TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy tőzsdeindex vagy más értékpapír-piaci árfolyamindex fő feladata általában az, hogy egy adott értékpapírpiac hangulatáról fessen képet. Ha emelkedik, az javuló hangulatot, ha esik, az rossz hangulatot, pesszimista várakozásokat jelöl. Így működik például a BUX index is, ha az egy százalékkal esik, akkor a benne levő részvények értéke is átlagosan egy százalékkal csökken.

Ez körülbelül két havi kamatnak felel meg egy nap alatt, de a gyakorlatban csak mérsékelt, közepes körüli napi elmozdulást jelent a kockázatos, kilengéseiről híres részvénypiacon. Azt már kevesebben tudják, hogy hasonló indexe, sőt indexcsaládja az állampapír-piacnak is van. A MAX államkötvény-index - eredeti készítőiről teljes nevén „CA IB Értékpapír Rt. – TV3 Profitvadász Magyar Államkötvény Index” – a legalább egy éves hátralevő futamidejű, forintban nyilvánosan kibocsátott (az elsődleges forgalmazói rendszerben szereplő) államkötvényeket tartalmazza. Ezek árfolyamának változását ábrázolja, hasonlóan a BUX indexéhez.

Így változik az összes államkötvény értéke

Egyébként egy úgynevezett total return, azaz teljeshozam- vagy összhozam –index, ami azt jelenti, hogy a kötvények bruttó, azaz felhalmozott kamattal növelt árfolyamával számol. A felhalmozott kamatok folyamatosan növelik az index értékét, és a kifizetett kamatokat is automatikusan újrabefektetik az indexbe. Mégpedig az indexkosárban szereplő kötvények aktuális százalékos súlya szerint, ami azt jelenti, hogy a piacon levő összes kötvény átlagos árelmozdulását mutatja. Azt, hogy hogyan változott az összes kötvénytulajdonos összes kötvénybefektetésének értéke az adott napon.

Az index 1996. december 31-én volt 100 pont, legutóbb pedig 491 pont körül járt, azaz aki közel 17 évvel ezelőtt az átlagnak megfelelően államkötvényekbe fektetett volna (és időnként az aktuális piaci állapotnak megfelelően átsúlyozza a csomagját), az mára befektetését közel ötszörösére növelte. Kiszámolható, hogy ezzel jóval meghaladta az inflációt és nem volt rosszabb a BUX indexnél sem. A MAX indexnek vannak testvérei is: Az RMAX az egy évnél rövidebb, de három hónapnál hosszabb állampapírokat ábrázolja, a ZMAX a rövid, hat hónap alattiakat. A MAX Composite pedig az RMAX és a MAX súlyozott átlaga, így az egészen rövid papírok kivételével az egész állampapír-piacot lefedi. (Az állampapír-piaci indexek hivatalos leírása itt olvasható.)

Többet mond a hozam, mint az árfolyam

A MAX-indexeket mégsem említik a híradásokban úgy, mint a BUX indexet, aminek azonban megvan a maga oka. A változások nem olyan látványosak, így nagyon kevesen tudják értelmezni, mennyire jó hír, ha a MAX index egytized százalékkal felmegy, még a szakemberek körében is. Kevesen tartanak fix kamatozású több éves államkötvényeket a lakosság körében, és ha mégis, nem adják-veszik, mint az OTP-t, hanem megtartják lejáratig. Az indexeket inkább szakmabeliek használják, például teljesítménymérésre, benchmarknak (irányadó indexnek).

Ami a kisbefektetőkhöz sokkal közelebb áll, közérthető, az az állampapírpiaci referenciaindexek családja. Ezek a mutatók nem árfolyamindexek, mint a BUX vagy a MAX, hanem hozamindexek. Azt, hogy a MAX 432 pontról 444 pontra emelkedett, még a szakemberek sem tudják fejből értelmezni, azt viszont bárki, ha az egy éves referenciahozam 7,3-ról 6,9 százalékra ment le. Eddig 7,3 százalékos hozamot lehetett elérni egy éves papírokkal, ezentúl 6,9 százalékot, világos és érthető.

Állampapír kiskeráron, nagykeráron

A referenciahozamokat a legfontosabb futamidőkre, 3, 6 és 12 hónapra, valamint 3, 5, 10 és 15 évre számolják ki és az ÁKK honlapján, a nyitóoldalon mindig láthatók. Úgy keletkeznek, hogy az elsődleges forgalmazói rendszerben az egyes állampapírokra adott vételi és eladási hozamokat átlagolják. A rendszerben minden értékpapírra kötelező az arra kijelölt cégeknek vételi és eladási árat – hozamot - megadniuk, például „6,8 százalékos hozammal adom, 7,0 százalékon veszem”. Ennek a papírnak a referenciahozama például 6,9 százalék lenne.

A rendszerben persze nagy, százmilliós tételekben forognak az értékpapírok, így az így kialakuló hozamok nyilván intézményeknek, egyéb nagybefektetőknek szólnak. Korábban ez azt is jelentette, hogy a kisbefektetők a referenciahozamnál csak alacsonyabb állampapír-hozamot tudtak elérni. A kereskedelemben jellemző „nagykerár-kiskerár” különbséghez hasonlóan az átlagpolgár az állampapírt is drágábban kapta valamivel, azaz kisebb hozamot tudott csak elérni.

Ringbe szálltak a kisbefektetőkért

Tavaly ősszel ez megváltozott, a fix kamatozású állampapírok körében erősebben emelkedett a kifejezetten lakossági sorozatok, mint a Kamatozó Kincstárjegy és Kincstári Takarékjegy kamata. Ezen sorok írásakor például évi 7,5 százalékot fizet a Kamatozó Kincstárjegy, az augusztus 7-i egy éves referenciahozam viszont csak 6,98 százalék.

Sorozatunk korábbi részei:

Van államadósság, amelyik hasznos, és van, amelyik nem

Ezért jobb az állampapír, mint az akciós betét

Ilyen fajta állampapírok közül tudunk választani

Már Zsigmond király is… a magyar államadósság rövid története

Hozam vagy kamat - így számolj utána a megtévesztő befektetési ajánlatoknak

Matekozással is lehet sok pénzt keresni

Sárkány ellen sárkányfű, infláció ellen inflációkövető kötvény

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
hírlevél