<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Erősödhet a fúziós hullám a nagy nemzetközi ingatlanügynökségeknél. Több tranzakció előkészületeiről is tudni, de egyik sem végleges. A napokban kiderült, hogy egybeolvadásról tárgyalt a JLL és a Cushman&Wakefield, alku nem született, de még születhet. Viszont ezek a folyamatok kiválóan jelzik, hogy a mélyülő válság milyen lépésekre kényszeríti az ágazat szereplőit.

Egy lehetséges egybeolvadásról tárgyalt a közelmúltban a JLL és a Cushman&Wakefield – jelentette a therealdeal.com üzleti ingatlanos portál a JLL-nél dolgozó forrásra hivatkozva. A JLL jóval nagyobb cég, de mindkettő erős állásokat épített ki a globális piacon. Állítólag a Cushman előzőleg maga is szeretett volna végrehajtani egy felvásárlást, megvenné a Newmark céget, de a kiszemelt vállalat végül elutasította az ajánlatot. Közben a Marcus & Millichapnek viszont sikerült egyezségre jutni a Mission Capital Advisors megvásárlásáról.

Az irodabérlők halogatják a döntést, ez sem segít az ügynökségeknek (forrás:pixabay.com)Az irodabérlők halogatják a döntést, ez sem segít az ügynökségeknek (forrás:pixabay.com)

A gazdasági portál megjegyzi: a JLL és a Cushman egybeolvadását megnehezítheti, hogy az utóbbi cég 2,8 milliárd dolláros piaci kapitalizációját meghaladja a hitelállománya, ami 3,2 milliárd dollár. Azt is hozzáfűzi, hogy a Cushman nyeresége abba az irányba halad (magyarul annyira csökken), hogy a cég idővel esetleg nem tudja fizetni a hiteleit, de legalábbis nehézzé válik a teljesítés.

Néhány napja írtunk arról, hogy egyre nagyobb sebeket ejt a globális ingatlantanácsadói piac főszereplőin a koronavírus. A totálisan átalakuló üzleti ingatlanpiacon – beleértve a magyar piacot is - erősen megcsappantak a bérbeadásból és más szolgáltatásokból érkező bevételek, ennek megfelelően a nyereség is kisebb számokat mutat. Nem csoda, ha a piaci kapitalizáció alapján a legnagyobb (CBRE) és a második is (JLL) tovább faragja költségeit, mint ahogy az ágazat legtöbb szereplője is. S bár utóbbiak eddig nem jelentettek be ilyen lépéseket, mindegyik igyekszik csökkenteni a kiadásokat.

A JLL  jóval nagyobb az esetleg beolvasztandó társánál, mintegy 6,3 milliárd dolláros piaci kapitalizációval bíró vállalat. A hitelekhez viszonyított nyereségállománya is kedvezőbb arányt mutat, mint a Cushmané. Karen Brennan, a JLL pénzügyi vezetője a harmadik negyedéves eredmények minapi nyilvánosságra kerülése után azt mondta: 320 millió dollárral sikerült levinni a nettó adósságot ebben a háromhavi időszakban. Ezzel elérték azt a szintet, ami még a HFF ingatlanbróker cég 2019-ben történt felvásárlása (2 milliárd dolláros tranzakció) előtt volt.

A JLL profitja 19 százalékkal (244 millió dollárra) csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A pénzügyi vezető hozzáfűzte: a kényszerű fizetéscsökkentésekkel és egyes juttatások mérséklésével sikerült 135 millió dollárt megtakarítani. Főleg a közel-keleti és az amerikai irodáknál voltak ilyen lépések.

A lap idézi Christian Ulbrich vezérigazgatót, aki azt mondta: „Jelentősen növekvő lehetőségek vannak (a felvásárlásra – a szerk.) a piacon. De most még nem látunk olyat, amire érdemes lenne részvényeseink pénzét elkölteni”. Ezt a megjegyzését sokan úgy értelmezték, hogy még a Cushman&Wakefieldre sem akarna költeni, mert úgymond „nem ér annyit” a kiszemelt vállalat.

Nagy ingatlanügynökségek (nem teljes lista)

  • CBRE
  • JLL
  • Cushman&Wakefield
  • Colliers
  • Newmark Knight Frank
  • Savills
  • NAI Global
  • Coldwell Banker

A fenti cégek közül a CBRE, a JLL, a Cushman&Wakefield, a Colliers is közvetlenül jelen van Magyarországon. A Savills a magyar Estonnal szorosan együttműködik.

A globális ingatlanpiac hihetetlen átalakuláson ment át az elmúlt évtizedben. Főleg a múltkori nagy válság gyorsította fel a fúziókat és felvásárlásokat, ami hatékonyabb működést tett lehetővé. Az Egyesült Államokban annak idején éppen az ingatlanhitelek bedőlése nyomán indult el a válság, ami nem csak az ingatlan szektoron belül, de sok más ágazatban is cégek ezreit döntötte be. Több ingatlanügynökség ekkora "talált egymásra" vagy esett áldozatul egy erősebbnek.

Fontos mérföldkő volt 2015, amikor a Cushman&Wakefield felvásárolta a DTZ-t, amely elsőként jelent meg a magyar piacon a nagy globális ingatlanügynökségek közül. A tényekhez még az is hozzátartozik, hogy a Cushman-t előzőleg egy magán konzorcium vette meg, ennek főszereplője az a TPG volt, amelyik később megvásárolta egyebek mellett a hatalmas fejlesztési portfóliót felépített TriGranitot is.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Befejeződött a budapesti Allee Bevásárlóközpont 18 millió eurós felújítása
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:59
Befejeződött az Allee felújítása Budapesten, amely a külső és belső terek újrateremtésével egyszerre járul hozzá a vásárlói élmény növeléséhez, a bérlői összetétel és a fenntartható működés fejlesztéséhez. A teljes felújítási költség közel 18 millió euró volt, amiből önmagában a karbonsemlegesség elérését célzó fenntarthatósági beruházásokra közel félmilliárdot fordítottak.
Ingatlan Végre jó hír: lassulhat a lakásárak emelkedése?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:02
Nem történik más, minthogy működik a piaci logika: a kínálat nő, a kereslet csökken.
Ingatlan Eljött a költözések kora az irodapiacon
Mester Nándor | 2022. október 1. 15:53
Alig akarnak új beruházást indítani a fejlesztők. A bérleti szerődéseknél nagyon fontos lett az üzemeltetési költség. A bérlők közül sokan még mindig gondolkodnak, hogy mennyi legyen az otthoni és a benti munkavégzés aránya.
Ingatlan Az S Immo nagy magyar irodaportfóliót vesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 14:15
Az osztrák Immofinanz az eladó.
Ingatlan Nem elég, hogy nehezen megy el a lakás, még a forintgyengülésen is bukunk - pedig van megoldás
Natív tartalom | 2022. szeptember 21. 08:02
Sokszor szinte teljesen érthetetlen, hogy eladó ingatlanunk miért nem akar hosszú ideig gazdára találni. Ráadásul a forint gyengülése miatt most az is megtörténhet, hogy a hónapokig piacon lévő ingatlanunk – nem kis bosszúságunkra – még veszít is reálértékéből, mire gazdára talál. Ezek azonban elkerülhetőek lennének, ha megfogadunk néhány jó tanácsot. Az Ingatlantájoló összeállítása arról, mire érdemes figyelni.
Ingatlan Orbán Viktor hátra megy, nem előre a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 15:58
Érthetetlen, hogy miért kellett megint meghosszabbítani a kevésbé korszerű új lakások létjogosultságát. 
Ingatlan Rendkívüli béremeléssel kedveskedik dolgozóinak a neves hazai ingatlanos cég
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 09:22
Az ingatlan.com a következő 12 hónapban több mint 1 milliárd forint összegű jövedelmet biztosít munkavállalóinak, ami 16 százalékkal több mint az elmúlt évben és 80 százalékkal több mint öt évvel ezelőtt.
Ingatlan Miért érdemes euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. szeptember 4. 10:11
Ugye, jó lenne? Hiszen az euró értéke biztosan nem romlana úgy, mint a forint, ha nem találunk azonnal másik ingatlant, amit megvásárolnánk helyette, illetve akkor is jó lenne euróban kapni a vételárat, ha azt történetesen nem egy másik ingatlan megvásárlására fordítanánk. Ahhoz, hogy euróban kapjuk meg a vételárat, azonban euróban is kell hirdetni. Az Ingatlantájolón pedig ez rendkívül gyors és egyszerű.
Ingatlan Megint rossz hírt kaptak az albérletet keresők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 09:11
Újabb kétszámjegyű drágulás az albérletpiacon, igaz, lassulni látszik az áremelkedés.
Ingatlan Kijött egy jogszabály, amelynek tényleg sok magyar örülhet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 15:56
Az építkezők újabb két év felmentést kaptak az új lakóépületek szigorú energiafelhasználási előírásainak teljesítése alól. Addig nem kell legalább BB besorolást szerezniük a használatbavételhez.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG