TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nem került bajba a bérbeadók többsége az irodapiacon, így egyelőre nem várható díjcsökkentés. Kedvezmény-dömping viszont jöhet.

Két-három éven belül csaknem 450 ezer négyzetméternyi iroda készülhet el, a futó beruházásokat várhatóan sietnek befejezni a fejlesztők, de újakba alig-alig kezdenek. Sem ők, sem a bérbeadók nem akarnak túlkínálatot, s az ezzel járó díjcsökkentést.

A teljes budapesti piacon általánosnak mondható a havi 13-14 eurós bérleti díj négyzetméterenként. A legmagasabb „A” kategóriában jellemző átlag 15-17 euro között mozog, az új irodáknál e feletti értékekre kell számítani. Ehhez további 3-4 eurós üzemeltetési költséget is felszámolnak.

forrás: Eston International forrás: Eston International

Még nem tipikus, hogy jelentős díjkedvezményeket adjanak, erre legutóbb a 2009-10-es válság után került sor, ám a közeledő válságos időszak több irodaház üzemeltetőt is rákényszeríthet erre. A bérbeadók ezekben a hetekben-hónapokban kivárnak. Nem tudni, milyen hosszú lesz a koronavírus-járvány második hulláma. Jelenleg azt sem látni pontosan, hogy miként írja át az irodahasználatot a home office.

Pál Tamás, az Eston International ingatlan tanácsadó irodabérbeadási részlegének vezetője úgy fogalmazott lapunknak, hogy azok a cégek, amelyeknél korábban is bevett gyakorlat volt a távmunka, sikeresen megbírkóznak a pótlólagos igénnyel és jól kezelték-kezelik ezt a problémát. Ám amelyeknél teljesen új jelenségről van szó, ott zavartságot látni, nehezebben döntik el, hogy milyen arányban legyen a benti és az otthoni munkavégzés.

Kereslet és kínálat a budapesti irodapiacon (forrás: BRF) Kereslet és kínálat a budapesti irodapiacon (forrás: BRF)

A jövőben - legalábbis addig, amig kiderül, hogy mikor lesz újra úgymond normális üzletmenet – fennmaradhat ez a bizonytalanság és kiszámíthatatlanság. Ez abban is tetten érhető, hogy a cégvezetők tovább tolják az irodabérleti döntéseiket. Díjcsökkenés legfeljebb a rosszabb lokációban és állapotban lévő irodaházakban valószínű, ennek mértékét nehéz megjósolni, de vélhetően 5-7 százalékos lehet, persze erősen függ az adott irodaház telítettségétől.

A megkérdezett más szakértők kisebb része szerint ha lehet, akkor mostanában vagy az ősz végén, a tél elején érdemes szerződni, mert a bérbeadóknak minél magasabb telítettséget kell felmutatni, hogy a ház megőrizze értékét. Díjcsökkentést viszont nagyon kevesen jósoltak, inkább az várható, hogy az összes feltételrendszert együtt vizsgálva lehet elérni különféle mértékű kedvezményt.

Az összköltségen belül inkább az üzemeltetési költség folyamatos emelését érdemes figyelni. Kiút lehet, hogy egy bérlő a megszokott öt év helyett csak háromra hajlandó aláírni. Fontos a területvisszaadási opció és az esetleges albérletbe adási lehetőség minél pontosabb körülhatárolása.

Kedvezményfajták az irodapiacon

  • néhány havi bérleti díj mentesség a futamidő legelején
  • olcsóbb vagy adott díjért kicsivel több hely a mélygarázsban
  • belső kialakítás egy részének átvállalása
  • kisebb futamidőhosszabbítás, ha ez felmerül
  • átmeneti elhelyezés pár hétre
  • fizetési átütemezés külön kérésre
  • rugalmasabb albérletbe adási opció

A VLK Cresa tanácsadó cég ügyvezetője, Kalaus Valter azt emelte ki: az egészen kis területre (150-200 négyzetméter) vágyó vállalkozások egyelőre nem nagyon reménykedhetnek abban, hogy jó helyen lévő, korszerű „A” kategóriás irodaházakban tudnak a hivatalos, kínálati bérleti díjnál jóval olcsóbban albérlethez jutni.

Az ilyen irodaházakat eleve nem így alakították ki, jellemző, hogy a legkisebb kivehető iroda általában 250-300 négyzetméteres. A nagyobb területből leválasztani vagy nem is lehet fizikailag vagy nem éri meg a főbérlőnek. Az a szerencsés albérletkereső, aki egy kisebb vagy közepes irodaházban több szintet bérlő cégtől egy egész szintet tud lefoglalni, mondjuk 400-500 négyzetméteren – fejtegette a cégvezető.

A bérbeadók – csakhogy rugalmasságukat jelezzék – általában megígérik, hogy szorosabb lesz a kapcsolat a bérlő cégekkel. Az utóbbi hetekben- érzékelve az egyre erősebb bérlői nyomást és látva a járványhelyzet fokozódását - több megnyilatkozásban is azt ígérték: gyakrabban fognak leülni a bérlőkkel és felülvizsgálják a szerződéseket, s igyekeznek hozzáigazítani azokat a fontos változásokhoz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Aranyélete lesz ezeknek az embereknek, ha Joe Biden nyer
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 19:09
Kihúzhatja a gödörből a járvány miatt történelmi mélységekben lévő amerikai irodapiacot, ha Joe Biden nyeri az elnökválasztást. A kereslet megugorhat, hiába dolgoznak sokan otthonról, így az ebben az ágazatban dolgozók jelentős része fellélegezhet – állítja a bisnow.com üzleti portál friss elemzése.
Ingatlan Hozhatnak-e jelentős élénkülést a bejelentett lakáspiaci döntések? - A Hét videója
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 19:04
Választási célt szolgáló kezdeményezések vagy átgondolt döntések azok, amiket csöpögtetve tett közzé a kormány az elmúlt napokban a lakáspiac feltámasztására? A kételyekre és a várható következményekre is igyekszik rávilágítani a Hét videójában munkatársunk. 
Ingatlan Felújítási cunami indulhat, ha Joe Biden nyeri az elnökválasztást
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 06:07
Négymillió épület felújítása kezdődhet meg, és több tízezer új munkahely is létrejön ha Joe Biden legyőzi a hivatalban lévő elnököt. Donald Trump ugyanis sokkal kevésbé a fenntartható fejlődés bajnoka és másra összpontosít – írta a Bisnow üzleti portál a két jelölt környezetvédelmi és gazdasági elképzeléseit elemezve.
Ingatlan Itthon a következő 10 év legbiztosabb biznisze lehet a lakásfelújítás
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 06:07
Az Európai Bizottság épületkorszerűsítési stratégiát tett közzé, mely az épületek energia-hatékonyságát kívánja javítani az üvegházhatásúgáz-kibocsátások csökkentéséért és az energia-szegénység mérsékléséért. Magyarországon inkább a lakóingatlanok korszerűsítése van napirenden, és kevésbé a kereskedelmi és középületeké. Nálunk a következő tíz évben több mint egymillió családi házat lehetne felújítani.
Ingatlan Ingyenpénz lesz a lakásfelújításra, de drágul majd a végszámla
Mester Nándor | 2020. október 15. 15:31
A kormány a lakásfelújítás felét, legfeljebb 3 millió forintot visszafizet a legalább egy gyermeket nevelő családoknak. A keresleti oldal támogatása azonban várhatóan nem mérsékli, inkább növeli majd az építőanyagok és szolgáltatások árát. Jót tehet viszont az építőipari cégeknek és fehérítheti az elszámolást, mert számlához köti a támogatást, továbbá javulhat a lakásállomány. Jövőre akár 400-500 ezer lakást is korszerűsíthetnek.
Ingatlan Hosszú távra akarja az ingatlanos szakma az 5 százalékos lakásáfát
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 17:44
A különféle kormányzati, jegybanki és ingatlanszakmai pontokon készült javaslatok összefésülésén túl átlátható, egyértelmű, hosszú távú intézkedéseket várnak az építésgazdasági szereplők – hangsúlyozta a Trend FM hétfői adásában kollégánk, Mester Nándor.
Ingatlan Süppedős fotel és logisztikai központ - ezek lesznek a plázákban
Mester Nándor | 2020. október 11. 17:54
A járvány okozta válság, az e-kereskedelem rohamos térnyerése és az új készletezési igények miatt egyre több pláza átalakulása várható. Magyarországon egyelőre nem csuknak be ilyen bevásárlóközpontokat, bár egyre több bérlő kerül nehéz helyzetbe. Nagy a nyomás a kereskedőkön, mert egyre több üzlethelyiségben jelennek meg az online vásárlók, akik csak átvételi pontként használják a területet. Viszont már feltűnnek a süppedős fotelek egyes éttermekben és ez akár jó is lehet.
Ingatlan Friss bejelentés: milliós ajándék a kormánytól azoknak, akik csokból vesznek új lakást
MTI | 2020. október 11. 10:04
A csokkal vásárolt új építésű lakások áfája visszaigényelhető lesz jövőre.
Ingatlan Zuhantak a lakáshozamok és van, aki már inkább eladná ingatlanát
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 12:57
Nagyot csökkentek a lakásbefektetések hozamai országszerte. A leginkább a budapesti belvárosban, ahol már kisebb ez az érték a hivatalos inflációnál. Még nem tömeges, de már vannak olyanok, akik a mostani, még mindig viszonylag magas áron inkább eladnák ingatlanukat és más befektetési formát választanának.
Ingatlan A legnagyobb ingatlanfejlesztők üdvözlik a kedvezményes áfa folytatását
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 19:24
Üdvözli a 2016-ban bevezetett 5 százalékos áfakulcs megtartását, folytatását az újlakás-építéseknél a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), amelynek alelnöke Kiss Gábor úgy véli, hogy a tegnap bejelentett kormánydöntés lehetőséget biztosít az ingatlanpiacon a kínálati oldal megerősödésére, és a kedvezményes áfának köszönhetően „lélegzetvételhez jut a piac”. Az IFK alelnöke hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a megfelelő kínálat kellő mértékű felépülése éveket vesz igénybe. Leszögezte, hogy a hosszú távú, kiszámítható szabályozás a piac számára nélkülözhetetlen, ezért az IFK a kedvezményes áfa további, több cikluson átívelő meghosszabbítását támogatja.
hírlevél