5p
Márciusban is másfélszeres lehet az ingatlanpiaci forgalom az előző évi azonos időszakhoz viszonyítva a Duna House szerint. Idén az első negyedévben 32 ezer fölötti tranzakciószámnál tart az ingatlanpiac, amely a tavalyi 21 ezres, vagy a tavalyelőtti 18 ezres adatokat jóval túlszárnyalja. Továbbra is benne van a piacban a válság utáni rekordév lehetősége.

Az elmúlt hónapok piaci eseményei alapján sejteni lehetett, hogy az árak tavalyi emelkedése idén is folytatódni fog, ám az első negyedév ilyen szintű árugrása mégis meglepő. Egy éve 81 ponton állt a Duna House Országos árindexe, majd 82, 83 és az utolsó negyedévben 85 volt, idén pedig már 91.

 

 

Az Országos Panelakás árindexe 2014. második negyedévében emelkedésnek indult és meredek ütemben 78-ról 92 százalékpontra emelkedett. A Téglalakás Index még 2014-ben is 85 pont körül stagnált, ám az idei első negyedévben szintén nagy ugrással 90-re emelkedett. Így elmondható, hogy (nominális értelemben) az országos árak a válság előtti szint közelébe kerültek.

 



Rekordok dőlnek

 

A vidéki árindexek mindegyike emelkedett, sőt többéves csúcsokat is megdöntöttek. Kelet-Magyarországon egy év alatt 81-ről 95 pontra ugrott a panelek ára, ami 2009-es szintnek felel meg. Ugyanitt a téglalakások ára 5 éves stagnálást követően ugrott 88 százalékpontra. Nyugat-Magyarországon mindkét típus lassú esésben volt a válság után, így bár mindkettő emelkedett az első negyedévben még trendről korai lenne beszélni. A budapesti árindexek áttörték a 100 pontos határt, vagyis mindkét lakástípus (nominálisan) drágább most, mint 2008. első negyedévében, a válság előtt volt. 

A panel 2013. negyedik negyedévében a 77 pontos történelmi mélypontról drasztikus emelkedéssel 105-re érkezett az idei első negyedévben. A téglalakások árindexe egy éve még 90 százalékponton állt, majd mostanra 102-re emelkedett.   Milyen áron mennek most a lakások?

Az idei első negyedévben Közép-Magyarországon vették a legmagasabb négyzetméteráron, 194 ezer forintért a panellakásokat. Ezen belül természetesen a főváros volt a drága régió, ahol Dél-Budán és Észak-pesten 260-270 ezer forint/m2 körüli árakon keltek el a panelek. 

Vidéken a Nyugat-Dunántúlon vásároltak magasabb áron, itt átlag 172 ezer forintért cseréltek gazdát a panelek, míg a legalacsonyabb áron Észak-Magyarországon, ahol 108 ezer forintot fizettek. A megvásárolt téglaépítésű lakások négyzetméterára szintén Közép-Magyarországon volt a legmagasabb, 259 ezer forint, míg Észak-Magyarországon ennek kevesebb mint fele, 125 ezer. Észak-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon vették a legmagasabb áron a vidéki lakásokat, 185-190 ezer forint/m2 körüli átlagon. Budapesten Észak-Budán fizették a legtöbbet, 382 ezer forintot, a Belvárosban pedig 317-et egy négyzetméterért. Észak-Pesten és Dél-Budán 260-270 ezer forintos árakon vásároltak, míg Dél-Pesten 236 ezerért.

Befektetők a piacon

A panelekre az első negyedévben Budapesten 2-3% vevői alku volt jellemző, vidéken ennél picivel magasabb, kivéve Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon, ahol egyaránt 7-7 százalékot tudtak a vevők az árból lefaragni. A téglalakásokra a fővárosban 4% körüli alku volt jellemző, vidéken pedig egyaránt 5-6%. A családi házakra Budán 7%, Pesten 8% volt az átlagos alku mértéke, vidéken pedig 1-2 százalékkal több, kivéve Észak-Alföldet, ahol 11 százalékot és Dél-Alföldet ahol pedig 13 százalékot tudtak a vevők a végső árból alkudni.

Nem lankad a befektetői kedv a fővárosban, márciusban ugyanis az összes vásárló 35 százaléka nyilatkozott úgy a Duna House-nak, hogy ezzel a céllal vett lakást. 20 millió forintos átlagon költöttek, 65 m2-es lakásokra. Minden negyedik vevő elsőlakás vásárló volt, ők is magas átlagon, 17 millió körül vásároltak 53 m2 körüli ingatlant. Vidéken a legnagyobb arányú vevői kör a nagyobb lakásba költözőké volt 28 százalékkal, de közel ekkora volt a befektetői jelenlét is. A befektetők vidéken 10,5 millió fölött vásároltak, 70 m2 körüli ingatlanokat. Itt is minden negyedik vevő elsőlakás vásárló volt, akik 9,5 millió körül költöttek szintén 70 m2 körüli lakásokra.  

Mi a helyzet Budán és Pesten?

A fővárosi eladók 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nagyobb ingatlant tervez vásárolni. Ők átlag 50 m2 körüli lakásaiktól váltak meg 14 millió forintos átlagáron. Az eladók további 22-22  százaléka örökölt ingatlant adott el, illetve kisebb lakásba menne. Elkezdett növekedni a végtörlesztés miatt eladók aránya. A banki elszámoltatás következtében arányuk márciusban már 5% volt. Vidéken 6% volt ugyanennek a csoportnak az aránya, ami szintén erős növekedés. Legnagyobb arányban szintén nagyobba költöznének az eladók, illetve örökölt ingatlant értékesítettek.

Budán az idei és a 2014-es első negyedévben eladott ingatlanok paramétereinek összehasonlításából látszik, hogy a megvásárolt lakások fajlagos ára erősen növekedett. Tavaly még a vevők 23 százaléka vett 5-10 millió között, igén ez az arány 10 százalékra esett vissza és inkább 15 millió felett költöttek a vevők, akik közül 12% 40 milliós áron túl is vásárolt. 

Pesten ugyanez a helyzet, 10 millió alatt kevesebb arányban vásároltak és inkább efölött költöttek ingatlanra. Vidéken ugyanez a jelenség figyelhető meg, az 5 millió alatti vevők aránya 20-ról 14 százalékra csökkent és inkább efölött költöttek, ezen belül a 20-30 milliós ingatlanok aránya 3-ról 5 százalékra nőtt. A vevők 41 százaléka vidéken 40-60 m2 közötti lakást vett, 22% pedig 60-80 közöttit. Ennél kisebbre csak 11% költött. Pest Megyében már nagyobb az igény a méretesebb ingatlanokra, itt a vevők harmada 100 m2 fölöttieket választott.

Címkék: Ingatlan

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Pest Rózsadombja üldözőbe vette a budait
Mester Nándor | 2024. szeptember 18. 19:34
Aki nem tudná, annak segítünk: a XVI. kerületben összekapaszkodott öt település (Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Rákosszentmihály, Sashalom) egy jelentősebb részét szokták így nevezni. Vannak, akik szerint Zugló érdemli ki ezt a címet, mások a József Attila lakótelepet is ennek hívják, de mi maradunk a legelsőnél, vagyis a XVI. kerületnél, az jobban betagozódott az ingatlanos szakmai világba, így sorozatunkba is.
Ingatlan Orbánék építésze: Hatvanpuszta alkotója újabb megbízást kapott
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 17. 10:32
Kevés magyar ingatlant emlegetnek annyiszor és olyan hévvel a magyar politikában, mint Hatvanpusztát. Főépítésze milliárdos munkákat nyert el.
Ingatlan Budapest csaknem fele már millió fölött
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 13. 16:31
Az ingatlan.com augusztusi lakásárindexe szerint országosan és havi szinten alig változtak az árak, éves összevetésben viszont tovább gyorsult az ingatlanok drágulása.  A legtempósabb árnövekedés havi szinten a budapesti agglomerációban történt, ennek ellenére a Pest vármegyei éves drágulás a legkisebb a többi régióhoz képest. A legnagyobb éves felértékelődést továbbra is a Debrecent magában foglaló észak-alföldi régió mutatja. A VI. kerületi lakáspiacot már megcsapta az Aibnb-tiltásának a szele, mert a prémium minőségű ingatlanok kínálata nőtt, az áruk viszont csökkent. Tizenegy budapesti kerület szerepel a fővárosi aranycsapatban. Szeptember közepén ugyanis ezekben a városrészekben legalább 1 millió forintba kerülnek az átlagos négyzetméterárak.  A vármegyeszékhelyek között pedig öt olyan van, ahol 700 ezer forintot meghaladó szinten járnak az átlagos négyzetméterárak.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Tévedés túlértékelni az Airbnb szerepét Terézvárosban
Mester Nándor | 2024. szeptember 11. 18:54
Pár nap múlva kiderül, hogy mi lesz az Airbnb-szavazás eredménye a VI. kerületben. Ha a teljes tiltás kap többséget, akkor egy időre elvándorolhatnak a befektetők, de ez hosszú távon megfordulhat, egy nyugodtabbá váló környékre jöhetnek a hosszú távú bérletre utazó társaik. Kisebb üzlet, de kisebb a kockázat is - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Unalmasak a hagyományos irodák? Van más is
Mester Nándor | 2024. szeptember 7. 14:58
Újabb ilyen központ nyílt Budapesten a közelmúltban, ami azt jelzi, hogy növekszik az egy épületben többféle irodahasználatra alkalmas terek aránya Magyarországon is. Külföldön már tőzsdei cégek is a bérlők között vannak, nálunk ez még várat magára. A zöld szempontok nagyobb arányú figyelembevétele azonban itthon is gyorsíthatja ezt a folyamatot.
Ingatlan Három ingatlanos hatása lehet a terézvárosi Airbnb-szavazásnak, az egyik sokaknak fájhat
Mester Nándor | 2024. szeptember 5. 15:04
Nagyon nem mindegy, milyen eredmény születik, részleges, vagy teljes tiltás vagy valamilyen köztes rendelkezés. Az sem mellékes, hogy mit lép a kormány, lesz-e az önkormányzatinál magasabb szintű kormányrendelet. Egy biztos: az ingatlanpiacot vastagon érinti, és nem csupán Terézvárosban. A befektetőket akár külföldre is terelheti.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Luxusvillám van, hova lőjem be az árat?
Mester Nándor | 2024. szeptember 4. 18:53
Magyarország követi a nyugati tempót és viszonylag gyorsan változnak a lakóingatlanok vásárlóinak preferenciái az egyes piaci szegmensekben. Ezt részben a technológia is segíti, ugyanakkor a lakások, házak vagy villák értékét a gazdasági szempontok mellett pszichológiaiak is befolyásolják – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Spanyol bevásárlóközpontot vett a magyar Gestor
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 4. 15:56
A magyar magántulajdonban lévő ingatlanbefektető és vagyonkezelő cég megvásárolta a Portal Mediterraneo Retail-Parkot. A tranzakcióban a Savills járt el közvetítőként.
Ingatlan Nem csökkenti az ingatlanárat és a bérleti díjat az Airbnb korlátozása - állítja egy elemzés
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 2. 19:09
A Felelős Szálláskiadók Szövetségének kutatása szerint egyetlen általuk vizsgált nagyvárosban sem csökkentek az ingatlanárak és bérleti díjak az Airbnb szigorú korlátozása után, és még a drágulás mértéke sem lassult.
Ingatlan Újabb raktárakat épít a belga beruházó Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 2. 14:16
Mintegy 15 ezer négyzetméternyi fejlesztés indult el.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG