TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Erősödhet a fúziós hullám a nagy nemzetközi ingatlanügynökségeknél. Több tranzakció előkészületeiről is tudni, de egyik sem végleges. A napokban kiderült, hogy egybeolvadásról tárgyalt a JLL és a Cushman&Wakefield, alku nem született, de még születhet. Viszont ezek a folyamatok kiválóan jelzik, hogy a mélyülő válság milyen lépésekre kényszeríti az ágazat szereplőit.

Egy lehetséges egybeolvadásról tárgyalt a közelmúltban a JLL és a Cushman&Wakefield – jelentette a therealdeal.com üzleti ingatlanos portál a JLL-nél dolgozó forrásra hivatkozva. A JLL jóval nagyobb cég, de mindkettő erős állásokat épített ki a globális piacon. Állítólag a Cushman előzőleg maga is szeretett volna végrehajtani egy felvásárlást, megvenné a Newmark céget, de a kiszemelt vállalat végül elutasította az ajánlatot. Közben a Marcus & Millichapnek viszont sikerült egyezségre jutni a Mission Capital Advisors megvásárlásáról.

Az irodabérlők halogatják a döntést, ez sem segít az ügynökségeknek (forrás:pixabay.com) Az irodabérlők halogatják a döntést, ez sem segít az ügynökségeknek (forrás:pixabay.com)

A gazdasági portál megjegyzi: a JLL és a Cushman egybeolvadását megnehezítheti, hogy az utóbbi cég 2,8 milliárd dolláros piaci kapitalizációját meghaladja a hitelállománya, ami 3,2 milliárd dollár. Azt is hozzáfűzi, hogy a Cushman nyeresége abba az irányba halad (magyarul annyira csökken), hogy a cég idővel esetleg nem tudja fizetni a hiteleit, de legalábbis nehézzé válik a teljesítés.

Néhány napja írtunk arról, hogy egyre nagyobb sebeket ejt a globális ingatlantanácsadói piac főszereplőin a koronavírus. A totálisan átalakuló üzleti ingatlanpiacon – beleértve a magyar piacot is - erősen megcsappantak a bérbeadásból és más szolgáltatásokból érkező bevételek, ennek megfelelően a nyereség is kisebb számokat mutat. Nem csoda, ha a piaci kapitalizáció alapján a legnagyobb (CBRE) és a második is (JLL) tovább faragja költségeit, mint ahogy az ágazat legtöbb szereplője is. S bár utóbbiak eddig nem jelentettek be ilyen lépéseket, mindegyik igyekszik csökkenteni a kiadásokat.

A JLL  jóval nagyobb az esetleg beolvasztandó társánál, mintegy 6,3 milliárd dolláros piaci kapitalizációval bíró vállalat. A hitelekhez viszonyított nyereségállománya is kedvezőbb arányt mutat, mint a Cushmané. Karen Brennan, a JLL pénzügyi vezetője a harmadik negyedéves eredmények minapi nyilvánosságra kerülése után azt mondta: 320 millió dollárral sikerült levinni a nettó adósságot ebben a háromhavi időszakban. Ezzel elérték azt a szintet, ami még a HFF ingatlanbróker cég 2019-ben történt felvásárlása (2 milliárd dolláros tranzakció) előtt volt.

A JLL profitja 19 százalékkal (244 millió dollárra) csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A pénzügyi vezető hozzáfűzte: a kényszerű fizetéscsökkentésekkel és egyes juttatások mérséklésével sikerült 135 millió dollárt megtakarítani. Főleg a közel-keleti és az amerikai irodáknál voltak ilyen lépések.

A lap idézi Christian Ulbrich vezérigazgatót, aki azt mondta: „Jelentősen növekvő lehetőségek vannak (a felvásárlásra – a szerk.) a piacon. De most még nem látunk olyat, amire érdemes lenne részvényeseink pénzét elkölteni”. Ezt a megjegyzését sokan úgy értelmezték, hogy még a Cushman&Wakefieldre sem akarna költeni, mert úgymond „nem ér annyit” a kiszemelt vállalat.

Nagy ingatlanügynökségek (nem teljes lista)

  • CBRE
  • JLL
  • Cushman&Wakefield
  • Colliers
  • Newmark Knight Frank
  • Savills
  • NAI Global
  • Coldwell Banker

A fenti cégek közül a CBRE, a JLL, a Cushman&Wakefield, a Colliers is közvetlenül jelen van Magyarországon. A Savills a magyar Estonnal szorosan együttműködik.

A globális ingatlanpiac hihetetlen átalakuláson ment át az elmúlt évtizedben. Főleg a múltkori nagy válság gyorsította fel a fúziókat és felvásárlásokat, ami hatékonyabb működést tett lehetővé. Az Egyesült Államokban annak idején éppen az ingatlanhitelek bedőlése nyomán indult el a válság, ami nem csak az ingatlan szektoron belül, de sok más ágazatban is cégek ezreit döntötte be. Több ingatlanügynökség ekkora "talált egymásra" vagy esett áldozatul egy erősebbnek.

Fontos mérföldkő volt 2015, amikor a Cushman&Wakefield felvásárolta a DTZ-t, amely elsőként jelent meg a magyar piacon a nagy globális ingatlanügynökségek közül. A tényekhez még az is hozzátartozik, hogy a Cushman-t előzőleg egy magán konzorcium vette meg, ennek főszereplője az a TPG volt, amelyik később megvásárolta egyebek mellett a hatalmas fejlesztési portfóliót felépített TriGranitot is.

 

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Tisztíthatja az építőipart az új lakásfelújítási támogatás
Kollár Dóra | 2020. december 1. 17:29
Az már biztos, hogy legalább 2022 elérhető marad az a gyermeket nevelő családok számára elérhető lakásfelújítási támogatás, amely akár 3 millió forintos segítséget is jelenthet szükség esetén. De mit vár az új lehetőségtől a szakmai szövetség?  
Ingatlan Többféleképpen lehetne enyhíteni a hazai lakhatási válságon
Tóth Kinga | 2020. november 29. 20:01
Többféle eszközzel lehetne enyhíteni a hazai lakhatási válságon. Például azzal, hogy az állam az állampapír piac felé tolja a lakásbefektetőket. Vagy csak a hosszú távú lakáskiadás céljára lehetne befektetni ilyen ingatlanba. Vagy lehetne emelni is a befektetési vásárlók tranzakciós költségeit. Tóth Kinga közpolitikai elemző írása.
Ingatlan Hogyan kaphatnak milliókat lakásfelújításra a családok? Részletek
Privátbankár.hu | 2020. november 25. 18:14
Megjelent a gyermekeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítására adott támogatásról szóló rendelet, így végre információkat kaptunk arról, hogy pontosan milyen kritériumok mentén lehet igényelni a támogatást.  
Ingatlan Orbán Viktort bombázzák a lakásfejlesztők újabb kedvezményeket sürgetve
Mester Nándor | 2020. november 21. 06:07
Hiába kalapált össze a kormány egy lakáspiaci élénkítő csomagfélét, a legnagyobb ingatlanfejlesztők keveslik ezt. Kitartóan ismételgetik, hogy a kormány jöjjön elő újabb eszközökkel. Azt is sürgetik, hogy hosszabbítsa meg az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfa időtartamát, különben megint az lesz, mint 2015-2019 között, vagyis kezelhetetlen lesz a drágulás.
Ingatlan Irodát és raktárt még mindig megéri bezsákolni
Mester Nándor | 2020. november 19. 15:27
Likviditási akadálya nem lesz annak, hogy újabb jelentős ingatlanbefektetési tranzakciók történjenek a következő pár hétben-hónapban. A sok pénzt azonban sokkal szelektívebben fogják elkölteni az intézményi és a magánbefektetők – mondtak ítéletet a helyzetről  vezető befektetési szakemberek a Portfolio Property Investment Forum 2020 című konferenciáján.
Ingatlan Crowne Plaza lesz a Hiltonból a Westendél
Privátbankár.hu | 2020. november 17. 13:46
Az InterContinental Hotels Group (IHG) belépteti a magyar piacra a Crowne Plaza hotelmárkáját. Az új egység a budapesti Westendben 1999-ben átadott Hilton helyén nyílik jövő nyáron.  
Ingatlan Gyorsabban térhet magához az építőipar, mint a turizmus és a vendéglátás
Mester Nándor | 2020. november 12. 05:05
Másfél-két év is elég lehet az európai építőiparnak, hogy kiheverje a koronavírus-járvány miatti sokkot. Ezzel legalább két évvel megelőzheti a turizmust és a vendéglátást. Magyarországon is optimisták az építési ágazat szereplői, főleg amiatt, hogy a kormány – más külföldi példákat átvéve – erősen megtolta a keresleti oldalt különféle adókedvezményekkel és a hitelekkel. A bankok – igaz, szigorúbban, mint korábban – készek továbbra is finanszírozni a jó projekteket és a stabil építőipari vállalatokat. 
Ingatlan Csak a magyarországiak maradtak a magyar ingatlanpiacon - ettől majd lemennek az árak?
MTI | 2020. november 11. 07:34
A beutazási korlátozást az ingatlanbefektetők se nagyon akarták megkerülni: gyakorlatilag csak azok a külföldi ingatlanbefeketetők adnak-vesznek idén, akik egyébként is Magyarországon élnek.
Ingatlan Tovább eshetnek az év végéig a lakásbérleti díjak
Privátbankár.hu | 2020. november 10. 11:20
Folytatódott a lakásbérleti díjak enyhe csökkenése szeptemberben. A szerdától érvényes újabb korlátozások miatt az év végéig is kitarthat a mélyrepülés. 
Ingatlan Nagy sebeket ejt a vírus az ingatlanügynökökön is
Mester Nándor | 2020. november 5. 11:28
A járvány miatt folytatódnak a megszorítások a világ két legnagyobb globális ingatlantanácsadó cégénél. A JLL és a CBRE is elbocsátásokra és más költségcsökkentésekre kényszerült. Mindkét vállalkozás hosszú évek óta jelen van a magyar piacon is, de a globális központok döntései vélhetően nem érintik az itteni képviseleteket.
Friss
hírlevél