Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Megugrottak a hazai kereskedelmi-ingatlan piac kockázatai, túlfűtött az irodai és hotel szegmens, csak a raktárak nyertek. További boltbezárások lehetnek és a plázák gyorsabb alkalmazkodásra kényszerülnek – összegezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az ágazat első félévét a most kiadott jelentésében.

A hazai kereskedelmi-ingatlan piac első féléves folyamatai a kockázatok növekedését eredményezték – fogalmazott kissé visszafogottan az MNB új jelentése. Ennél drámaibb képet festettek viszont az első félév elemzéséről kiadott grafikonok és más adatsorok. Főleg az irodai, a hotel és kiskereskedelmi szegmens szenvedett el hatalmas pofonokat, rákényszerítve az üzemeltetőket a bérlőkkel való megegyezésre, a befektetőket pedig az ingatlanok átértékelésére.

Szinte minden bevásárlóközpont nehéz hónapok elé néz (Fotó: Mester Nándor)Szinte minden bevásárlóközpont nehéz hónapok elé néz (Fotó: Mester Nándor)

A jegybank szakértői sajtótájékoztatójukon kiemelték: a hazai szállodakapacitások több mint fele hetekig zárva volt a tavaszi hónapokban és előretekintve is a turizmus lassú visszatérésével kell számolni. Az irodapiaci kereslet éves összevetésben 31 százalékkal csökkent, a kihasználatlansági ráta 7,3 százalékra nőtt június végére, de az őszre már 8,1 százalékot mutatott és további, kis mértékű visszaesés várható az év hátralévő részében főleg amiatt, hogy a kínálat folyamatosan érkezik a piacra. Másfél év alatt 240 ezer, majd a további évben újabb 30-50 ezer négyzetméterrel nő a kínálat, miközben a kereslet folyamatosan mérséklődik a home office elterjedése miatt is, és a piaci szereplők szerint csak 5-6 év múlva éri utol a kínálatot.

A budapesti irodafejlesztések megoszlása (forrás: Cushman&Wakefield, MNB)A budapesti irodafejlesztések megoszlása (forrás: Cushman&Wakefield, MNB)

A jelentés megállapította, hogy a kiskereskedelmi ingatlanok kihasználatlansága szintén növekedett, amit a bérleti díjak csökkenése is kísért. Lapunk kérdésére ugyanakkor azt mondták az MNB képviselői, hogy rövid távon nem számolnak tömeges boltbezárásokra, de mint ahogy már voltak nagyobb kivonuló márkák, a jövőben is lehetnek.

Arra a kérdésünkre, hogy 10-12 hónapon belül a plazák mekkora hányada válthat funkciót, azt felelték: ez a kényszer már a járvány előtt is megvolt, ezt a Covid csak fokozta, emögött főleg az e-kereskedelem erőteljes térnyerése áll. Utaltak a CBRE minapi felmérésére, a tanácsadó cég a jelentős piaci szereplőktől azt tudakolta, hogy miként fognak reagálni a fejleményekre. A cégek majdnem fele bérelt üzleteik területének csökkentését vagy - ha hálózatot működtetnek, akkor - az üzletek számának mérséklését tervezi, valamint jobban fókuszál az online kereskedelemre.  

A kiskereskedelmi üzlet típusok és vendéglátóhelyek forgalma (forrás: KSH)A kiskereskedelmi üzlet típusok és vendéglátóhelyek forgalma (forrás: KSH)

Leginkább válságállónak eddig az ipar-logisztika szegmens bizonyult, ahol éves összevetésben az első félév kereslete nőtt. Szinte a nullára esett a kihasználatlanság, ez újabb beruházásokat vetít előre. Erre már most vannak jelek, mivel érdemi keresletbővülés tapasztalható a logisztikai szolgáltató és a késztermék-forgalmazást végző cégek részéről.

Az MNB által életre hívott Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) meglátása szerint a járvány terjedésének második hulláma tovább nehezíti a szektor helyzetét, a szállodákban és a kiskereskedelmi ingatlanokban a cél ismét a fenntartási költségek fedezéséhez szükséges forgalom elérése. Ezúttal is jelentősebb szerepet kap az otthoni munkavégzés és az online kiskereskedelmi értékesítések forgalma, amivel tovább erősödhet ezek tartós, megnövekedett jelenlétének kockázata, visszafogott keresleti feltételeket teremtve a szektor számára.

„A portfoliónkhoz tartozó irodaépületekben a nemzetközi cégek változatlan vagy enyhén növekvő területtel hosszabbítanak. Azt tapasztaljuk, hogy a bérlői igények a járványhelyzet miatti átmeneti hezitálás után újra megjelentek a piacon” – mondta lapunknak Zeley Csaba, az ingatlanfejlesztő és befektető ConvergenCE cég vagyonkezelési igazgatója. Megerősítette azt a vélekedést, miszerint most nem lehet előre látni, hogy gyökeresen átalakul-e a magyar kereskedelmi ingatlanpiac. Az út kétfelé mutat: az erre alkalmas cégeknél az otthoni munkavégzés miatt kevesebb irodára lesz igény, viszont a bejáróknak a távolságtartás miatt több helyre lesz szükségük. Azzal, hogy több nagy cég akar jelentős százalékban visszaadni irodaterületet, felmerül a kérdés, hogy megalapozott volt-e az irodaigényükről hozott eredeti döntésük. Vajon miért kellett ahhoz a Covid, hogy felismerjék, a munkavállalóik eredményesen tudnak részben vagy egészben otthonról is dolgozni? – tette fel a kérdést a szakember.

Az idei első félévben a befektetési hozamok évek óta tartó csökkenő tendenciája nem folytatódott, 2019 végéhez képest szegmensenként 25-75 bázisponttal emelkedtek az elsődleges hozamok. A befektetők számára leginkább bizonytalanságot okozó tényezők között – az eddig kiemelt kínálathiányhoz képest – 2020 első félévének végén már a romló gazdasági kilátások, a bérlők fizetési képessége és a finanszírozási feltételek szigorodása kapták a legnagyobb hangsúlyt.

A hozamok esetleges további emelkedésére vonatkozó kérdésünkre az MNB vezető képviselői megerősítették: az alacsony általános hozamkörnyezet miatt nem számítanak további érdemi hozamnövekedésre az üzleti ingatlanoknál.

Az MNB szerint a befektetési kereslet nem tűnt el teljesen, az első félévben történt két nagy összegű tranzakció is, ugyanakkor a LITT véleménye alapján a kivárás, a befektetési döntések elhalasztása jellemzővé vált, a járvány előtti aktivitási szint a kilábalási pálya későbbi szakaszán térhet vissza.

Prime irodapiaci és állampapír hozamok (forrás: CBRE, EKB, MNB)Prime irodapiaci és állampapír hozamok (forrás: CBRE, EKB, MNB)

A kereskedelmi ingatlanok a kilábalás elhúzódásával leértékelődhetnek, ami a pénzügyi rendszer stabilitására több csatornán keresztül is hatást gyakorolhat. A bankrendszer tőkeellátottsága azonban megfelelő szintű, így a kereskedelmi-ingatlan piacról eredő potenciális kockázatokat képes lesz kezelni – nyugtatta meg az érintetteket a jegybank.

A hazai nyilvános ingatlanalapok likviditási helyzete stabil, a járvány megjelenését a befektetési jegyek intenzívebb visszaváltása követte ugyan, de a második negyedév végétől már ismét nettó tőkebeáramlás jellemzi a szektort. Az alapok számára előretekintve – többek között a bérleti cash-flow megnövekedett bizonytalansága miatt – a befektetési hozamok emelkedése jelenthet kockázatot, ami ingatlanvagyonuk átértékelődéséhez vezethet. A nyilvános nyílt végű ingatlanalapok likviditási helyzetét az MNB is támogatja, 2020 áprilisától részt vehetnek a jegybank hosszú futamidejű, fedezett hiteltenderein - tette hozzá a jegybank.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Meghalt vagy feléled a kormány nagy hanggal beharangozott rozsdaövezeti programja? - A hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2021. május 7. 19:33
Több mint egy éve tologatja a kormány a rozsdaövezetek kijelölését. Pedig nagy szükség lenne rá, hiszen még inkább felpörgetné a lakásépítést, új körzeteket lehetne bekapcsolni a városok vérkeringésébe és munkahelyteremtésnek sem utolsó. Az előzményeket és a lehetséges eredményeket mutatja be Mester Nándor A hét videójában.
Ingatlan Kiüti az ingyenmilliókat a drágulás a lakásfelújításkor
Mester Nándor | 2021. május 5. 18:50
Egyre nehezebb tervezni a lakásfelújításokat, mivel mind az anyagok, mind a munkadíjak ütemesen drágulnak. Akik jogosultak az állami ingyenmilliókra, azok is legalább 10-15 százalékkal több önerőt kénytelenek előteremteni a korábban gondoltnál. Egy friss felmérés szerint a járvány harmadik hulláma is óvatosabbá tette az érintetteket, csökkentette a felújításba belevágni szándékozók táborát.
Ingatlan Budapest és néhány megyeszékhely vezet a lakásátadásokban
Privátbankár.hu | 2021. május 5. 09:15
A tavalyi első negyedév alacsony bázisához képest idén az első három hónapban mintegy harmadával több lakást adtak át. A bővülés azonban csak a nagyvárosokra koncentrálódott - derül ki a KSH jelentéséből.
Ingatlan Három milliárd forintot költenek a Campona bevásárlóközpont felújítására
Privátbankár.hu | 2021. április 30. 18:10
Májusban kezdődik a 20 éves Campona bevásárlóközpont teljes felújítása. A mintegy 3 milliárd forintos beruházás során nem lesz bővítés, mint korábban tervezték, de teljesen megújulnak a belső terek, még több lesz a szabadidős és vendéglátó szolgáltatás - jelentette be a pénteki online tájékoztatón a tulajdonos CPI Property Group. 
Ingatlan Továbbra is Covid-biztos befektetés a jó irodaház és raktár, kisebb hozamú lett a lakás
Mester Nándor | 2021. április 30. 05:40
A koronavírus-járvány csak kisebb sérüléseket okozott a befektetési céllal vásárolt üzleti ingatlanok (irodaházak, bevásárlóközpontok, raktárközpontok) piacán. Még mindig infláció feletti hozamokra lehet számítani. A járvány azonban abban mindenképpen változást hozott, hogy a jövőben épülő irodaházak megfelelő szintű telítettsége egyelőre nem garantált, így a befektetők szigorúbb feltételeket szabhatnak, ami átértékelésekhez vezethet.
Ingatlan Korszakváltás az ingatlan-nyilvántartásban: átláthatóbb és állítólag olcsóbb is lesz
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 11:58
Lecserélik az 1997-es ingatlan-nyilvántartási törvényt. Az új csomag teljes digitalizációt, egységes eljárásrendet, olcsóbb működést, egyértelműen szabályozott, EU-kompatibilis adatszolgáltatást ígér. A szakszövetséget viszont nem vonta be a kormány az előkészítésbe.
Ingatlan Külföldön is bevásárolna az Otthon Centrum a friss pénzből
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:21
Egyebek mellett külföldi felvásárlásokat hajtana végre az Otthon Centrum a most kibocsátott kötvényekből bejövő pénzből.
Ingatlan Panel, tégla egyre megy: majdnem mindenhol tovább drágulnak a lakások
Mester Nándor | 2021. április 13. 17:08
Már az első negyedévben is 3-5 százalékos drágulás volt és további, legalább ekkora áremelkedés jöhet a lakásoknál. Mindegy, hogy új vagy használtról van szó.
Ingatlan Rossz hír az építkezőknek: tovább drágulnak az alapanyagok és a munkadíjak
Mester Nándor | 2021. április 9. 17:34
Különféle hatások miatt az év elejei 4-6 százalékos áremelést további, akár ugyanekkora mértékű követi még idén az építőipari anyagoknál. A gyártók és a kereskedők gyakorlatilag teljesen áthárítják a fogyasztóra ezeket a hatásokat. Egyebek között ezért is drágulnak az új és felújított lakások, hiába remélték sokan, hogy az 5 százalékos áfa majd leviszi az árakat. 
Ingatlan Varsói irodaházakat vett az Indotek csoport
MTI | 2021. április 9. 07:10
Négy varsói irodaházat adott el az osztrák Immofinanz több mint 70 millió euróért a magyar Indotek csoportnak, a vételár 72,5 millió euró volt - jelentette be a bécsi tőzsdén jegyzett Immofinanz közleményben.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.