4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nem került bajba a bérbeadók többsége az irodapiacon, így egyelőre nem várható díjcsökkentés. Kedvezmény-dömping viszont jöhet.

Két-három éven belül csaknem 450 ezer négyzetméternyi iroda készülhet el, a futó beruházásokat várhatóan sietnek befejezni a fejlesztők, de újakba alig-alig kezdenek. Sem ők, sem a bérbeadók nem akarnak túlkínálatot, s az ezzel járó díjcsökkentést.

A teljes budapesti piacon általánosnak mondható a havi 13-14 eurós bérleti díj négyzetméterenként. A legmagasabb „A” kategóriában jellemző átlag 15-17 euro között mozog, az új irodáknál e feletti értékekre kell számítani. Ehhez további 3-4 eurós üzemeltetési költséget is felszámolnak.

forrás: Eston International
forrás: Eston International

Még nem tipikus, hogy jelentős díjkedvezményeket adjanak, erre legutóbb a 2009-10-es válság után került sor, ám a közeledő válságos időszak több irodaház üzemeltetőt is rákényszeríthet erre. A bérbeadók ezekben a hetekben-hónapokban kivárnak. Nem tudni, milyen hosszú lesz a koronavírus-járvány második hulláma. Jelenleg azt sem látni pontosan, hogy miként írja át az irodahasználatot a home office.

Pál Tamás, az Eston International ingatlan tanácsadó irodabérbeadási részlegének vezetője úgy fogalmazott lapunknak, hogy azok a cégek, amelyeknél korábban is bevett gyakorlat volt a távmunka, sikeresen megbírkóznak a pótlólagos igénnyel és jól kezelték-kezelik ezt a problémát. Ám amelyeknél teljesen új jelenségről van szó, ott zavartságot látni, nehezebben döntik el, hogy milyen arányban legyen a benti és az otthoni munkavégzés.

Kereslet és kínálat a budapesti irodapiacon (forrás: BRF)
Kereslet és kínálat a budapesti irodapiacon (forrás: BRF)

A jövőben - legalábbis addig, amig kiderül, hogy mikor lesz újra úgymond normális üzletmenet – fennmaradhat ez a bizonytalanság és kiszámíthatatlanság. Ez abban is tetten érhető, hogy a cégvezetők tovább tolják az irodabérleti döntéseiket. Díjcsökkenés legfeljebb a rosszabb lokációban és állapotban lévő irodaházakban valószínű, ennek mértékét nehéz megjósolni, de vélhetően 5-7 százalékos lehet, persze erősen függ az adott irodaház telítettségétől.

A megkérdezett más szakértők kisebb része szerint ha lehet, akkor mostanában vagy az ősz végén, a tél elején érdemes szerződni, mert a bérbeadóknak minél magasabb telítettséget kell felmutatni, hogy a ház megőrizze értékét. Díjcsökkentést viszont nagyon kevesen jósoltak, inkább az várható, hogy az összes feltételrendszert együtt vizsgálva lehet elérni különféle mértékű kedvezményt.

Az összköltségen belül inkább az üzemeltetési költség folyamatos emelését érdemes figyelni. Kiút lehet, hogy egy bérlő a megszokott öt év helyett csak háromra hajlandó aláírni. Fontos a területvisszaadási opció és az esetleges albérletbe adási lehetőség minél pontosabb körülhatárolása.

Kedvezményfajták az irodapiacon

  • néhány havi bérleti díj mentesség a futamidő legelején
  • olcsóbb vagy adott díjért kicsivel több hely a mélygarázsban
  • belső kialakítás egy részének átvállalása
  • kisebb futamidőhosszabbítás, ha ez felmerül
  • átmeneti elhelyezés pár hétre
  • fizetési átütemezés külön kérésre
  • rugalmasabb albérletbe adási opció

A VLK Cresa tanácsadó cég ügyvezetője, Kalaus Valter azt emelte ki: az egészen kis területre (150-200 négyzetméter) vágyó vállalkozások egyelőre nem nagyon reménykedhetnek abban, hogy jó helyen lévő, korszerű „A” kategóriás irodaházakban tudnak a hivatalos, kínálati bérleti díjnál jóval olcsóbban albérlethez jutni.

Az ilyen irodaházakat eleve nem így alakították ki, jellemző, hogy a legkisebb kivehető iroda általában 250-300 négyzetméteres. A nagyobb területből leválasztani vagy nem is lehet fizikailag vagy nem éri meg a főbérlőnek. Az a szerencsés albérletkereső, aki egy kisebb vagy közepes irodaházban több szintet bérlő cégtől egy egész szintet tud lefoglalni, mondjuk 400-500 négyzetméteren – fejtegette a cégvezető.

A bérbeadók – csakhogy rugalmasságukat jelezzék – általában megígérik, hogy szorosabb lesz a kapcsolat a bérlő cégekkel. Az utóbbi hetekben- érzékelve az egyre erősebb bérlői nyomást és látva a járványhelyzet fokozódását - több megnyilatkozásban is azt ígérték: gyakrabban fognak leülni a bérlőkkel és felülvizsgálják a szerződéseket, s igyekeznek hozzáigazítani azokat a fontos változásokhoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A kínai autógyár előszele is felvitte az árakat Pécsett
Mester Nándor | 2024. június 12. 19:01
Nem, nem jön kínai autógyár a Mecsekhez. Egyelőre. De pusztán a lehetőség híre is megmozgatta a lakás-és telekpiacot, ami amúgy is élénkülőben van. Nem meglepő módon a vevői kereslet a vármegyén belül Pécsre összpontosul az összes ingatlanközvetítő hálózat szerint, de a város agglomerációja felértékelődőben van, a kisebb településeken a felújítandó házakra vadásznak egyesek - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Nagyon örülhet, akinek dél-magyarországi lakása van
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 11:59
Éves szinten 4,5 lettek magasabbak a lakásárak. A fővárosi újonnan épült lakások átlagos négyzetméterára 1,28 millió forint, a használtaké 954 ezer forint. A legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben több mint 1 millió forint a négyzetméterár átlagosan, Pécsen 972 ezer, Nyíregyházán pedig 655 ezer forint.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Üzlethelyiség vagy étterem is lehet nyereséges Budapesten
Mester Nándor | 2024. június 5. 18:55
Nagyon gyorsan változnak a működési feltételek a vendéglátásban és a fizikai kiskereskedelemben is. Ezért más ingatlanpiaci részterületekhez képest jóval nehezebb valós képet festeni egy-egy üzlethelyiség, étterem reális értékéről. Az viszont egyértelmű, hogy ha hosszabb, többéves a felfelé ívelő szakasz, netán még fel is újították az ingatlant, akkor az adott objektumnak az értéke és a bérleti díja is növekszik – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Örök időkre jöhet az öt százalékos lakásáfa?
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 08:24
Legalábbis ezt követelik az ingatlanfejlesztők a kormánytól.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Balatonakarattya már drágább, mint Füred vagy Tihany
Mester Nándor | 2024. május 29. 18:44
A Balaton északi végében és az onnan induló északi kanyarjában, majd tovább az északi parton, egészen Aszófőig folyamatos építkezési hullám volt az utóbbi 6-8 évben és van ma is. De nem csupán a NER-hez tartozó nagyvállalkozók akarnak nagyot szakítani az ingatlanpiacon, vannak közepes beruházók is. Az új lakások, nyaralók ára a bel-budai szinten mozog, használt, de jó állapotú nyaralót viszont egyelőre keveset találni, a tulajdonosok érthető módon ragaszkodnak a jóhoz – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Ilyen jól élünk? A magyarok adják-veszik az ingatlanokat
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:37
Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Pestszentlőrinc és Pestszentimre is egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. május 22. 18:47
Pestszentlőrinc és Pestszentimre egykor két önálló település volt, ma mindkettő a XVIII. kerület része. Célponttá váltak az elmúlt két évtizedben, amikor felgyorsult a belső fővárosi kerületekből a kiáramlás. A lakáspiacon is versengtek a szomszédos agglomerációs városokkal (Gyál, Vecsés), s a jelek szerint egy rövidebb visszaesés után megint nyerésre állnak – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Nyaralót venne? Segíthet a választásban, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 16:22
A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG