékkal csökken.
Befektetési alapok A Templeton ráült a magyar állampapírjaira és nagyot nyert 
Eidenpenz József | 2012. március 5. 17:00
Magyar állampapírokból 7,5 százalékkal több volt január végén a Templeton-alapokban, mint december végén. Ez azonban valószínűleg csak azt jelenti, hogy nem vásároltak újakat, mert a forint is erősödött és az állampapírárak is szépen emelkedtek a hónap során. Más alapkezelőknek viszont nem kellenek a magyar állampapírok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG