<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Megugrottak a hazai kereskedelmi-ingatlan piac kockázatai, túlfűtött az irodai és hotel szegmens, csak a raktárak nyertek. További boltbezárások lehetnek és a plázák gyorsabb alkalmazkodásra kényszerülnek – összegezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az ágazat első félévét a most kiadott jelentésében.

A hazai kereskedelmi-ingatlan piac első féléves folyamatai a kockázatok növekedését eredményezték – fogalmazott kissé visszafogottan az MNB új jelentése. Ennél drámaibb képet festettek viszont az első félév elemzéséről kiadott grafikonok és más adatsorok. Főleg az irodai, a hotel és kiskereskedelmi szegmens szenvedett el hatalmas pofonokat, rákényszerítve az üzemeltetőket a bérlőkkel való megegyezésre, a befektetőket pedig az ingatlanok átértékelésére.

Szinte minden bevásárlóközpont nehéz hónapok elé néz (Fotó: Mester Nándor)Szinte minden bevásárlóközpont nehéz hónapok elé néz (Fotó: Mester Nándor)

A jegybank szakértői sajtótájékoztatójukon kiemelték: a hazai szállodakapacitások több mint fele hetekig zárva volt a tavaszi hónapokban és előretekintve is a turizmus lassú visszatérésével kell számolni. Az irodapiaci kereslet éves összevetésben 31 százalékkal csökkent, a kihasználatlansági ráta 7,3 százalékra nőtt június végére, de az őszre már 8,1 százalékot mutatott és további, kis mértékű visszaesés várható az év hátralévő részében főleg amiatt, hogy a kínálat folyamatosan érkezik a piacra. Másfél év alatt 240 ezer, majd a további évben újabb 30-50 ezer négyzetméterrel nő a kínálat, miközben a kereslet folyamatosan mérséklődik a home office elterjedése miatt is, és a piaci szereplők szerint csak 5-6 év múlva éri utol a kínálatot.

A budapesti irodafejlesztések megoszlása (forrás: Cushman&Wakefield, MNB)A budapesti irodafejlesztések megoszlása (forrás: Cushman&Wakefield, MNB)

A jelentés megállapította, hogy a kiskereskedelmi ingatlanok kihasználatlansága szintén növekedett, amit a bérleti díjak csökkenése is kísért. Lapunk kérdésére ugyanakkor azt mondták az MNB képviselői, hogy rövid távon nem számolnak tömeges boltbezárásokra, de mint ahogy már voltak nagyobb kivonuló márkák, a jövőben is lehetnek.

Arra a kérdésünkre, hogy 10-12 hónapon belül a plazák mekkora hányada válthat funkciót, azt felelték: ez a kényszer már a járvány előtt is megvolt, ezt a Covid csak fokozta, emögött főleg az e-kereskedelem erőteljes térnyerése áll. Utaltak a CBRE minapi felmérésére, a tanácsadó cég a jelentős piaci szereplőktől azt tudakolta, hogy miként fognak reagálni a fejleményekre. A cégek majdnem fele bérelt üzleteik területének csökkentését vagy - ha hálózatot működtetnek, akkor - az üzletek számának mérséklését tervezi, valamint jobban fókuszál az online kereskedelemre.  

A kiskereskedelmi üzlet típusok és vendéglátóhelyek forgalma (forrás: KSH)A kiskereskedelmi üzlet típusok és vendéglátóhelyek forgalma (forrás: KSH)

Leginkább válságállónak eddig az ipar-logisztika szegmens bizonyult, ahol éves összevetésben az első félév kereslete nőtt. Szinte a nullára esett a kihasználatlanság, ez újabb beruházásokat vetít előre. Erre már most vannak jelek, mivel érdemi keresletbővülés tapasztalható a logisztikai szolgáltató és a késztermék-forgalmazást végző cégek részéről.

Az MNB által életre hívott Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) meglátása szerint a járvány terjedésének második hulláma tovább nehezíti a szektor helyzetét, a szállodákban és a kiskereskedelmi ingatlanokban a cél ismét a fenntartási költségek fedezéséhez szükséges forgalom elérése. Ezúttal is jelentősebb szerepet kap az otthoni munkavégzés és az online kiskereskedelmi értékesítések forgalma, amivel tovább erősödhet ezek tartós, megnövekedett jelenlétének kockázata, visszafogott keresleti feltételeket teremtve a szektor számára.

„A portfoliónkhoz tartozó irodaépületekben a nemzetközi cégek változatlan vagy enyhén növekvő területtel hosszabbítanak. Azt tapasztaljuk, hogy a bérlői igények a járványhelyzet miatti átmeneti hezitálás után újra megjelentek a piacon” – mondta lapunknak Zeley Csaba, az ingatlanfejlesztő és befektető ConvergenCE cég vagyonkezelési igazgatója. Megerősítette azt a vélekedést, miszerint most nem lehet előre látni, hogy gyökeresen átalakul-e a magyar kereskedelmi ingatlanpiac. Az út kétfelé mutat: az erre alkalmas cégeknél az otthoni munkavégzés miatt kevesebb irodára lesz igény, viszont a bejáróknak a távolságtartás miatt több helyre lesz szükségük. Azzal, hogy több nagy cég akar jelentős százalékban visszaadni irodaterületet, felmerül a kérdés, hogy megalapozott volt-e az irodaigényükről hozott eredeti döntésük. Vajon miért kellett ahhoz a Covid, hogy felismerjék, a munkavállalóik eredményesen tudnak részben vagy egészben otthonról is dolgozni? – tette fel a kérdést a szakember.

Az idei első félévben a befektetési hozamok évek óta tartó csökkenő tendenciája nem folytatódott, 2019 végéhez képest szegmensenként 25-75 bázisponttal emelkedtek az elsődleges hozamok. A befektetők számára leginkább bizonytalanságot okozó tényezők között – az eddig kiemelt kínálathiányhoz képest – 2020 első félévének végén már a romló gazdasági kilátások, a bérlők fizetési képessége és a finanszírozási feltételek szigorodása kapták a legnagyobb hangsúlyt.

A hozamok esetleges további emelkedésére vonatkozó kérdésünkre az MNB vezető képviselői megerősítették: az alacsony általános hozamkörnyezet miatt nem számítanak további érdemi hozamnövekedésre az üzleti ingatlanoknál.

Az MNB szerint a befektetési kereslet nem tűnt el teljesen, az első félévben történt két nagy összegű tranzakció is, ugyanakkor a LITT véleménye alapján a kivárás, a befektetési döntések elhalasztása jellemzővé vált, a járvány előtti aktivitási szint a kilábalási pálya későbbi szakaszán térhet vissza.

Prime irodapiaci és állampapír hozamok (forrás: CBRE, EKB, MNB)Prime irodapiaci és állampapír hozamok (forrás: CBRE, EKB, MNB)

A kereskedelmi ingatlanok a kilábalás elhúzódásával leértékelődhetnek, ami a pénzügyi rendszer stabilitására több csatornán keresztül is hatást gyakorolhat. A bankrendszer tőkeellátottsága azonban megfelelő szintű, így a kereskedelmi-ingatlan piacról eredő potenciális kockázatokat képes lesz kezelni – nyugtatta meg az érintetteket a jegybank.

A hazai nyilvános ingatlanalapok likviditási helyzete stabil, a járvány megjelenését a befektetési jegyek intenzívebb visszaváltása követte ugyan, de a második negyedév végétől már ismét nettó tőkebeáramlás jellemzi a szektort. Az alapok számára előretekintve – többek között a bérleti cash-flow megnövekedett bizonytalansága miatt – a befektetési hozamok emelkedése jelenthet kockázatot, ami ingatlanvagyonuk átértékelődéséhez vezethet. A nyilvános nyílt végű ingatlanalapok likviditási helyzetét az MNB is támogatja, 2020 áprilisától részt vehetnek a jegybank hosszú futamidejű, fedezett hiteltenderein - tette hozzá a jegybank.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Enyhültek a China Evergrande esetleges csődje miatti félelmek
MTI | 2021. szeptember 23. 19:07
De a hitelezők még nem nyugodtak meg.
Ingatlan Még egy felső kategóriás hotel épül Debrecenben
MTI | 2021. szeptember 23. 17:29
Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában nettó 4,83 milliárd forint beruházással. 
Ingatlan Közel 50 millió eurós hitelmegállapodást kötött a Futureal és az MKB Bank
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 16:46
Az ingatlanfejlesztő a Budapest ONE irodapark 3. ütemének finanszírozását oldotta meg ezzel.
Ingatlan Befékeztek az albérletárak nyár végére
MTI | 2021. szeptember 22. 09:53
Nyár végére lelassult az albérletárak növekedése, de még így is magasabbak maradtak, mint egy évvel ezelőtt.
Ingatlan Csaknem négymilliárd forintba került a Lovarda
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 11:22
Három év alatt mintegy negyven milliárd forintot költhettek néhány új vagy felújított épületre a Budai Várban, ahol tegnap adták át a visszaépített Lovardát.
Ingatlan Még mindig sokan akarnak felülni a lakásfelújítási hullámra
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 14. 06:03
Augusztusban megint kissé nőtt a lakásfelújítást tervezők aránya – ezt igazolták a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményei. 
Ingatlan Rossz hír a költözőknek: hiperdrágák lettek az új lakások a pesti peremkerületekben is
Mester Nándor | 2021. szeptember 4. 05:33
Már a külső pesti kerületekben is közelíti az egymillió forintot az új lakások négyzetmétere. Ennek ellenére van kereslet, több helyütt jelentős beruházások indultak és továbbiak vannak előkészítés alatt.
Ingatlan Az MNB az év végéig birtokba veszi a Széll Kálmán téri volt Postapalotát
Csabai Károly | 2021. szeptember 2. 18:32
Ez derül ki a jegybank lapunk érdeklődésére adott válaszából. A ma már Buda Palota néven futó épületet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három évvel ezelőtt vásárolta meg, s abba az akkori tájékoztatás szerint a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökségét költözteti. A nagyközönség számára pedig ugyanott Pénzmúzeum nyílik.
Ingatlan Súlyos anyagi teher is lehet eladni egy örökölt ingatlant
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 17:22
Hiába nőnek az ingatlanárak és a bérbeadás is megérheti, egy megörökölt lakás, nyaraló vagy más ingatlan eladása előbb-utóbbi napirendre kerül. Általában sok-sok hónapig tart az értékesítés és még anyagi teher is sújtja az újdonsült tulajdonost.
Ingatlan Óriási budai telket vett az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 09:57
A Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, a területen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos