5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egyik legbiztosabb biznisz, ha egy felújított panelt veszünk befektetésként. Ehhez Óbuda kiváló terep. De ezért meg kellett dolgoznia. Vevőként az egy évvel ezelőttihez képest kicsit nagyobb lett az alkulehetőség. Mutatjuk az értékelés legfontosabb szempontjait. 

Laptársunkon, az mfor.hu-n kalkulátorok segítenek a különféle hitelek kiválasztásában. Itt ahhoz adunk fogódzót hétről-hétre, hogy mire elég a pénzünk, ha venni szeretnénk vagy hogy mennyiért tudjuk eladni az ingatlanunkat.  Közelítő értéket jelöltünk meg, s ehhez felhasználtuk a hivatalos és a szakmai forrásokat. Inkább egyfajta iránytű lesz a végeredmény, ami kiegészítheti a vevő vagy az eladó ismereteit.

Óbuda az elmúlt pár évben még nem tudta felküzdeni magát a népszerűségi élbolyba Budapesten, de azért feljövőben van. Ugyanakkor az erős drágulás miatt sokan másutt kénytelenek nézelődni, ha eredetileg itt akartak lakásmegoldást keresni.

Panel tömbök Óbudán. Fotó: MTI
Panel tömbök Óbudán. Fotó: MTI

A központban 8-10 éve felépített társasházi lakások kapósak lettek, még a kínaiak is felfedezték maguknak ezt a környéket, főleg a hegyvidéki részt. A lakások értékét növelték a kereskedelmi beruházások, megújult az egykori Eurocenter bevásárlóközpont és több ipari ingatlanban is diszkontáruház nyílt. 

A lakóingatlanok áremelkedése töretlen volt, ezt húzták az egyre-másra elkezdett új lakóparki beruházások is. Érvényesült az az általános hatás, hogy az új építésű lakások ára felhúzza a jó karban lévő használtakét. Most az a helyzet, hogy 1,5 millió forintos négyzetméterár jellemző az új projekteknél, ez nem kevesebb mint 50 százalékkal magasabb 2021 első negyedévéhez képest. A használt téglalakásokért átlagosan 1,1 millió forintot kérnek négyzetméterenként, ez csaknem egyharmadnyi drágulás 2021-hez képest. 

Értékbefolyásoló tényezők a paneleknél:

  • elsődleges elhelyezkedés (főútvonalon van-e a tömb vagy egy csendesebb mellékutcában)
  • elhelyezkedés a paneltömbön belül (emelet, tájolás)
  • volt-e teljes felújítás a panelprogramban
  • a lakás belső felújítása vagy ennek hiánya
  • tömegközlekedési eszköz megállójának távolsága 
  • panoráma a Dunához közeli épületeknél 
  • nagy üzletközpont közelsége
  • közelben van-e garázs vagy kocsibeálló

A III. kerületben tavaly értékesített ingatlanok 40 százaléka panel volt, ez 10-12 százalékkal magasabb érték, mint a megelőző évben, de ez nem véletlen. Különösen Óbuda központi részén, kisebb részben Békásmegyeren, évekkel ezelőtt masszív panelfelújítások indultak, ezek zöme teljeskörű volt, tehát a nyílászárókat és a gépészetet is kicserélték, egyedi mérőket építettek be és kívülről szigetelték a tömböket.

Óbuda belső körzetéhez számít a Bécsi úti lakótelep, ott most 850 ezer forint körül van a négyzetméterár, az elmúlt két évben mintegy 50 százalékot emelkedett az ár, ezzel drágulást tekintve ez a környék lett az első a fővárosi panelpiacon. Békásmegyeren 700 ezer forint körüli érték jellemző, az alku ott egy kicsit nagyobb mint Óbuda központjában, a belülről is felújított panellakások esetében általában 3-5 százalék közé esik az engedmény a meghirdetett árból.

Az átlagos értékesítési idő 57-60 nap, ami gyorsnak mondható. Igaz azonban, hogy a 4-5 hónappal ezelőtti állapotokhoz képest 2-3 nappal nőtt az az idő, amit a piacon töltöttek ezek az ingatlanok, de ez nem veszélyes az eladók szempontjából. Arról nem is beszélve, hogy Buda más részein és Pesten átlagosan 65-70 nap is kell már, mire megjön az igazi vevő. 

Óbuda részben az Amfiteátrumhoz közeli egyetem, másrészt a jó tömegközlekedési adottságai miatt a diákság körében is népszerű, s erre alapozva sok a befektetési vásárló, aki a jól kiadható paneleket kereste-keresi. A kínálat egyelőre nem túl nagy (ami volt, szinte már elkelt), így árcsökkenésre biztosan nem kell számítani sem a bérleti díjakban, sem az adásvételek esetén. A panelek egyébként azért is keresettebbek, mint a tégla lakások, mert jóval olcsóbbak, egy kezdő párnak a támogatásokkal együtt jó alternatíva, ráadásul a nem ingadozó, viszonylag alacsony fenntartási költség kiszámíthatóbbá teszi az ingatlant. 

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a keresettséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat vagy hogy odatelepül egy nagyobb üzem.

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe, azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak az értékét. 

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat összes cikkét itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG